foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 20 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: 270l akva valgustusvõimsus
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 13, 2008 10:54 
Akvarist

Tere!

Olen lugenud selle foorumis valgustusteemasid, kuid kuna iga akvaarium ja selle sisustus on unikaalne, siis selget ja kindlat ettekujutust sellest, millise valgustusvõimsuse oma uuele iseehitatavale akvaariumile valima peaksin, pole tekkinud. Üldse tundub valgustus üks lõpmatu teema olevat akvaristikaga seoses.

Akvaariumi sisemõõtmed (vee mõõtmed) on 1370x360x550, täna sai põhjakruus (AS Silikaat kuivliiv 2-6mm), mõned suuremad kivid sisse ja vett täis lastud. Pumbaks Hydror Crystal 4, mis täiesti uputatud, muidu on müra talumatu (õhumullitus). Samuti Hydor 300W soojendi.

Taimi tuleks umbes 1/3 pikkuse ulatuses kalade peidupaigaks ja filtri ning soojendi varjamiseks. Ei midagi eksootilist ega nõudlikku.

Siinset foorumit ja üldse netist lugedes jäi mulje, et peaks valima T5 lambi (uusim tehnoloogia, ökonoomne jms), piisaks 865 mudelist. Näiteks OSRAMilt sellised lambid:

Osram LUMILUX torud
FH 28W/865 HE UNV1 - 1149mm, 2400lm, 20000h
FH 28W/865 HE FLH1 - samad parameetrid

FQ 54W/865 HO UNV1 - 1149mm, 4100lm, 24000h
FQ 54W/865 HO FLH1 - samad parameetrid

Kuna akva on suhteliselt sügav/kõrge, siis on küsimus kokkuvõtlikult selles, et kas HE ehk 2x2400lm on mu akva jaoks paras või vajan võimsamaid HO lampe 2x4100lm?
Kas peaks reflektorid kah lampide taha panema?
Kas oleks mingit mõtet panna lampe eraldi lülitatavateks?
Milline võiks olla öövalgustus?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 14, 2008 09:55 
Akvarist
Kasutaja avatar

See hydor'i filter jääb 400l kastile kohe kindlasti lahjaks, isegi minu 180l kasti ei suutnud puhtana hoida, olgugi et karbi peal kirjas 200-...liitrisele kastile. Seda enam, kui tahad seal pigem kalu kui taimi kasvatada. Soovitn sul välisfilter osta, see ei tähenda, et selle hydori filtri võid minema visata, selle võid lihtsalt vett ringiajavaks pumbaks panna.

valgustuse poolepealt oleks hea valik 54w t5 torud, kui palju sa neid sinna kaanealla panna tahad, on sinu otsustada. 2 toru on taimekasvuks nigel, 4 on hea ja 5 veel parem :D
Kui minu isiklikku arvamust kuulda tahad, siis mina nende 865 jne torudest midagi ei arva, parimad torud on ikkagi spets akvaariumitorud. näiteks silvania Aquastar, Gro-lux. Nendega kombineerides jääb valguspilt naturaalne.

Eraldi lülitamisel mingit suurt vajadust pole. aga nohh, looduses ei kao päike hetkega vaid ikka aegamööda. omal olen teinud kolm lülitust, kaks toru, siis kaks toru ja siis haliid. tekib selline päikesetõusu ja loojangu effekt. seda ise küll ei märka aga taimed ja kalad tunnetavad seda küll ma arvan.

kui sul kaotsiläinud valgusest kahju on, siis monteeri reflektorid kaane külge :wink:

öövalgustust pole vaja, see on ainult effekti mõttega. pole ise kunagi teinud, aga tean et kasutatakse ledisid...kuidas teha mõtle ise :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 14, 2008 05:14 
Akvarist

Sai täna soetatud Effexist T5 28W 840 Philipsi ökoseeria valgustid (2tk, 1223mm pikad), sellised, mida saab jadamisi ühendada ja igaühes on elektrooniline süüteseade sees.
Vedasin ajutiselt ruumi valgustuse ja pimestamise vältimiseks küpsetusfooliumi peale ja tundub, et valgust on põhjakruusal küll piisavalt. Märkusena seda, et maksimumvõimsuse saavutavad need lambid küll üsna aeglaselt, oma 5min läheb ikka ära kuniks soojenevad ja tõesti eredaks lähevad.

Kommentaariks eelmisele soovitajale - eks alguses proovin lihtsamalt ja odavamalt. Nii SLO-s kui ka Effexis öeldi, et neil on spets akvatorud vaid T8, mina aga tahtsin tehnika progressi viimaseid vilju maitsta. ;)
Filtri osas võib sul õigus olla, mingi Eheim Aquaball, millel saab filtrit suvaliselt juurde kruttida oleks ilmselt õige olnud, samas enne ei tiku vahetama kui probleemid ilmnevad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 14, 2008 06:12 
Akvarist
Kasutaja avatar

hmm...on nagu meelde jäänud, et slo pakub ka t5 torusid, effeks seda kindlalt ei tee. ju siis eksisin.

aquamedicul olid ka vist mingid head t5 torud aga nende saadavust ma ei oska kommenteerida.

Eheim aquaball peaks olema vist ikkagi sisefilter, mina mõtlesin välisfiltrit.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 14, 2008 07:51 
Akvarist

-Karl- kirjutas:
hmm...on nagu meelde jäänud, et slo pakub ka t5 torusid, effeks seda kindlalt ei tee. ju siis eksisin.

aquamedicul olid ka vist mingid head t5 torud aga nende saadavust ma ei oska kommenteerida.

Eheim aquaball peaks olema vist ikkagi sisefilter, mina mõtlesin välisfiltrit.

SLO müügimees oli kuidagi uimane, Effexis oli suhtumine parem. Hinna sain kah Effexist parema. T5 tavatorusid nagu mina soetasin, pakuvad mõlemad. 40 tundub isegi kõrge värvusega, 65 olekski ehk liiga siniseks läinud. Eks saab näha kui need torud väsima hakkavad ja uusi vaja soetada.
Mulle meeldibki just sisefilter, ei taha voolikuid vedada, pealegi on akvas siseruumi piisavalt ja akva seintest vaid ca 1cm kaugusel.
Istutasin esialgsed taimed kah ära.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 14, 2008 07:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
hei akva270 ;)

ma siin loen, et paned uut akvat püsti... uudishimu on nii suur, et küsiks kohe su käest pilte, kui akva hakkab ilmet võtma ;)

NB küsija suu pihta ei lööda... exju :wink: :oops:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 14, 2008 08:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

t5 torude all mõtlesin spetsiaalselt akvaariumile mõeldud torusid. muid t5 valgusedastustorusid on effexis ja slo's olemas küll jah.

filtri kohapealt ütleks vel niipalju et võib ta ju ilus ja kena välja näha, aga kast ka kasu on? minu kogemused selle filtriga näitavad, et 180l kastil küll ei olnud ja kuna sul on kast kaks korda suurem, siis väheusutav.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 14, 2008 08:33 
Administraator
Kasutaja avatar

akva270 kirjutas:
T5 tavatorusid nagu mina soetasin, pakuvad mõlemad. 40 tundub isegi kõrge värvusega, 65 olekski ehk liiga siniseks läinud.

40 seeria asjad nagu 840 ja ka veel väiksemad on akvaariumi valgustamiseks piisavad küll, akvaariumi taimedel aga nendest erilist kasu ei ole.
samuti ei saa 865't kuskilt otsast siniseks nimetada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 14, 2008 08:38 
Akvarist
Kasutaja avatar

ahaa...küsimus targematele..
pole just mingi valgusühikute spetsialist, niisiis kas neil arvudel nagu 840 ja 865 on mingi seos ka valgustemperatuuriga (kelvin). nimelt philips ei anna oma torudel valgustemperatuuri vaid just neid arve, mis mulle midagi ei ütle. poemüüja ütleb ka et see on soe ja see külm, väga lai mõiste see soekülm.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 14, 2008 09:05 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 8
840=4000K
865=6500K
Philips ja GE nõnda torusid märgistasid ,esimene nr oli värviedastus...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 14, 2008 09:06 
Akvarist
Kasutaja avatar

no selge siis :wink: jälle targem :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 14, 2008 10:25 
Akvarist

-Karl- kirjutas:
filtri kohapealt ütleks vel niipalju et võib ta ju ilus ja kena välja näha, aga kast ka kasu on? minu kogemused selle filtriga näitavad, et 180l kastil küll ei olnud ja kuna sul on kast kaks korda suurem, siis väheusutav.

Seda filtrit ma ei kaitsegi, kuid mis teha, see on kooliraha. Samas usun, et Eheim Aquaball piisava koguse filtritega teeb oma töö ära ja välist filtrit siiski vaja pole.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 14, 2008 10:47 
Akvarist

lynnet kirjutas:
ma siin loen, et paned uut akvat püsti... uudishimu on nii suur, et küsiks kohe su käest pilte, kui akva hakkab ilmet võtma ;)

Aga palun - tänaõhtused pildid (sinu küsimise peale tegin) on minu albumis.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 14, 2008 11:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

lahe, tänud ;)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juul 15, 2008 12:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

akva270 kirjutas:
Seda filtrit ma ei kaitsegi, kuid mis teha, see on kooliraha. Samas usun, et Eheim Aquaball piisava koguse filtritega teeb oma töö ära ja välist filtrit siiski vaja pole.

mis tähendab piisava koguse filtritega? et panna ühte kasti mitu... 3-4 sisefiltrit? see tundub küll jabur idee... või mõtlesid selle filtri originaal filtrimaterjale? Natuke googeldamist ja selgub, et tegi täiesti tavalise sisefiltriga, millel on sees svammi moodi filtrielement.

Ma küll ei tea aga tundub, et oled akvaristikavallas veel toores (loe algaja. noh, ega ma teab mis tark pole aga natuke ikka tean ka). Ilmselt oled filtriasjandusest nõksa valesti aru saanud. Akvaariumi filtri peamine põhimõte pole mehaaniline filtreerimine vaid bioloogiline filtreerimine. ühesõnaga on akvaariumifilter biofilter, kus elavad bakterid. Mida suurem on bakterikoloonia, seda effektiivsem on filtri puhastusvõime. sisefiltris on aga elemendi pindala väike, lisaks tuleb sisefiltrit puhastada üsna tihti, mis tähendab, et bakteritest ei jää midagi järgi.

sinu kast on sisefiltri jaoks ilmselgelt suur, nii väike bakterikoloonia ei suuda seda kasti puhtana hoida.

Soeta endale no2 test, selle kaudu saad teada, kas bakterid on asunud
tööle või ei.

Nb: ära pelga välisfiltrit, ega ta kurja ei tee :wink: ok usun, et välisfilter kallis aga tuleb arvestada, et suurem akvaarium vajab ka rohkem raha

Üles
 [ 20 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver