foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 32 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 28, 2013 08:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Jaan 17, 2013 01:39
Postitusi: 867
Pildid: 20
Asukoht: Tallinn
Pea et 4 kuud oli akva tigudest vaba, ainult mõned üksikisendid ilmusid vahete vahel välja. Need üksikud hulkurid ma lihtsalt noppisin akvast välja. Hetkel on nii et akvast noppida neid ringi patseerivaid tigude horde on "mission impossible", mõttetu tegevus, ajaraisk.

Olen lugenud Interneti portaalidest akvaristide tigude vastaseid võitlusi ja õpetusi kuid pole veel ise otsustanud millist tigude vastast võitluskunsti rakendada.

Soovitatakse kasutada akvas keemiat kuid sellest ma kindlalt loobun. Keemiarelva ma oma akvas ei kasuta! Antakse veel nõu et akvast kõik taimed, juurikad, aluspõhi välja võtta ning seejärel kogu kupatus desinfitseerida. Seda ka ei teeks, liiga suur akva lammutamine ja uuesti kokkupanemine. Pealegi stress kaladele, keda tuleb püüda, teise akvasse panna et siis jälle uuesti akvasse tagasi tõsta. Vähe leebemad ja valutumad variandid on tigude bioloogiliste vaenlaste kasutamine nagu seda on Assassin snail (Antentome helena) ja kaladest Dwarf chain loach (Yasuhikotakia sidthimunki, Ambastaia sidthimunki), Red eye puffer (Carinotetraodon irrubesco). Rohkem nagu tigude sööjaid akvakalu ei pakutagi, eriti meie akva jaoks kus on sees väikesed rahulikud parvekalad. Nimetatud akvakoosluse juures tõelisi murdjaid akvasse lasta ei saa. Teolõkse on ka soovitatud.

Huvitav on see et mõned akvaristid väidavad et neil söövad tigusi Coridoras'ed. Mina olen sellise väite usutavuse seisukohast väga skeptiline, sest meie akva coridoras'ed ei tunne ringi patseerivate tigude vastu mitte mingit huvi. Ükski kala ei tunne meil tigude vastu kiindumust. Muidugi on võimalik et teatud kalad söövad nähtamatuid teomune. Kuid arvestades akvas tigude massi siis võib oletada et ega neid teomune eriti ei sööda.

Väidetakse sedagi et tigude invasiooni põhjust tuleks otsida akvast endast, et midagi justkui olevat akvas kahe silma vahele jäetud. Näiteks et akvas on kalad ületoidetud ja taimede näol palju kõdunevat materjali. Kuid meie akvas toidetakse kalu üks kord päevas ja taimed on hoolitsetud.

Paljud akvaristid ütlevad et teod võivad akvas olla, et enamus neist ei puutu terveid taimi vaid söövad toidujääke ja kõdumatejali. Küsimus siis ainult selles et kas meie akvas elutsevad "kringlikujulised" 1-3mm teod on hirmsad kahjurid või on lihtsalt süütud toidujääke pruukivad limuskid.

Kas keegi akvaristidest on saanud jagu prahitigude invasioonist kasutades killer tigusid või teatud akvakalasid? :-k

_________________
180L, JBL e1501, 2x30W
3 tetra(bct),1 garra rufa, 1 sewellia
3+ killertigu,3+ amano krevett


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 28, 2013 09:02 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Mär 25, 2006 12:41
Postitusi: 168
Asukoht: Mere ääres. Seal, kus lõpeb asfalt.
Helenatest on super abi prügitigudest lahtisaamisel. Minu kunagises 200l akvas tõsisest prügiteouputusest aitasid 2 helenat lahti saada ca 2-3 kuuga. Lõplikult. Tagasi neid ei tulnud.


Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 28, 2013 09:30 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
ertserts kirjutas:
Kuid meie akvas toidetakse kalu üks kord päevas ja taimed on hoolitsetud.

Ka kord päevas toites on võimalik üle toita. Tigude massiline paljunemine on enamasti siiski seoses saadaoleva toiduga. Kui toidad nii 2-3 minutit päevas ja toitu eriti põhja ei vaju, siis tõesti see ilmselt pole põhjuseks. Et kuidas sellega siis on?
Kõige tõsisemad teosööjad on ilmselt bootsiad ning mainitud Ambastaia sidthimunki on üks pisemaid neist.

_________________
http://akvarist.eu


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 28, 2013 09:46 
Moderator

Liitunud: Kolmapäev Jaan 25, 2006 01:18
Postitusi: 705
Pildid: 10
Asukoht: Tallinn
Sa oled välja toonud ainult ühe botiate liigi (Yasuhikotakia sidthimunki), aga tigudega meeldib maiustada kõigil botiatel.
Mul olid kunagi botia striatad ja botia kubotaid ja nemad hoidsid liigagi kontrolli all teod. Striatad olid kohe väga head teohävitajad, nügisid end kasvõi ninaga pinnasesse et tigu kätte saada.
Teisi kalu botiad ei puutunud


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 29, 2013 12:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Jaan 17, 2013 01:39
Postitusi: 867
Pildid: 20
Asukoht: Tallinn
Tänan kõiki kes vastasid ja vastavad.

Rein, selle toitmisega on tõesti nii et kui panen kaladele 1x päevas toitu siis osa helbeid langeb alla, akva põhja suunas. Kuigi toit ringi hõljuma ei jää, sest mingi 3-5 min jooksul on toit kadunud. Põhjas sebivad pidevalt ringi coridoras'ed, neile ma olen viimasel ajal poetanud põhja 2 väikest söögitabletti. Kui pealik SAE veel elus oli siis ta ei lasknud coridoras'tel süüa, seega tuli alati kaks tabletikest akvapõhja visata. Samas kui need tabletikesed kukkudes lähestiku sattusid siis sae võttis mõlemad söögitabletid endale ja ei lasknud kedagi ligi. Nii et ma ei imestaks sugugi kui coridoras'ed olid näljapajukil ja pistsid nahka kõik mis vähegi kätte said.

Mõtlen sedagi kas 6 coridoras'st suudavad 180l akva põhjal silma ja suud peal hoida?
Vahest nende jaoks liiga suur ala patrullimiseks ja prahiteod saidki toidule käpa peale.

Kivi, ma jah just otsisin selliseid väikeseid ja loomult leebukaid alla 7cm teosööjaid. Leidsin kaks kandidaati: kääbus botia ja selle punasilmse puffer'i. Pufferi valiku suhtes ma nii kindel poleks, sest räägitakse et kala pidi loomult olema suht läbustaja ning teatud oludes ja iseloomust tingituna tigetseja. Sinu poolt mainitud botia striata kasvab 8-10cm ja botia kubotai 10-12cm pikaks. Mõlemad on tõesti aktiivsed prahitigude hävitajad. Samas kui botia't võtta siis soovitatakse vähemalt 6 isiendit võtta. Mul aga akva väike, pean tillemaid kalu vaatama.

Kas kõik botiad teevad aeg ajalt "plõksuvat heli"?
Helitekitajatest akvakalad, huvitav asi.

Ma pole veel maha matnud killer tigude mõtet. Kuid sain aru nii et killer tigusid ja botia'id akvas koos pidada ei saa. Viimane pistab ju kõik teod nahka, vahet pole kas killer või prahikas.

Olen veel märganud seda et akvafilter ei mullita stabiilselt vaid justkui pausitab. Loodan et need prahiteod pole seda sisefiltrit oma püsikoduks teinud. Pean millalgi selle filtri juppideks puistama ja üle kontrollima.

_________________
180L, JBL e1501, 2x30W
3 tetra(bct),1 garra rufa, 1 sewellia
3+ killertigu,3+ amano krevett


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 29, 2013 06:22 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Sept 07, 2011 08:21
Postitusi: 1
Asukoht: Saue
Mul on botiad helenatega koos ja siiamaani pole veel täheldand, et mõni oleks nahka pistetud.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 29, 2013 01:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Jaan 17, 2013 01:39
Postitusi: 867
Pildid: 20
Asukoht: Tallinn
Vaatasin youtube's ringi. Botia'd on loomult väsimatud aktivistid ja ringisebijad. Pisikesed Yasuhikotakia sidthimunki'd tuuseldasid akvas üksteist nii et kivikesed ja taimetutid lendasid. Ühed akvaristid väitsid et see on hierarhia paikapanek, teised ütlesid et see pidi olema mingi "pulmatants".

Kas see kääbus botia'te akvas süstimine ja sõelumine teisi kalu ei hirmuta ning kas need ägedad maadlused piirduvad ainult liigisiseste ettevõtmistena?
Et ei hakata teisi väikeseid parvekalu laksima.

_________________
180L, JBL e1501, 2x30W
3 tetra(bct),1 garra rufa, 1 sewellia
3+ killertigu,3+ amano krevett


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 29, 2013 07:24 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Jaan 13, 2010 04:07
Postitusi: 375
Asukoht: Tallinn,Laagri
Kunagi ostsin endale 2 botia striatat.Algatauseks peksid nad vanad ancistrused nende kännust välja ja sinna nad elama jäidki.Prügitigudest hoiavad 250 liitrise akva puhta,aga tornteod paljunevad massiliselt.Tolle kodu hõivamisega suur kisma lõppes ja nüüd on 2 aastat rahu majas.Tundub,et kedagi ei häiri ja väga ei sebi ka.
Pojale ostsin sellised laigulised bootiad ja nii nagu müüa soovitas vähemalt 5 tk.Niipea kui nad juba pisut suuremaks said läks pidev madin lahti nii,et vesi kees.Sõid teiste kalade eest toitu ära ja ajasid pidevalt kedagi taga,õnneks hävitati ka tigusid.
Minule tunduvad striatad parima valikuna,aga parvena ma neid ikkagi võtta ei julgeks.Väga armsad tegelased.

_________________
250,2*200,175,126 liitrit kalade ja taimedega.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 30, 2013 01:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Jaan 17, 2013 01:39
Postitusi: 867
Pildid: 20
Asukoht: Tallinn
Piret, tänan botia'te eluolu info eest.

Helistasin Tallinnas olevad kalapoed läbi, kahjuks kääbus botia'id (Yasuhikotakia - ja Ambastaia sidthimunki) polnud mitte kusagil olemas. Parimal ja õnnelikumal juhul oleks ma neid kääbus botia'id saanud ehk mõnest üksikust kalapoest tellida. Tellimus ise oleks ligikaudu vähemalt kuu aega võtnud. Ja ma poleks kohe mitte soovinud et prahitigudest kutsumata külalised oleksid akvas segamatult edasi peremehetsenud.

Otsustasin prahitigude vastases vabadusvõitluses limuste teed minna. Läksin poodi ja ostsin algatuseks 5 tk Assassin snail'e (Anentome helena).

Coridora'sed käisid alguses uudistamas et ehk on uued teod midagi söödavat kuid loobusid peagi ning kaotasid huvi. Hemigrammus'ed ja Carnegiella'd hoidsid end tigudest eemal, ohutus kauguses.

Soovisin oma albumi assassin snail foto üles riputada kuid siis märkasin et mul 12 pilti üleval ja ühte poliitikut parafraseerides ütleksin et "ruum sai otsa". Nii et lisa pildi ülespanekul peaksin mõne olemasoleva pildi ära viskama.

Eks vaatame kas need ebamaise elevandi välimusega kiskjateod teevad suve lõpuks tüütutele "kringlitele" otsa peale.

_________________
180L, JBL e1501, 2x30W
3 tetra(bct),1 garra rufa, 1 sewellia
3+ killertigu,3+ amano krevett


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 19, 2013 06:28 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Sept 12, 2012 12:52
Postitusi: 10
Asukoht: Harjumaa,Rae vald, Peetri alevik
Endal oli 64l akvas 5 killertigu (anentome helena). Siinkohal mainiks ära, et müüja soovitas nii palju neid võtta. Prügikaid oli tohutult palju ja taimi ekseldasid ka nii mis kole. Pool aastat hiljem on endiselt sama seis, kuid nüüd killereid on alles vaid kaks ja 99% ajast nad on enda kodades või kaevavad end põhja sisse. Keegi teine helenaid süüa ei saa, kuna akvas vaid täiesti tavaline ants ja gupyd. Ära tuleks märkida see, et minu antsuke on vahel kalade peale ikka päris kuri ja ajab taga. Kellegile haiget pole õnneks teinud. Teemasse tagasi sulandudes mainin taas, et minul killerteod ei teinud küll midagi.

_________________
Why? Because !!!! you thats why.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 19, 2013 08:48 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Jaan 17, 2012 06:19
Postitusi: 760
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn (ja ülejäänud Eesti)
:roll: ei tea mis killerid mul on, aga mul täielik prügikate defitsiit. Kasvatan neid rariteete eraldi akvas :lol: Viskasin just üks päev nii 1-0,7cm prügika söögiks ja sellele tegid 5 3mm killerit kambaka. Olen tähelepannud, et suured killerid ei viitsi või ei saa eriti neid pisikesi prügikaid süüa aga väiksed teevad isegi väikestele tornikatele ära. Nii kaua kui killeritel järelkasvu polnud olid akvas järgi ainult pisikesed prügikad ja no mitte ei vähenenud. Nüüd ei ole enam ühtegi hingelist.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 20, 2013 01:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Jaan 17, 2013 01:39
Postitusi: 867
Pildid: 20
Asukoht: Tallinn
Minul on ikkagi aktuaalne see "prügitigude invasioon". 5 ostetust assassin snail'ist on elus 4. Prügikad laiavad täie rinnaga akvas ringi, killerteod aga löövad mõnusalt erinevate juurikate all lõputult nurru.

Meie akva jaoks on killerteod lihtsalt "dekoratiivne ost" sest prügikate vastasest võitlusest nad suurt osa ei võta. :lol:

_________________
180L, JBL e1501, 2x30W
3 tetra(bct),1 garra rufa, 1 sewellia
3+ killertigu,3+ amano krevett


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 20, 2013 09:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Jaan 17, 2012 06:19
Postitusi: 760
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn (ja ülejäänud Eesti)
Nagu ennemgi mainisin siis minu "noor pensionärist" killerid ka eriti ei söö tigusid. Teod peavad neile nagu magavale kassile hiir suhu jooksma, et nad vaevuksid neid sööma. See eest pisikesed 1cm ja väiksemad on ehtsad sõdurid päeval ööl on neil keegi kinni püütud.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 20, 2013 05:33 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Nov 21, 2011 02:25
Postitusi: 1052
Pildid: 0
Asukoht: Pärnu
Kas need killerteod paljunevad kergesti?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 20, 2013 05:55 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Jüri T kirjutas:
Kas need killerteod paljunevad kergesti?

Mul küll paljunesid ilma et ma midagi selleks teinud oleks.

_________________
http://akvarist.eu


Üles
 [ 32 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver