Niih, asi algas eelmise aasta Novembri lõpus, kus sai ostetud hiljuti lahkunud kuldakala asemele teine. Loomulikult polnud aastaid kalu ostnud ja nii saigi lolli peaga noor kalake suure akvasse ilma eelneva garantiinita visatud. Sealt hakkas aga akvaariumi allakäik.
Kuna akvaarimis oli haigus, mida keegi kuidagi defineerida/liigitada ei osanud, anti mulle ette üksteise järel esinevaid rohtusid (tänaseks vist kõik võimalikud ravimid läbi proovitud), paraku ei piisanud aga nädal/kaks erinevate rohtude vahel peetud pausidest, et akvaariumi keskkond suudaks taastuda saadud löögist. Nii läkski vee "keemia" lõpuks nii sassi, et lakkasid kasvamast taimed ja kalad surid täiesti müstilistel põhjustel. Tänaseks on haigus IKKA VEEL akvaariumis ja välja ei saa seda kuidagi, olen pidanud ka julmalt kahe nädalast ravi rohuga, mida loomapoodides naljalt ei jagata tema kanguse tõttu. Isegi see ei aidanud enam. Ühesõnaga olen ma lootuse täiesti maha matnud ja hetkel veel elavad kalad suht-koht juba arvelt maha kandnud (sest nad on ikka veel haiged), terved on vaid üksik coridoras ja ancistrus, need kaks on jäänud haigusest täiesti (näiliselt) puutumata. Muret teeb aga hetkel akvaariumi üldine keskkond... või õigemini selle taastamine.
Sai ostetud paar taime,lootuses, et nende lisamine ehk tasakaalustab akvaariumi niigi sassis keskkonda. Juhtus aga see, et taimede lehed hakkasid lagunema, elavad jõulised lehed. Lehee keskelt, rootsude vahelt, hakkasid ära kaduma lehe pehmemad osad. Tekkisid augud,ja päris suured augud osad, kuid teod ei ole seda kindlasti teinud. Algul arvasin, et see on tingitud transpordil kahjustada saanud lehtedest, et uued lehed, mis kasvavad, ei hakka samamoodi lagunema, uued lehed muutuvad aga just samamoodi auklikuks, täpselt lehe keskelt (püüan pilti ka lisada millalgi). Juured tunduvad OK olevat hetkel, st juurte mädanemist pole ma täheldanud, küll aga lehtede kummalist lagunemist. Lehed ei ole ei kollased ega muud moodi "ebaterved".
On ehk kellelgi ideid, kuidas saada see akvaarium taas toimima? Ostaks uued kalad (vanade peale olen kulutanud sadu kroone - ei tasu ära, tõsiselt), ent sooviks enne keskkonna korda saada, et saaks uued kalad kunagi tulevikus sisse elama panna (hetkel ei julge isegi mõelda uute ostmisele). Kas ehk teha akvas suurpuhastus? tõsta elusolevad kalad teise,ajutisse akvaariumi,lasta suur akva täiesti uut vett täis, filtrid tööle, mingit bakterikooslust tekitavat ainet lisada (loomapoodidest saab, Vital oli vist selle nimi) ja lasta niisama nädal umbes akvaariumil "tühjalt käia"? Või tõsta akva tühjaks, teha suurpuhastus ja tuua tervest, korralikust ja töötavast akvaariumist natukene vett? Andke nõu, mida teha. Praegune olukord on mind täiesti nõutuks teinud, tahaks akvaariumi korda saada, et seal annaks tulevikus kaladel elada, hetke olek ei ole sel akvaariumil enam elamiskõlbulik, nagu näitab nii kalade kui taimede seis.
|