Ise küsin, ise vastan
Insulaar kirjutas:
Aga millest need õnnetud bakterid toituvad? Käivitamise mõte on ju vist ikkagi (osalise) lämmastikuringe tekitamine, aga kust see lämmastik ilma kaladeta tuleb ? Kas "surnud" kraanivette puistatud bakterid lihtsalt nälga ei sure ? Või on nendes bakterikultuurides juba esmased toitained kaasas ?
...
Paistab nii, et kaladeta käivitamise korral on lisaks bakteritele igal juhul vaja vette lisada lämmastikku ja nagu ma aru saan, ammooniumina.
Vt näiteks:
http://www.tropicalfishcentre.co.uk/Fishlesscycle.htmhttp://aquahoito.info/suomi/kypsytys/palikka.phpKalasöök oleks nende allikate põhjal vaid nagu veidi toeks.
Tundub, et tavajuhul on igati mõistlikum ja kiirem kaladega käivitamine, kuigi paljudes kohtades, ka siin foorumis, rõhutatakse, et lastagu akva ikka korralikult sisse töötada, enne kui kalad koju tuuakse.
Plaaniksin teha nii:
1. Töödeldud pinnas, kivid, juurikad sisse, taimed maha
2. Kraanivesi sisse, mõõdukat valgust taimedele, soojendus ka, pump hägu eemladamiseks käima, aga
ILMA bakteriteta.
3. Ootan, kuni pinnasest tulenev hägu on kadunud ja kraanivee mulli- ja klooriohud samuti (paar päeva ?)
4. Pesen filtri läbi, panen
alles siis FilterStardi bakterid filtrisse ja Bactozymi kapslid vette. Teen veetesti ja kui on OK, toon samal päeval sisse mõne teo ja paar kala.
5. Jään ootama, et esimesed asunikud baktereid toitma hakkavad. Vett testin ka.
Seega, ei mingit nädalatepikkust käivitamist ilma esimeste asukateta. Kriitika või heakskiit asjatundjatelt ja kogemustega inimestelt väga teretulnud.
Küsimus on ka selles, kes peaksid need esimesed katsejänesed ja lämmastikuallikad olema. Kuidagi kahju on paari Gupit võtta teadmisega, et tule s...u mulle veidi akvaariumisse, aga tegelikult ma sind eriti ei taha.
Esialgne plaan on alustuseks võtta neooniparv ja paar Ancistrust. Neoonid on tänu mu veidi karedale veele ilmselt problemaatilised algasukad. Kas Antsud on piisavalt tugevad katselenduriteks olemiseks ?