Ei saa mitte vaiki olla
ecolog kirjutas:
Milline on KH arv kui vesi on pehme, keskmine või kare?
KH mõõdab karbonaatkaredust (tegelikult praktikas küll hoopis leeliselisust ehk vastupanuvõimet pH muutumisele happe lisamisel, ingl. alkalinity), millel rangelt võttes pole tavaliselt vee kareduse all mõistetava üldkaredusega GH midagi pistmist. Lisades destilleeritud veele söögisoodat (NaHCO3) saad vee, mille karedus on null, kuid KH võib olla kõrge. Vastupidi, lisades destveele kaltsiumkloriidi (CaCl2) saad kareda vee, mille KH on null. KH ja GH vahel on üksühene side ainult siis, kui mõlemad karedused on põhjustatud
ainult Ca, Mg ning teiste kahevalentsete elementide bikarbonaatidest (HCO3), ja kui pH on üle 8, siis ka karbonaatidest (CO3).
Kokkuvõttes, vee karedust ei väljenda mitte KH vaid GH (saks. GesamtHärte, ingl. Total Hardness, ka General Hardness). Segadusse võib ajada ka asjaolu, et mõlemat mõõdetakse formaalselt samades ühikutes - CaCO3 ekvivalentides. Ainult KH puhul on võrreldakse selle CO3 osa ja GH puhul Ca osa.
Maria poolt viidatud skaala viitab ilmselt GH-le dGH ühikutes, mida meil tavaliselt müüdavad testid kasutavad.