Matten kirjutas:
Felch kirjutas:
... Lisanduva õhupumbaga saad dekoratiivse mullide joa. Ilus vaadata aga mitte eriti vajalik.
... on minul 525 liitrises töös nii välisfilter JBL CristalProfi e1500 ja sai ka lisatud soolvee akvale mõeldud spets veeringluse tekitaja PowerFilter PF1000, ent kumbki ei aidanud mind selles, et saaksin akvaariumi niivõrd palju hapnikku, et kalad 24 tunni möödumisel taas veepiiril õhku ahmimas ei oleks.
...
Küll aga aitas täna lisatud õhupump[max 40 liitrisele akvale], mis sai ühendatud 25cm pikkuse õhukiviga.
...
Mis puutub õhupumpa siis selle järgi tekib vajadus kas suurte kalade olemasolul(nagu mul - nt oskarid) või siis juhul kui kavas akvasse palju kalu panna. Pole minu arust aga esmatähtis algperioodil.
Matten
Ühinen Matteniga. Õhupump ei ole alati pelgalt ilu-mullitaja. Sõltub suuresti, kes, kui palju ja kui suured tegelased akvas on. Kui on väiksemad kalad, ei ole sellel tõesti vajadust ja piisab filtri tekitatud veeliikumisest. Mul hea võrrelda mitme akvaga. Väikeste kalade (kehapikkusega keskmiselt 3-5 cm) akvas (100 l), piisab sisefiltri veeringlusest. Suuremate kuldkalade akvas (112 l) panin lisaks kergelt õhupumbast mullikesi jooksma. Suures akvas (200 l), kus kaks 15 cm pikkust kasvavat Oscarit ja kaks 25 cm Plecot, on lisa hapnik hädavajalik. Selles akvas on 25 cm pikkune õhukivi ilusat mulliseina tekitamas. Ei saanud sellest enne aru, et see mullisein on lausa hädavajalik, kui oli seda õhupumpa ajutiselt vaja teise akva ravimise ajaks. Üsna kiirelt avastasin, et Oscarid on pinnal ja ahmivad õhku, kuigi sisefilter oli pandud täisvõimsuse peale ning õhumulle vette laskma. Nii, kui mulliseina tagasi panin, oli asi OK.
Seega - miski õhupump võiks akva-varustuses siiski olla. Kasvõi juba selleks, et kui juhtub mõni haigus kalasid tabama, on tihti lisa aereerimine vajalik.