Maria kirjutas:
rein, tuletan meelde, et sa hakkasid kinni minu sõnasabast taimede punaseksmuutmise kohta. teemaalgataja pole selle kohta sõnagi öelnud, tema rääkis konkreetselt karotenoididepõhisest fotosünteesist kui eesmärgist.
See on tõsi. Muide, tundub et ehkki eesti keeles kasutatakse terrminina nii karotenoide kui karotinoide on viimased siiski domineerivaks vormiks.
Silver kirjutas:
Flavonoidid pigmentidena annavad eelkõige värvuse sellistele taimeosadele nagu näiteks viljad ja õite kroonlehed. Flavonoidide osalemisest fotosünteesis, ma pole ei kuulnud ega lugenud.
Nagu Tropica poolel kirjutati on ntx Echinodoruste ja Cryptocorynede punane, lilla, roosa värv tingitud just flavonoididest, mitte karotinoididest, ning neil taimedel vaevalt et õitest ja viljadest jutt käib. Kuid arvestades et flavonoidide kontekstis räägitakse eeskätt punasest, roosast, lillast ja sinisest värvist on selge et üldjuhul on tõesti jutt õitest ja ehk ka viljadest. Ja viljade osas on just karotinoididel suur osa, korrates varasemat enda tsiteeringut: For the same reason, carotenoid colours often predominate in ripe fruit (e.g., oranges, tomatoes, bananas), after being unmasked by the disappearance of chlorophyll.
Küll aga pole ma väitnud et flavonoidid oleks seotud fotosünteesiga, loomulikult nad pole seda.
Segadus tekkis vast seetõttu et Maria vihjas et taimede punaseks ajamine on eesmärgiks - sel juhul on teemaks flavonoidid. Kui eesmärgiks pole taimedele punase värvi saamine vaid fotosünteesiga mängimine siis pole flavonoidid teemaks, küll aga puutuvad asja karotinoidid. Kuid nagu kirjutasin ei saa minu teada rääkida ainult karotinoidide põhisest fotosünteesist, klorofüll on siiski ka vajalik. Aga muidu kordas Silveri jutt pisut detailsemalt minu varem kirjutatut:
Rein kirjutas:
karotenoidide roll on sootuks laiem ning rohkem seotude fotosünteesiga kuna neis toimub fotosünteesiks vajalik valguse neeldumine ning samas nad kaitsevad klorofülli.
Silver kirjutas:
Klorofülliga koos kloroplastides asuvad karotinoidid aga on võimelised lisaks sinisele nähtava valguse spektri osale neelama ka rohelise valguse spektriosa energiat, mis akvaariumi veesügavustes
märkimisväärselt ei neeldu, aga kahjuks enamikul teimedel rohelistelt lehtedelt tagasi peegeldub ja kasutamata jääb. Lisaks kaitsevad karotinoidid ka taime lühilainelise UV-kiirguse kahjulike mõjude eest.
Kui aga juhtumisi jutt on sellest et taimi võib punaseks saada lisaks flavonoididele ka karotinoididega ajal mil taimedes on veel aktiivne fotosüntees klorofülli osalusel siis selles osas olen pisut kahtlev - kuid loomulikult pole see välistatud. Arvestades seda et taimed lähevad nobedamalt punaseks intensiivse valguse korral ning nagu viidatud varasemas lõimes teemaks oli, UV kiirguse korral, ning võttes arvesse karotinoidide klorofülli kaitsmise funktsiooni - võib-olla tõesti, kuid sellest seosest selles kontekstis pole sattunud lugema, küll aga fluvonoididest.