foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: akvaariumi käivitamine
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 09, 2009 08:52 
Esimese akvaarium käivitamine.

Jaa, tuttav tunne, sa oled mõnda aega akvaariumeid vaadanud, internetis tunde lugenud, raha kõrvale pannud, ning nüüd on sul just jope varna visatud ning sa seisad õhinal oma värskelt poest ostetud akvaariumikomplekti kõrval. Ega ei aita midagi muud kui kääri käised üles ja hakka tegema, ega sa enne rahu ei saa.

Paigutamine. Ma mõtlen akvaariumi kui sellise paigutamist, mitte veel sisu kujundamist. Ehk, arvesta, kui akvaarium on vett täis, siis seda enam naljalt ei liiguta, esiteks on akvaarium raske. Teiseks, kui akvaarium on vett täis, siis ka väiksem nihutamine lõpeb sellega, et mitu mitu liitrit vett loksub maha. Ja kolmandaks, kui otsustasite sõbraga koos vett täis akvaariumit tõsta, mis see 150 kg siis ära ei ole, ilmselt oli selle mõtte küpsemise ajaks ka arvestatav kogus targaks ning ilusaks tegevat mõnujooki manustatud, siis lõpeb see üritus sellega, et te seisate kahekesi, kumbki hoides just põhja alt lasknud akvaariumit nurkadest käes ja vaatate, kuidas kogu akvaariumis olnud sisu ja vesi mööda tubasid laiali voolab. Üldse on siinkohal hea märkida, et vesi on üks vahva aine. Küll jõuab see omapead jäetuna väikse ajaga palju kahju tekitada. Vanakooli meeste (need kes on kõike harjunud ise ehitama ja parandama ning kes ei tea, et tänapäeval saab poest piima osta, ilma et peaks ise lehma lüpsma) käest olen kuulnud, et nemad hoiavad paari pakki väikelaste mähkmeid kapis. Kui nüüd peaks õnnetus juhtuma, klaasi tuleb näiteks mõra, siis saab need sinna alla laotada ja arvestatav kogus hävingut on ära hoitud. Mähkmed pidavat ikka liitritega vett siduma, ja mis puutub õnnetusse, siis üsna tihti läheb akvaarium katki nii, et klaasi tuleb mõra, vesi küll väljub kastist, aga mitte nii nagu filmis, kõik ja korraga. Igatahes, ole hoiatatud, kus veega tegemist, seal asjad paratamatult vahel väga märjaks lähevad. Paigutamine, pane kapp paika, tõsta akvaarium peale, kui kasutusjuhendis teisiti ei väideta, pane akvaariumi alla kaalu ühtlustav matt, ongi tehtud. Enne muidugi võiks akvaariumi puhta (loe: täiesti kasutamata ehk uue) lapiga ning hästi lahja vee ja äädika lahusega üle tõmmata. Samuti peaks näiteks teibiga või spetsiaalse liimiga akvaariumi taguse taustakile kinnitama, juhul muidugi kui sul selline plaan oli. Jällegi, kui vesi sees, ja sa avastad, et läbi akvaariumi paistab seinal olev lillemustriga tapeet, võib taustapildi paigaldamine tülikaks osutuda. Ega rohkem polegi, veendu, et koht mille sa akvaariumile valisid, on õige, päike sinna peale ei paista ja särtsuauk on lähedal, juhtmed mahuvad akvaariumi ja seina vahelt pikendusjuhtme või pesadeni ja ongi akvaarium paigas.

Edasi läheb põhjakruusa pesemiseks. Kalla osade kaupa kruus eranditult sinu akvaariumi jaoks broneeritud ämbrisse, ja uhu niikaua veega, kuni ärakallatav vesi on selge. Pestud kruus kalla akvaariumisse ja niisama moodi kogu kruusaga. Samuti pese puhta vee ja uue ehk kasutamata harjaga kõik muud kännud juurikad ja kivid mida sa akvaariumisse tahad panna. Kivid ja juurikad keedaks mina isiklikult läbi, natuke kindlam on. Kui kividega on see lihtne, siis tänapäevases kodus ei pruugi nii suurt potti olla kuhu üks asisem juurikas sisse mahuks. Kui see on tõesti nii, siis proovi vähemalt juurikas ennast põletamata keeva veega üle kallata. Mine tea mis bakter sinna elutsema asunud on.

Akvaariumi sisustamine. See on nüüd see koht kus mul pole suurt midagi öelda, kui et vaadake kuidas oskajad teevad. Internet on tänuväärne koht, seal on mitmeid akvaariumite sisustamise võistlusi, koos piltide ja koosluse kirjeldusega. Mõne kesise soovituse ehk oskan öelda. Esiteks, kui sa akvaariumit eest poolt vaatad, siis paiguta madalama asjad või taimed ettepoole ning kõrgemad tahapoole. Kalad on üldiselt üsna arad ja kui on valida, poevad nad tagumise seina ja keset akvaariumi laiutava kaunistuselemendi vahele peitu. Teine soovitus on taimede kohta. Rusikareegel on, et ühesugused taimed tuleb kokku istutada ja üsna kindlalt määrata või planeerida, kus midagi kasvab. Aiapidajatelt kuuled sama juttu, üksikud põõsad või lilled mööda aeda laiali ei avalda mingit muljet. Peenrad tuleb piiritleda ning mitu ühte tüüpi taime tuleks sobivate vahedega kokku istutada. Kui sa akvaariumisse erinevaid taimi istutad nagu aasalilli, siis ongi sul kaos, kui sa aga proovid ühesuguseid rohkem koondada, näevad need taimede koondid jõulisemad ja ilusamad välja.

Mis seal ikka, kalla vesi akvaariumisse ja lülita filter sisse. Soojendus ja valgustus ka, sa ju tahad näha mis toimub. Ära ehmata, alguse ongi akvaariumi klaasid mulle täis ja vesi hägune. Üldjuhul peaks kõik ära klaarima vähem kui nädalaga. Valgust hoia sees nii vähe kui saab. Selles mõttes, et sa tahad kindlasti ju aegajalt vaadata, kuidas vee selginemine edeneb, ülejäänud aja hoia aga lamp kinni, liigne valgus teeb ainult jama.

Enne kui natuke siis päriselt akvaariumi käivitamisest räägin, paari sõnaga filtrist. Bioloogilisest filtrist. Mis see bioloogiline filter on ja kust selle saab. See filter on sul sinu päris filtri sees. Just, seesama mis akvaariumi nurgas seisab ja vett ringi ajab. Ja igal pool mujal kus aga saab, kivide vahel ja peal ja põhjakruusa sees jne. Bioloogiline filter on sisuliselt hunnik baktereid kes elavad põhiliselt sinu päris filtri sees asuvas švammi tükkis või muus materjalis mis iganes selles filtris siis on. Ja selle bakteri, ehk bioloogilise filtri mõte on kalade väljaheidete mürgised ühendid ümber töödelda selliseks, et see kaladel eluohtlik ei oleks. Jah, ka see ümbertöödeldud keemia on ohtlik, aga selleks sa vahetadki akvaariumis iga nädal veerand kuni kolmandik veest uue vastu. Mehhaaniline filter on aga vajalik selleks, et bakter, kes seal sees elab, saaks kogu aeg värsket mürgist vett ehk bakterite toitu kätte. Kui vesi seisab, siis bakter sööb enda ümber leiduva toidu ära, ja sureb nälga, ja edasi läheb vesi hästi ruttu halvaks. Ja ongi kogu teadus. Pump töötab, ajab vett läbi filtri materjali, toidab bakterit ja vesi on puhas. Väike vahemärkus, et filter ei olegi mõeldud kalade junnide ja muu bioloogilise rämpsu füüsiliseks akvaariumist eraldamiseks. Selleks pead sa ikkagi sifooniga põhja puhastama kui sa vett vahetad.

Vee vahetamine. Nagu eelpool räägitud, aegajalt vaja akvaariumis vett vahetada, sest üldjuhul bakterid ja taimed, kes kah hoolsalt jamast head ja paremat töötlevad, ei saa üksi päris kõigega hakkama. Selleks tulekski iga nädal veerand kuni kolmandik veest uuega asendada. Kui sa vett ei vaheta, läheb vesi lõpuks liiga mürgiseks ja sinu asukad hukkuvad. Kui sa vett liiga tihti või liiga palju vahetad, saab bakteri toit otsa ja bakter hukkub, ja vesi läheb mürgiseks ja asukad hukkuvad. Igati pidi on lõpp üsna ühesugune. Vett tuleb vahetada, seda tuleb teha regulaarselt ja seda tuleb teha õiges koguses. Ja uus vesi, mis sa asenduseks kallad, peab olema enamvähem täpselt sama temperatuuriga kui vesi akvaariumis. Uus vesi peab olema kindlasti kloorivaba. Uus vesi ei tohi olla „hall vesi“. Kui on kloori kahtlus, elad näiteks kuskil linnas, tsentraalne vesi voolab kraanist. Mina soovitan kasutada igaks juhuks ikkagi spetsiaalset vee parendajat, ehk kemikaali mida lisatakse uude vette et see siis kõik valed ühendid seal hävitaks. Ma räägin vahele ühe kurva loo. Umbes kümme aastat tagasi, elasin siis Mustamäel, olin juba harjunud, et vesi mis kraanist tuli, kannatas otse akvaariumisse lasta, polnud sel häda midagi, ja siis keset ilusat suve, peale järjekordset veevahetust, olid kõik minu kallid kalad surnud. Kurb lugu, aga millest. Marssisin Kalakese poodi nõu küsima. Ma ei olnud ainus kurva olemisega tegelane. Kalakeseni jõudis info kümnetelt kalapidajatelt kel sama mure. Hakati uurima, et mis siis juhtus. Asi väga lihtne, Tallinna vesi, kes muidu puhastab vett ionisaatoriga, otsustas seda seadet remontida ning selleks ajaks vett puhastad lisades veele kloori. Lool oli lühike lõpp, peale väikest uurimist, et kas saab äkki mingi ühiskohtunõude esitada, kalu kooles ikkagi sadade tuhandete kroonide eest, selgus, et kõikidele normidele on vastav ja joomiseks kõlbab vesi nii klooriga kui ilma. Kui sul on kahtlus, mis vesi sul kraanist tulla võib, kasuta vee puhastamiseks mõeldud vahendeid. Nii, ja mis asi see hall vesi on. See on väikeste õhumullidega vesi. Neid mulle võib vees olla nii palju, et vesi näib lausa halli värvi. Kaladele seda vett kallates võib aga juhtuda, et kalad lämbuvad. Juhtub midagi sarnarst, kui kala kuivale tõsta, vees on justkui õhku rohkem kui vett. Kuidas hall vesi tekib, tavaliselt läbi mingi uhke kraani otsiku voolates mis tänu peentele sõeladele vee justkui „vahtu“ ajab. Halli vett vältida on eriti lihtne neil kes otse kraanist voolikuga vett akvaariumisse lasevad. Nimelt on hea kasutada sama voolikut millega sa vett akvaariumist välja lased, ainult et nüüd paned sa sifooni sisse jämedakoelise švammi Ja kui nüüd värske vesi läbi švammi akvaariumisse voolab, siis õhu kogus on seal vees ikka sama, kuid mullid on suured ning tõusevad kohe veepinnale, mitte ei jõua kalade lõpustesse. Švammi trikki on vett ämbrisse lastes lihtsalt tülikam kasutada, hoia seda siis seal kraani otsas kuni vesi ämbrisse voolab. Aga asja mõttest said ehk aru. Halli vee vastu aitab ka see, kui sa lased veel päevakese seista enne kui akvaariumisse kallad, aga noh, kellel see aeg.

Kuidas siis akvaarium käima saada. Ideaalses toimivas akvaariumis on kalade poolt tekitatav jama kogus tasakaalus jama toiduks kasutava bakteri arvuga. Kui sa uue akvaariumi tööle paned, ei ole seal alguses ei kalade pissi ega ka bakterit kes seda töötleks. Paned kalad akvaariumisse, annad süüa, kalad pissivad, ja hakkabki bakter tekkima. Ja nii see käivitamine käibki. Bakterit saab ka poest osta, nimetavad akvaariumi starteriks. Seda siis kallad vastavalt juhendile akvaariumisse, bakter hakkab kasvama ja kalade jampsi õigeks pöörama.

Jah, ja nüüd tuleb see osa mida praktiliselt ei ole võimalik lahti seletada. Et kui palju või kui kiirest mida tegema peab. Loodus on loodus ja sinna ei saa midagi parata, sama kala võib erinevas akvaariumis täiesti erinevalt kasvada, sama lugu taimedega. On see vee keemiline koostis või valguse kogus, ehk hoopis temperatuur, mina ei tea. On küll igasuguseid teste ja teooriad, ma aga väidan ikkagi, et akvaariumile, ja ka endale, tuleb anda aega. Ei ole ühtegi akvaariumit mis on paari päevaga ehitatud ja see siis jääbki sellisena tööle. Eduka akvaariumi alustamise põhiline võti on rahulik algus ja tasa-ja-targu stiilis lähenemine. Ära loo endale pettekujutelma, et sa saad kõikvõimsa looduse vastu paari kemikaali ja jõuga. Võta rahulikult, hakka mõne kalaga pihta. Loe foorumitest kalade „kehakeele“ kohta, ehk millised sümptomid või käitumishäired viitavad millistele probleemidele. Sa oled just installinud tükikese keerulist ja ettearvamatud loodust mitte ei tõstnud telekat karbist välja. Ja mis kõige tähtsam, ole julge, hakka otsast tegema, küll tulevad teadmised ja kogemused. Jälgi oma asukate toimetamist, vaheta õigesti vett, ja anna kaks korda vähem süüa kui arvasid hea plaan olema.

Ühest küljest kogenematus, teisest küljest vastupandamatu soov oma hoolealustele meeldida ehk nende sõprust toiduga ära osta, on üks põhilisi kalade suremise põhjuseid. Liigtoitmine. Kalad ei sure nälga. Akvaariumikalad surevad erinevate haiguste, järskude vee temperatuuri või keemilise koostise muutuste ning ületoitmise ehk sellest tuleneva haigestumise või rasvumise tulemusena. Tõsiselt, ärge toitke oma kalu üle. See jutt, et kaladele tuleb anda nii palju süüa kui nad jaksavad kahe minutiga ära süüa, on ka liialdus. Toimivas akvaariumis võivad kalad nädal aega näljas olla, ilma et midagigi halba juhtuks. Seda on aga algajal akvaristil äärmiselt raske mõista, kalad tunduvad ju nii näljased ja kuidas ma siis ei anna neile süüa. Peale selle, et kaladele ei ole liigne toidukogus hea, satub toitu mida ei ole söödud, akvaariumi vette, kus see hästi ruttu halvaks läheb. Ja jälle läheb akvaariumi bioloogiline tasakaal paigast.

Mis see järjekord siis olla võiks. Kindlasti kõvasti eeltööd, info kogumist, oma soovides selgusel jõudmist ning võimaluste sõnastamist. Eeltöö tehtud, osta seadmed, pane vesi käima ja oota, nädal kindlasti. Siis võib-olla esimesed taimed, või paar karmimate oludega leplikumat kala. Rahulik ja läbimõeldud lähenemine viib kindla võiduni, igasugune rapsimine pole kellelegi kasulik.

Lõpetuseks, algus ongi segadusse ajav ning võib keerulisena tunduda. Ära lase ennast heidutada, pane kast vett täis, lase rahulikult bakteril kasvada, tõsta tegelased sisse ja naudi kontakti elusa loodusega.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 10, 2009 03:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 5
Mul tekkis paar küsimust akvaariumi käivitamisega seoses. Mõtlesin, et igaks juhuks küsin, kas sain ikka õigesti aru.
Esiteks: kas taimed võib siis istutada sinna "halli vette". Nendele ei tee liialt hapnikurikas vesi miskit?
Teiseks: kui alguses peab valgustit võimalikult vähe töös hoidma, kas see taimedele ei mõju kuidagi kehvasti? Mul pole akvaarium küll kottpimedasse kohta planeeritud, aga seal on ikka suhteliselt pime :roll:
Tänud ette ja loodetavasti küsijale suu pihta ei lööda :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 10, 2009 07:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

jah, taimed võib kohe peale vee sisse panekut akvasse panna. noh, ega taimed kohe maha sure. aegamööda saab seda "akva-päeva" järkjärgult pikendada.

200L 2x SAE,2x Ancistrus,2x Pelvicachromis pulcher,1x Pterophyllum scalare,4x Gymnocorymbus ternetzi,6x Nematobrycon palmeri,4x Hyphessobrycon herbertaxelrodi,4x Paracheirodon innesi,1x Platydoras costatus

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 10, 2009 08:29 
AIE

Halli vee teema on kalade probleem, kalad lämbuvad. Ja halli vee probleem tekib veevahetuse käigus, kui üldse. Kui sa uue akvaariumi vett täis kallad, ega sa sinna niikuinii kohe mingeid elukaid sisse ei lase ja nädalaga klaarub igasugune gaasi ja sodi jama vees.
Mis puutub valgustamisse siis minu jutu varjatud mõte on talitseda üliagaraid esimese akvaariumi sisustajaid. Taimedele vähem valgust üldjuhul halba ei tee, taimed lihtsalt kasvavad kehvemini. Kuid alustada ülevalgustamisega, lõpeb kindlasti vetikajamadega. Katsu ise läbi praktika leida see optimaalne aeg, kaua valgus sees on. Mul on taimi vähe ja lamp lõunaaeg kustu. Akvaariumis põleb tuli ainult siis kui keegi kalu vaatamas on, ehk hommikul kooli mineku ja õhtul töölt tuleku aeg.

andrues

Üles
 Teema pealkiri: tere
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 10, 2009 09:52 
Akvarist

Pildid: 0
Soetasin ka endale täna akvaariumi, mida olen kaua soovinud, lõpuks olemas. Plaanis on alguses gupid sisse panna ja hiljem siis midagi keerukamat. Tekkis ka paar küsimust:
1)Taimi kasutades, kas mõned kalad neid pinnasest väla tirima või sööma ei hakka?
2)Mul on akvaariumis kaks lampi: üks lilla ja üks roheline, kuida neid kasutada?
3)Sifoon, kuidas ma seda kasutan?

Tänan!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 10, 2009 10:16 
Toska

Kui sa foorumisse midagi kirjutad, siis enne nuppu SAADA, on äärmiselt hea plaan vajutada nuppu mille peale kirjutatud EELVAADE. Muidu minusugused „lähes neljakümpised“ ei saagi aru mida kirjutaja küsib.

1. näe see on peaaegu normaalne küsimus. Ei, kupi küll nüüd taimi ümber paigutama ei hakka, samas on olemas kalu kes hea meelega värskemaid taimelehti näpsavad. Ning kui kala on suur ja taime juured veel nõrgad, siis tuleb taim välja küll.
2. kas see on mingi trikiga küsimus, et vaatame mis lollid vastavad, mis pagana lilla ja roheline lamp? Mis tähendab kuidas neid kasutada, ikka särts taha ja kui valgus süttib on võit sinu õuel. Samas nüüd kirjutades hakkab mulle tunduma, et sa oled kellegi käest kasutatud komplekti saanud kus on mingid imelambid aretatud. Kui esimene akvaarium, siis tee ikka nii nagu peab, tavalised akvaariumi torud sisse ja veemängud võivad alata.
3. ära lahmi mis tatt suhu toob, katsu ikka enne ise natuke uurida mismoodi asjad töötavad. Sifoon on üks lihtsamaid seadmeid akvaristikas.
/esimene/19087/index.html

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 10, 2009 10:19 
Akvarist

Eip mul uus akvaarium ja üks toru teeb rohekat ja teine lillakat valgust.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 10, 2009 10:33 
Administraator
Kasutaja avatar

kasutaja andrues tundub valdavat põhilisi akvaristika minimaalsemaid alustalasid. sellest kiitus talle.

kahjuks jääb meeli riivama üleolev toon. selle eest kiitma ei hakka.

jätame kallil jõuluajal ülbitsemiselaadsed elemendid ära. nii on ilusam.

teravat uisku
Hertsog

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 10, 2009 10:44 
Täitsa uskumatu, minul on kogemusi tavaliste, see tähendab siis kollakate torudega, ja ma olen punakaid katsunud, ning siniseid pannakse efektiks. Sinu nimetatud värvitoonid on aga üllatavad. Proovi ääriveeri kuskil tehnika rubriigis eraldi nende lampide kohta uurida, seda algajate osa palju tõsiteadjad ei loe eriti. Ja üks kvaliteetne pilt kui võimalik oleks tõesti abiks. Eksisteerib ka võimalus, et lampidel või ballastil on midagi tehniliselt viga.

Lähene vea otsimisele metoodiliselt, kui on uued torud, on seal veel kirjad peal, googelda, millega tegemist. Ja kutsu mõni elektrik vaatama, kogemustega mehike peaks oskama öelda, kas lambid loomuliku värvi või mingi tehniline rike.

Samas eksisteerib võimalus, et sa oled värvipime. Nagu Peeter Oja. Kreisiraadio hakkas kuhugi tuurile minema ja Peetrile öeldi, et mine osta teiste grupiliikmete riietusega kokkusobiv ülikond, sinist värvi. Pole probleemi, Härra Oja marssis kaubamaja meesteosakonda ning küsis müüja käest, kus teil siin tumesinised ülikonnad on. Müüja juhatas talle rivi kätte ja Oja proovis ühte proovis teist, kuni leidis igati sobiva ülikonna. Aga et asi kindel oleks, helistas igaks juhuks moepolitseinik Võrnole, tule vaata üle, kas sobib. Võrno läks kohale ja vaatas, kuidas Oja seisab jumala pruunis ülikonnas, endal uhke nägu peas. Nimelt oli keegi ülikondi proovinud, ja ühe pruuni komplekti siniste vahele pistnud.
(vabandades ülaltoodud tegelaste ees võimaliku väärinformatsiooni levitamise eest)

andrues

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 10, 2009 10:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

Enal on aquastar torud ja nendel on lillakas värv. Sa saad teada mis toru on kui võtad kaane maha ja siis vaatad torusid. Torudele on enamsti inf kirja pandud.
Kui on aquastar siis tea, et see on taimekasvu soodustav akvaariumivalgusti ;)
Rohelise toruga ei oska aidata...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 10, 2009 11:01 
Moderator
Kasutaja avatar

Värvipimedus on kindlasti üks paljudest võimalustest aga on ka teisi... :)
Osad torud annavad tõesti rohekana tunduvat kiirgust. Samuti võib mingi suurem roheline pind ka suht valge värvi üsna ära "määrida" (sinise hobuse effekt värvifotograafiast).
Aquarelle torud on sinakad.
Värvustemperatuur on tõesti torul kirjas. Tegelikult pole number vist v-temp. vaid mingi suhteline indeks vms.
Tehniline rike toru tooni ei muuda (kui mitte lugeda kustunud toru musta tooni ka asjasse puutuvaks :) ), see on määratud luminofoori omadustega. Selle vananedes väheneb lihtsalt valgusviljakus. Minu teada vähemasti.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 10, 2009 11:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

http://members.misty.com/don/f-spec.html
Päris hea ülevaade torudest.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Dets 11, 2009 12:28 
Akvarist

Tänud kõiile abipakkujatele.
1. toru on ZY-15W ja on valge. Alguses paitis tõeti nagu roheline, allolev vlage papp oli heleroheline aga nüüd on valget värvi valgus.
2. toru on ZY-15W BR-HG.BR-HG and BR have been designed to produce the ideal brightness for viewing tropical fish and plant displays.BR-HG emit light energy of wavelengths 400 to 500 nm and 600 to 700 nm required for photosynthesis, and infrared rays for promoting photosynthesis
Torudega siis asi ühel pool ja tänud kõigile, kes viitsisid kommenteerida.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Nov 27, 2010 04:07 
Akvarist
Kasutaja avatar

Aga kuidas on lood akvaariumisoleva ökosüsteemi efektiivsema käimavedamisega? Et kui on vaid ehituspoe kruus, kraanivesi ja "süütu" filter? Tekitab taas muret, sest sarnane stsenaarium on vaja talvel jälle läbi teha. Viie aasta tagust meenutades oli sellega ikka igasugust jamamist, küll läks vesi roheliseks, vallisneeriad mädanesid välja vaatamata väetisepallidele juurte all jne. Paras pain in the ass oli see üritus, ei mäletagi, kunas taimed normaalselt kasvama läksid.

Esimeses postituses mainiti mingit starterit, Siin Õhtulehe artiklis mingit "juuretist," mis justkui aitaks filtri ja kruusa bakterikolooniate tekkele kaasa ja kiirendaks neid.

Mida kogenum kaader neist juuretistest ja starteritest arvab - kas need kiirendavad siis ka looduslike protsesside algust või teevad koguni veel karuteenet? Või ei ole neil mõtet?

Kui on mõtet, siis millised neist paremad on? (Uduselt mäletan, et vist kallasin isegi mingit jolli oma algavasse akvaariumisse, aga ei mäleta, mida võibolla lihtsalt vedelväetist vms...)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Nov 27, 2010 05:31 
Akvarist
Kasutaja avatar

Soobel kirjutas:
Esimeses postituses mainiti mingit starterit, Siin Õhtulehe artiklis mingit "juuretist," mis justkui aitaks filtri ja kruusa bakterikolooniate tekkele kaasa ja kiirendaks neid.

Mida kogenum kaader neist juuretistest ja starteritest arvab - kas need kiirendavad siis ka looduslike protsesside algust või teevad koguni veel karuteenet? Või ei ole neil mõtet?

Siin on mõeldud pudelis müüdavat bakterikolooniat, mis on olems kõikidel akvaristikakeemia tootjatel. Nt. JBL-l Denitrol, Seachemil Stability, Seral Nitrivec jne. Kindlasti on sellest palju abi, sest aitab akvaariumi kiiremini käivitada ning hoiab kontrolli all akvaariumi käivitustsüklis tekkivad ohtlikud jääkained, nagu ammoniaak ja nitrit.

Kiireloomulistes küsimustes ja kauba laoseisu saamiseks helistage palun poodi telefonil 6659255.
Tellimisinfo ja kauba tarneaja päringud esitada e-posti teel irma@kalake.ee

Üles
 [ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver