foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 1 postitus ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: CO2 pärmipudel tarretisega
PostitusPostitatud: Esmaspäev Sept 02, 2013 10:44 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Juul 13, 2003 02:28
Postitusi: 795
Pildid: 0
Asukoht: Tartu
Mul on üks 80 l. kast ja see punn tiksub ainult isetehtud tarretise pealt. Kusjuures tulemus on täpselt sama hea kui mu suure kasti ei tea mitu tuhat maksma läinud täisautomatne lahendus. Kasutan 2l. joogipudeleid. Möksi teen valmis 8l. keedupotis. sellest saab 12 pudelit, igaühes 0,6 l tarretist. Iga pudel kestab kuu või rohkem. Üks kord aastas keedan, 1 tund ajakulu ja rohkem pläkerdamist pole. Pudeli vahetus umbes sama intervalliga kui täitepaki puhul. Süsteemi omamaksumus see eest nullilähedane, peaaegu, et tarbimisjääkidest - 2l. pudel tarretisega, 0,5 l. veepudel vahefiltriks, sealt voolik akvasse, mille otsas hästi tihe keraamiline õhukivi, et mull imepisike oleks.

Muidugi kui raha piisavalt ja tehnikahuvi suur, siis võib ju ka väikese kasti high-tech`ks teha, miks mitte. Aga terasballooni täitmas käima pead niikuinii. Raha küsitakse samapalju kui kogu aasta suhkru-zelatiini peale läheb ja ajakulu ärakäimuse peale sama või veel suurem. Nii et erilist võitu ei paista kuskilt.


TEGEMINE?
Võtan 8l. poti, sinna 1/4 vett ja ajan peaaegu keema, siis tuld vähemaks ja asun suhkrut sisse uhama ja ise muudkui segan. Suhkrut paned niipalju kui vees jõuab ära lahustuda ja see on uskumatu kogus palju sinna läheb, oma 7 kg. kindlasti.

Lõpuks on pada umbes 6,5 l. ulatuses paksu kleepuvat kliistrit täis ja jätad jahtuma.

Samal ajal ajad väiksemas potis umbes liitri vett kuumaks ja seal lahustad zelatiini. Kogus olgu selline, et vaatad pakendilt kui palju tuleb panna, et tuleks 8 l. jaoks tugev tarretis, aga paned koefitsendiga 1,3, et tuleks eriti tugev tarretis. Seda kauem mulliprotsess kestab. Siis segad kaks potti kokku ja kui on mõistlikult jahtunud, siis kallad läbi lehtri pudelitesse.

Selline möks tarretab paari tunniga ära isegi soojas ruumis. Kui kogu action läbi, siis kleebivad mul kõik nõud ja pliit takkapihta ja see tuleb kõik ise ära koristada, sest muidu tuleb kodusõda. Kord aastas võib ju seda jama teha pole suur tüli.

Valmis pudelid on kolikambris kapi otsas ja soojaga vedelaks ei lähe, sest ma teen nii kange tarretise, et ka soojas ruumis võib pudeli pahempidi keerata.


MIKS MULL LÕPPEB KUIGI TARRETIST VEEL ON?
Aga see, et mull saab otsa samas kui veel hulk tarretist pudelis, saab tähendada vaid seda pärm lämbus alkoholi sisse ära. Seega kui tarretist jagub neljaks nädalaks, siis uus vesi koos killukese pärmiga tuleks peale valada kahe nädala tagant. See aga kõigest 5 min. töö.

KAS TAVALINE PRESSPÄRM, KUIVPÄRM VÕI HOOPIS VEINIPÄRM?
Tavaline presspärm

KUI PALJU PÄRMI?
Pärmi panen vähe, kokku vast nii suur tükk, nagu ploomikivi.

KUI PALJU JÄTTE PUDELISSE VABA RUUMI?
Vett ära pudelit ikka korgini täis pane, jäta vähe ruumi, nii 3-4 cm.

PALJU TARRETIST ÜHE PUDELI PEALE (1/4 või 1/3)?
Tarretis pudelis ongi parasjagu selline 1/4-1/3 üldmahust.


Ja siis on minu 80 l. kastile täpselt paras kogus mulli ja kestab üsna kaua.

KAS KÄÄRIMINE VAHTU EI AJA?

Kui kasutada tarretist, siis vahtu väga palju ei tule, sest reageerib vaid tarretise pealmine kiht. Kui kasutada vedelat suhkrulahust, siis võib küll asi päris metsikuks kätte minna.

Pärmipudeli ja akva vahele tuleks panna väike vahepudel mis on hea selleks, et midagi üleliigset akvasse ei jõuaks. Mullilugejana ta küll arvesse ei tule, sest ega mulli kogust reguleerida ju ei saa, selle määrab ära pärmi kogus, aga üleliigse vahu püüab hästi kinni.



Kuhugi vooliku vahele peaks ka tagasvoolu klapp olema ühendatud. Mul korra oli juhus, et keerasin tühjaks käinud tarretisepudeli maha, et siis uus pudel peale keerata. Ise jäin aga köögis telekat vaatama ja kui tagasi tulin oli ca. 10 liitrit vett akvast välja voolanud. Mu 9 aastane laps küsis suurte silmadega, et mis see küll on. Ei osanudki suures ähmis muud vastata kui et "ah füüsikaseadused, küll kunagi koolis ise õpid". Õnneks oli akvakapi ees suur vaip, mis suurema osa veest oli endasse imenud, nii et väga palju kuivatada ei tulnud ja parkett jäi ka rikkumata.



Lisan siia veel, et pärmimeetodil saab hädapärast ka suure kasti juures hakkama. Jõulude paiku sai 13 l. balloon tühjaks ja täita polnud kuskil kohe võimalik. Siis kruttisin pärmipudeli taha ja toimis küll. Muidugi mulli oli rohkem tarvis ja seega ka rohkem pärmi. Üle kahe nädala sellisel juhul pudel poleks küll kestnud ja pärmivett oleks tulnud vahetada iga nädal. Aga see oli ajutine lahendus ja paari päevaga sai asja uuesti korda.

Kokkuvõte Erwin´i Co2 tarretise retseptist ja kasutusest, teemast CO2 tehnika-millist?. /tehnika/17566/index.html

Koostas aatomik


Üles
 [ 1 postitus ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver