foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 23 postitust ]  Eelmine  1, 2
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 03, 2010 12:32 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Sept 10, 2008 01:29
Postitusi: 480
Asukoht: Paide lähistel
Kuna teema algataja küsimus on "Esimene akvaarium" all, tuleb arvestada, et ta alles õpib ja otsib-omandab oskusi-kogemusi. Jagame oma oskusi-kogemusi siis ikka rahumeelselt ja sõbralikult, kuis keegi meist oskab.
Varivalge, Sa ju ise oled ka kunagi kuskilt alustanud ja vaevalt alustades kõike teadsid-oskasid. Ikka kogemuste ja otsingute käigus, nagu me kõik. Kuna Sa tänaseks valdad kuldkalade teemat väga hästi, soovitan Sul teha artikkel kuldkalade pidamise kohta. Siis on edaspidi lihtsam vaid viide lingile panna. Selline artikkel oleks vägagi tänuväärt.
Siin oled üsna hea töö kokku teinud /kalad/18703/index.html
Kindlasti tuleks muuta väidet, et "kuldkalad reostavad tõesti väga palju rohkem kui muud kalad", vaid muudaks seda, et reostavad palju või midagi sarnast. Mul on ühes kastis näiteks Plecod, kes reostavad kordades rohkem, kui mu kuldkalad ja seda ka juba siis, kui Plecod olid noorukesed ja tunduvalt väiksemad, kui praegu (tänaseks a 37 cm). Aga suured reostajad on kuldkalad tõesti ning vajavad ka väga korralikult hapnikku ning ka väga palju liikumisruumi, mis unustatakse tihti märkimata. Kui selle info sealt oma kokkuvõttest pisut üle vaatad ja üle käid ning artiklitte alla lased panna, siis suur pai Sulle kõigi kuldkala pidajate poolt :) See oleks veel täiuslikum, kui sinna lisada ka erinevaid kuldkala liike ning viiteid erinevatele andmebaasidele.
Üks viide eesti keelsele http://et.wikipedia.org/wiki/Kuldkala

Teema algatajale: 24 l akvaarium on nii palju pisike, et seda saab kasutada kas maimude, krevettide jaoks või siis teha vahva väike nano akvaarium taimedega. Selle kohta leiad foorumi otsingut kasutades infot. Sellest saaks väga laheda akva. Vaata näiteks -Karl-'i vahvat nano teemat
/pildid/14542/index.html

_________________
100 l: Mollid, gupyd, mõõksabad, Ancistrused, Corydorased
112 l: Kuldkalad, Heteropneustes fossilised
440 l: Oscar, Pterygoplichthys gibbicepsed, Jack Dempseyd, Ancistrused


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 09, 2010 11:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Mär 30, 2010 05:52
Postitusi: 182
Asukoht: Tallinn (Pirita)
varivalge kirjutas:
Hakkab jälle pihta... KULDKALA.. 24 liitrisesse.. ilma filtrita????? NALJA TEED VÕI??? Miks te võtate omale kalu kui te abosluutselt ei uuri eelnevalt mida selle kala pidamiseks vaja on???


Ma ei jaksa rääkida sama asja enam miljon korda üle. Kasuta otsingut ja loe kuldkalade kohta enne kui sa loomapiinamisega tegelema hakkad.

Paar õpetlikku teemat sulle:
/vesi/19230/index.html
/kalad/18703/index.html


Paar fakti:
- kuldkala kasvab ca 30 cm pikkuseks, ta ei mahuks elusees elama 24 liitrisesse topsi! See on laus piinamine!
- kuldkala elab 20 AASTAT!! kaua sinu viimane kala elas? 2 kuud? 2 aastat? see on 1/10 või lausa 1/100 tema õigest elueast!
- pole olemas väikest kuldkala, nad KÕIK kasvavad nii suureks. poes müüdavad kalad on alles TITED (umbes nagu inimese mõistes paarikuune imik, mõtle kui palju suuremaks kasvab inimene võrreldes selle imikuga - kalal on samamoodi!)
- kuldkala reostab väga palju, ta on üks kõige enam rooja tootvamaid kalu, keda kodus pidada. seega on filter ELULUSELT oluline sellele kalale.
- kuldkala ei saa pidada väikeses ümmarguses mullis filtrita ja seltskonnata. see on loomapiinamine ja loomapidamisseadusega keelatud. kuldkala tahab ka seltsi.
- ühele kuldkalale arvestatakse 50 liitrit vett, kahele kalale 100 liitrit jne.


Ärge tegelege kalade meelega tapmisega kui te ei viitsi, suvatse, taha, jaksa, saa nende eest normaalselt hoolitseda! Võtke omale mingid gupid või muud vastupidavad "prügikalad" kuid ärge võtke omale kuldkala purki elama! 2 aastat vs 20 aastat... on see ka mingi elu. Sama hea kui sulle, teemaalgataja, oleks antud 70 eluaasta jooksul elamiseks ainult 7.... ja sealjuures ei saa sa ise valida kaua sa elad.


Mis puudutab 24 liitrist ja 140 liitrisele mõeldud pumpa siis palun, 21 aastane, kasuta loogilist mõtlemist. 140 vs 24 ...... 140 liitrise pump pumpab vett nii kõva survega, et see ei ole isegi mõeldav 24 liitrises. See võrduks päriselus 24/7 kestva kõike rebiva ja lõhkuva tornaadoga. Kui sa oma 24 liitrist tahad käima panna siis osta ka vastav filtriga pump. kuldkalad ei ole ainukesed kes vee puhtana hoidmiseks filtrit vajavad. Väikseid pumpasid on igas loomapoes müüa. Piirdu filter-pumbaga, mis SOBIB sinu 24 liitrisesse! ära osta võimsamat ega ka nõrgemat, mõlemad variandid on kahjulikud.



Tead sina.
Selle asemel ,et sa siin targutad ,võiksid nõu anda.
Ja kui akvaariumist rääkida, siis pood nimega Kalake (roccalmare) müüb väikest nn Kalakese kinkekomplekti.(Ilma filtrita ja ma ei tea milleta) Kas see on siis normaalne? Ja mind süüdistatakse ebanormaalses loomapidamises. Palju Õnne.
Ma ei peagi kohe kõike teadma, selleks ma kirjutasingi postituse ,et mitte enam vigu teha. Ja mis puutub esimesse kalasse siis ta ei ole surnud, vaid uue omaniku käes.

Kõike Head.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 09, 2010 12:07 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Veebr 17, 2005 10:19
Postitusi: 930
Pildid: 0
Asukoht: Tallinn
triinizero kirjutas:
Selle asemel ,et sa siin targutad ,võiksid nõu anda.
Ja kui akvaariumist rääkida, siis pood nimega Kalake (roccalmare) müüb väikest nn Kalakese kinkekomplekti.(Ilma filtrita ja ma ei tea milleta) Kas see on siis normaalne? Ja mind süüdistatakse ebanormaalses loomapidamises.

Kõike Head.


Aga nõu andmisest ju alustatigi. Sa ikka linke vaatasid? Kas tõesti peab iga küsija pöördumise peale alati kogu jutu uuesti kirjutama?

Kalake müüb jah KINKEKOMPLEKTi. Millegipärast muude asjkade puhul inimesed ei kipu oma asju samas pakendis hoidma, milles need kingitakse, aga kala võib hoida küll...

_________________
"Eestikeelsed kalanimed massidesse" projekt
Minu akvaariumid


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 09, 2010 12:13 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Mär 17, 2008 09:44
Postitusi: 208
Pildid: 3
Asukoht: Tallinn
Kui võid siis ära solvu eelpool öeldu peale, sest et Sinu küsimusele vastuse andmiseks oleks filtri kohta natuke rohkem tehnilist informatsiooni vaja - mis tüüp, tootja jms. Minu arvamus on selline, et ei saa üheselt ütelda, et ei sobi.
Kasutajad batsill ja varivalge, tahaks küsida, kas suudaksite välja tuua mingigi tootja filtri / pumba mis vastab etiketil toodud tehnilistele parameetritele - miskipärast arvan, et ei suuda?
Seega, kui annaksid natuke rohkem tehnilist informatsiooni siis ehk saaksime Sulle täpsemalt vastata.

Küsimus esitati algselt akva ja filtri sobivuse kohta - kuskilt ei ole võimalik kindlalt välja lugeda, et seal akvas keegi üldse elab (rääkimata kuldkalast), sest jutt käis kuldkalast kes oli aga mitte sellest kes praegu on?

Parimat


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 09, 2010 12:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Jaan 27, 2008 05:51
Postitusi: 685
Pildid: 1
Asukoht: Rapla
Nii võimas pump ei sobi nii tillukesele akvale. Tekitad seal veest keeristormi.

Aga rahvas on lihtsalt tüdinenud seletamast elementaartõdesid, mida artiklite alt leida võid. Sellest ka üldine pahameel.
Ah, et poes ... . Kauplus on ÄRI ja lähtub sellest seikukohast: müüb oma mulli ära. Klient, kellele kala meeldib, ostab hiljem suure ja kalale vastava akva. See, kes kalakesest purgis ei hooli, sellest nii kui nii klienti tulevikus ei saa. See on nüüd väga üldistatult.

_________________
250l, 60l, 54l


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 09, 2010 01:20 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Mär 17, 2008 09:44
Postitusi: 208
Pildid: 3
Asukoht: Tallinn
Isiklikult ei nõustuks eelkõnelejaga. Põhjendus: sest kui on tegu nii nimetatud "hang on" tüüpi filtriga, siis võib isegi sellest filtri suurusest väheks jääda (teist tüüpi filtrite, sise- ja välisfiltrid) puhul olen nõus, et nii suur üle dimensioneerimine on liiast- sellest oli ka minu täpsustav küsimus.

Minu nii öelda "terav" pöördumine oli tingitud sellest, et paljud kas lihtsalt ei viitsi (või ei oska) eesti keelt lugeda/kirjutada (lühendatakse - selle asemel, et täielikult välja kirjutada ning rebitakse kontekstist välja asju mida seal tegelikult ei ole). Selliseid näiteid võiks tuua siit foorumist küllaga kus üks räägib aiast ja teine aiaaugust, aga see oleks juba teine teema.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 09, 2010 01:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Jaan 03, 2006 12:49
Postitusi: 181
Asukoht: Eesti
Miks siis üldse küsida, kas selline pump sobib või ei sobi? Siis võib ju teha oma kärestiku ja olla sellega rahul.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 10, 2010 09:15 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Sept 23, 2005 04:43
Postitusi: 1165
Pildid: 6
Asukoht: Kuressaare
triinizero kirjutas:
Ja Üks pakub sellist nagu ma kirjeldasin, ning mõtsin et kui see sobiks siis ostaks .


Kui sa ei ole veel filtrit ostnud, siis on sul ju valikuvõimalus oma akva jaoks vastav filter osta. Filtreid müüakse vastavalt akva suurusele, see on filtri infolehel/pakendil kirjas. Kui on pisut suuremate liitrite arvuga, nt 50L aitab ka see, kuna kuldkala on suuremat sort reostaja. Kui veevool liiga tugevaks osutub, võib selle reguleerimisvõimaluse olemasolul parajaks reguleerida. Kui aga sellist võimalust ei ole, siis võib filtri sissevõtu- või väljundi ava millegagi pisut kinni katta.

Jätsin meelega osa postitusest alles!

Praeguseks panen teema lukku,, puhastasin teema asjasse mittepuutuvast "informatsioonist"

Üleliigse info tootjatele tahaks paar sõna öelda:

1. Ei ole vaja hakata üldse kirjutama, kui enam ei jaksa/suuda. Keegi ei pöördu küsimusega kellegi poole personaalselt!

2. Küsimusi esitataksegi juhuks, kui hiljem hädasolles foorumisse abi saamiseks pöördutakse, ei saaks keegi tänitada "MIKS SA\'s KÜSIND!!"


triinizero - kui midagi jäi selgusetuks, saada julgelt PS

_________________
240L, Molly'd, Neoonid, Rasboorad, Ludwigia Repens , Crypt. Wendtii 'Mi Oya', Anubia Barteri


Üles
 [ 23 postitust ]  Eelmine  1, 2

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver