Uue akvaariumi sissetöötamisel ongi vesi alati natuke hägune. See tekib sellest, et akvaariumis hakkab tööle bakterikultuur, mis alguses on paigast ära - tekibki hägusus. Alati enne kalade lisamist lastakse akvaariumil tühjalt mõned päevad töötada, et veest kõik mullid jm lahustuks. Uuele akvaariumile tasub lisada ka bakterikultuuri (ise kasutan JBL Denitroli), et akvaarium korralikult nn "käima saada". Täielikku veevahetust ei tehta mitte kunagi (välja arvatud ekstreemjuhud - sinul seda hetkel ei ole sest vee hägusus alustavas akvaariumis on täiesti normaalne nähe). Ei ole nii, et vaatad "vesi hägune" ja viskad kõik vana minema ja uus prauhh sisse. See tapabki kalu lõpuks. Püüa saavutada balanss - minu suures akvaariumis läks selleks rohkem kui kuu aega, et mingigi tasakaal tekiks.
25 liitrit on tegelikult ka väga väike. Ma ei nimetaks sellist akvaariumikski, sest sinna ei mahu elama isegi üks kuldkala mitte - seega minu kui kuldkalapidaja mõiste järgi pole see akvaarium (ära solvu
). 25 liitrises võiks sa pidada vast paari gupit, rohkem mitte. Kogu sinu loetletu (3 neooni, põhjakala, 7 gupit 2 mõõksaba) mahuks ca 50+ liitrisesse elama. 25-se jaoks on neid kalu liiga palju. Lisaks ei pruugi nad kokku sobida (kiusamine võib olla tingitud ka ruumi vähesusest) - näiteks mõõksabad võivad hakata näksima teiste kalade sabasid, sama võivad teha gupid (eriti emased). Paljudes kohtades on juttu, et ca 1cm kala peab = 1 liitri veega. Tegelikult on siin all mõeldud täiskasvanud kalu ning minu emased gupid olid eranditult kõik täiskasvanuna 5-7cm (isased on pisemad). Mõõksabad kasvavad veelgi suuremaks. Mõtle nüüd ise.
Sul on vaja akvaarium stabiilselt tööle saada, mitte massiliselt vett vahetada. Osta Maria poolt loetletud vahenditest üks ning lisa seda vastavalt juhisele akvaariumisse. Nagu ma aru saan on sul alles vaid mõned üksikud kalad? Las need kalad olla. Kui su akvaarium on kuu-kahe pärast normaaltasakaalu saavutanud, siis hakka järgmiste kalade peale mõtlema (või millegi väljavahetamise peale). Praegu aitavad need kalad sul akvaariumit sisse töötada. Loe siit varasemaid teemasid uue akvaariumi alustamise kohta - infot on siin foorumis meeletult ning teemasid uue akvaariumi alustamise/käivitamise kohta on lademetes