foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 20 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Reede Veebr 11, 2011 06:43 
Akvarist

Üks asi käivitamisfaasis on mulle jäänud sisuliselt segaseks.

Nii siit foorumist kui akvaariumipoe müüja antud infost võiks välja lugeda, et vesi sisse, filtrikäivitusbakterid filtrisse (JBL FilterStart), muid baktereid veel vette (TetraAqua Bactozym), filter käima ja siis nädal-kaks jälgimist kuni veenäitajad stabiliseeruvad. Siis alles kalad sisse (tasa targu muidugi).

Aga millest need õnnetud bakterid toituvad? Käivitamise mõte on ju vist ikkagi (osalise) lämmastikuringe tekitamine, aga kust see lämmastik ilma kaladeta tuleb ? Kas "surnud" kraanivette puistatud bakterid lihtsalt nälga ei sure ? Või on nendes bakterikultuurides juba esmased toitained kaasas ?

Soovin lihtsalt mitte pimedalt juhendi järgi talitada vaid protsessist ikka aru ka saada...

www.imeiluseesti.eu

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 11, 2011 06:50 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 8
/article_view. ... fldAuto=16

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 11, 2011 07:25 
Akvarist

tommike kirjutas:
/404.html

Kas me räägime sellest lõigust:
"Sissetöötamisperioode võib jagada suurelt kaheks: kaladeta ja kaladega.
Esimese puhul lastakse akvaariumil lihtsalt toimida ja lisatakse sinna bakterite toiduks aegajalt kalatoitu. Vahel pannakse indikaatoriks sisse ka mõni tigu."

See jäi tõesti kahe silma vahele. Ehk oskab keegi öelda:
1. Mida "aeg-ajalt" võiks ajaliselt ja koguseliselt tähendada ?
2. Milleks tigu, kas selleks, et vajalikku lämmastiksaastet tekitada või tõesti indikaatoriks ? Kui indikaatoriks, siis kas õnnetut tigu poleks lihtsam asendada veetestiga :roll:

www.imeiluseesti.eu

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 11, 2011 07:39 
Moderator
Kasutaja avatar

Noh, nt. pisike näpuotsatäis üle paari-kolme päeva. Saab ka tigu midagi maitsvat suhu. Tigu on tõesti kaka tekitamiseks aga eks indikaatoriks muidugi ka.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 11, 2011 11:28 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Nende bakterite toidu pärast ehk polegi niiväga põhjust muretseda - küllap neile miskit on kaasa pandud et nad ka oma suletud potsikus mõnda aega hakkama saavad. Miks aga soovitatakse tühja akvat hoida paar nädalat käigus on ka mulle "metsamõistatuseks". :) OK, peale vee sisselaskmist ööpäev ehk selleks et viimased klooriraasud veest kaoks, aga pikemalt akva tühjana hoidmisel ma küll mingit mõtet ei näe. Olen ise päris mitmel akval vähem kui ööpäev pärast veega täitmist kalad sisse toonud ja polnud mingeid probleeme. See bakteripreparaadi teema on veel lisaks omapärane - kui see teeb seda mida lubatud ehk siis tekitab filtris ja vees vajaliku bakterikoloonia siis loogiliselt võttes võiks enamuse kalu kohe sisse tuua, milleks neid baktereid vahepeal dieedil hoida. Eriti veel siis kui on soetatud mingi hüpersuper filter Micromec sisu jms.-ga. Ise olen ka ilma bakteripreparaadita toimetanud, siis on kohane alustada ühe-kahe tugevama kalaga ettevaatlikult sissetöötamist - kuid ka siis ma ei näe mingit põhjust üle ööpäeva oodata. Võimalik et kui akvasse kalatoitu sisse poetada siis äkki tõesti hakkavad bakterid laguneva kalatoidu arvel kosuma, pole proovinud. Kuid lihtsalt tühjal akval millel vaid vesi sees puudub mõte.
Jutt sellest et veenäitajad paar nädalat stabiliseeruvad on aga pullikaka hõnguga, vaid mullapõhja korral on olnud pikemalt muutusi kuid ka need polnud midagi ohtlikku.
Ja sissetöötamistsükkel on rohkem taimedeta akva pärusmaa, kui on tegu tõsise taimeakvaga siis on teised lood. Sissetöötamistsüklit kui sellist ei tarvitse taimeakvas õigupoolest ollagi kuna taimed töötlevad jääkained lihtsalt ümber.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 11, 2011 11:53 
Moderator
Kasutaja avatar

TEgelikult...olen Reinu jutuga päri ja olen ka ise samuti kiiresti kalad sisse toonud. Aga vahest on siiski kasulik baktereid veidi poputada? Nagu ei tahaks uskuda, et neile toitu kaasa pannakse. Samas..ega nad poes oodates vist ka sügavas unes viibi. Ehk keegi teab seletada, kuidas nende elukatega tegelikult on ? Ise pole säärast vahendit kunagi kasutanud.
Alustavast taimeakvast - taimedel võtab vist juurdumine ka mõne aja, eks ju ?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 12, 2011 12:14 
Moderator
Kasutaja avatar

Felch kirjutas:
Aga vahest on siiski kasulik baktereid veidi poputada? Nagu ei tahaks uskuda, et neile toitu kaasa pannakse. Samas..ega nad poes oodates vist ka sügavas unes viibi. Ehk keegi teab seletada, kuidas nende elukatega tegelikult on ?
Pole selle kohta kahjuks mingit infot leidnud, ehkki olen otsinud. Minu jaoks on kummaline et kui muidu bakterid filtri seiskumisel üsna kiirelt otsad annavad, siis mingis suletud potsikus peavad nad pikalt vastu. Mingi toitelahus äkki?
Felch kirjutas:
Ise pole säärast vahendit kunagi kasutanud.
Kuna ta pole hirmkallis siis olen ise ikka vahel pruukinud - juba huvi pärast. Aga on ka arvamusi et tegu ussiõliga. Ja mingi uurimuse tulemusena on väidetud et bakterisegudes on valed bakterid, kuskil siin foorumis on ka Devi välja kaevatud link selle kohta.
Felch kirjutas:
Alustavast taimeakvast - taimedel võtab vist juurdumine ka mõne aja, eks ju ?
Nõus, taimeakva puhul on tõesti mõte lasta taimedel kosuda enne kalade sissetoomist. Ehkki alustavas taimeakvas pruugitakse tihti esmalt kiirekasvulisi vähenõudlikke taimi millest mõnedki juuri just palju ei kasuta (a'la Hygrophila, Egeria densa, Cabomba, Ceratophyllum demersum jne.).

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 12, 2011 02:27 
Akvarist

Ise küsin, ise vastan
Insulaar kirjutas:
Aga millest need õnnetud bakterid toituvad? Käivitamise mõte on ju vist ikkagi (osalise) lämmastikuringe tekitamine, aga kust see lämmastik ilma kaladeta tuleb ? Kas "surnud" kraanivette puistatud bakterid lihtsalt nälga ei sure ? Või on nendes bakterikultuurides juba esmased toitained kaasas ?
...

Paistab nii, et kaladeta käivitamise korral on lisaks bakteritele igal juhul vaja vette lisada lämmastikku ja nagu ma aru saan, ammooniumina.
Vt näiteks:
http://www.tropicalfishcentre.co.uk/Fishlesscycle.htm
http://aquahoito.info/suomi/kypsytys/palikka.php
Kalasöök oleks nende allikate põhjal vaid nagu veidi toeks.

Tundub, et tavajuhul on igati mõistlikum ja kiirem kaladega käivitamine, kuigi paljudes kohtades, ka siin foorumis, rõhutatakse, et lastagu akva ikka korralikult sisse töötada, enne kui kalad koju tuuakse.

Plaaniksin teha nii:
1. Töödeldud pinnas, kivid, juurikad sisse, taimed maha
2. Kraanivesi sisse, mõõdukat valgust taimedele, soojendus ka, pump hägu eemladamiseks käima, aga ILMA bakteriteta.
3. Ootan, kuni pinnasest tulenev hägu on kadunud ja kraanivee mulli- ja klooriohud samuti (paar päeva ?)
4. Pesen filtri läbi, panen alles siis FilterStardi bakterid filtrisse ja Bactozymi kapslid vette. Teen veetesti ja kui on OK, toon samal päeval sisse mõne teo ja paar kala.
5. Jään ootama, et esimesed asunikud baktereid toitma hakkavad. Vett testin ka.

Seega, ei mingit nädalatepikkust käivitamist ilma esimeste asukateta. Kriitika või heakskiit asjatundjatelt ja kogemustega inimestelt väga teretulnud.

Küsimus on ka selles, kes peaksid need esimesed katsejänesed ja lämmastikuallikad olema. Kuidagi kahju on paari Gupit võtta teadmisega, et tule s...u mulle veidi akvaariumisse, aga tegelikult ma sind eriti ei taha. :? Esialgne plaan on alustuseks võtta neooniparv ja paar Ancistrust. Neoonid on tänu mu veidi karedale veele ilmselt problemaatilised algasukad. Kas Antsud on piisavalt tugevad katselenduriteks olemiseks ?

www.imeiluseesti.eu

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 12, 2011 03:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kuidas suhtute nuuskpiirituse tilgutamisse akvasse ilma kalade ja tigudeta sissetöötamise korral? Parasjagu niipalju kui ammoniumi test annaks pisikese näidu.? Ise olen seda varianti kasutanud. Ei raatsinud kalu kohe sisse lasta ja spetsiaalselt ei tahtnud ka selle tarbeks kalu osta. Selliseid kalu, mida tegelikult ei taha...mida nendega hiljem teha?

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 12, 2011 11:18 
Moderator
Kasutaja avatar

Insulaar kirjutas:
Paistab nii, et kaladeta käivitamise korral on lisaks bakteritele igal juhul vaja vette lisada lämmastikku ja nagu ma aru saan, ammooniumina.

Vette pannakse ammoniaaki, bakterid töötlevad selle ümber nitritiks ja nitraatideks.
Insulaar kirjutas:
Tundub, et tavajuhul on igati mõistlikum ja kiirem kaladega käivitamine, kuigi paljudes kohtades, ka siin foorumis, rõhutatakse, et lastagu akva ikka korralikult sisse töötada, enne kui kalad koju tuuakse.
Foorumis on rahvast palju ja mõned toidavad jätkuvalt müüte.
Insulaar kirjutas:
3. Ootan, kuni pinnasest tulenev hägu on kadunud ja kraanivee mulli- ja klooriohud samuti (paar päeva ?)
Mulli- ja klooriohud on ööpäevaga möödas.
Insulaar kirjutas:
Seega, ei mingit nädalatepikkust käivitamist ilma esimeste asukateta. Kriitika või heakskiit asjatundjatelt ja kogemustega inimestelt väga teretulnud.
Mõistlik plaan.
Insulaar kirjutas:
Esialgne plaan on alustuseks võtta neooniparv ja paar Ancistrust. Neoonid on tänu mu veidi karedale veele ilmselt problemaatilised algasukad. Kas Antsud on piisavalt tugevad katselenduriteks olemiseks ?
Kui paned ka baktereid siis võiks mõlemad variandid sobida.
Kui akvas tehakse ravi bakteriaalse infektsiooni vastu siis notitakse kõik bakterid mah, nii head kui halvad. Akvas on sees samal ajal täislaks kalu. Sisuliselt tehakse akvale restart ja sissetöötamine algab otsast peale. Pannakse baktereid ja elu läheb edasi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 12, 2011 11:20 
Moderator
Kasutaja avatar

MARKO kirjutas:
Kuidas suhtute nuuskpiirituse tilgutamisse akvasse ilma kalade ja tigudeta sissetöötamise korral? Parasjagu niipalju kui ammoniumi test annaks pisikese näidu.? Ise olen seda varianti kasutanud.
Nuuskpiiritus on vist sisuliselt ammoniaak, nii et sel juhul tegu ju klassikalise kaladeta sissetöötamisega. Nii et täitsa OK.
MARKO kirjutas:
Selliseid kalu, mida tegelikult ei taha...mida nendega hiljem teha?
Ära jagada foorumis?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 12, 2011 02:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

Rein kirjutas:
MARKO kirjutas:
Kuidas suhtute nuuskpiirituse tilgutamisse akvasse ilma kalade ja tigudeta sissetöötamise korral? Parasjagu niipalju kui ammoniumi test annaks pisikese näidu.? Ise olen seda varianti kasutanud.
Nuuskpiiritus on vist sisuliselt ammoniaak, nii et sel juhul tegu ju klassikalise kaladeta sissetöötamisega. Nii et täitsa OK.
MARKO kirjutas:
Selliseid kalu, mida tegelikult ei taha...mida nendega hiljem teha?
Ära jagada foorumis?

Nojah, Gupid, vastupidavad ja odavad näiteks. Ma ei ole kindel, aga arvan, et keegi neid hiljem ka ilma rahata ei viitsi võtma tulla. Seda enam, et Gupid ju sigivad akvades niigi kontrollimatult.
Aga miks seda varianti (ammoniaagiga) nii vähe soovitatakse käivitamisel? Alati soovitatakse seda teo ja kalakese varianti. Kohati on mõned inimesed nii `kannatlikud`, et lasevad akval tühjalt nädalaid käia, täiesti mõttetult. Ainuke mis ilma kaladeta variandi puhul on ehk probleemiks, et amooniumi testimine on ehk tiba ebamugav päris algajale.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 12, 2011 03:41 
Moderator
Kasutaja avatar

MARKO kirjutas:
Nojah, Gupid, vastupidavad ja odavad näiteks.

Aretatud gupid on kõike muud kui vastupidavad (vaevalt poepidajad tihkavad öelda kui suur on sissetoodud partii suremus, see number on aga vahel üllatuslik ning mitte poepidajate süül). Looduses kasvanud ja need mis siin kohapeal on paljunenud on vastupidavad, kuid pole jälle nii ilusad.
MARKO kirjutas:
Ma ei ole kindel, aga arvan, et keegi neid hiljem ka ilma rahata ei viitsi võtma tulla. Seda enam, et Gupid ju sigivad akvades niigi kontrollimatult.

See on tõsi.
MARKO kirjutas:
Aga miks seda varianti (ammoniaagiga) nii vähe soovitatakse käivitamisel? Alati soovitatakse seda teo ja kalakese varianti.

Teadmatusest? Harjumusest? Lõppude lõpuks, bakteripreparaati kasutades ei tohiks selleks vajadustki olla.

Update: vaatasin huvi pärast Eheimi brošüürikest, seal soovitatakse samuti lausa 2-3 nädalat hoida akvas vett, lisada kord nädalas näpuotsatäie kalatoitu, lisada kloorieemaldajat, vajadusel lisada baktereid ja vedelat väetist. Mismoodi seda vajadust hinnatakse pole küll öeldud. Ehk siis kasvatatakse bakterikolooniat laguneva kalatoidu baasil, mitte lihtsalt ei hoita vett tühjas akvas. Mine tea, äkki sellest brošüürist ongi tekkinud mugavdatud variant, kus kalatoit on unustatud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 12, 2011 11:43 
Akvarist

Rein kirjutas:
MARKO kirjutas:
Aga miks seda varianti (ammoniaagiga) nii vähe soovitatakse käivitamisel? Alati soovitatakse seda teo ja kalakese varianti.

Teadmatusest? Harjumusest? Lõppude lõpuks, bakteripreparaati kasutades ei tohiks selleks vajadustki olla.

Oot-oot, nüüd lähevad asjad taas pea peale. Ikka vastupidi - kui kasutatakse bakteripreparaati ilma kaladeta, siis on bakteritele vaja ka ammoniaaki (või vähemalt lagunevat kalasööta ja väetisi, mis on äkki samuti lämmastikväetied)

www.imeiluseesti.eu

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Veebr 13, 2011 12:43 
Moderator
Kasutaja avatar

Äkki Rein mõtleb seda et bakterilahused võivad sisaldada mingit toidukogust neile elukatele ? Muul juhul ma tõesti ei mõista kuidas nad suudavad kuude kaupa poe riiulil elus püsida.

PS. Seisvas filtris pole vist bakterite surma põhjuseks toitainete puudus vaid pigem midagi muud. Bakterid arvatavasti tahavad ka õhutust (vees lahustunud 0/2) ja jääkproduktide äraviimist. Miks muidu nad elavad rasked ajad üle kui švammid jätta akvasse hulpima?

Üles
 [ 20 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver