Pea et 4 kuud oli akva tigudest vaba, ainult mõned üksikisendid ilmusid vahete vahel välja. Need üksikud hulkurid ma lihtsalt noppisin akvast välja. Hetkel on nii et akvast noppida neid ringi patseerivaid tigude horde on "mission impossible", mõttetu tegevus, ajaraisk.
Olen lugenud Interneti portaalidest akvaristide tigude vastaseid võitlusi ja õpetusi kuid pole veel ise otsustanud millist tigude vastast võitluskunsti rakendada.
Soovitatakse kasutada akvas keemiat kuid sellest ma kindlalt loobun. Keemiarelva ma oma akvas ei kasuta! Antakse veel nõu et akvast kõik taimed, juurikad, aluspõhi välja võtta ning seejärel kogu kupatus desinfitseerida. Seda ka ei teeks, liiga suur akva lammutamine ja uuesti kokkupanemine. Pealegi stress kaladele, keda tuleb püüda, teise akvasse panna et siis jälle uuesti akvasse tagasi tõsta. Vähe leebemad ja valutumad variandid on tigude bioloogiliste vaenlaste kasutamine nagu seda on Assassin snail (Antentome helena) ja kaladest Dwarf chain loach (Yasuhikotakia sidthimunki, Ambastaia sidthimunki), Red eye puffer (Carinotetraodon irrubesco). Rohkem nagu tigude sööjaid akvakalu ei pakutagi, eriti meie akva jaoks kus on sees väikesed rahulikud parvekalad. Nimetatud akvakoosluse juures tõelisi murdjaid akvasse lasta ei saa. Teolõkse on ka soovitatud.
Huvitav on see et mõned akvaristid väidavad et neil söövad tigusi Coridoras'ed. Mina olen sellise väite usutavuse seisukohast väga skeptiline, sest meie akva coridoras'ed ei tunne ringi patseerivate tigude vastu mitte mingit huvi. Ükski kala ei tunne meil tigude vastu kiindumust. Muidugi on võimalik et teatud kalad söövad nähtamatuid teomune. Kuid arvestades akvas tigude massi siis võib oletada et ega neid teomune eriti ei sööda.
Väidetakse sedagi et tigude invasiooni põhjust tuleks otsida akvast endast, et midagi justkui olevat akvas kahe silma vahele jäetud. Näiteks et akvas on kalad ületoidetud ja taimede näol palju kõdunevat materjali. Kuid meie akvas toidetakse kalu üks kord päevas ja taimed on hoolitsetud.
Paljud akvaristid ütlevad et teod võivad akvas olla, et enamus neist ei puutu terveid taimi vaid söövad toidujääke ja kõdumatejali. Küsimus siis ainult selles et kas meie akvas elutsevad "kringlikujulised" 1-3mm teod on hirmsad kahjurid või on lihtsalt süütud toidujääke pruukivad limuskid.
Kas keegi akvaristidest on saanud jagu prahitigude invasioonist kasutades killer tigusid või teatud akvakalasid?