Tenso Coktail on hüdropoonikas kasutatav mikroväetiste segu, sisaldades:
B 0.52%
Ca - EDTA 2.57%
Cu - EDTA 0.53%
Fe - EDTA 2.10%
Fe - DTPA 1.74%
Mn - EDTA 2.57%
Mo 0.13%
Zn - EDTA 0.53%
EDTA ja DTPA on orgaanilised ained, mis moodustavad metallidega stabiilse(ma)id ühendeid - kelaate. Kõige selle kelaatimise põhjuseks on rauaühendite ebastabiilsus vees - kelaaditud kujul on rauaühendid taimedele omastatavad, oksiididena mitte (rooste). Ka kelaaditud raud kipub aluselises vees lagunema, seetõttu soovitaks tenso konsentreeritud lahuse tegemisel kasutada kas destvett, või hapustada kraanivesi eelnevalt väikse koguse mingi happega. Ja kuna kelaadid on orgaanilised ühendid, siis soovitaks lahusele lisada midagi pisilaste kasvu pärssivat ainet (ise kasutan kerget alkoholilisandit).
Niipalju siis teooriast, praktiliselt katsetasin selle tenso + poole tosina makroväetisega ja võin öelda et mõjub taimemassi moodustumisele küll. Imerohi see muidugi ei ole, enne tuleb hoolitseda piisava valguse eest ja vee muud parameetrid "keskmisele" taimele sobivaks sättida. Näiteks tänase koristamise käigus sikutasin akvaariumist välja 1.6m pikkused jämedad vallisneeriad ja sama pikad cabomba carolinianad (ilmselgelt üleväetatud
).
Ainult vettelisatavaid väetisi lisades võib tekkida olukord, kus taimed ei vaevu enam juuri moodustama. Näiteks on mul hetkel veel kasutusel olevas akvaariumis umbes 3cm puhta liiva ja kruusa kiht ja paljud taimed juurduvad seal väga visalt (hoolimata kergest tabletiannusest)
Päris tüütu on pidevalt pinnale kerkivaid puhmaid tagasi istutada. Järgmise koosluse kavatsen seetõttu teha mingi stabiilselt toitaineid sisaldava ja jagava pinnasega ja vette väetist lisada vaid minimaalses koguses.
PS. tensot on veel mõnevõrra järgi - usutavasti saavad veel tosinkond akvaristi oma aasta-paari varud minu käest kätte. Siis võiks juba keegi teine järgmise portsu osta - mul on juba üsna kõrini sellest jagamisest ja cargotamisest