foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 4 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: akvaarium täiesti metsas
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 15, 2006 06:37 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
Niih, asi algas eelmise aasta Novembri lõpus, kus sai ostetud hiljuti lahkunud kuldakala asemele teine. Loomulikult polnud aastaid kalu ostnud ja nii saigi lolli peaga noor kalake suure akvasse ilma eelneva garantiinita visatud. Sealt hakkas aga akvaariumi allakäik.

Kuna akvaarimis oli haigus, mida keegi kuidagi defineerida/liigitada ei osanud, anti mulle ette üksteise järel esinevaid rohtusid (tänaseks vist kõik võimalikud ravimid läbi proovitud), paraku ei piisanud aga nädal/kaks erinevate rohtude vahel peetud pausidest, et akvaariumi keskkond suudaks taastuda saadud löögist. Nii läkski vee "keemia" lõpuks nii sassi, et lakkasid kasvamast taimed ja kalad surid täiesti müstilistel põhjustel. Tänaseks on haigus IKKA VEEL akvaariumis ja välja ei saa seda kuidagi, olen pidanud ka julmalt kahe nädalast ravi rohuga, mida loomapoodides naljalt ei jagata tema kanguse tõttu. Isegi see ei aidanud enam. Ühesõnaga olen ma lootuse täiesti maha matnud ja hetkel veel elavad kalad suht-koht juba arvelt maha kandnud (sest nad on ikka veel haiged), terved on vaid üksik coridoras ja ancistrus, need kaks on jäänud haigusest täiesti (näiliselt) puutumata. Muret teeb aga hetkel akvaariumi üldine keskkond... või õigemini selle taastamine.

Sai ostetud paar taime,lootuses, et nende lisamine ehk tasakaalustab akvaariumi niigi sassis keskkonda. Juhtus aga see, et taimede lehed hakkasid lagunema, elavad jõulised lehed. Lehee keskelt, rootsude vahelt, hakkasid ära kaduma lehe pehmemad osad. Tekkisid augud,ja päris suured augud osad, kuid teod ei ole seda kindlasti teinud. Algul arvasin, et see on tingitud transpordil kahjustada saanud lehtedest, et uued lehed, mis kasvavad, ei hakka samamoodi lagunema, uued lehed muutuvad aga just samamoodi auklikuks, täpselt lehe keskelt (püüan pilti ka lisada millalgi). Juured tunduvad OK olevat hetkel, st juurte mädanemist pole ma täheldanud, küll aga lehtede kummalist lagunemist. Lehed ei ole ei kollased ega muud moodi "ebaterved".

On ehk kellelgi ideid, kuidas saada see akvaarium taas toimima? Ostaks uued kalad (vanade peale olen kulutanud sadu kroone - ei tasu ära, tõsiselt), ent sooviks enne keskkonna korda saada, et saaks uued kalad kunagi tulevikus sisse elama panna (hetkel ei julge isegi mõelda uute ostmisele). Kas ehk teha akvas suurpuhastus? tõsta elusolevad kalad teise,ajutisse akvaariumi,lasta suur akva täiesti uut vett täis, filtrid tööle, mingit bakterikooslust tekitavat ainet lisada (loomapoodidest saab, Vital oli vist selle nimi) ja lasta niisama nädal umbes akvaariumil "tühjalt käia"? Või tõsta akva tühjaks, teha suurpuhastus ja tuua tervest, korralikust ja töötavast akvaariumist natukene vett? Andke nõu, mida teha. Praegune olukord on mind täiesti nõutuks teinud, tahaks akvaariumi korda saada, et seal annaks tulevikus kaladel elada, hetke olek ei ole sel akvaariumil enam elamiskõlbulik, nagu näitab nii kalade kui taimede seis.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 15, 2006 08:55 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Veebr 03, 2004 08:07
Postitusi: 158
Asukoht: Tartu
Veest tühjendamine, kruusa jms kraami läbikeetmine, steriliseerimine peaks aitama küll. siis uus puhas vesi sisse ja lasta veidi töötada. Mõtlen et kui nädalakese niisama seisab, siis vist pole keemiat tarviski käima saamiseks.
Keemiast tasuks üldjuhul üldse eemale hoida, proovida naturaalselt läbi saada. Võib tõesti tekkida olukordi, mida enam ei suuda kontrollida, kui asja väga hästi ei jaga.
Kui akvaarium näiteks tühi (kalasid sees pole) siis igasuguse kange keemilise kuuri tegemine võiks jääda ikka viimaseks valikuks (näiteks kui pole uut vett võtta kuskilt :P ). Pigem juba veetestid ära teha. kui need midagi hullu ei näita aga haigus ikka vees, siis vesi välja ja uus asemele!

_________________
60liitrit. 10 gupit + taimi täis.
r.i.p. 110l 16.05.2004 (04.02.2004)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 16, 2006 03:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Okt 12, 2005 01:35
Postitusi: 455
Asukoht: Tallinn
Kui asi käest täiesti läinud siis saab jah alata algusest uue hooga ja tarkustki vahepeal juurde kogunenud. :D Ise olen kasutanud kloori kui millegist on vaja ikka tõsiselt vabaneda. Seda sinist blue ace. Pool klaasi liitrile veele. Tapab nii vetika kui haigusebatsillid. Sellest siis läbi kõik, osad asjad kauem osad vähem. Elutud asjad 10 minutit, kaasaarvatud filter ja soojendaja. Filtrisse tuleb täiesti uus filtrimaterjal panna. Peale akva ja vidinate klooritamist olen lasknud asjadel peale korralikku loputamist veel puhtas vees paar tundi seista, et kloor täielikult kaoks. Kui kruusa ei raatsi uut osta siis selle peab läbi keetma. Taimedega on asi natuke raskem, sest kloorist läbi ikkagi, 30 sekundit või nii ja vette ligunema natsaks jälle. Osad taimed tapab kohe maha aga osad on suht vastupidavad. Anubias ei tee väljagi, seevastu õrnemad annavad kohe otsad. Vallisneeria on imekombel ka head vastupanu kloorile üles näidanud. Vesi siis ka loomulikult uus, kasuks siiski sorts korralikku sissetöötanud akvavett lisaks. Kelletki healt annetajalt. :wink: Kasutasin seda habevetikast lahtisaamiseks, selle nuhtlusega on mind õnnistatud kahes akvas ja õnnestus suurepäraselt. Osad taimed läksid siiski teise ilma ja rahu nende põrmule. Mingeid veelisandeid ei soovitaks, nende kasulikkus on küllalt küsitav. Lubavad maad ja ilma kokku aga pole oma silmaga näinud, et kuskilt otsast VAU! oleks. Pigem muutis üks vetikaeemaldaja mu akvavee valgeks ja kefiirilaadseks. Kefiiri seest kalade püüdmine oli ühtlasi katastroofiline ja koomiline. Kusjuures kalad elasid selle üle, ise oleks ääre pealt otsad andnud, sest iga mu ajurakk karjus, et nüüd annavad kõik kindlalt sabad. Asi toimus sekunditega, kefiiristumine ja kalade roobitsemine veeämbrisse, kusjuures vesi oli sama läbinähtavusega kui kefiir ja kalad tuli käsikaudu välja roobitseda. See toimus paar aastat tagasi ja siiani võtab jalad värisema kui selle peale mõtlen. Seega tarkuseterake, päris kõike ei tasu ikka akvasse kallata mis lahke poemüüja sulle müüb. O:)

_________________
Igasugu sabalised.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juun 18, 2006 06:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Dets 08, 2004 12:21
Postitusi: 40
Asukoht: Tartu
Meil oli kaa siin probleeme kalade haigusega......alguses ründas üks haigus pärast teine....enamus kalu suri ära. Sai mitmeid ravimeid proovitud aga mitte midagi ei tundunud mõjuvat. Minu meelest kõige lollikindlam vahend kalade ravimiseks on soolavannid.....seda on mulle soovitanud ka üks kaladega tegelev teadlane. Kord päevas soolavanni.....ja see võib teha imesid. Samuti tuli meile haigusest lahti saamisel kasu söest......mida paar nädalat lihtsalt filtris hoidsime.


Üles
 [ 4 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver