shadowcat kirjutas:
Tegelikul valguse kustudes hakkavad ka taimed hapnikku kasutama ja eritavad süsihappegaasi kui lisada sellele veel pärmipudelist tulev läheb kaladel raskeks.
See on üks arusaamadest. Alternatiivne arusaam, mida esindab ntx Diana Walstad, on selline, et taimedel on lehtedes suured hapnikureservuaarid, mis võetakse öösel esimesena kasutusele - et kogu see taimede öise hapnikutarbimise probleem on tugevalt ületähtsustatud. Kumb variant õige on, ma ei julgeks kindlalt väita. Walstad on enamasti õiget juttu rääkinud, ta on selline uudishimuliku-otsiva teadlase tüüpi kodanik. Samas olen leidnud ka asju, millega ta on puusse pannud.
shadowcat kirjutas:
Selle indikaatori peale mina eriti ei loodaks, pole suurem asi. Võib-olla mingi digitaalne oleks parem.
Tegelikult on risti vastupidi, see indikaator on parim asi CO2 taseme hindamiseks. On mitmeid olukordi, kus PH/KH järgi arvutamine ja ka elektrooniline näidik hakkavad aiateibaid näitama, elektroonilise näidikuga kontrolleriga CO2 lisamisega on ka õnnetusi juhtunud.
Ise hetkel lisan päris tugevalt CO2 balloonist ning ka öösel; kuna liigutan vett korralikult, pole probleeme tekkinud (tõsi, korra filter oli sodi täis läinud ja siis hommikul olid kalad ka pisut gaasitatud olekus). Küll on aga plaanis lisada elektroonilise klapp, et ööseks CO2 automaatselt kinni keerata - milleks väärt kraami raisku lasta minna. Pärmipudeliga nii ei saa, kui on hirm öise gaasitamise vastu, siis lihtsaim variant, kui kasutatakse õhukivi, on see veepinnale või lausa veest välja tõsta ööseks. Või siis teha vastupidi, et ööseks avaneb lisaklapp, mis võimaldab CO2-l otse õhku pääseda, akvasse minemata. Siin on aga teisigi nüansse - kui ööseks CO2 lisamine kinni keerata, siis PH tase ilmselt hakkab rohkem kõikuma. Õhupumba lisamine ainult ööseks suurendab seda efekti veelgi. Akvaariumis järsud üleminekud pole ka just teretulnud...
Et kui veepinna pidev liikumine on olemas ja CO2 taset hirmus kõrgeks ei kruti, siis ei tohiks riske tekkida. Kasutasin omal ajal päris pikalt pärmipudeliga CO2 lisamist ning probleeme ei tekkinud kordagi, ehkki lisasin 24/7 CO2. Aga mul ei õnnestunud ka kordagi pärmiseguga saavutada sellist CO2 taset akvas, nagu seda oli teemaalgatajal. Ehk siis kui CO2 ajada hullult kõrgeks, ei päästa ilmselt ei hapnikupump ega veepinna liigutamine.