foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 6 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 15, 2012 12:00 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Nov 05, 2011 12:45
Postitusi: 270
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Tere!

Mõtlesin mõnda aega, kuhu oma küsimused panna: kas vee või esimese akvaariumi alla, aga häda on siiski akvaga nr. 2

Ka küsimusi on kaks:

1. Viimase nädala jooksul on kruusale ja akvaariumi seintele tekkinud mingi oranž ollus - täpselt sellist värvi nagu arteemiad. Arvatavasti mingid vetikate või bakterite kolooniad. On need kaladele ohtlikud? Kuidas neist lahti saada?

2. Vee pH on liiga kõrge - kipub juba 8 poole. Lugesin siin foorumis, et saaks turbagraanulitega seda alandada. Kuidas (ja kas üldse) seda teha?

Tegemist on 20-liitrise akvaariumiga, mis oli esialgu mõeldud karantiiniakvaariumiks. Selles on vaid lihtne svammfilter, mis ka mullitab, ja soojendaja. Põhjas on natuke kruusa, ühtegi taime pole. Õnneliku (või õnnetu) juhtumi tõttu elavad seal neli 6-nädalast skalaarimaimu. Lugu oli selline: uusaastaööl hakkasid skalaarid kudema ja panid marja Echinodoruse lehele. See polnud sugugi esimene kord, kuid seni sõid teised kalad kogu marja ära. Juhtumisi olin ma mõned nädalapäevad varem valanud vee tühjana seisnud väikesesse akvaariumi, et sellest tasapisi karantiiniakva teha - kavatsesin mõned kalakesed juurde muretseda. Seekord sain ma jaole siis, kui osa marjast veel alles oli ja (ilmselt meelesegaduses!) tõstsin lehe karantiiniakvasse. Siit läkski hetkel juba pooleteisekuune jama lahti. Suurem osa marjast hallitas ära, sabakestega kerakesi pendeldas lehe küljes vaid tosin. Ujuma hakkas nii 9 tükki, keda püüdsin algul lollist peast JBL NobiFluid Artemia-ga toita. Minu meelest nad seda ei söönud, igatahes elusate arteemiateni elasid vaid 4, kes ka siiani alles.

Ja kogu aja on olnud igavene häda veega. Algul kippusid nitritid taevasse - vahetasin iga päev vett ja tilgutasin JBL Denitroli. Nii 10 päeva pärast sain nitritid nulli. Algas jama nitraatidega - osutus, et Tartu kraanivees on neid 50 ppm. Rein küll ütles, et korraliku taimeakva jaoks pole see probleemiks, kuid mul pole seal ühtegi taime ja korralikust on asi igatepidi väga kaugel. Nüüd toon vett maalt. Ja jälle nokk lahti, saba kinni - sellel veel pH 8 (noh, umbes), muus osas on näitajad pudeliveestki paremad, igatahes nitraate selles küll pole ja karedus on normi piirides.

No nii, siin ma siis olengi: 20-l taimedeta ja korraliku filtrita akvas ujuvad ringi 4 pooleteisekuust skalaarimaimu, kividel kasvab miski oranž ollus ja pH on selgelt kõrgem, kui skalaaridele meeldiks. Muide, nemad oma rahulolematust väljendanud kuidagi pole - ujuvad rõõmsalt ringi ja vintsutavad arteemiaid. Ehk muretsen ma ilmaasjata?

Oranž ollus: https://picasaweb.google.com/1107598482 ... 2505381762

Maimude pildid 13.01 - 14.02.2012: https://picasaweb.google.com/1107598482 ... aarimaimud


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 15, 2012 01:26 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Mär 12, 2010 08:56
Postitusi: 590
Pildid: 3
Asukoht: Tartu
Miks sa neid teise akvasse ei tõsta kui väikses vesi korrast ära kipub minema?
See ollus ei tohiks midagi kurja tega, tekib alustavas akvaariumis ja kaob pika peale ise ära.

_________________
180L: JBL CP e1502,LED,CO2,UV-C; kalad
100L: JBL CP e902,LED,UV-C; gupid


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 15, 2012 02:43 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Nov 05, 2011 12:45
Postitusi: 270
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Teine akva on minu arust niigi "ülerahvastatud" - 96-liitrises on 4 igavest suurt skalaari, pärlguraam, ancistrus ja 4 põhjakoristajat (corydoras paleatus minu teada). Neli õuntigu ka. Sellisena ma ta endale mullu oktoobris sain, koos kõige elava ja elutuga seal sees. Suurtel skalaaridel on seal silmnähtavalt kitsas ja pealegi ma pelgan, et nad teevad väikestele liiga. Ma pean kas süda kõvaks tegema ja hakkama kalu laiali jagama või muretsema neile suurema kodu, mis nõuab kõvasti nii aega kui raha.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 15, 2012 04:38 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Jaan 23, 2011 05:35
Postitusi: 251
Asukoht: Tallinn
Mul sama jama kast 30l ja kaks väikest skalaari karantiinis.See pruun sodi ei tohiks midagi halba teha.Ph olen püüdnud erinevate vahenditega alla viia,praegu üritan puhvrit tekitada,aga see ei paista ka aitavat.Kalu ümber tõsta ka ei saa,kuna ph ja kh erinevused on liiga suured,ilmselt paneksid saba.Ilmselt ei jäägi muud üle kui suurte veevahetustega asi paika panna ja siis kalad ümber tõsta.Akva on töötanud juba mitu kuud.
NO sain korda Tetra biocoryn i ampulliga,sellega pole rohkem jama olnud.

_________________
vana saga


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 15, 2012 04:59 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Nov 05, 2011 12:45
Postitusi: 270
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Mis veevahetust Sa mõtled? Suurest akvast väikesesse vett tõsta? Mõlemas olen seni teinud veevahetust maalt toodud veega, millel pH liiga kõrge, kuid suures akvas läheb see iseenesest alla, nii 7,2 peale (arvatavasti oleks pisut madalam ka siin parem), kuid väikeses mitte. Suurem akva on standardvarustusega Juwel Rekord 96.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 15, 2012 05:57 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Jaan 23, 2011 05:35
Postitusi: 251
Asukoht: Tallinn
No kas suurest akvast või mõne muu sobivate näitajatega veega.mul oli tarvis osta osmoosi filter,et üldse näitajad korda saada.Aga väikses kastis lähevad näitajad kohe jälle käest ära,suures on ok,aga seal ka CO sees.
Peab ainul jälgima,et liiga hüppelisi muutusi ei tekkiks.

_________________
vana saga


Üles
 [ 6 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver