foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 3 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Reede Mai 24, 2013 04:12 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Jaan 17, 2013 01:39
Postitusi: 867
Pildid: 20
Asukoht: Tallinn
Kui selle aasta alguses ostsin MP100 (180l) akva stardikomplekti siis antud teemas ma eriti ei juurelnud. Kalade valikul ja komplekteerimisel lähtusin põhiliselt sellest milline veetemperatuur neile eluoluks sobib. Sättisin soojenduspulga 24 kraadi peale ja mõõtsin üle kaasasoleva klaastermomeetriga nimetatud temperatuuri. Klaastermomeetergi näitas 24.

Kui ostsin sellel kuul akvale uue võimsama välisfiltri siis tegin akvas pisut objektilisi ümberpaigutusi. Muutsin akvas nii soojuspulga kui klaastermomeetri omavahelist paiknevust. Antud tegevuse käigus tekkisidki tähelepanekud ja küsimused.

Tähelepanekud. Kui valgus on välja lülitatud.
1. Akva stardikomplekt ainult sisefiltriga. Soojuspulga ja klaastermomeetri vaheline kaugus 30cm, termomeetri näit 24 kraadi.
2. Akvasse uue välisfiltri paigutus, sisefiltriga koostöö 1 nädal. Soojuspulga ja klaastermomeetri vaheline kaugus 20cm, termomeetri näit 25.5 kraadi.
3. Akvasse ainult uue välisfiltri jätmine. Ümberpaigutused. Soojuspulga ja klaastermomeetri vaheline kaugus 1m, termomeetri näit 23.5 kraadi.

Akvas erinevates osades kõigub seega temperatuur 0.5-1 kraad, vahest isegi rohkem. Oleneb sellest millisest akva osast mõõta. Kui akva 2x39W valgustus on 6-8h sees siis on pinnavesi soojem, kuid vaevalt et see soojus kandub kogu akva kesk- ja põhjakihtidesse.

Küsimused.
Kas on võimalik selline oletus et sisefiltriga on veetemperatuur akvas jaotunud stabiilsemalt? :-k
Kogu küte ja veefiltratsioon toimub ainult akva siseselt. Vahest isegi töötav sisefilter eraldab mingil kääral akvasse soojust, nö. "kütteallikas".

Kas võimas välisfilter alandab akvas veetemperatuuri? :-k
Välisfiltri puhul voolab akvavesi niiütelda akvast välja, tsirkuleerib ringi torudes (2x1.5m) ja filtris (12l) ning jahtub oma teekonnalisel ringlusel.

Vahest 0.5-1 kraadine veesoojuslik kõikumine akvas polegi mingi erilise murrangulise tähtsusega. Kuid ma lihtsalt avastasin täiesti juhuslikult selle temperatuurilise kõikumise.
Pealegi enne sellist avastust ma sinisilmselt mõtlesin ja teadsin, et kui näiteks sätin soojuspulga 24 kraadi peale siis see soojuslik number kandubki vaikselt üle kogu terve akva. Kaladki enamuses peaksid taluma selliseid minimaalseid temperatuurilisi kõikumisi. Kuid kindlasti leidub kalu kes on soojuslike kõikumiste suhtes palju tundlikumad.

Füüsikaõpetajad ütleksid nüüd minu tähelepaneku peale: "Agu Sihvka istu....kaks!" :lol:

_________________
180L, JBL e1501, 2x30W
3 tetra(bct),1 garra rufa, 1 sewellia
3+ killertigu,3+ amano krevett


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 24, 2013 05:19 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Veebr 17, 2005 10:19
Postitusi: 930
Pildid: 0
Asukoht: Tallinn
See 1-15 kraadi pole küll mingi eriline kõikumine, mille pärast muretsema peaks. Väiksemates veekogudes võib öö ja päeva erinevus ka troopikas tunduvalt suurem olla.
Sisefilter ilmselt kütab akvaariumit rohkem kui väline ja viimane võib tõesti isegi natuke jahutada. Valgus on ka oluline tegur, mis mõjutab, ja võibolla on sul toas ka temperatuur muutunud.

Ise tegin kunagi selliseid huvitavaid mõõtmiseksperimente:
/vesi/11372/index.html

Soojapulga enda temperatuuriandur võib ka vabalt olla natuke väsinud ja valetab (lülitab sisse-välja natuke erineval temperatuuril kui varem). Klaastermomeeter on kindlasti täpsem.

Mul on praegu akvaariumis lisaks klaastermomeetrile ka AquaMedicu digitaalne termomeeter. Selle näit on peale viimast patareivahetust tasapisi kogu aeg langenud. Viimane number oli eile -8.1 C... :)

_________________
"Eestikeelsed kalanimed massidesse" projekt
Minu akvaariumid


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 27, 2013 02:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Jaan 17, 2013 01:39
Postitusi: 867
Pildid: 20
Asukoht: Tallinn
Tänan vastajat ja neid kes veel vastavad.

Tegelikult kui tõesti mõtelda siis see 1-2 kraadine veetemperatuuri kõikumine akvas pole võrreldav looduslike veekogude temperatuuriliste kõikumistega. Akva on pigem siis veetemperatuuri seisukohalt kaladele ideaalvariant. :)

_________________
180L, JBL e1501, 2x30W
3 tetra(bct),1 garra rufa, 1 sewellia
3+ killertigu,3+ amano krevett


Üles
 [ 3 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver