Olime nädal kodust eemal. Kui täna õhtul akva valgustus sisse lülitus oli minu avastus ja üllatus suur. Nimelt oli akvas kogu veepinna kiht tihedalt kaetud valkjate 1mm suuruste ja pisut väiksemate valkjate helbekestega. Valkjas sade on ainult veepinnal. Kalu ja krevette see ei paista häirivat. Akvas on veetemperatuur 28, valgustus põleb 6h, kalu toideti 1x nädalas ja vetikat on tavaliselt rohkem kui muidu (akva klaasid silmnähtavalt roheka ollusega kaetud). Veevahetused 40-45% üle nädala.
Tegin foto sellest veepinna pealsest
"valgest sademest".
Vasakul fotol on pinnavees hõljuvad valkjad helbekesed ja paremal sama helbeke ~100x zoomiga. Selgub et see helbeke pole valge vaid hoopis sinakas-roheline. Seega peaks tegemist olema vetikaga. Nii oletan ja arvan vähemalt mina.
Internetist lugedes väidetakse et nimetatud veepinna pealne "valge sade" on põhjustatud ilmastikulisest kuumusest, kõrgest veetemperatuurist akvas ja filtri ebapiisavast filtratsioonist (häiritud veeringlus!?). Samas vetikas hetkel kasvab jõudsasti kõikjal akvas (kuum suvi!), veefiltratsiooni häire võib olla ehk tingitud sellest et mul on välisfiltri sissevoolusõela külge kombineeritud
svamm.
Vahest see sõela+svammi aretus akvas ikkagi tekitab üldise häire veeringluses? Kuigi on silmaga näha ja käega tunda et veeringlus akvas toimib. Muidugi nõrgemalt kui ennem ilma svammita.
Kas kellelgi akvaristidest on akva veepinna kihis olnud analoogset sademe taolist (mitte proteiini laigukesi!) valkjat tükikeste ollust ja mida olete selle kõrvaldamiseks ette võtnud? Hetkel ma ikkagi täpselt ja kindlalt ei tea mis see "valge täpikeste ollus" on ning millest on see tingitud.