foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 25 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 23, 2006 01:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Sept 08, 2005 10:32
Postitusi: 21
Asukoht: Rapla
Nägin eelmine nädal mustamäel looma ja kalastustarvete kaupluses (ma ei tea poe õiget nime) huvitavaid krabisid, ning armusin sõna otseses mõttes. Nüüd olen juba pea nädalakese vaaginud, ning olen otsustanud, et üks neist saab minu omaks.
Kuid mul on ka paar muret.
Lugesin, et neid peetakse nii akvaariumides, kui ka terrariumides (viviaariumides). Akvaariumi miinimum suuruseks peaks olema kuskil 60*45 (kõrgus ei oma tähtsust).Minu akvaarium on aga 30*50 suur. Kuid see oleks tal ajutine elamine kuni ma oma toas remondi valmis saaksin, tuppa plaanisin terraariumi, mõõtudes kuskil 80-100*60. Terraariumi valmistaksin ise. Klaasid, ning akvaariumi silikon on olemas, klaas on tavaline aknaklaasi paksune (kuna terraariumi endasse vett ei tule ei oma see tähtsust) sisse läheks eraldi kauss veega diameetriga 10cm ja sügavusega 7 cm(seda lugesin aadressilt http://www.freewebs.com/rainbowcrab/insidethetank.html ) ja muidugi liiv ja ronimise/peitmise kohad jne.

Minu küsimused:
Kuidas n.n. terraariumi temperatuuri hoida 24-25 kraadisena?
Kas vees ja õhus peab olema eraldi soendus?
Kus kohast muretseda terraariumisse liiv?


Ja palun veel arvamusi ,kas mu plaan on väga rumal ja utoopiline, ning nõuandeid,ning muid kasulikke viiteid.

ette tänades, Ave

_________________
Gupid & antsud & mõõksabad & molli


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 24, 2006 09:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Sept 08, 2005 10:32
Postitusi: 21
Asukoht: Rapla
Appi, appi, keegi eivasta.

Eks ma teen siis katseeksitus meetodil selle ära,
ning hiljem räägin, kuidas läks.



Ave

_________________
Gupid & antsud & mõõksabad & molli


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 04, 2006 07:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Okt 16, 2005 01:32
Postitusi: 11
Asukoht: Tartu
mul sama mure, tahaks väga endale seda loomakest, aga ei saa kuidagi aru, kuidas see valgustus ja soojustus seal käib.
küsisin ka ennem selle kohta ja sain vastuseks, et võib panna ka klaasist kaane ja sinna kohale tavalise laualambi. Mõtlesin, et proovin ära, aga siis lugesin mujalt internetist ja seal ikka öeldi, et mingi spetsiaalne lamp peab olema ja zoopoes olid üldse eraldi mingid terrariumilambid, sadat erinevat sorti ja puha...

kas sa said siis lõpuks selgust selles asjas?
Muide, eelmise kuu "Lemmikus" kirjutati ka krabidest ja seal mainiti ka lampe, aga missuguseid, sellest ma aru ei saanud hästi.

_________________
Kes seal piilub??


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 04, 2006 09:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Jaan 10, 2006 11:40
Postitusi: 67
Asukoht: Tartu
mul tekkis natukene vaba aega ja otsustasin siis teid aidata ja natukene inffi otsida! (andestust, kui sõnastus vale on, ma tõlkisin mingitest jubedatest keeltes programmi abil ingliskeelde ja sealt eestikeelde :P)
TULEMUSED:
Krabid on külmaverelised ja see tähendab seda,et nad vajavad soojust mingisugusest välisest kehast (keha neil ise soojust ei tooda!) Kui neil hakkab liiga palav või vastupidi liiga külm siis nad surevad! Sellepärast vajavad nad kas soojendust või soojusmatti (ei tea, kas sellist eestis müüakse aga välismaal küll) aga PEAB olema ka alasid, kuhu krabi võib põgeneda et oma keha temperatuuri langetada. Ka peidukad on VÄGA olulised!
Rainbow crabs elavad maapeal, mitte vees. Neid tuleks hoida kuivas terrariumis koos tavalise liiva (Mina isiklikult soovitaks ehituspoest osta ja läbi pesta ja keeta aga võib-olla, mul ei ole õigus) ja sügava veekausiga, mille äärtes on kivid, et krabi saaks välja ronida. Veekauss peaks olema vähemalt veerand terraariumi suur ning ka see vajab soojendamist. (Noor krabi vajab oma kooriku vahetamiseks sooja vett, mis selle pehmeks muudab)
Akvasse koos kaladega teda panna ei tohi, kuna nad söövad kalu.. (lihne ja loogiline) ning samas vajab ta ka ju kuiva maad!
Nad on veel väga tundlikud vasele ja enamikele ravimitele!
Isased on värvilisemad ja harilikult ka kallimad. Nad vajavad ka oma territooriumi, seega isased võivad selle üle tihti kakelda!
Toitub enamasti juurviljadest, kuid armastab ka kala!

Minu arust ei ole sinu idee liiga utoopiline.. Kui eelarve lubab ja isu on siis lase käia!
TUBLI! :lol:


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 04, 2006 09:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Jaan 10, 2006 11:40
Postitusi: 67
Asukoht: Tartu
NB! mina arvan, et Ave, see liiv, mis sul akvas on peaks sobima (vähemalt nii ma aru sain) Nad pidavat Afrika randadel elama...seega ma PAKUN, et liiga suureteraline pole ka hea..Kuigi ma võin ka eksida :oops:


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Veebr 05, 2006 02:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Okt 16, 2005 01:32
Postitusi: 11
Asukoht: Tartu
nojah, kõigusoojastena on neil muidugi vaja enam-vähem püsivat välistemperatuuri, aga mind huvitabki, kuidas seda saavutada. Kas samade asjadega kui kaladel akvaariumis on või ikkagi need terrariumilambid? :? Muidugi soojusmatt oleks tõesti ideaalne, see soojendaks vist siis nii õhku kui ka seda väikest veekogu seal, või mis?
Ahhaa, seda, et nad ravimite ja vase vastu tundlikud on, ma ei teadnudki...
Aga ma veel mõtlesin, et miks neil seal zoopoes eriti kuiva maad pole? Kas sellepärast, et nad noored on või midagi? Selles mõttes, et ma otsisin internetist, kuidas nende vivaariumi sisustada, joonistasin kõik joonised endale ümber ja puha, seal oli ka niimoodi nagu sa kirjeldasid, et 1/4 on mingi tiigike, seal sees ja ümber kivid, edasi tuleb liiv ja selle sees peidukad jne. Aga zoopoes on neil lihtsalt põhjas midagi kruusataolist ja selle peal umbes cm vett. Kas Tallinnas poes on ka niimoodi?

Ma küll ei usu, et Ave idee utoopiline on, tahtsin ise midagi sarnast teha :D Välismaal ju inimestel on sellised, miks meil ei võiks olla...

_________________
Kes seal piilub??


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Veebr 05, 2006 05:31 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Jaan 10, 2006 11:40
Postitusi: 67
Asukoht: Tartu
seltsimees Krääps kirjutas:
Aga ma veel mõtlesin, et miks neil seal zoopoes eriti kuiva maad pole? Kas sellepärast, et nad noored on või midagi?


Sama võiks küsida, et miks poes kala akvaariumitest kive ja sinna sisse istutadud taimi pole. Ma arvan, et kuna see on ainult ajutine elukoht seepärast ei hakatagi hulle džungeid looma! :wink:

Ja ma uurisen veel järgi, ning soojusmatte müüakse eestis ka, täitsa loomapoodides on olemas! (Hindu aga ei tea)
Soojusmatid on paremad, kui lambid, kuna lambid muudavad õhu kuivaks!


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Veebr 05, 2006 09:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Okt 16, 2005 01:32
Postitusi: 11
Asukoht: Tartu
See on väga tore, et Eestis ka neid matte on, ma ei uskunud ausalt öeldes, nii et ma pole poest küsinudki (üpriski rumal minust). Muidugi jah, ma natuke kardan teada saada, kui palju need maksavad. ;)
Kas sa tead, kui suured need soojusmatid on ja kuidas nad seal vivaariumis käivad (ma mõtlen, et kuhu see matt pannakse)? Aga kui mul on soojusmatt, kas siis mul on eraldi valgustuslampi ka vaja? Sellist, mis ei soenda, ma mõtlen.

Nojah, ma saan aru, et nad ei hakka mingeid džungleid sinna poodi looma(muidugi äge oleks küll :D) aga natuke kuiva maad ei ole ju raske orgunnida. Aga eks nad teavad ise paremini.


Tänan, et sa viitsid aidata lizzy :)

_________________
Kes seal piilub??


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Veebr 05, 2006 09:49 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Jaan 10, 2006 11:40
Postitusi: 67
Asukoht: Tartu
Soojusmatt 20x20 maksab 320 krooni umbes. (on ka väiksemaid suuruseid nt. 10x20 jne)
Selle võib asetada suvalisele klaaspinnale, kuid ainult põhja all täidab ta oma funktsiooni, mõeldud ju ikkagi selleks, et pinnas põhjapeal soe oleks
ja jätta tuleb ka kohti, kus ei ole seda matti all, kuna krabid vajavad vahel ka oma kehatemperatuuri alandamiseks külmemaid kohti!
No lamp on küll enda vaba valik.. Kui soovid valgust :)


Tore on aidata, saab ise ka targemaks :P


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 06, 2006 03:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Sept 08, 2005 10:32
Postitusi: 21
Asukoht: Rapla
no tere taas kõigile krabihuvilistele!

Mina olen oma asjadega nii kaugel, et terraarium/viviaarium (ma ei tea kumb on õigem nimetus) on valmis ehitatud, kahjuks pilte pole võimalik teha, kuna digikal varastati patareid ära.
Kasti suurus on siis 70*40 ja kõrgus 36cm, ise arvan, et tuli päris paras. Tegelikult oleks võinud muidugi suurema teha, kuid pidin selle keldrist üles ka tassima, ning see oli juba niigi raske ja üksi poleks kuidagi suuremaga hakkama saanud (te ei kujuta ette kui raske on klaasi lõikamine, eriti naisterahvastel)
Sisustusega olen vaid nii kaugel, et vee jaoks paras nõu on olemas, kuid siiski arvan, et tahan midagi suuremat, kuid eks see paista. Liiv on samuti olemas, sama, mis akvaariumis. Peidukaks on üks kookose taoline junnike, kuid juurikatega pean ootama kevadeni, sest siin läheduses üks kena raba, kus edukalt sobrada võiks (poe juurikad ikka paarsada krooni, mis minusugusele vaesele õpilasele liialt kalliks jääb)
Valguse/soojuse kohapealt niipalju, et soendusmatti kahjuks osta ei raatsi,ning proovin odavamalt läbi ajada. See käib siis nii, et terraariumi üks pool on radiaatori läheduses ja seal samas nurgas on ka valgusti(täiesti tavaline), ning terri teine pool saab olema jahedam, et krabil liialt palav ei hakkaks, keskel aga asub veekogu. Vette eraldi soendust ei tule, kuna veekogus on suht väike (max 2-3l), kuid filter tuleb kindlasti, poes on juba välja vaadatud ka sobiv filter,mille hind jääb isegi alla saja krooni.
Krabi ise maksab 120 krooni mustamäel (keegi vist uuris hinda)

Ja päris valmis oma asjadega saan vast selle nädala lõpuks või järgmise alguses, sest homme juba tapeet seina ja tuba enamvähem valma, ning sisustus paika ja saabki terri sisse.

p.s. siin on ka eestikeelne sait rainbow krabist, mille ma ise esialgselt ja algeliselt kokku klopsisin. http://www.matmice.com/home/vikerkaarekrabi/

_________________
Gupid & antsud & mõõksabad & molli


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 06, 2006 04:44 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Okt 16, 2005 01:32
Postitusi: 11
Asukoht: Tartu
Õnnitlen vivaariumi enam-vähem valmissaamise puhul =D>
Ma ise ka panen maja varsti püsti, ikkagi pool aastat mõeldud juba selle asja üle.
Minu vivaarium tuleb u. 80*40, kõrgust ei tea veel. Uurin poest nende soojusmattide kohta täpsemalt, siis vaatan, kas panen selle või lihtsalt lambi või mõlemad. Huvitav, kas krabidele on ööseks vaja temperatuuri alandada või mitte? Nende looduslikes elupaikades vist ikka langeb öösel? :-k
Milline kaas sul peal on?
Mnjaa, tahaks oma krabile ikka täisvärki nagu nendes välismaistes veebikates oli. Ma tean küll ennast, ilmselt hakkan ma seda kujundama nagu viimane fanatt ja sellega omakorda läheb palju aega... Aga eks ma annan alarmi kui valmis ükskord saab :D

_________________
Kes seal piilub??


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 08, 2006 11:02 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Veebr 14, 2004 06:14
Postitusi: 88
Asukoht: Rakvere kant
Meil on krabid (cardiosoma armatum, pildid albumis) olnud umbes 5 kuud. Vahvad tegelased! :)
Akvaariumi põhjas on väiksed kivid ja vett nii palju, et kivid oleksid kaetud. Lisaks on akvaariumis suurematest kividest koobas ja üks känd, et krabidel oleks soovi korral võimalus kas peitu pugeda või "päevitada". See kuival maal olemise huvi neil üldjuhul puudub, enamsti kaevavad nad endale märjemaks olemiseks sobiva augu või siis piiluvad koopast. Aeg-ajalt on neil omavahel territoriaalsed erimeelsused, üks tahab teise nurka ja vastupidi, aga suuri kaklusi ei ole märganud.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 08, 2006 06:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Okt 16, 2005 01:32
Postitusi: 11
Asukoht: Tartu
Aga milline sinu valgustus - ja soojustussüsteem on?

_________________
Kes seal piilub??


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 08, 2006 11:01 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Veebr 14, 2004 06:14
Postitusi: 88
Asukoht: Rakvere kant
Tsiteeri:
Aga milline sinu valgustus - ja soojustussüsteem on?

Hästi lihtne süsteem :) - soojust ja valgust annavad akvaariumi kohal kaks hõõglampi: üks 40 W, teine 60 W. Kui ruumis on jahedam, põleb lihtsalt võimsam lamp. Lambid on piisavalt kõrgel, krabide elamine üle ei kuumene. Ööseks lülitan lambi välja.
Kaks korda nädalas on krabidel "vannipäev", mis tähendab seda, et valan akvaariumi rohkem vett, sobran kivipõhja läbi ja sifooniga tõmban musta vee välja. Kui vesi tundub mustem, siis kordan sama protseduuri.
Olen mõnikord nende kodu kaunistamiseks akvaariumi mõned pinnataimed pannud, aga need hekseldatakse kiiresti peeneks :).
Varsti saavad meie krabid endale veidi avarama elamise. Idee on sellesse uude akvaariumi mõni veesõber taim panna: papüürus? bambus? Loodetavasti ei haki krabid seda taime tükkideks. Eks tulevik näitab. Kui tulemust on, siis annan teada.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 09, 2006 12:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Okt 16, 2005 01:32
Postitusi: 11
Asukoht: Tartu
ahhaa, tõesti lihtne :)
aga kaas on ikka peal niiskuse hoidmiseks või pole vaja?

ma olen ka lugenud, et taimedega tehakse kiiresti üks-null, aga kui need on ainult enda silmailuks, saaks äkki plastmassist ka panna? või äkki sööb krabi need ka kogemata ära?

mmm... bambused näeksid küll ägedad välja :-k

_________________
Kes seal piilub??


Üles
 [ 25 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver