foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 12 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Vesi tihti roheline.
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 24, 2014 05:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 3
Mul on probleem seoses rohelise veega.
Vetikate eemaldajad, vee selgemaks tegijad jne asjad ei aita ning ainus võimalus on teha akvas uus start. Seda nö starti peame tegema vähemalt 4x aastas. Akva püsib maksimaalselt 1 kuu selgena ning siis läheb ca. 1 nädalaga tumeroheliseks. Miks?
Akva ise on 325L ning selles on EHEIM professional pump koos tetra õhupumbaga. Akvas elavda platyd, mollyd, skalaarid ja gupyd koos 2 vähiga.
Otsustasin teha uue teema, sest nii palju kui ma olen rohelise vee teemasid lugenud siis neist pole eriti kasu olnud. :s

https://www.facebook.com/MariSulePhotography

Üles
 Teema pealkiri: Re: Vesi tihti roheline.
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 24, 2014 06:22 
Akvarist

Pildid: 1
325l aastas 4 korda otsast alustada tundub päris masendav. Kus su kalad elavad kui restarti läbi viid?
Oled kindel et vesi läheb roheliseks?või on valkjas hägu? käivitamisel ajavad bakterid akva vee hägusaks.
Aga kui on ikkagi roheline vesi siis on vbl kehv filter , vale valgus , ülerahvastatus , ületoitmine...
Kas akvaariumisse paistab päike peale?see võib olla kurjajuur.

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 24, 2014 07:00 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Tahtsingi ka just mainida mõnda põhjust, mis minu arust vee roheliseks ajab - liiga pikk valgustusaeg (või lisavalgus aknast näiteks), ülesöötmine, liigne väetamine ka ehk.

Mul omal oli 900-ses kunagi selline jama. Vesi oli nii tume, et kalugi õieti ei näinudki. Taimi seal ka väga ei kasva, sest tegu suurte kalade akvaga, kus enam-vähem kõik välja juuritakse. Kasutasin siis JBL-i Algolit. Mõjus hästi ja pärast seda nagu ei mäletagi, et taolist probleemi rohkem oleks olnud. AGA - sama mure oli mul ka 240-liitrises, kus tillemad kalad. Pärast Algoli kasutamist oli seal nukker kalade suremus. Õhutus oli küll omast arust korralik... aga siiski mõjus nii mõnelegi letaalselt - seega väiksemate kalade puhul pelgaks seda vahendit kasutada. Uurisin tiba asja ja sain aru, et Algol seob (kleebib kokku) "rohelise vee" osakesi, mis siis ka kala lõpustele kleepuda võivad, mis omakorda takistab kaladel hingamist. Suured 30-50-sentimeetrised kalad tugevama "kopsu mahuga" said hakkama.

Ma prooviks söötmist ja valgustamist vähendada ja teha tiba sagedamaid veevahetusi.

Kindlasti on Reinul midagi tarka lisada.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Apr 25, 2014 01:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mina võitlesin samuti päris pikalt igatsorti häguga, millest lõpuks kujunes välja roheline vesi. Vesi oli nii roheline, et ainult siis oli kalu näha kui nad nina vastu klaasi panid :D . Mingi aja pärast muutus see suhteliselt tüütuks ning ainsaks lahenduseks oli UV-sterilisaator (lamp). Juba 12h möödudes oli märgata vee selginemist. Tean, et see ei ole parim lahendus, kuna hävitab kõik bakterid. Kuid mõne päeva möödudes oli vesi kristall-selge ja mingisugust rohelist vett ega hägu ei ole minu akvas enam olnud. Miinus on vast see, et need suht kallid. Taimede seisukohalt ei oska midagi öelda kuna mul omal taimi ei olnud siis.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Apr 25, 2014 07:41 
Moderator
Kasutaja avatar

RK - tean, millest räägid. Mul oli kah nii, et kalad ei paistnud üldse välja. Aga samas on mul UV-lamp seal akvas olemas. Ei teagi täpselt, kuidas ta seal töötab. Viimatisest jutust oma kaasakvaristiga on jäänud nagu meelde, et taimeri peale on pandud - kogu aeg sees ei ole. Vajadusel peaksin seda täpsustama.

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 26, 2014 02:09 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 20
Antud teema kohta on hea selgituslik artikkel siin.

Rohelise vee vastu on tõhusad vesikirbud (Daphnia) kes toituvad nö. rohelisest veest (vetikatest). Vesikirpe aga seevastu söövad isukalt kalad ja selgrootud (looduslik tasakaal veekogudes). Vesikirpe kasutatakse ka veeseisundi indikaatori määratlemiseks. Rahustav teadmine on seegi et roheline vesi pole kaladele ohtlik. Pigem on siin probleem selles et udurohekat akvat pole silmale ilus vaadata ja akvarist ei näe oma kalu.

Keerulisem konksuga küsimus on muidugi see et kuidas sa saaksid oma akvasse elujõulise vesikirpude koloonia. :)

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 27, 2014 01:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

Täna tegime uue stardi ja kohe hakkame sisse uut vett panema. Filtri sisu vahetasime poolenisti ära ning käik asjad said kuuma veega üle lastud.
Vesi läheb meil tõesti nii roheliseks, et kalu on ainult siis näha kui nad nina vastu akvat pistavad. :D
Akva asukoht on seine ääres ning aknast umbes 4-5m kaugusel ning otsest päikest paistab sinna vähe, kui üldse. Kalade kogus on meil umbes selline: 15 molly't, 5 keskmist kasvu skalaari, 10-15 guppyt, 2-3 platy't, 2 vähki ja üks põhjakoristaja.
Toitu saavad nad suhteliselt vähe. Umbes 2 näputäit helbeid ja 3 tabletti vähidele ja põhjakale. Umbes korra nädalas saavad ka 1 ruudu sääsevastseid. Söök pannakse kohe peale seda kui tuled on põlema pandud.
Valgustusest nii palju: tavaliselt pannakse valgustus kuskil 9-10 vahel põlema ning õhtul kunagi 4 ajal kustu. 6-7 tundi ei tohiks palju olla. :D
Ma arvan, et skalaarid teeks vesikirbu parvega juba esimesel päeval 1-0 :D
Olen kuulnud ka, et rohelise vee ja üldse vetikate vastu pidavat pajuoks aitama, kuid see pidavat ka akvas olevad taimed ära tapma. On keegi proovinud ning kuidas tulemus on?

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 27, 2014 02:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mis valgustus on?
Mida vee testid näitavad? Kust vesi pärit?
Mis põhja pinnaseks on?
Mis taimed akvaariumiskasvavad?

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 27, 2014 05:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

Silver kirjutas:
Mis valgustus on?
Mida vee testid näitavad? Kust vesi pärit?
Mis põhja pinnaseks on?
Mis taimed akvaariumiskasvavad?

Valgustuseks on kaks juwel lampi. Üks on 54W ja teine peaks olema 50W.
Vesi on pärit puurkaevust. Sealne vesi oli liiga rauane joogiks sai ostetud puhastustabletid nii, et vee kvaliteeti mõjutavad ka need tabletid.
Kuna meil on see kõige üldisem (6 in 1)test siis selle vastused on sellised nagu nad on. Loodan, et panen ikka õiged asjad siia:
NO3: 0
NO2: 0
GH: <3°d
KH: 15°d-20°d
pH: 7,6-8,0
Cl2: 0-0,8
Vaadates purgi peal olevaid hoiatusmärke võib öelda, et vesi pole just kõige paremas korras..
Põhjas on meil 2-3cm läbimõõduga kivid ning taimedele on ostetud umbes 2mm läbimõõduga punane liiv. Kui ma ei eksi siis on meil seal paar anubiase taime, paar beckettii't, nüüdseks enam vähem ära söödud cryptocoryne ja mingid taimed veel kelle nimesid ei tea. 325L akva kohta võib öelda, et taimi polegi. :D
Testi näidud pildina:
Pilt

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 27, 2014 09:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mulle tundub, et probleem ongi vees. Need näidud on minu mätta otsast vaadates suhteliselt ulmelised.
Kõik taimekasvu soodustavad toitained on puudu - NO3 on ulmeliselt väike, võiks aga olla isegi 40mg/l ehk 40ppm.
Seega tuleks Sul hakata tehislikult väetist lisama - ilmselgelt on puudu ka kõike muud vajalikku.
Julgen arvata, et oled ka veevahetustega üle pingutanud lisaks veidi mööda kaevuveele.

Esialgu võib ulmeliselt kõlada see vetikamöllu väetise lisamine, aga tegelikuses optimaalsetes kogustes NO3 ja PO4 pärsivad vetikate kasvu.
Alustuseks soovitan sihtida järgmisi väärtusi: NO3 20mg/l, PO4 2,0mg/l ja K 20mg/l.
Selle saavutamiseks lisada tasapisi väetist, et vältida väga järsku osmootse rõhu muutust ja et elukad/taimed šhokki ei saaks.
Tuleb osta mingi lämmastikku ja fosforit sisaldav akvaariumis kasutamiseks mõeldud väetis ja seda tasapisi vastavalt kasutusjuhendile lisama hakata.
Kusjuures enne ära vett vaheta, kui eelpool kirjeldatud eesmärknäidud saavutatud on.

Lisaks on Sul ka vee üldkaredus GH peaaegu olematu - võiks olla 8-9*GH.
Seega kuskilt tuleb juurde saada Ca ja Mg katioone, et vee üldine elektrijuhtivus/soolsus normi saada.
Magneesiumiga on lihtne, selleks müüakse MgSO4'7H2O ehk nn mõrusoola ehk Epsom-soola. Kaltsiumiga on keerulisem.
Oluline on, et lisamisel oleks 3 osa kaltsiumi ja 1 osa magneesiumi - taimedele ja kaladele vajalik.
Tõenäoliselt tuleb osta mingi pulbriline preparaat akvaariumitarvete poest - müüjale veetesti tulemusi näidates osatakse kindlasti soovitada.

Samas KH testi tulemus ei näita Sul tegelikult karbonaatset karedust, vaid alkaliteetsust. Põhimõtteliselt liigset kogust HCO3 anioone.
Sellest tulenevalt on Sul ka soovitatavast määrast oluliselt kõrgem pH, mis tuleneb tasakalustamata HCO3 anioonidest.
Juhul, kui sul vesi sisaldaks ka mõistlikus koguses Ca ja Mg katioone (üldkaredus), siis aitaks alkaliteetsust (KH näit) vähendada vee keetmine.

Aga kuna üldkaredus GH on liiga väike, siis ilma eelnevalt GH näitu suurendamata oleks keedetud vee kasutamine veel hullema tagajärjega.
Iseenesest ei ole KH näidul häda midagi ja kõik võiks ka nii jääda, aga hetkel ilma teiste vajalike aineteta just see põhjustab soovitatavast kõrgemat pH'd.
Juhul, kui Sa saaksid ka muud ained normi, siis juba see alandaks pH'd ja paremeni kasvavad taimed omakorda alandaks KH näitu.
Soovitan kasvatada Vallisneria liike, mis lisaks CO2 tarvitamisele suudavad edukalt ära tarvitda ka HCO3 vormis süsinikku.

Kusjuures see 6-in-1 test on väga hea test. Vastupidiselt üldlevinud stamp-arvamusele soovitan seda kõigile.
See ei ole arvuliselt täpne, aga näitab peaaegu alati väga hästi ära kohad, kus suured probleemid on.
See on väga lihtne kasutada ja kui väga täpne arvuline näit (keemia katsetes) pole vajalik, siis täpsus akvaristikas rahuldab täiesti.
PS! Cl2 on Sul tegelikult 0.

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 27, 2014 11:57 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Silver kirjutas:
Mulle tundub, et probleem ongi vees. Need näidud on minu mätta otsast vaadates suhteliselt ulmelised.
Kõik taimekasvu soodustavad toitained on puudu - NO3 on ulmeliselt väike, võiks aga olla isegi 40mg/l ehk 40ppm.

"Rohelise veega" ongi see tavaline seis - see paneb NO3 nahka. Pole näinud "rohelise veega" akvat, kus NO3 testi näit oleks üle nulli.
Silver kirjutas:
Lisaks on Sul ka vee üldkaredus GH peaaegu olematu - võiks olla 8-9*GH.

Selle tõenäoline põhjus on siin:
Õntsu kirjutas:
Vesi on pärit puurkaevust. Sealne vesi oli liiga rauane joogiks sai ostetud puhastustabletid nii, et vee kvaliteeti mõjutavad ka need tabletid.
Millised tabletid need muidu on, müügil on erinevaid?
Valgustuse jaoks soovitaks siiski soetada taimeri - see pole nii kallis, et tasuks kokku hoida, ning ma ei imestaks, kui see valgustusperiood tegelikkuses kõigub suures piiris ning omab selles loos oma rolli. Kui vanad torud juba on? 325 liitrise akva kohta on 104W üsna kesine valgustus, kui aga torud on vanad, siis lausa niru. Et kui torud on T8 ja vanemad kui aasta, siis tuleks kindlasti välja vahetada. Kui on T5, siis need kestavad kauem - aga ise vahetaksin ka need kord aastas välja.
Oma roll on aga ilmselt ka veel. Kas oleks võimalik akvasse lasta vett otse, ilma neid tablette pruukimata, ning teha selle vee osas ka testid? Kuskil pole juttu sellest, kui tihti ja kui palju korraga tehakse veevahetusi. See on aga oluline - kui värske veega pole mingeid suuri probleeme, siis regulaarsed suuremad veevahetused toimivad nagu reset, nullivad ära võimalikud veega seotud probleemid. Erinevalt levinud arusaamadest mina ei karda suuremaid veevahetusi, vaid pigem eelistan neid, eriti veel olukordades, kus akvas on veega probleeme. 50% nädalas vahetada pole kindlasti probleem ja ei mõjuta eriti ka veearvet, probleemide korral teeksin aga lausa kaks või kolm korda nädalas 50% veevahetuse. See ei hävita kasulikke baktereid ning kui vees pole klooriühendeid, siis ei ole isegi veekonditsioneeri tarvis kasutada (ehkki kahju ei tee).
Soovitaks lisada taimi. Vaja on vaadata vähenõudlikke kiirekasvulisi taimi - midagi siit. Kusjuures pinnataimede kasutamisel on neil see eelis, et saavad rohkem valgust ning saavad pruukida ka õhus olevat CO2, nii et on üsna tõhusad veest toitainete omastamisel. Kui nendega liialadada, on muidugi see häda, et allpool olevatele taimedele jääb valgust napiks. Pinnataimedest on muidu tõhus Pistia stratiotes - kui ei häiri nende iseloomulik lõhn. Hygrophila on vähenõudlik lihtne taim alguseks jne.
Mida veel? "Roheline vesi", kui on juba tulnud, ei kipu kergesti alla andma ning tundub, et selle tekitajad võivad olla erinevad - igatahes võtted, mis ühel juhul on väga tõhusad, teisel puhul ei toimi. Kindlasti ei teeks ma rohelise vee puhul akvale restarti.
Ehk siis esmalt prooviksin teemaalgataja asemel, kuidas mõjuvad suuremad veevahetused - ise teeks lausa 75%-80% veevahetusi paar-kolm korda nädalas.
Kui see ei aita, siis on mitmesuguseid radikaalseid võimalusi.
Vesikirpude kasutamine on lõbus ning praegusel ajal tõenäoliselt ka teostatav - pean küll tunnistama, et pole seda ise saanud pruukida. Selleks tuleks otsida lähikonnas madalaveelisi veekogusid, kus pole kalu - mingi lomp vms. Vesikirbud on üsna iseloomuliku liikumisega, kergesti äratuntavad, neid saab püüda peenesilmalise kahvaga või ka peene plastist köögisõelaga. Akvaariumisse pannakse nad aga peenesilmalisest võrgust puuris (võimalik, et saaks ka peent köögisõela kasutada eraldamiseks), nii ei saa kalad neid kohe nahka panna. Muidugi kui vesikirpe lihtsalt kätte saab, võib nad ka akvasse lahti lasta, on ühtlasi ka kaladel pidupäev - neile enamasti väga meeldib vesikirpe küttida.
UV lamp aitab ka enamasti. Kasulike bakterite hävitamise pärast pole põhjust karta - kui see on ikka akvas kasutamiseks mõeldud lamp, siis käib veevool temast läbi - kasulikud bakterid aga üldjuhul mitte ei uju vabalt vees, vaid asuvad pinnases, klaasidel, dekoratsioonidel, taimedel ja loomulikult ka filtri meedial. Sestap on UV lamp probleemiks vaid alustava akva korral, sel juhul ei soovitata esimestel nädalatel UV lampi kasutada.
Diatoomfiltriga saab rohelisest veest nobedalt lahti, võtab kinni kõik mikronist suuremad osakesed - sellist filtrit pole aga siinmail saada. Küll aga tasub kanisterfiltri korral proovida JBL SymecMicro-t, see peaks sama efekti andma. See vast kõige kiirem ja tõhusam lahendus, eelduseks loomulikult sobiva filtri olemasolu, kuhu seda sisse toppida.
Lõpuks, nädalane pimendamine üldjuhul aitab. Aga siis peab ka olema tõesti täielik pimendamine, mitte nii, et jäetakse mingeid piiluavasid vms.
Need viimati viidatud võtted on loomulikult tagajärgede, mitte põhjuste kõrvaldamine. Põhjuste vastu aitab hästi ntx korralik taimestik, kontrollitud valgustusperioodiga valgustus, regulaarsed piisavad veevahetused jms.

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 28, 2014 05:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Suured suured tänud põhjalike vastuste ees. Hakkame siis jälle otsast katsetama. :D

Üles
 [ 12 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver