foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Teisipäev Sept 14, 2004 05:02 
Akvarist

Liitunud: Reede Mär 12, 2004 02:06
Postitusi: 377
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Sorry et uue teema teen aga tundub et ei saanud teistest teemadest piisavalt vajalikku informatsiooni. Lugu selline et ostsin poest hallitava teleskoobi, tegin talle 2x soolavanni ja asi suri ööga maha. Samas on ka teised kuldkalad natuke imelikult põhja ligi ja viimasel ajal mitte enam nii aktiivsed (kuigi said omale 4x suurema kodu)

Kas asi võib olla vees? mis teste peaksin ostma? Alustuseks ostsin PH testi ja selle järgi on PH kindlasti üle 8 (pigem 8,5) Se tundub juttude järgi kõrge aga millega peaksin seda püüdma alandada? või pean ennem miskid muud testid kah ära tegema kui asja kallale asun. (Vett pole 2 nädala jooksul veel vahetanud kuna vesi on puhas ja akva hiljuti käivitatud) Nii loll on ikka loll olla (vajan abi) Unustasin mainida, et kalu on ka ennem surnud (just poest toodud ja väikesed kalad)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Sept 14, 2004 06:54 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Aug 25, 2004 12:22
Postitusi: 53
Asukoht: Tallinn
Mõõda kh ka ära omal, ph ja kh on üksteisest sõlvtuvad. Ph'd saad alandada näiteks co2 abil, kui väike akv siis lisa destilleeritud vett või osta poest erinevaid ph muutjaid. Endal on co2 pudel sees.
Kaua see akva sul käis enne kui kalad sisse lasid ? Lasid kõik kalad korraga sisse ? Asi võis selles olla et keskkonna muutus toimus liiga äkki ja nüüd nad siis kohanevad sul.

Ise olen ka paras algaja niiet ära puhta kullana võta :wink:


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Sept 14, 2004 08:04 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Dets 04, 2003 10:09
Postitusi: 416
Pildid: 0
Asukoht: eesti
vett vaheta kohe ja edaspidi iga nädal. Pole vaja oodata, kuni koledaks läheb vaid lihtsal põhimõttel - kord nädalas :wink:


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Sept 14, 2004 09:06 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 10, 2004 05:41
Postitusi: 506
Pildid: 0
Asukoht: Ilmandu
Tsiteeri:
Samas on ka teised kuldkalad natuke imelikult põhja ligi ja viimasel ajal mitte enam nii aktiivsed (kuigi said omale 4x suurema kodu)


pöhja lähedale hoidvad passiivsed kalad peaks viitama ammoniaagimürgitusele.
eriti kui on tegu värske akvaariumiga.

vee osaline vahetus ehk päästab aga uute kalade lisamisest peaks mönda aega küll veel hoiduma.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Sept 14, 2004 10:01 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Pole küll teada kas kalade kolimisel võtsid vanast akvast vett kaasa (kiirendaks sissetöötamist) või ei ning kui palju Sul seal siis kalu kokku on aga ilmselt on tõesti Su kaladel mürgitus. Ehk siis kasulike bakterite koloonia mis töötleks jääkaineid ümber pole veel välja kujunenud ja kuna Sa vett ei vahetanud siis istuvad kalad oma väljaheidete sees. Kord nädalas peaksid praegu kindlasti osalise veevahetuse tegema, kui kalu palju siis ehk isegi tihedamini. Ammoniaagi ja nitriti testidega saaks selgust millal oleks vaja veevahetust teha, samas neid teste läheb peale akva sissetöötamist üldjuhul vaja vaid siis kui midagi päris puus.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 15, 2004 07:29 
Akvarist

Liitunud: Reede Mär 12, 2004 02:06
Postitusi: 377
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
akva käis tõesti enne vähe kui kalad sisse lasin (3 päeva vast :oops: kiirendamiseks hoidsin sääl siis gupidid sees) filter on juba helepruun. eks ma siis ostan gh testi kah ja mõõdan ära millalgi. Aga kaua veel seista lasen enne kui akvasse valan? olen ainult ühe öö seista lasknud ja seda on vähe?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 15, 2004 09:04 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
jeff01 kirjutas:
akva käis tõesti enne vähe kui kalad sisse lasin (3 päeva vast :oops: kiirendamiseks hoidsin sääl siis gupidid sees)

Gupid on vast ka kalad, nende abil sissetöötamine on üks võimalik variant aga neidki ei tohiks sel ajal palju olla. Ja 3 päeva on kindlasti sissetöötamiseks vähe, alla 2 nädala vaevalt sissetöötamistsükkel läbi saab, aeg võib olla aga ka märksa pikem.
jeff01 kirjutas:
filter on juba helepruun.

See pole küll mingi näitaja.
jeff01 kirjutas:
eks ma siis ostan gh testi kah ja mõõdan ära millalgi.

GH/KH test on jah odav ja kasulik asi mida läheb vaja ka pikemas perspektiivis.
Samas kui raatsid rohkem raha raisata siis nitriti testiga saad lisaks sissetöötamise ajal tekkivale veevahetuse vajadusele ka seda teada millal akva sissetöötamistsükkel lõpule jõuab. NH3/NH4 on ka sissetöötamise ajal kasulik test kuid usun et selle näidud kui pole juba langemas siis peagi seda teevad.
jeff01 kirjutas:
Aga kaua veel seista lasen enne kui akvasse valan? olen ainult ühe öö seista lasknud ja seda on vähe?

Seda on täiesti piisavalt. Aga võiksid kindlasti lisada ka kloorieemaldajat (ntx Sera Aquatan), eriti praegu kui Sul veega problad on - see peaks lisaks raskemetallide eemaldamisele ka kaladele kasuks olema.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 15, 2004 12:35 
Akvarist

Liitunud: Reede Mär 12, 2004 02:06
Postitusi: 377
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Tänan asjalike vastuste eest
Aga niisama huvi pärast küsin et mida näitavad GH ja KH ja kumb neist olulisem on? (Kh sain ma aru vist) Vett veel vahetanud pole aga lisasin 10L ja vähemalt 1 kuldkala on igati normis (teine pole veel nii reibas) Mis muutub vett lisades/vahetades? (mõtlen seda et mis näitajad tõusevad, mis kahanevad, mida loeb vee kuumutamine vms, kas parem oleks maalt kaevust vett tuua? (sääl hea maitsega korralik vesi aga natuke liiga lubjane äkki


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 15, 2004 01:19 
Akvarist
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Apr 21, 2004 01:59
Postitusi: 96
Asukoht: Elva
Vee lisamisel pole erilist mõtet see teeb veel rohkem kurja.Vaja just vahetada,et saaks ka põhja sifoonida ja võimalikult palju sodi ja essu põhjast ära see just tekitabki igasugu probleeme.See minu arvamus,kui miskit valesti siis targemad parandavad. :oops:

_________________
/album_persona ... ser_id=240


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 15, 2004 03:29 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Dets 16, 2003 02:46
Postitusi: 442
Asukoht: Tallinn
Mürgitus on vale sõna. Rein mõtles ilmselt mürgistust.
GH ja KH ja pH on sellised näidud, mida on küll hea teada, aga tavaliselt tarvis ei lähe, sest mida sa selle infoga peale hakkad? Kaladest ju ei loobu.

Alustavas akvaariumis on kasu NH3/NH4 testist ja selle jaoks on tarvis ka pH testi. Edasi läheb tarvis NO3 testi. NO3 test näitab ära, kas NO3 tootvad filtribakterid on juba valmis ning millal tuleb edaspidi vett vahetada. NH3/NH4 test näitab, kas NO2 tootvate bakterite hulk on piisav või mitte ning seda kui hull on senikaua vee olukord - NO3 pole mõtet siis testida. NO2 test on selline test, et kui sul NH3/NH4 testi pole, siis saad selle järgi teada, millal bakterid hakkasid NO2 tootma ja millal NO3. Kui NO3 tootmine hoos, siis NO2 enam vist midagi ei näita - seega seda testi edaspidi eriti tarvis ei lähe. Üldiselt siis veevahetuste vajaduse pärast võid omada NO3 testi ja alustava akvaariumi jaoks NH3/NH4 + pH test. Mõned korrad aastas testid kaevuvee/kraanivee/akvaariumivee KH ja GH kas ise või kellegi juures ja sellest piisab, kui sa just vee parameetreid ei taha muuta. Kui hakkad CO2 lisama, siis on muidugi ka neid teste tarvis ning kui kasvatad taimi, siis ka PO4 ja Fe ning võib olla veel midagi.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 15, 2004 04:13 
Akvarist

Liitunud: Reede Mär 12, 2004 02:06
Postitusi: 377
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
houli shit kui keeruline. Pean omale sinu jutust konspekti tegema vist


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 15, 2004 04:20 
Akvarist

Liitunud: Reede Mär 12, 2004 02:06
Postitusi: 377
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Mis on lihcam versioon kulkala pidamiseks ? Kas sellest ei piisa et lasen korralikult sisse töötada, vahetan 10%veest nädalas ja katsun mitte üle toita. (Vähemalt aastaid tagasi ~7 oli mul akva, kus kasvasid ancistrused, akva sägad, põhjakad ja kuldkalad ja vee testidest polnud mul siis aimugi ja keegi ei surnud ka ära Lihcalt elukoha vahetusega jäi asi aastateks pooleli) Krt 7-8 testi korraga paari kala pärast osta on ikka kirves, katsun need ükshaaval osta sest akva vajab uut valgust jaa filtrit kah veel. Selge see et puhtalt testi tulemus ei anna mulle midagi.
See teema juba üsna hariv aga nagu teadlaste keeles kirjutatud


Paneks keegi äkki need tähtsuse järgi ritta ja lisaks võimalusi vastavate parameetrite muutmiseks paremuse poole:

NH3/NH4
pH
NO3
NO2
PO4
Fe
GH
KH

Saan aru kui ei viitsita, olen teid isegi palju pinninud ja ei tea ise sellest tuhkagi aga usun et sellest oleks nii mõnelegi algajale palju abi


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 15, 2004 09:09 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Devile infoks et sünonüümisõnastik hindab mürgistust ja mürgitust sünonüümideks, samuti paistab väitvat ÕS.
Sissetöötamistsüklit aga selgitab hästi järgnev pilt:
Pilt
Loodetavasti mind ei lintsita selle kasutamise eest...
Minu pakutud nitriti (NO2) testi soovitus rajanes sellel et ajaliselt on tõenäöliselt ammonaagi (NH3/NH4) osa tsüklist juba ajalugu ehk siis mõttetu ost, NO3 järgi saab küll teada et tsükkel läheneb lõpule kuid mis number täpselt lõppu tähendab on suht raske öelda, kui nitriti näit alla kukub on asi aga suht klaar. Muus osas Deviga päri, lisaks veel et PO4 ja Fe testid võivad osutuda vajalikuks mitte ainult taimekasvatuse soovi korral vaid ka vetikaprobleemide põhjuste selgitamisel - need on aga suht kallid testid ja neid teste saab tõesti lasta ka kuskil teha. PH testi on nagunii soovitav omada sest seda pole mõistlik mujal mõõta (näit muutub ajas kiiresti), lisaks on see suht oluline parameeter (muide, PH test skaalaga 3-10 on suht jama - hoidu Sera PH testist, Sind huvitav vahemik on tõenäöliselt alates 6-st ja lõpetades 8-9 kandis). NO3 on vajalik nii veevahetuse vajaduse hindamiseks kui taimekasvatusel väetamise vajaduse määramisel nii et see võiks kah olla. GH/KH test on aga üpris odav, samas on karedus siiski üks vee põhiparameetritest ja vaja nii CO2 lisamisel kui vee parameetritega mängimisel - mina küll ostaks.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 15, 2004 09:34 
Akvarist

Liitunud: Reede Mär 12, 2004 02:06
Postitusi: 377
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Mis parameetreid co2 muudab? mis suunas? Kas ma saan tabelist õigesti aru et stabiilsus tuleb alles 40nendail päevil :oops:


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 15, 2004 09:42 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Dets 16, 2003 02:46
Postitusi: 442
Asukoht: Tallinn
jeff01 kirjutas:
Mis parameetreid co2 muudab? mis suunas? Kas ma saan tabelist õigesti aru et stabiilsus tuleb alles 40nendail päevil :oops:


See on umbkaudne tabel. Tegelikult sõltub ka bakterite elutingimustest, saasta kogunemise tempost ja kui palju neid baktereid alguses oli.
Kui KH tase lubab, siis CO2 alandab ph taset ehk muudab vett happelisemaks.


Viimati muutis devi, Kolmapäev Sept 15, 2004 09:44, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 [ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver