Eile hooldasin akvat, vahetasin ~50% veest, viskasin ära ~25% taimi (niigi neid vähe), puhastasin uuesti välisfiltri ja lisasin filtrile juurde fosfaadifiltri (PhosEx ultra - vetikatõrje). Täna õhtul märkasin et akvas on vesi kergelt valkjalt udune. Esmapilgul tundub et kalu, krevette ja killertigusid see asjaolu ei häiri. Ainult et paar killertigu on roninud akva veepiirile.
JBL välisfiltris on filtrikorvide järjekord ülalt alla järgmine:
Filtrikorv 1 - Kahekihiline shvamm (jäme- ja peenstruktuuriga), korvi külgedel eraldi küljesahtlites veel mõlemal pool väikesed shvammid.
Filtrikorv 2 - Kahekihiline shvamm mille keskel on ovaalne ava kuhu asetatakse fosfaadikotike.
Filtrikorv 3 - Biopallid.
Filtrikorv 4 - Makaronid.
Fosfaadifiltri õpetuses oli joonis mis näitas et fosfaadifilter asetatakse välisfiltris kas filtrikorvi 2 või 3. Vähemal nii sain mina aru. Fosfaadifiltri asetamiseks pidin ma loobuma ühest biopallide filtrikorvist. Seega jäi järele ainult üks filtrikorv biopallidega.
Kas ülalmainitud fosfaadifiltri asukoht filtrikorv 2 on ikkagi õige? Veeteste ma pole tükimal ajal teinud. Leidisn kusagilt need mitte eriti adekvaatsed ribatestid. Tegin veetestid ribatestiga, pisut ikka selgem kui kaardimoori juures kohvipaksult ennustamine. Veetestid olid NO3-10, NO2-0, GH-14, KH-6, pH-7.6, Cl2-0. Kalu toidan 1x päevas, pühapäev on neil toiduta meditatsioonipäev. Akva 11-kuud vana.
Kergel valkjalt udune akvavesi tuletab mulle meelde seda aega kui ma 11-kuud tagasi esmakordselt käivitasin akva.
Hetkel mul ongi selline tunne et akva justkui alustas oma tööd uuesti nullist. Olen ennemgi puhastanud välisfiltrit, sama palju vett vahetanud kuid seda piimjat udu pole akva vees olnud. Vesi on olnud puhas ja selge.
Fosfaadifilter sai välisfiltrisse asetatud vetika (habevetikas jt.) invasiooni pärast. Mingil ajahetkel tekkis tunne et ma ei kasvata akvas enam tami vaid ainult igat sorti vetikaid, eriti habevetikat.
Millest on tingitud kergelt piimjas akvavesi, kas fosfaadifiltri asetamisest, filtripuhastusest, vähestest taimedest või mingitest teistest asjaoludest?