foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 17 postitust ]  Eelmine  1, 2
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Re: Hapnikupuudus?
PostitusPostitatud: Esmaspäev Sept 08, 2014 08:17 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
hpost kirjutas:
50% veevahetus?? See ikka liiast. Mul küll väiksem akva 100-ne, kuid sellegagi ei tee 50%-list vahetust tihedamini kui kord poole aasta jooksul(kui väga mustaks juhtub minema). Tavaliselt ikka healjuhul kuus korra saab 25-30% vahetatud, kui sedagi.

Huvitav, kust tuleb küll selline arvamus, et 50% on liiast? Just siis, kui seda pool aastat pole tehtud, võib see olla liiast, aga muidu küll mitte. Kui seda väga pikalt pole tehtud, siis võib akvas vesi ajapikku muutuda üsna erinevaks võrreldes sellega, mis kraanist tuleb. Sel juhul 50% veevahetus võib tuua kaasa olulise vee parameetrite muutuse ja kalad võivad saada päris korraliku litaka. Aga kui 50% veevahetust teha sagedamini, siis pole küll probleemi. Kaladele paistab see igatahes pigem meeldivat, kes ei usu, võiks järgi proovida. Eriti soovitaks iganädalasi 50% veevahetusi just algajatele, hoiab eemal enamuse vee kvaliteediga seotud probleemidest. Tegelikult ka 80% veevahetusega pole probleemi, lihtsalt kui vees on klooriühendeid, tuleb kasutada veekonditsioneeri (ka väiksemate veevahetuste korral).
hpost kirjutas:
Bakterid on vajalikud ja liigse veevahetusega lihtsalt kaovad ka kasulikud bakterid ära - siis läheb ka vesi paigast - taimed ei kasva, sest pole taimede kasvuks mineraale(loe: saastet e. väetist) - kui taimed ei kasva, kipub hapnik paigast minema jne jne...

Jutt, et suuremate veevahetustega bakterid kaovad, on üks levinud linnalegendidest. Meile vajalikest nitrifitseerivatest bakteritest valdav osa on filtris, pinnases, taimedel, klaasidel, dekoratsioonidel - vabas vees ujub neist vaid väga väike osa. Bakterid saavad kannatada sel juhul, kui vees on klooriühendeid ja ei kasutata veekonditsioneeri. Ka väide sellest, et veevahetustega kaovad mineraalid ja taimed enam ei kasva, on kummaline - minu teada mineraalid on üldse looduslikult esinevad tahked anorgaanilised ained. Kui vees on palju jääkaineid, siis nende kontsentratsioon akvaariumi vees veevahetuse korral tõesti kahaneb - need pole aga mineraalid. Samas võib akvaariumis kus veevahetusi tehakse harva olla küll palju lämmastikühendeid, kuid nappida mikroelemente. Seetõttu akvaariumis, kus ei kasutata lisaväetamist, võib veevahetus toimida nagu hästi lahja väetamine (kraanivees leidub mõõdukas koguses mikroelemente) ja taimed võivad seeläbi hoopis paremini kasvama hakata.
Selguse mõttes täpsustan, et see ei tähenda, et igaüks peaks hakkama iga nädal 50% vett vahetama. Veevahetuse vajadus on tingitud ikka kogunevate jääkainete hulgast, kui taimed tarbivad tekkivad jääkained ära, saab väga pikalt ilma veevahetusteta hakkama. Aga kui teha veevahetusi ja sealhulgas kasvõi suuri veevahetusi, siis selles pole midagi halba, vaid vastupidi - peamised vastuargumendid on aja ja raha kulu (vesi natuke maksab, aga mitte palju), kalad on veevahetuste üle enamasti õnnelikud ja veest (ja ka üleasustusest,mis küll samuti viib veeprobleemideni) tingitud probleeme on märksa vähem.

_________________
http://akvarist.eu


Üles
 Teema pealkiri: Re: Hapnikupuudus?
PostitusPostitatud: Esmaspäev Sept 08, 2014 09:45 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Aug 29, 2013 11:25
Postitusi: 232
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn
Mul kerge üleasustus mõlemas akvaariumis (sügisest ehk saab 126l välja vahetatud), nii et 20-30 liitrit uut vett saab pandud üle päeva. Lisaks on Elliot selline kala, mis kirjade järgi lausa nõuab iganädalast veevahetust. Kuna mul on põhjaks kaunis peenike must kruus, mis on küll vägagi effektne, aga näitab pruunid kalajunnid kohe välja. Lisaks teise päeva õhtuks ujuvad kalad junnidega juba võidu. Nii et ilmselt vahetaksin vett niikuinii üle päeva, niipalju, et põhja puhtaks saan. Ilmselt pole see päris õige, aga kalad terved, vesi korras ja akvaariumis juurdunud taimed kasvavad kenasti.


Üles
 [ 17 postitust ]  Eelmine  1, 2

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver