foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 3 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Kuhu põgenevad nitraadid?
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 11, 2008 01:20 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Okt 29, 2008 08:38
Postitusi: 44
Asukoht: Tallinn
Heipa,

Mina jälle oma algava akvaariumiga. NH4 ja NO2 laine juba nädalakene selja taga ja need näitajad kenasti nullis, kalu ja taimi ka natuke juba akvas aga nitraadid ja fosfaadid on nullis, ei suuda testidega mitte midagi tuvastada. Kas peaks taimede heaolu pärast muretsema või on lootus, et need hakkavad ikka ise kuidagi tekkima?

Allpool siis natukene tausta ja minu kogemus akva käivitamisega.
Akvaarium on 700 liitrit ja käivitamisel olid akvas taimed, 3 FSAE-d, üks pisem pleco ~15 cm, 1 marmorgruaami ja 1 barbus - niiöelda, eelmise akvaariumi jäägid.

Esimene üllatus oli see, et need vähesed kalad suutsid NH4 üsna kõrgele ajada, NH3 kõikus seal 0.02 mg peal paar päeva, enne kui alla läks.

Teine ootamatus oli see, et mingi tark koht kusagil internetis ütles, et kui sa NH laine üle elad, siis NO2 enam ei tapa, kuna NH on oluliselt mürgisem kui NO2. Minu kogemus seda ei kinnitanud. NO2 piik oli päris valus ja käis kuhugi 2 ja 5 mg vahele. Minu pani igatahes ahvikiirusel vett vahetama. Samal ajal kui NO2 üleval oli oli NO3 ka üsna kõrge kuhugi 50mg kanti. Nii NO2 kui ka NO3 kukkusid kiirelt nulli ~2 päevaga ja nüüd polegi midagi.

PO4 pole ma kunagi suutnud selles akvaariumis tuvastada.

Hetkel on akvas lisaks vanale generatsioonile juurde tulnud 25 neoontetrat, 6 ancistrust, 15 corydorast, 4 tarakatum-it, 6 marmorguraamit ja 6 pärlguraamit. Enamus siis veel pisikesed aga kokku võiks selle akvaariumi jaoks üsna arvestatav kogus tegelasi olla.

Ainuke asi, mis mina suudan välja mõelda on see, et taimed ja vetikad peavad seente ja herneste sõda ning tarbivad ära kogu NO3 ja PO4 mis üldse kättesaadaval on. Kas see võiks pädev mõte olla? Ja kas taimedele peaks kuidagi appi minema?

Tervitades,
Tarmo


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 11, 2008 02:53 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Mär 22, 2004 08:05
Postitusi: 585
Asukoht: Tartu
Ka bakterid oskavad NO3-est N2-te toota ja sellisel kujul läheb lämmastik tagasi õhku. Nitriti mürgituse vastu aitab, kui lisada vette veidi keedusoola. Kui sul põhi on toitainete vaene (loe: kruusapõhi alustavas akvaariumis), siis oleks mõistlik taimede turgutamisega tegeleda, näiteks võid kalu rohkem toita ja mingid väetisekapslid juurte alla pista.

_________________
54L kollaseid tigusid roheluses


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 11, 2008 05:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Sept 19, 2008 10:57
Postitusi: 712
Asukoht: Tallinn
Kui sa käivitasid täiesti uue akvaariumi, siis on loogiline et ammnoonium kõrgele tõuseb kuna pole tekkinud veel baktereid, kes seda lagundaksid. Tavaliselt ei tohi ammooniumi kontsentratsioon tõusta üle 0,2 mg/l. Kui kontsentratsioon ületab selle piiri, häiritakse sellega bakterite tasakaalu. Ammoonium on tähtis taimede toitaine ja tavaliselt ei ole see kaladele mürgine. Kuid sõltuvalt pH-tasemest võib ammoonium NH4+ muutuda ammoniaagiks NH3, mis on kaladele mürgine. Seetõttu tuleb ammooniumimäära mõõtmisel mõõta ka p-H taset. Mida kõrgem pH, seda mürgisem NH4+.
Ammoniaak ja nitrit on erinevate toimetega ained ning mõjuvad erinevalt, seega pole õige, et kui ühe üle elad, siis teine enam kahju ei tee.
Orgaaniliste ainete lagunemis- või mineraliseerumisprotsess akvaariumis (sööda ja taimede jääkained, kalade eritised) kulgeb järgmistes faasides: proteiin-ammoonium-nitrit-nitraat. Seega kui sul pole palju kalu, siis lagundatakse need ained kiiresti bakterite poolt ja nitraadi ( lõpp-produkt) tarbivad taimed ära.
Üks variant on lisada Tropica väetist Plant Nutrition +, mis sisaldab lämmastikku ja fosforit. Samuti on samal firmal olemas nende ainetega taimekapslid. Ning veel sellel aastal peaks Kalakesse tulema müüki Seachem Flourish Nitrogen ja Seachem Flourish Phosphorus

_________________
kpl " Kalake"
Rocca al Mare Kaubanduskeskus
http://kalake.ee
Kiireloomulistes küsimustes ja kauba laoseisu saamiseks helistage palun poodi telefonil 6659255.
Tellimisinfo ja kauba tarneaja päringud esitada e-posti teel irma@kalake.ee


Üles
 [ 3 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver