foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 32 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 17, 2009 10:16 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Silver kirjutas:
Viimase kirjutisega tahad siis öelda, et ma ajan vastutustundetult umbluud?
Et kui ma väidan isiklikule kogemusele tuginedes, siis antud juhul ajan jama/valetan?
See on Sinupoolne tõlgendus, mina seda nii ei öelnud ega mõelnud. Asi on selles et absolutiseerid enda kogemust ning väidad et kõik teised eksivad (linnalegend jms.). Meilt küsitakse kas võib olla kindel et skalaarid ei söö neoone ära, mitte seda kas Silveril skalaarid ei söönud neoone ära. Samuti ei ole oluline kes oskab paremini vaielda ning oma tõde kuulutada. Kui teised ütlevad et ostmisel võetakse risk ning neoonid võidakse nahka panna (mitte et alati kindlalt nahka pannakse) ja Sina väidad et mingit riski üldse pole siis ole ka mees ja anna tagatis juhuks kui Su juttu uskudes ost tehakse, teine inimene paneb ju oma raha mängu selle alusel. Kui kauplusest vastav soovitus antakse kindlalt ohutu valiku pähe siis peame iseenesestmõistetavaks et müüja vastutab oma sõnade eest. Miks on seda siis foorumis liiga palju tahta?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 17, 2009 10:52 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Sept 10, 2008 01:29
Postitusi: 480
Asukoht: Paide lähistel
Silver, palun Sind väga, ära sõdi nii palju? Keegi pole öelnud ju, et Sa valetaks. Igal ühel on õigus OMA ARVAMUSELE-KOGEMUSELE!
Märgid, et Sul akvakogemust ~12a - väga lahe - jaga oma kogemusi siiralt ja sõbralikult, aga ära ründa teisi arvamuse-kogemuse jagajaid. Mul on akvapidamise aastaid enam kui Sul, aga "so what", ma ei pea ennast sellepärast kõike teadjaks, ma ei hakka sellepärast veel end teiste arvamuses õigustama. Siin foorumis on hulgi lühema akvapidamise aastatega tegelasi, kes on mitmeid kordi üle oma teadmiste ja oskustega. Sõltub, kui passivne-aktiivne keegi akvapidamises on. Kas toimub pidev otsing-uuring ka laiast maailmast või ainult oma veesilma(de) "passivne" jälgimine. Kordan oma ühes varasemas teemas öeldut Sulle - RAHU, AINULT RAHU, tsiteerides sellega ühe trullaka tegelinski sõnu Lindgreni loomingust. :)
See foorum on ju ometi selleks, et teineteist aidata ja nõu anda ning arutleda ühisel meelel. Igaühel on õigus siia kirjutada oma arvamus, kogemus ja/või teadmine. Sa kirjutasid oma kogemusest, see on väga hea, tubli. Ka teised kirjutavad oma kogemustest-teadmistest. Nii saabki üldpildi kokku.
Sa ei pea hakkama teiste kogemust-arvamust maha tegema või vastu võitlema hakkama. Palun. Kui vaja, siis arutle rahumeelselt. Sul on justkui pidev kaitseasend - rünnak. Lase end lõdvaks ja võta meid, kui sõpru. Me ei ole ju vaenlased, oleme sõbrad, keda ühendab ühine hobi - akvaristika. Ei ole vaja alustavat akvaristi ehmatada.
Kui Sul on skalaaride ja neoonide pidamine sõbralikult läinud, on maru vahva (päris siiralt). Erand ei kinnita reeglit ja vastupidi.
Kui teistel foorumlastel on oma kogemused-teadmised, et neoonid võivad saada skalaari söögiks, siis järelikult see oht on olemas ja lihtsalt hoiatus teema algatajale, et nii võib minna. See ei pruugi tõesti igas akvas ja kõigi kaladega juhtuda. Ka kalad on erineva iseloomuga, nagu inimesedki.

Kui Sa pisut googeldad, leiad paljude akvaristide kogemusi üle maailma, kus on neoonid läinud Skalaari söögiks (kordan taas, et erand ei kinnita reeglit). On jah, erinevaid andmebaase, kus ühtedes pakutakse tetraid sobilikeks skalaaride seltsi, teistes jällegi antakse mõista, et nad ei sobi mitte mingil moel kokku, sest Skalaar on "kiskja tüüpi kala", ta on ju cichliid.

Üks hoiatav tsiteering:
"When kept with other fish, consider the aggressive behavior and size of potential tank-mates. Neons cannot be kept with predator type fish or anything that is large enough to eat them, including the innocent looking Angelfish"
Algallikas: http://www.aquahobby.com/gallery/e_Neon ... innesi.php

Mul endal on skalaariga kogemus väga pikkade aastate tagune. Olid ka neoonid samaaegselt. Skalaarid neid küll ära ei söönud, sest olid veel noorukesed, aga terroriseerisid neoone täiega ehk lihtsalt tapsid maha paraku. Nokkisid, kuni neoonidel jaks rauges (vaatepilti ei tahaks kirjeldada, samas keegi kaladest nälgas ei olnud).
Oli neid kaks ehk paar, aga ühel hetkel nad enam teineteist ei tunnistanud, vältisid teineteist ja üsna seejärel heitsid hinge. Ka inimesed läevad tihti pärast siirast tõotust "kuni surm meid lahutab" lahku. Skalaaride puhul soovitatakse suuremat arvu kalu, et nad saaksid omale paarilise leida, mis muidugi koduses akvas vähe keeruline. Siis soovitatakse hankida nad sedasi, kus on näha, et paar on tekkinud.
Ilusad ja uhked kalad on nad igal juhul, et kui soov on just neid eelistada, siis tasub uurida Internetist nende "tavapärase" iseloomu ja elulaadi kohta. Kuna "anu ja liivi", teil akva tulemas alles septembris, siis on pisut aega rahulikult uuringut teostada ning oma kalade eelistust paika panna. Neoonid on väga atraktiivsed parvekalad, aga nende atraktiivsus tuleb välja, kui neid on tõesti korralik parv - siis on silmale ilu. Kunagi aastaid tagasi nägin tõesti ilusat vaatepilti Tallinnas Tatari tänava akvapoes, kus oli ~200 l akvas neoonkalu oma poolsada või rohkemgi.
Mõelge suve jooksul rahulikult välja, millised kalad oleksid need, kes teile kõige enam meeldiksid ja siis saame üheskoos välja mõelda-pakkuda, kes neile kõrvale sobiksid.

_________________
100 l: Mollid, gupyd, mõõksabad, Ancistrused, Corydorased
112 l: Kuldkalad, Heteropneustes fossilised
440 l: Oscar, Pterygoplichthys gibbicepsed, Jack Dempseyd, Ancistrused


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 17, 2009 11:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 25, 2009 10:31
Postitusi: 506
Asukoht: Tallinn/Laagri
Ma kirjutasin, et 12 aastat on seda kogemust, et skalaarid ja neoonid on ilusti läbi saanud.
See kui palju kellelgi akvaariumikogemust üldse kokku on, pole hetkel oluline.
Ka ei küsinud ma Rein'u käest, kui palju tal kogemust on aastates,
vaid kas tal üldse on isiklik kogemus, et skalaarid neoone söövad.
Mind hakkas lihtsalt väga huvitama, millele Rein oma väidetes tugineb.
Mina tuginen isiklikule kogemusele ja seega olen endas kindel.

Kui Rein üritab taaskord demagoogitseda, et ma nagu mingit häma ajaks ja ajab mingit
kahjude hüvitamise jama võtmes, et ma pole valmis kahjusid hüvitama ja seega nagu minu
arvamus/kogemus_/väide polegi midagi väärt, siis sellise pasa peale lihtsalt peab "sõdima".

Ja sõdima peab ka selle vastu, et järgmine tegelane püüab jätta muljet nagu ma oleks ärbelnud oma
akvaristi staašiga, aga kuna seda pole olnud, siis tuleb ka see asi selgeks vaielda/ära märkida.
Mina väitsin, et ~12 aasta jooksul pole minu skalaarid neoone teadaolevalt ühtegi ära söönud.
Järelikult peab ju see "üldtunnustatud tõde", et neoonid ja skalaarid kokku ei sobi, vildakas olema.

Küll aga pidas lyy millegi pärast vajalikuks rõhutada oma tunduvalt kestvamat akvaristika kogemust.
Ma saaks aru, kui lyy kirjutaks, et tal on rohkem kui 12 aastane kogemus, et skalaarid söövad neoone,
aga praegusel kujul on lyy poolne viide tema enda akvaristika kogemusele lihtsalt asjasse puutumatu ärplemine.
Ja mille põhjal vihjab lyy, et ma nagu peaksin ennast kõigeteadjaks? Lame lahmimine lihtsalt.

Ja jutt, et ma pidevalt rünnakul olen, ei vasta ka tõele.
Ma lihtsalt ei kannata seda demagoogiat ja sõnade suhu panemist ning ridade vahelt olematu välja lugemist.
Näiteks taaskord see "kõiketeadja" väide - räige lahmimine ju minu suunas.
Ma ei võta ju igal teemal sõna. Kirjutan ainult siis, kui täiesti kindel olen, või midagi küsin jne.
Aga mingi siseringi poiste ja tüdrukute ringkaitse peale olen alati valmis vastu hakkama.
Kusjuures ma ründan hoiakuid ja argumenteerimata väiteid ning ka siis, kui Rein jälle asja isiklikule tasemele toob.

aga muidu on minu jaoks teema ennast ammendanud - teie üldtunnustatud tõde ei ühildu minu vaatlusandmetega.
Seega selles neoonide skalaaridele toiduks olemise väites kahtlen edasi.

Ja siiski tahaks veel vastust Rewinult, et kas tema väide on isiklikule kogemusele tuginev või kuskilt kuuldud/loetud.

Aga üldiselt


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 17, 2009 11:57 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Silver, tuletaks meelde mis on selle teema eesmärgiks. Minu meelest on selleks aidata uuel akvaristil leida akvasse sobiv kooslus, kus võib olla kindel et asukad üksteist maha ei noti ja mingeid muid probleeme ei teki. Jah, Sul on õigus, ma pole oma akvades pidanud ei skalaare, neoone ega sadu muid kalaliike - kahjuks on elu liiga lühike ja võimalused piiratud et kõike ise jõuda läbi teha. Kuid see-eest tean et ka selle foorumi kasutajate hulgas on olnud akvariste kellel on skalaarid neoonid nahka pannud. Kui natukenegi netis ringi vaadata siis leiab sellekohaseid viiteid hulgi, ka päris autoriteetsetes saitides.. Väidad et kõik need kodanikud kas lihtsalt valetavad või jutustavad ümber linnalegende? On ka üksikuid lugusid sellest kuidas neid edukalt koos ühes akvas peetakse - kuid see ei välista varianti kus neoonid ära süüakse. Minu meelest on üsna selge et eksisteerib suur tõenäosus et skalaaride ja neoonide kooslus ei toimi (ehkki võib hea õnne korral toimida), milleks siis seda riski uue akvaristi ja tema rahakoti peal katsetada - minu meelest oleks see lihtsalt vastutustundetu. Tagatist küsisin Sult selle mõttega et saaksid näidata et ise oma väitesse usud ja/või oled vastutustundlik ning ühtlasi maandaks nii algaja riskid juhul kui Sul pole õigus - hunt söönud ja lammas terve. Aga olgu, minu poolt kõik, lähen magama - muidu ei tea veel milles lisaks demagoogiale ja isiklikule ründamisele süüdistatakse. Küllap igaüks oskab ise lugeda ja järeldusi teha.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 18, 2009 12:33 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
Vaatamata mõlema guru suurtele kogemustele soovitaksin siiski järgida põhimõtet: parem karta kui kahetseda. Ärasöödud kalu ei ärata keegi ellu tagasi. Akvapidaja on aga oma hoolealustele kõige kõrgem võim ja tema eesmärgiks peaks olema kõigi sabade maksimaalselt hea elu. Me ju kõik taunime (kuld-)kalade pidamist 5l mullis.... Kahtluste korral ei tule katsetada kalade peal.
Otsisin ka natuke netti mööda ning tõesti, on palju kogemusi kus scalared neoonid ära tapavad kuigi nii ei pruugi alati juhtuda. Seega: reaalne VÕIMALUS on olemas. See võikski olla teema algatajale vastuseks.
Reinul on õigus kui ta viitab enesekindla vastaja "vastutusele". Foorumit loevad paljud algajad ning kui nad võtavad kõike puhta kullana, mitte lihtsalt konkreetse kogemusena, võib asi jamaks kiskuda.

Kena akvapidamist!
/Felch


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 18, 2009 08:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Jaan 27, 2008 05:51
Postitusi: 685
Pildid: 1
Asukoht: Rapla
Härrad - rahu, ainult rahu, jutt läheb teemaalgataja küsimusest kaugemale.
Aga kindel on see, et neoonide panek skalaaridega ühte akvasse on üks kahtlane ettevõtmine. Minul väidab kindlalt üks tuttav, et tema 10 neooni eluiga oli oli alla 24h. Laipu ta ei leidnud, skalaare ei lahanud. Üks tuttav vähe kogenum akvarist meenutas oma akvaristika algaasta apsakana kah just seda skalaaride eine juhtumit. Seega ei ole tegu linnalegendiga. Aga, et reeglil erandid võivad olla, seda olen isegi näinud: neoone ja pea labakinda suurust skalaari koos ujumas ja mitte sugugi eriti suures akvas.
Aga läheks vast teemaalgataja küsimuste juurde tagasi. Ja nüüd küsiti taimede kohta:
Seda võin mina öelda vaid nii palju, et mis tüübilisi kalu sa pidama hakkad, siis nende järgi tuleb valida. Sinu algettepanek taimede suhtes nõudlik ei ole. Minul endal on ahvenad ja nendega on üks pidev jama, aeg ajalt tundub mulle, et nad pistaksid ka plastmassist taimed nahka.
Aga kindel on see, et jälgi, et vetikaid taimedega sisse ei tassi.

_________________
250l, 60l, 54l


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 18, 2009 12:14 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Juun 17, 2008 08:49
Postitusi: 61
Asukoht: läänemaa
Tahaks küsida pärnakate käest, et kui palju need skalaarid seal jõeäärses poes maksavad? Ise ei käi väga tihti pärnus seepärast ei tea.
Ma arvan, et ei võtaks siis neoone igaksjuhuks. Aga mis kalakesi siis võtta? :-k


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 18, 2009 01:07 
Guru
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 31, 2004 09:53
Postitusi: 4271
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
minul on isiklik kogemus skalaaride ja neoonide vahelisest kokkusobimatusest. umbes 10 erineval juhul. samas on mul ka kogemus skalaaride ja neoonide omavahelisest kokkusobivusest. umbes 10 erineval juhul. aga üleüldse võidab see, kel on surres rohkem asju :mrgreen:
ühesõnaga puudub vaidluse mõtekus.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 18, 2009 02:15 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Veebr 17, 2005 10:19
Postitusi: 930
Pildid: 0
Asukoht: Tallinn
Skalaaride hind sõltub palju tõust ja suurusest, odavaim mida mina Tallinnas näinud on vist 35 krooni, kalleimat ei hakka pakkuma :)

_________________
"Eestikeelsed kalanimed massidesse" projekt
Minu akvaariumid


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 18, 2009 03:31 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Apr 18, 2009 07:16
Postitusi: 185
Asukoht: Tallinn
Suures Maximas asuvas loomapoes on skalaarid odavamad kui selles silla kõrval,skalaar mingi 35 vist oli viimati.Muidugi väiksemad ,mitte täiskasvanud.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 18, 2009 08:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Juun 17, 2008 08:49
Postitusi: 61
Asukoht: läänemaa
Mmm kui ma ostan akvaariumi jõeäärest ja kalad maximast kas nii võib? :-k


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 18, 2009 08:45 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Apr 18, 2009 07:16
Postitusi: 185
Asukoht: Tallinn
Keegi ei keela ju,loomulikult võid .Enne peadki akva ju sisse töötama ja alles siis kalad.Muide täna käisin Maximas ja skalaarid 30 eeku ,väga ilusaid eksemplare oli.Edu


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 18, 2009 11:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Nov 14, 2008 10:19
Postitusi: 110
Pildid: 8
Asukoht: Haapsalu
Väike offtopic ka - seal Maximas olid olemas peale skalaaride ka õiged SAE'd ja otod.

_________________
200l: Eheim 2026 Proffesionel2 ja JBL CristalProfi e900 - pterophyllum altum peruensis,erinevad ramirezid,mikrogeophagus altispinosus, apistogramma borellii,corydoras paleatus.
65l: Tetratec EX600 - erinevad tetrad.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 19, 2009 03:03 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Dets 08, 2005 02:27
Postitusi: 475
Asukoht: Pärnu
Alguseks tunnistan ausalt, et minu arvamisel ei ole palju seost teemaalgataja küsimusega ja päris teadlikku akvaariumipidamise kogemust ka nii vähe, et ühegi võrdluse juurde ei proovi kvalifitseeruda. Seega seni jõuliseks muutunud punkte vist ei puuduta.

Ma usun, et selle piiri tunnistamine, millest alates väljenduse vorm hakkab tulemust hävitama, on ju samal ajal lugupidamine kaasvestleja (olgu siis kasvõi vaenlase ) suhtes. Isegi kui teatav teravus väljendab ütleja kiiret ja miks mitte head reaktsiooni, ei tohiks see niiviisi pöörduda tema enda vastu, vaatamata tegelikult heale kavatsusele. Sõnu või nende järjestust saab alati tõlgendada, oleneb tahtmisest.

Silver kirjutas:
Ma lihtsalt ei kannata seda demagoogiat ja sõnade suhu panemist ning ridade vahelt olematu välja lugemist.
Näiteks taaskord see "kõiketeadja" väide - räige lahmimine ju minu suunas.

Peegeldustel on alati järjestus. Räige on olnud miski muu.

Silver kirjutas:
aga muidu on minu jaoks teema ennast ammendanud - teie üldtunnustatud tõde ei ühildu minu vaatlusandmetega.

Näen siin väikest vastuolu, mitte ridade vahelt lugemises.

Kirjapandud sõnade hämmastav omadus on väljendada siin midagi ka aastate pärast ja kui selleks ajaks tõesti peale teravuse midagi järel pole, ei ole pingutus asja ette läinud. Kahju headest kavatsustest ja mõtetest, kui need niiviisi tühisel põhjusel kannatada saavad.

Oma arvamuse selgitamine peaks tähendama mõningat sallivust ka teiste vigade suhtes või siis mitte neid otsima. Materdamise kiirus muutub justkui omaette väärtuseks. Oma seisukohas kindel olles ei peaks eriarvamused nii suurt suminat põhjustama. Nii võib ju heauskse lugeja päris ära ehmatada. Vähemalt niimoodi just tundus.

Vaielda tasub alati, kui on head materjali käepärast, aga kindlasti ei saa see olla teise poole väljendusest endale “punkti võtmine”, mille tähtsus mõõtmatusse kõrgusse kaob. Sellises õhkkonnas on väga raske mõistlikke seoseid leida või järjestada. Tundub nagu headel rahulikel soovidel ei ole enam kaalu ja selle nägemine teeb haiget . See oleks nagu eksida kellegi usalduse vastu.

Felch kirjutas:
Reinul on õigus kui ta viitab enesekindla vastaja "vastutusele".
Samamoodi vastutab ka igaüks, kes välistab neoonide – skalaaride koosluse.
Karta on parem kui kahetseda, kuigi see turvaline seisukoht toimib ainult ühtmoodi. Alguses tasub karta seda, millest ei ole ettekujutust. Mittekartmine annab paremaid tulemusi, aga see tuleb hiljem ja midagi ei juhtu kui tulemata jääb.

Kes mida näinud, kõigil õigus. Teema “formaat” vähe harjumatu aga ilmselt midagi sellest õppida.

_________________
430L


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 01, 2009 08:38 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Juun 17, 2008 08:49
Postitusi: 61
Asukoht: läänemaa
Nii tekkis küsimus. Kui palju see rio 180 elektrit võtab?


Üles
 [ 32 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver