Matten kirjutas:
Vähe offtopic, ent Felch, on ilmne, et teatud olukordades on õhupump lausa vajalik. Nii näiteks on minul 525 liitrises töös nii välisfilter JBL CristalProfi e1500 ja sai ka lisatud soolvee akvale mõeldud spets veeringluse tekitaja PowerFilter PF1000, ent kumbki ei aidanud mind selles, et saaksin akvaariumi niivõrd palju hapnikku, et kalad 24 tunni möödumisel taas veepiiril õhku ahmimas ei oleks.
Mitte et ma tahaksin kahelda eelkõneleja sõnades aga ma olen siiski väga üllatunud kuna oman kah JBL CP e1500 filtrit. Kuigi mu 200l akvaariumis ei paku kaugeltki mitte konkurentsi ülalmainitule ja tõenäoliselt pole mul kaugeltki sama palju elusmassi kalade näol. Siiski ei saa ma oma kogemustest lähtudes aru, kuidas saab sellistel tingimustel tekkida hapniku puudujääk.
Asi on selles, et kui panin filtri täisvõimsusel tööle, siis valitses akvaariumis sõna otseses mõttes orkaan ja vesi kogu akvaariumi ulatuses kihises mullidest. Kui oleks jätnud piibu ülespoole veepinda ja paremini suunanud, oleks effekt veel mitmekordistunud. Isegi arvestades filtri svammide ummistust, suuremat akvaariumit jms. on mul raske uskuda, et see ei suudaks vett piisava koguse hapnikuga varustada. Iseasi, et mingil põhjusel filtri seismajäämisel läheks situatsioon kiirelt kriitiliseks.
Isegi nüüd peale svammi toppimist sissevoolu ette, millega veevool on kunstlikult 2-3 korda vähendatud, piip sügaval vees ja suunaga vastu seina. Ja ikka mullitab akvaariumi väljavoolu-poolne serv minu arust liiga tugevalt - mul pole absoluutselt mingit kartust, et sellest ei piisaks kasvõi kümnekordse asustuse korral.