Helyke, meie akvas oli ja on prügitigudega probleeme. Prügikad patseerisid hordidena julgelt ja laialt akvas ringi. Minul peaksid kringlikujulised prügiteod olema Ramshorn snail'id (Gyraulus sp.). Biorelvana võtsin 180l akvasse 5tk Assassin snail'e (Anentome helena).
Assassin snail'id on mul akvas olnud ligikaudu 1 kuu. Ma peaks ütlema et prügitigusid on käesolevaks hetkeks justkui vähemaks jäänud kuid päris kadunud need pole. Akvaristid väidavad et assassin snail'id teevad prügikatest "platsi puhtaks" mitte varem kui 4-6 kuu pärast. Tavalistest prügitigudest paljunevad assassin snail'id mitmeid kordi tagasihoidlikumalt. Sõltub ikka sellest kui palju on neil toitu. Kui kõik prügiteod söödud siis söövad assassin snail'id seda mida kaladki.
Akvas pole mina ise oma silmaga näinuud kuidas assassin snail'id prügikaid jahivad, rajalt maha võtavad ja ära murravad. Kuid fakt on selles et millalgi nad seda jahti päris edukalt läbi viivad.
Mis puutub sellesse kas assassin snail'id on teistele tigudele ohtlikud, siis minugi arvamuseks on et jah nad on ikkagi kiskjad ning peavad jahti kõigi peale ning seega kui jõud käib üle siis murravad maha iga teise teo. Mõned akvaristid ütlevad küll et assassin snail'id elavad rahulikult kõrvuti koos õunakatega, teised seevastu nendivad kurvalt et pistetakse nahka isegi õunakad. Mina isiklikult ei peaks õunakaid koos assassin snail'idega ja ma ei imestaks sugugi kui õunakale tehakse ühel näljasel prügiteo vaesel päeval lihtsalt kambakas.
Näiteks siin on ühe akvaristi youtube videoklipp kus assassin snail pistab nahka teise teo (miks see ei võiks olla võimalusel õunatigu?):
Assassin snail eat another snail (time lapse) Üks tähelepanek veel, kui esimesel päeval assassin snail'id akvasse tõin siis olid nad terve õhtu väga aktiivsed. Akvas kolistati kõik paigad läbi, justkui kaardistati ära "jahimaad". Hiljem olen neid näinud suht harva liikumas, kohati pole akvas neid üldse näha (peidus). Võrreldes prügitigudega on assassin snail'id "tigude maailma gepardid", kiired jooksjad. Eks nende liikumiskiirus ja jõud ongi see mis võimaldab akvas tõhusalt jahti pidada.