foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 11 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: CO2 vs O2
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 21, 2014 09:32 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Kuna mul oli paar päeva tagasi situatsioon, kus panin CO2 jooksma ja vee ph langes 6,8 samas KH oli 4. Selle peale Ants läks "pilve" uimaseks ja pidi ääre pealt otsad andma. Lõpetades CO2 andmise ja vett aktiivselt aereerides on aga nüüd situatsioon, kus pH 7,8-8 ja CO2 tase olematu.

Siit ka küsimus, et kas CO2 ja O2 tase on otseses sõltuvuses, ehk CO2 lükkab vest hapniku välja ja vastupidi? Kui nii, kuidas siis säilitada tasakaalu?

Kõik vee näitajad korras, ainult NO3-25mg/l, võiks väiksem natuke vist olla.

Viimati muutis Andryk, Teisipäev Jaan 21, 2014 10:22, muudetud 2 korda kokku.

Üles
 Teema pealkiri: Re: CO2 vs O2
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 21, 2014 09:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Doseerides õige koguse co2 saavutatki tasakaalu. Algajana ma kohe ei soovitaks co2 mässama hakata, eriti pärmipudelitega... Nendega on co2 reguleerimine suht võimatu.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 21, 2014 10:12 
Moderator
Kasutaja avatar

Tahaks ju, et taimed hästi kasvaksid. :) Taimehull, nagu ma olen.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 21, 2014 10:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Hiljem võid co2 tarretisega proovida aga algul soovitan akva käima saada ja siis co2 mässama hakata. Mul endal samamoodi suht raske oma pisikeses akvas co2 lisada. Samas vaja oleks aga isegi tarretisega on liig, pean panema mingi teise õhukivi, mis nii pisikeseks mulli ei teeks, mida pisem akva seda kiiremini asi käest läheb... Eriti kui liiga tõhusalt co2 lahustub :lol:

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 21, 2014 11:20 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
No kui need näidud PH 6,8 ja KH 4 olid õiged, siis oli Sul tublisti õnne, et kalad ellu jäid - CO2 oli ca 76 ppm, üle 40 ppm ma ei julgeks ise lasta ilma ise asja jälgimata.
Kartus, et CO2 tõrjub hapniku välja, on meie poolt kasutatavate tasemete juures alusetu. Taimeakvaariumis on hapniku tase isegi kõrgem kui taimedeta akvas, kus CO2 ei lisata. Kasulikku lugemist: http://fish-etc.com/knowledge/understan ... -aquariums
Kui oled taimehull, siis soovitan soojalt võtta kasutusele balloonist CO2 lisamine ja CO2 taseme indikaator. Siis on kõik lihtne, mugav ja ohutu.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 21, 2014 11:29 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 3
Ma lahendasin endal selle liigse CO2 probleemi nii, et panin õhupumba tööle öösel. Õhupump ja valgustus on taimeritega. Eks mõni väidab, et liiga palju jamamist aga minu meelest suhteliselt lihtne ja odav viis, eriti arvestades, et nt k-rautas on mehaanilised taimerid 2.50 vms.
1-2h enne valguse sisselülitamist jääb õhupump seisma ja peale tulede kustumist hakkab jälle tööle. Kuna mul on CO2 pärmipudelitega siis see töötab koguaeg.

Saab ka hakkama kui filtri väljavoolu suurendada ja sellega aereerida aga õhupumbaga on kindel et kaladele liiga ei tee.

Tegelikul valguse kustudes hakkavad ka taimed hapnikku kasutama ja eritavad süsihappegaasi kui lisada sellele veel pärmipudelist tulev läheb kaladel raskeks. Minu kogemuse järgi on ancistrused esimesed kes liigse CO2 olemasolul uimaseks jäävad. Kui filter piisavalt ei aereeri öösel ja pärmipudel on just tööle pandud võib väga lihtsalt probleeme tekkida.
Mul on juhtunud, et selline asi suutis terve 50l akvaariumi asukad loojakarja saata.

Selle indikaatori peale mina eriti ei loodaks, pole suurem asi. Võib-olla mingi digitaalne oleks parem.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 21, 2014 11:37 
Moderator
Kasutaja avatar

shadowcat kirjutas:
Tegelikul valguse kustudes hakkavad ka taimed hapnikku kasutama ja eritavad süsihappegaasi kui lisada sellele veel pärmipudelist tulev läheb kaladel raskeks.

See on üks arusaamadest. Alternatiivne arusaam, mida esindab ntx Diana Walstad, on selline, et taimedel on lehtedes suured hapnikureservuaarid, mis võetakse öösel esimesena kasutusele - et kogu see taimede öise hapnikutarbimise probleem on tugevalt ületähtsustatud. Kumb variant õige on, ma ei julgeks kindlalt väita. Walstad on enamasti õiget juttu rääkinud, ta on selline uudishimuliku-otsiva teadlase tüüpi kodanik. Samas olen leidnud ka asju, millega ta on puusse pannud.
shadowcat kirjutas:
Selle indikaatori peale mina eriti ei loodaks, pole suurem asi. Võib-olla mingi digitaalne oleks parem.

Tegelikult on risti vastupidi, see indikaator on parim asi CO2 taseme hindamiseks. On mitmeid olukordi, kus PH/KH järgi arvutamine ja ka elektrooniline näidik hakkavad aiateibaid näitama, elektroonilise näidikuga kontrolleriga CO2 lisamisega on ka õnnetusi juhtunud.
Ise hetkel lisan päris tugevalt CO2 balloonist ning ka öösel; kuna liigutan vett korralikult, pole probleeme tekkinud (tõsi, korra filter oli sodi täis läinud ja siis hommikul olid kalad ka pisut gaasitatud olekus). Küll on aga plaanis lisada elektroonilise klapp, et ööseks CO2 automaatselt kinni keerata - milleks väärt kraami raisku lasta minna. Pärmipudeliga nii ei saa, kui on hirm öise gaasitamise vastu, siis lihtsaim variant, kui kasutatakse õhukivi, on see veepinnale või lausa veest välja tõsta ööseks. Või siis teha vastupidi, et ööseks avaneb lisaklapp, mis võimaldab CO2-l otse õhku pääseda, akvasse minemata. Siin on aga teisigi nüansse - kui ööseks CO2 lisamine kinni keerata, siis PH tase ilmselt hakkab rohkem kõikuma. Õhupumba lisamine ainult ööseks suurendab seda efekti veelgi. Akvaariumis järsud üleminekud pole ka just teretulnud...
Et kui veepinna pidev liikumine on olemas ja CO2 taset hirmus kõrgeks ei kruti, siis ei tohiks riske tekkida. Kasutasin omal ajal päris pikalt pärmipudeliga CO2 lisamist ning probleeme ei tekkinud kordagi, ehkki lisasin 24/7 CO2. Aga mul ei õnnestunud ka kordagi pärmiseguga saavutada sellist CO2 taset akvas, nagu seda oli teemaalgatajal. Ehk siis kui CO2 ajada hullult kõrgeks, ei päästa ilmselt ei hapnikupump ega veepinna liigutamine.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 21, 2014 12:12 
Moderator
Kasutaja avatar

andrep kirjutas:
Hiljem võid co2 tarretisega proovida aga algul soovitan akva käima saada ja siis co2 mässama hakata. Mul endal samamoodi suht raske oma pisikeses akvas co2 lisada. Samas vaja oleks aga isegi tarretisega on liig, pean panema mingi teise õhukivi, mis nii pisikeseks mulli ei teeks, mida pisem akva seda kiiremini asi käest läheb... Eriti kui liiga tõhusalt co2 lahustub :lol:

Kui on vaja CO2 hulka vees vähendada, on lihtsaim tee tõsta õhukivi veepinnale lähemale.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 21, 2014 03:45 
Moderator
Kasutaja avatar

Rein kirjutas:
No kui need näidud PH 6,8 ja KH 4 olid õiged, siis oli Sul tublisti õnne, et kalad ellu jäid - CO2 oli ca 76 ppm, üle 40 ppm ma ei julgeks ise lasta ilma ise asja jälgimata.
Kartus, et CO2 tõrjub hapniku välja, on meie poolt kasutatavate tasemete juures alusetu. Taimeakvaariumis on hapniku tase isegi kõrgem kui taimedeta akvas, kus CO2 ei lisata. Kasulikku lugemist: http://fish-etc.com/knowledge/understan ... -aquariums
Kui oled taimehull, siis soovitan soojalt võtta kasutusele balloonist CO2 lisamine ja CO2 taseme indikaator. Siis on kõik lihtne, mugav ja ohutu.

Kõik anlüüsid teen ma tilgameetodil ja mitu korda. Samas Tropica kodulehel antud CO2 table näitab antud andmetele 21mg/l ja see on tõesti advanced taimedele. Ph peaksin suutma siis 7 hoida, siis OK. CO2 püsimõõdik ripub mul kah kenasti akvas ja hetkel on sinine :). CO2 lasen klaasdifuuseriga ja mull tuleb ilus peenike.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 21, 2014 03:46 
Moderator
Kasutaja avatar

andrep kirjutas:

Nüüd ongi tarretis käimas.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 21, 2014 06:28 
Moderator
Kasutaja avatar

Andryk kirjutas:
Kõik anlüüsid teen ma tilgameetodil ja mitu korda. Samas Tropica kodulehel antud CO2 table näitab antud andmetele 21mg/l ja see on tõesti advanced taimedele. Ph peaksin suutma siis 7 hoida, siis OK. CO2 püsimõõdik ripub mul kah kenasti akvas ja hetkel on sinine :). CO2 lasen klaasdifuuseriga ja mull tuleb ilus peenike.

Sul on õigus, torkasin numbrid ühte online kalkulaatorisse, aga see pani puusse ning ma ei kontrollinud mujalt. Kui nii, siis on pisut üllatav, et üldse probleem oli märgatav. Äkki oli veepinnal proteiinikiht? See takistab üsna tõhusalt gaasivahetust. Kui veepind liigub ja kilet pole peal, ei tohiks kaladele probleeme tekkida sellise CO2 tasemega.

Üles
 [ 11 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver