foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 23 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 05, 2010 02:49 
Akvarist

Sissejuhatuseks:
Olude kokkusattumisel jäi mulle hallata üks võrdlemisi hiljuti kokku pandud akvaarium koos sisuga. Lisatud on mõned klõpsud telefoniga...

Akvaariumist:
Juwel-i 80 liitrine akvaariumikomplekt (akvaarium, valgustus, filter, soojendi, termomeeter).
Üldpilt:
Pilt

Termostaat on hetkel sätitud 25 kraadi peale.

Taimed on mul kahte liiki, nagu pildi pealt paistab.
Ühed peaksid olema Anacharis, teist kahjuks ei tea.

Liikuvad elusolendid:
4x Scalare
2x Dwarf Gourami
1x Pearl Gourami
2x Mingisugune Barbus (täpsemalt ei tea):
Pilt
2x Põhjakoristajad (nime ei tea):
Pilt
1x Põhjakoristaja, mis on iminapaga (nime ka ei tea):
Pilt
3x Kollased teod (jällegi nime ei tea):
Pilt

Mida olen teinud:
* Vahetanud juhendi järgi filtrit. Filter koosneb neljast erinevast komponendist, iga komponendi kohta kirjutatud vahetamise sagedus. Hetkel vahetanud valget švammi ja aktiivsöefiltrit.
* Toitnud kalu... hetkel mingisugused helbed + külmutatud (ja vahel ka elusad) sääsevastsed + spetsiaalsed "tabletid" põhjakoristajatele.
* Lülitanud valgustust välja ööseks

Probleemid, mis on tekkinud ning lahendused, mis olen leidnud:
* Taimed (Anachris) hakkasid palju ruumi enda alla võtma.
- Lõikan taimi vähemaks.
* Teised taimed (suurte lehtedega) hakkasid koledaks minema, mustaks... jne...
- Ostsin poest väetisega kuulid, panin juurtesse, lõikasin inetud lehed ära ning nüüd on okei, ilusad lehed kasvasid asemele.

Minupoolsed küsimused, ehk keegi oskab nõu anda:
* Akvaarium on koostatud septembris. Kas peaksin tegema veevahetusi? Hetkel olen ainult vett juurde valanud... nii ca 2 kuud.
* Anachris kattub mingisuguse "plögaga", kuid kaladele tundub see sobivat - näksivad seda vaikselt sealt otsast.
* Kahte kala on mul ainult ühes eksemplaris (põhjakoristaja iminapaga ja pärlguraami), kas peaksin neile paarilised otsima?
* Üks Barbus on teisest ca 2 korda suurem. Kas see on normaalne? Pisem sööb ka vastavalt vähem, samas ei tundu ta haige olevat.
* Kas mu akvaariumis on liiga palju kalu/taimi? Kas peaksin panema tausta?
* Palun abi mulle tundmatute liikide identifitseerimisel...
* Kas temperatuur (25 kraadi) on sobiv?

Ka igasugused muud nõuanded on väga teretulnud... Hetkel natuke antud foorumit surfates/uurides arvan, et peaksin tegema testid vee koosluse kohta...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 05, 2010 03:05 
Akvarist

Barbus haid need:D
2 x corydoras vms põhjakas
1ancristus põhjakas
õunateod apple snail
valgust hoia mingi 10-11 tundi järel mitte kauem, muidu tekib vetikas mis sul taimedel juba on nagu mainisid löga vms
skalaaride jaoks jääb see akva väikseks kasvavad päris suureks
veevahetus nädalas mingi 15-20 liitrit imedes põhjast jama välja:D ketgelt mitte et keerad piinna pahupidi:D
taimi vb ikka rohkem olla kui praegu vist:d, kalu vist minuarvates palju hetkel paistab normaalne aga kui kasvavad siis pole neil enam liikumis ruumi
temp on normaalne 24-25 keskmine peaks sobima kõigile soojavee kaladele
taust enda jaoks kui soov on

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 05, 2010 03:18 
Akvarist

Skalaarid on juba suured minu arust... palju nad ikka veel kasvavad?
Kaks tükki on pisemad ja kaks on suuremad.

Millega ma peaks põhjast imema? Kas selleks on mingi spetsiaalne pump vms?

Taimi kasvab kogu aeg juurde, ma lihtsalt täna just lõikasin üleliigseid vähemaks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 05, 2010 11:04 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Need tuvastamata liigid on:
Haibarbus (Balantiocheilus melanopterus)
Kiiversägad (Corydoras paleatus)
Viimane on Harjasnina (Ancistrus dolichopterus)
Teod on Õunteod (Ampullaria australis)

Taimed on Echinodorus bleheri ja Egeria densa.

Taimelehtede mustaksminemine ja plögaga kattumine on tingitud ilmselt nitraatide (NO3) taseme tõusust, mis ei ole ka ime, kui vett vahetatud ei ole.
Vee juurdekallamisest pole abi, kuna teatavasti aurustub vaid puhas H2O, kõik mineraalid ja muud elemendid jäävad ikka akvaariumisse. Kalade väljaheidetest tekkivate jääkainete eemaldamiseks ongi vaja teha regulaarselt veevahetusi, optimaalne 1 x nädalas ca 1/5 akvaariumi mahust. Seda, kui palju jääkaineid on vette kuhjunud ja edaspidi seda, kas veevahetused on toimunud piisava sagedusega ja piisavas koguses, saab testida NO3 testiga, mille soovitan soojalt muretseda. Suures koguses on NO3 ohtlik ka kaladele.

80-liitrise kohta on seal kalu omajagu, mis muret teeb on see, et seal elavad liigid, kes kasvavad selle akvaariumi mõõte arvestades liiga suureks (Skalaarid ja Haibarbused). Üksikutele kaladele hetkel paarilise ostmise vajadust ei näe, kuna olulisem on see, et kaladel säiliks piisavalt ruumi.

Kui Haibarbused olid ostes ühesuurused, siis see ei ole normaalne, et teine on jäänud väiksemaks. Kängumise 1 põhjuseid võib olla justnimelt ruumipuudus aga on võimalik ka, et põhjus on sooleparasiitides või milleski muus. Temperatuur 25C on ok.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 05, 2010 12:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
prj kirjutas:
Skalaarid on juba suured minu arust... palju nad ikka veel kasvavad?
Kaks tükki on pisemad ja kaks on suuremad.

Millega ma peaks põhjast imema? Kas selleks on mingi spetsiaalne pump vms?

Taimi kasvab kogu aeg juurde, ma lihtsalt täna just lõikasin üleliigseid vähemaks.

Põhja puhastatakse sifooniga, näiteks youtubest saad ka näha kuidas seda teha http://www.youtube.com/watch?v=Ge0m7365 ... re=related Ise kasutan lisaks ka patareidega eheimi sifooni, mis on väga mugav http://www.youtube.com/watch?v=OhFObTRu ... 0D&index=2 Oma töö teevad mõlemad edukalt ära, aga patareidega variandi puhul ei tõmba vett akvast välja ja saab kauem sifoonida. See on hea, kui pole vaja vett vahetada. Mina vett iga nädal ei vaheta kuna ei näe põhjust seda teha. Akva püsib täiesti puhas ka 3 nädala möödudes, kuid tavaliselt vahetan vett iga 2 nädala möödudes. Küll aga tuleb mul sisefiltrit pesta iga 1,5 nädala möödudes ja selle patareidega sifooniga tõmban põhja üle, kui vaja. Üldiselt tuleb jälgida mis akvas toimub, kui on põhi must, siis ära sifoonida, kui filteri veevool on nõrgaks jäänud, siis ära puhastada jne.
Mida vähem kalu häirida seda parem, kui vaja midagi teha, siis tuleb teha, liigselt pole vaja möllata.

Valgustuse tarvis osta poest nädala taimer ja säti see iga päev 10-11 tunni peale, siis ei pea ise kogu aeg valgustust lülitama. Mull hakkab akvas tuli põlema näiteks kell 11:00 ja kustub kell 22:00. Kaladel ka parem, kui on kindel tsükkel, mitte ei hakka valgus põlema kord hommikul vara ja siis jälle hiljem. Sellise taimeri http://www.acuma.ee/wp-content/uploads/ ... 246003.jpg saab rimist ka osta umbes 200 eegu eest.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 05, 2010 01:43 
Akvarist

taimede kohalt, sul 2 tk mis ikka võtab suure osa akvast ära:D, neid tuleb jah ikka kärpida vahest:D
ja kui juurde võtad taime siis midagi sellist mis on madal ja väike, mitte selline suureleheline, nt mingit java sammalt vms, või siis pinnataime, millest sulle nähtavaks jäävad lahedad juured, seda kasvab suht kiirelt et pead neid ära noppima või siis suuremaid/vanemaid lehti ära võtma, kui juba ülepoole akva pinnast kaetud ujuvtaimedega, siis näed isegi et valgust palju alla ei jõua, siis tuleb võtta neid lihtsalt välja:D nt pool kogusest, sest juurde neid kasvab jälle:D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 05, 2010 02:02 
Akvarist

Maria kirjutas:
Need tuvastamata liigid on:
Haibarbus (Balantiocheilus melanopterus)
Kiiversägad (Corydoras paleatus)
Viimane on Harjasnina (Ancistrus dolichopterus)
Teod on Õunteod (Ampullaria australis)

Taimed on Echinodorus bleheri ja Egeria densa.

Tänan.

Tsiteeri:
Vee juurdekallamisest pole abi, kuna teatavasti aurustub vaid puhas H2O, kõik mineraalid ja muud elemendid jäävad ikka akvaariumisse. Kalade väljaheidetest tekkivate jääkainete eemaldamiseks ongi vaja teha regulaarselt veevahetusi, optimaalne 1 x nädalas ca 1/5 akvaariumi mahust. Seda, kui palju jääkaineid on vette kuhjunud ja edaspidi seda, kas veevahetused on toimunud piisava sagedusega ja piisavas koguses, saab testida NO3 testiga, mille soovitan soojalt muretseda. Suures koguses on NO3 ohtlik ka kaladele.

Okei.

Tsiteeri:
80-liitrise kohta on seal kalu omajagu, mis muret teeb on see, et seal elavad liigid, kes kasvavad selle akvaariumi mõõte arvestades liiga suureks (Skalaarid ja Haibarbused). Üksikutele kaladele hetkel paarilise ostmise vajadust ei näe, kuna olulisem on see, et kaladel säiliks piisavalt ruumi.

Kahjuks polnud komplekteerimisel see kõik minu otsustada, aga kalu siis juurde ei tule.

Tsiteeri:
Kui Haibarbused olid ostes ühesuurused, siis see ei ole normaalne, et teine on jäänud väiksemaks. Kängumise 1 põhjuseid võib olla justnimelt ruumipuudus aga on võimalik ka, et põhjus on sooleparasiitides või milleski muus. Temperatuur 25C on ok.

Haibarbused olid alguses ühesuurused jah. Mida võiksin sellega ette võtta?

Ruth32 kirjutas:
Põhja puhastatakse sifooniga, näiteks youtubest saad ka näha kuidas seda teha http://www.youtube.com/watch?v=Ge0m7365 ... re=related

Tänan, pean muretsema endale :)
Tsiteeri:
Valgustuse tarvis osta poest nädala taimer ja säti see iga päev 10-11 tunni peale, siis ei pea ise kogu aeg valgustust lülitama. Mull hakkab akvas tuli põlema näiteks kell 11:00 ja kustub kell 22:00. Kaladel ka parem, kui on kindel tsükkel, mitte ei hakka valgus põlema kord hommikul vara ja siis jälle hiljem. Sellise taimeri http://www.acuma.ee/wp-content/uploads/ ... 246003.jpg saab rimist ka osta umbes 200 eegu eest.

Okei, muretsen ka selle.

Suur tänu nõuannete eest... bettasse minek jälle :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 05, 2010 03:43 
Moderator

Pildid: 10
Palju häid soovitusi juba öeldud.
Lisan veel juurde, et neid filtri svamme ei pea nii tihti vahetama kui juhend ette kirjutab, piisab kui iga nädal koos veevahetusega need svammid akvast võetud vees ära pesta.
Seda aktiivsöe filtrit ära kasuta, seda läheb siis vaja kui peale ravi filtreerid viimaseid ravimijääke välja.
Pealmine valge vatt tasub sõltuvalt sellest kui mustaks muutub ikka tihedamini vahetada, aga järgmised suures svammid peavad vägagi kaua vastu, kui neid iganädalaselt pesta

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 05, 2010 03:51 
Akvarist

Akvaariumi kasutusjuhendis kirjas, et söefiltrit tuleks vahetada 3-4 nädala jooksul, vastasel juhul kaotab see oma omadused.
Samuti on see filtratsioonisüsteemi üks komponentidest ning ilma selleta ei saa ma asja kokkugi panna...

Lisaks on kirjas ka see, et kõike korraga ei tohi mingil juhul pesta, vaid ühekaupa tuleks vahetada, vastasel juhul hävivad bakterikultuurid.

Sina räägid aga vastupidist juttu...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 05, 2010 04:01 
Akvarist

minu arust ei tohiks söefiltrit hoida sees, kasutada seda tuleks ainult peale ravikuuri ja akva käimapanemisel, hiljem tuleks see vahetada millegi muu vastu (sisu) lugesin kuskilt foorumistsiin

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 05, 2010 04:42 
Moderator

Pildid: 10
prj kirjutas:
...on see filtratsioonisüsteemi üks komponentidest ning ilma selleta ei saa ma asja kokkugi panna...

Lisaks on kirjas ka see, et kõike korraga ei tohi mingil juhul pesta, vaid ühekaupa tuleks vahetada, vastasel juhul hävivad bakterikultuurid.

Sina räägid aga vastupidist juttu...

Kui ma õigesti mäletan, siis Juvelil on svammid plastraami vahel.
Jäta see söefilter sinna panemata ja saab selle raami tagasi filtrikoblakasse lükata.
Ma ei tea, miks akvatootjad seda söefiltrit alati soovitavad, see ju hävitab ka kasulikke baktereid. Praktika on, et tavaliselt ei hoita seda filtrisüsteemis.

Svammidega on nii, et samaaegselt ei tohi uusi svamme panna, aga kui sa pesed neid akvast võetud vees (mitte kraani all), siis osa bakterikultuuri jääb ikka alles (ja suurem osa elab akva vees ja pinnases). Eks ajapikku kui tuleb rohkem kogemust oma akvat "lugeda" võid ka pikendada seda svammide puhastamise intervalli

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 05, 2010 05:42 
Moderator
Kasutaja avatar

Söefilter on tõesti millegi erilise ühekordseks välja filtreerimiseks. Näiteks ravimi jääkide jaoks. Tavaliselt seda ei kasutata.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 05, 2010 06:10 
Akvarist

Okei, tänud...
Ostsin veetestid, sifooni ja taimeri.

Teen miskisuguse pisema veevahetuse (nii palju, kui sifooniga lühidalt puhastades ära läheb) ning teen ka veetesti.
Söefiltri jätan vast esialgu sisse, lihtsalt tulevikus ei pane uut, vaid pesen vana. See süsi kaotab nii ehk naa oma toime paari pesemiskorraga, arvan, et midagi hullu ei juhtu.

Hetkeks ikka veel ei tea, kas peaksin pisema barbusega midagi ette võtma või mitte...

Krt, kassi pidamine on ikka köömes nende kalade kõrval.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 05, 2010 07:27 
Akvarist

kas söefilter on must svamm? , :) kui on siis see ei ole ju söefilter:D
ja sifoonimisel võid vabalt ämbrivett välja imeda nii ma teen oma 54 l akval, 7 l ämber mul :D
kõige lihtsam kalapidamine on siis, kui sul on nt 100l akva ja sees on 2-3 liiki u 10-15 kala (nt 2 põhjakat ja siis vastavalt maitsele siis parvekalu :d nt neoonid ,
kui akva ülerahvastatud siis veeparameetrid võivad muutuda kiirelt eriti kui väike akva, siis paanika käes:d

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 05, 2010 07:38 
Akvarist

-haikala- kirjutas:
kas söefilter on must svamm? , :) kui on siis see ei ole ju söefilter:D

Must švamm jah, kirjas on, et aktiivsöega.
Tsiteeri:
ja sifoonimisel võid vabalt ämbrivett välja imeda nii ma teen oma 54 l akval, 7 l ämber mul :D

Tehtud...

Taimer valgustusel ka vahel nüüd. Sisse läheb kell 11 ja välja kell 10 õhtul.

Tegin ka veetesti. Näitajad:
NO3 - 100 ja 250 vahepeal :/
NO2 - 0 ja 0.5 vahepeal
GH - >21, see ka halvasti
KH - 6 ja 10 vahepeal
pH - 7,2 ja 7,6 vahepeal

Ehk siis, NO3 ja GH on mul väga halvas seisus.
Mis edasi? Kas NO3 ja GH on mul seetõttu nii kõrged, et pole pikalt tehtud veevahetusi?

Üles
 [ 23 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver