Kui selle aasta alguses ostsin MP100 (180l) akva stardikomplekti siis antud teemas ma eriti ei juurelnud. Kalade valikul ja komplekteerimisel lähtusin põhiliselt sellest milline veetemperatuur neile eluoluks sobib. Sättisin soojenduspulga 24 kraadi peale ja mõõtsin üle kaasasoleva klaastermomeetriga nimetatud temperatuuri. Klaastermomeetergi näitas 24.
Kui ostsin sellel kuul akvale uue võimsama välisfiltri siis tegin akvas pisut objektilisi ümberpaigutusi. Muutsin akvas nii soojuspulga kui klaastermomeetri omavahelist paiknevust. Antud tegevuse käigus tekkisidki tähelepanekud ja küsimused.
Tähelepanekud. Kui valgus on välja lülitatud.
1. Akva stardikomplekt ainult sisefiltriga. Soojuspulga ja klaastermomeetri vaheline kaugus 30cm, termomeetri näit 24 kraadi.
2. Akvasse uue välisfiltri paigutus, sisefiltriga koostöö 1 nädal. Soojuspulga ja klaastermomeetri vaheline kaugus 20cm, termomeetri näit 25.5 kraadi.
3. Akvasse ainult uue välisfiltri jätmine. Ümberpaigutused. Soojuspulga ja klaastermomeetri vaheline kaugus 1m, termomeetri näit 23.5 kraadi.
Akvas erinevates osades kõigub seega temperatuur 0.5-1 kraad, vahest isegi rohkem. Oleneb sellest millisest akva osast mõõta. Kui akva 2x39W valgustus on 6-8h sees siis on pinnavesi soojem, kuid vaevalt et see soojus kandub kogu akva kesk- ja põhjakihtidesse.
Küsimused.
Kas on võimalik selline oletus et sisefiltriga on veetemperatuur akvas jaotunud stabiilsemalt?
Kogu küte ja veefiltratsioon toimub ainult akva siseselt. Vahest isegi töötav sisefilter eraldab mingil kääral akvasse soojust, nö. "kütteallikas".
Kas võimas välisfilter alandab akvas veetemperatuuri?
Välisfiltri puhul voolab akvavesi niiütelda akvast välja, tsirkuleerib ringi torudes (2x1.5m) ja filtris (12l) ning jahtub oma teekonnalisel ringlusel.
Vahest 0.5-1 kraadine veesoojuslik kõikumine akvas polegi mingi erilise murrangulise tähtsusega. Kuid ma lihtsalt avastasin täiesti juhuslikult selle temperatuurilise kõikumise.
Pealegi enne sellist avastust ma sinisilmselt mõtlesin ja teadsin, et kui näiteks sätin soojuspulga 24 kraadi peale siis see soojuslik number kandubki vaikselt üle kogu terve akva. Kaladki enamuses peaksid taluma selliseid minimaalseid temperatuurilisi kõikumisi. Kuid kindlasti leidub kalu kes on soojuslike kõikumiste suhtes palju tundlikumad.
Füüsikaõpetajad ütleksid nüüd minu tähelepaneku peale: "Agu Sihvka istu....kaks!"