foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 8 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 28, 2010 04:16 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Mär 30, 2009 09:50
Postitusi: 45
Asukoht: Tallinn
Aastake akvat peetud ja aja jooksul olen igasugu keemiat ka kokku soetanud, nii et pea nüüd sassis millal ja mida siis panna. Äkki saaks mõni targem mulle nõu anda, siis paneks endalepaberi peale kirja ka ja teaks täpselt kuidas kasutada. Akva 240 l, päris palju erinevaid taimi sees ning kaladest barbused, paar guraami, põhjakat, neoonid, mõõksabad ja ancitrus.

a) BIOTOPOL- lasutan seda iga kord vee vahetuse puhul aga jube kiiresti saab see pudel mul otsa. Juhendis on kirjas et 10 ml iga 160 l kohta, ma iga kord siis vee vahetuse puhul lisan 15 ml . Või äkki peab arvestama hoopis uue kraanivee liitri kohta seda s.t. aluseks võtan et kuna vahetan ca 50 liitrit vett, siis doseerin hoopis vastavalt uue vee kogusele ?

b)Kuna vahepeal taimed eriti ei kasvanud ja mõni liik suri hoopis välja siis sai poest soetatud Easy Life Profito (iga nädal 1korgitäis veevahetuse ajal) ja lisaks soovitati ka Easy Life EASYCARBO (peab iga päev tilgakese akvasse lisama)- pidavat väga hästi taimedele mõjuma. Kahjuks pole 3 nädalat mingit suurt efekti andnud veel aga selle CARBO asja jätsin nüüd pooleli sest ca 2-3 päeva pärast nende väestiste lisamist surid mul jutti ära 9 neooni ja 2 teist liiki kala (nende nime ei tea kahjuks). Poest öeldi, et see ei saa olla väetise süül- mis arvate, kas võiks seda CARBOt siis edasi tilgutada- tahaks et taimed ikka ilusasti kasvama hakkaks (valgustus on piisav ja tuli põleb 12 h ööpäevas) ?

c) Nüüd ostsin uued neoonid asemele ja soovitati vett pehmendada ning ostsin ACID Bufferi- seda tuleb siis nüüd samuti iga päev lusikatäie akvasse lisada- küsimus on aga, mis ajani ?? Või peabki iga päev nüüd seda pulbrit lisama hakkama ?? Veetesti ei saa ka teha sest testid olid poes otsas , nii et PH taset mõõta ei saa.

d) Kunagi sa ostetud ka JBL Denitrol- alguses ikka aksutasin seda aga nüüd tükk aega mitte- pool purki veel alles. Kuna vesi on selge ja baketitega ei tohiks probleeme olla, siis seda ju ei pea iga veevahetuse korral lisama või peab ?

e) Kuna JBL Biotopol oli poes otsas, siis soovitati selle asemele JBL Clearol, et seda siis veevahetuse ajal kasutada- samas loen purgi pealt nüüd et seda ei tohi kasutada kui ph on alla 6 ? Ehk siis vesi peab olema kare kui tahaks seda kasutada- aga ma just ostsin siis seda Acid Bufferit et karedust allapoole saada, neoonide pärast. Nüüd ei saagi aru,kas siis võin seda kasutada või mitte :(

Keemiat kapp täis ja olengi nüüd täiesti segaduses, mis siis panna ja mida mitte, et kaladel hea oleks ja taimed kasvaks. Äkki keegi soovitab midagi ?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 28, 2010 05:58 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Veebr 17, 2005 10:19
Postitusi: 930
Pildid: 0
Asukoht: Tallinn
Ma soovitaks selle jutu peal kuu või paar üldse mitte midagi kasutada ja selle aja jooksul vähemalt pH ja kareduse testi hankida ja natuke nende näitajate muutumist jälgida. Samal ajal võiks kindlasti jätkata veevahetusi senises rütmis.
Kindlasti ei tohiks hakata pH-d muutvaid lisandeid kasutama, kui samal ajal puudub võimalus kontrollida, mis su pH tegelikult on või olema hakkab. Mingist Tallinna poest ikka testi leiab, kui ühes juhtuski otsas olema.

_________________
"Eestikeelsed kalanimed massidesse" projekt
Minu akvaariumid


Üles
 Teema pealkiri: vesi
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 28, 2010 09:12 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Mär 30, 2009 09:50
Postitusi: 45
Asukoht: Tallinn
aga ma küsiks igaks juhuks üle- kui teete veevahetust, siis kas lasete selle enne seista või läheb otse kraanivesi ? Ma siiani olen ikka otse kraanist juurde lasknud, pole sellist anumat (ca 50 l), kus jätta vesi seisma. Nii ikka tohib teha (ja siis loomulikult lisan juurde ka JBL Biotopolit esimese potitäiega, kui kraanist akvasse vett tassin) ??


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 28, 2010 09:31 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 24, 2009 11:35
Postitusi: 1208
Pildid: 6
Asukoht: Loo,tel.53 002 110
Aga miks sa üldse hakkasid igasugust keemiat lisama? Lihtsalt kuna taimed ei kasvanud?
Easy Life´t lisasin ainult kasti nö"käivitamise"ajal,rohkem pole teda toppinud sinna...niipalju keemiat veel,et taimedele läksid tabletid alla ja nüüd hakkasin tasapisi lisama vedelväetist...

Veevahetuse vee lasen isiklikult natuke ikka seista..kuigi jah,algul kui oma 600st täitsin järkjärgult,siis igakord lisasin 100l vett ja siis Easy Life...
aga kindlasti teen kõike paljude siinsete akvaristide arust valesti :lol:
Kuna siiani kalad elus (3x üle vasaku õla) ja taimed kasvavad,siis...

_________________
600l röövikutega
Naksikoerad taksid ehk õige nimega Maks ja Moorits...


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 28, 2010 10:17 
Guru
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 31, 2004 09:53
Postitusi: 4271
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
lõhnab kergelt keemiakokteili järgi juba. järgiks p6ltsi soovitust ja jätaks praegu keemia katki, v.a. biotopol, mida lisad veevahetuste ajal vahetatava vee koguse kohta ehk siis doseerid sellele veehulgale, mis sa akvaariumisse juurde paned. kindlasti korralik komplekt teste enne, kui igasuguseid vedelikke akvaariumisse kallama hakata!


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 28, 2010 11:08 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
Järnev on kõik stiilis: mina teen nii....ehk siiski annab mõtteid.
Igasugu veepreparaate pole kunagi lisanud - ei akva stardil ega (eriti) ka veevahetuste ajal. Võimalik, et Nõmme puurkaevu vesi aitab kaasa. Puhastusega vahetud ca 20% veest - see ei peaks küll kuidagi bakterikolooniale mõjuma. 240 l vee puhul eriti - vahetatavad mahud on minimaalsed.
Töötav akva on tasakaalus ja ei (peaks) vaja kemiseerimist. Igal juhul mitte enne vee testide tegemist.
Puhastamise puhul välja sifoonitud vee olen seni asendanud kraanist lastuga kuid arvestades hiljuti kuuldut et kevaditi suurendatakse kloori kogust vees...enam nii ei tee (kloor tapab kalad suht ruttu - vaata vee alamfoorumi teemat Tln vee ohtlikkusest !). Päevake lahtiselt seisnud vesi on igal juhul kasulikum.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 28, 2010 11:23 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Veebr 17, 2005 10:19
Postitusi: 930
Pildid: 0
Asukoht: Tallinn
Korraliste veevahetuste puhul, kui vahetusse läheb 20% või vähem, olen mina oma oma uue vee ka juba viimased 3-4 aastat otse kraanist lasknud ja ilma igasuguste veeparandajate lisamiseta. Ma ei taha öelda, et nii peakski tegema, aga minul pole sellest küll midagi hullu juhtunud. Elan veepuhastusjaamale üsna lähedal ka, nii et siin on kindlasti sealt tulev vesi.

_________________
"Eestikeelsed kalanimed massidesse" projekt
Minu akvaariumid


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 29, 2010 09:55 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Olen minagi vee otse lasknud ning ka kloorieemaldajaid ei kasuta. Kuid eks see pisut sõltub ehk ka vahetatava vee kogusest, sisalduva kloori hulgast ning elanike tundlikkusest. Mis 20% juures on hea ei tarvitse seda olla suurema veevahetuse puhul, minu vikerkaladele igatahes veevahetus üle ca 40% otse lastud kraaniveega tekitas probleeme.
Lisaks kui peab paika väide et suurvee ajal nagu praegu veepuhastusjaamad lisavad vette tavalisest rohkem kloori siis ettevaatus ilmselt ei tee paha. Juba paar tundi vee hoidmist lahtises anumas vähendab kloori hulka tublisti, eriti kui seda vett veel millegagi (ntx pumbaga) segatakse. JBL Biotopol, Sera Aquatan jt. kloorieemaldajad ilmselt kahju ei tee (peale augu rahakotis ;) ), kui vees on raskemetalle siis on neist väidetavalt ka selles osas abi - ise aga neile ei kulutaks. Teemaalgataja küsis ka kloorieemaldaja doseerimise kohta, tõenäoliselt kerge ala- või üledoseerimine probleeme ei põhjusta (neutraliseerimist vajava kloori sisaldust vees ju keegi ei tea nii et ilmselt on kalkuleerimine nagunii huupi), kui lisatav vesi on omaette anumas siis segaks sinna sisse vastavalt sealoleva vee kogusele, muidu lisaks pigem vähem kui rohkem ja seda eeskätt kokkuhoiu huvides. Aga hea reegel on ka selline mis kattub p6ltsi pakutuga - ära solgi vett! :)


Üles
 [ 8 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver