See on tõesti maitse asi kas teha kaladega või kaladeta sissetöötamistsükkel, aga ega mulgi kalad sissetöötamise ajal ära surnud, tegelikult polnud neil häda miskit - polnud aga vaja kemikaale otsida. Kui tahta taimedeta akvaariumi siis oleks tv pakutud meetod kindlasti parem - taimed nimelt eemaldavad veest kahjulikke aineid ja kaitsevad sellega kalu, ilma taimedeta on asi loomapiinamise nägu ning teste enamgi vaja (kontrollimaks ega pole vaja teha erakorralist osalist veevahetust jääkainete kontsentratsiooni vähendamiseks).
Vahepalaks - on selline üsna tunnustatud akvarist nagu Diana Walstad, tema metoodika on sootuks nobe - pinnas akvaariumisse, taimed sisse, filter ja soojendi käima ning järgmisel päeval veel kloori- ja raskemetallide eemaldamise vahend lisada ning kalad sisse. Siin on võtmeks aga pinnas mida ta kasutab (muide, see on tavaline muld mida ostate oma aia tarbeks, kaetuna kruusaga
) ning rohked taimed. Sarnane eksperimentaalakvaarium läheb mul käiku üsna kohe. Ja ma ei soovitaks tormata seda järgima, vaatame mis juhtub - mul on ka Walstadi raamat käepärast, seal on nüansse mida oleks hea teada. Samuti on kõrval teine akvaarium kuhu vajadusel kalu saab päästa.