Antagu mulle andeks minu võhiklus. Olen nüüd juba mitmendat päeva siin kolanud, aga üheseid ja konkreetseid vastuseid enda küsimustele olen leidnud vähe. Seepärast algatan veelkord ühe algajateema.
Niisiis, tegemist sellise probleemiga, et minu ja elukaaslase arusaamad kalapidamisest ei klapi. Mis muidugi ei ole hetkel arutlusteema. Sellest vastuseisust on tekkinud mõningad küsimused.
Et oleks lihtsam vastata, teen teatavaks ka kalapidamise tingimused ja olukorra.
Akvaarium on ümmargune ja uus. Käibel umbes 1,5 kuud.
Maht kusagil 12L. Vee kogus akvaariumis muidugi väiksem, vast 10L. Veepinna pindala umbkaudu 600 ruutsentimeetrit.
Akvaariumi põhjas on kruus (selline tore ja värviline, kalapoest saadud, kivikesed kuskil 0,5-1 cm läbimõõdus).
Filtrit ei ole.
Õhku andvat aparaati pole.
Mingi taim on. Pidavat hästi hapnikku tootma (müüja ütles). Kalad seda ei söö (eriti. St. on proovinud, aga neile ilmselt ei maitse
).
Valgust annab akvaariumi kõrval laualamp. Kuskil 12-14 tundi ööpäevas.
Vett vahetatakse 1 kord nädalas, umbes 1/3 kuni pool veest läheb vahetusse.
Vesi seisab enne vahetamist umbes ööpäeva.
Kalu 2. Mõlemad kuldkalad, üks ~3cm, teine ~4 cm.
Vee temperatuur kuskil 16-19 kraadi.
Kalad on elavad ja rõõmsad (nii tundub), hea isuga (süüa saavad 2 korda päevas, aga pisut: paari-kolme minutiga on toit otsas), kardavad pisut inimesi (nagu normaalne elutahteline kala ikka - kui lähedale lähed, panevad ajama - noh, võimaluste piires).
Kõik nagu korras. Aga küsimused tekkivad.
1. Poes öeldi, et ümmargune akvaarium on kalade psüühika koha pealt parem? On või mitte?
2. Loen, et akvaarium liiga väike. Nõustun. Elukaaslane mitte, sest "tema sõbrannal olla veel väiksem akvaarium ja kalad (samuti 2 kuldkala) elavad juba aastaid rõõmsalt". Vastu ka ei oska vaielda, sest meilgi kalad ju elurõõmsad ja aktiivsed. Vee pinda ka vist piisavalt (~600cm2 ~3 ja 4 cm kalade kohta ehk siis 85cm2 iga kalasentimeetri kohta). Kas lihtsalt liikumisruumi poolest on akvaarium väike? Ja lisaks - kas 25L ümmargune akvaarium oleks oluliselt parem?
3. Kalamüüja väitis, et kuldkaladele polegi hapnikumasinat vaja. Kas vastab tõele? Õhku ahmimas kalad ei käi (s.t. väga harva, tavaliselt hakkab seda juhtuma umbes päev/pool päeva enne veevahetust).
4. Kas laualamp on piisav ja mõistlik valgusallikas? Tegemist pole moodsa "kontorilambiga", vaid tavalise 15 aastat vana valgusallikaga. Ning kas valgustamise aeg on piisav? Ning kui kaugel tuleks lampi akvaariumist hoida? Praegu umbes 20 cm kaugusel. Lisaks asub akvaarium akna all ning päevavalgus paistab ka ilusasti peale (iseküsimus, paljukest seda praegu on).
5. Kas pool vett korraga vahetada on mõistlik? Kui ei, siis miks? Ses mõttes, et kalad muutuvad umbes tunni möödudes veevahetusest elavamaks, kui tavaliselt. Kui vähem vahetada, siis muutuvad ka vähem elavamaks.
Ühesõnaga - olete siin kollektiivselt mulle hirmu nahka ajanud. Äkki kalad teevad ainult näo, et neil läheb hästi? Piinata ei tahaks. Ma ei tea, äkki tuleks naine välja visata?
PS! Ärge lööge!