foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 02, 2011 11:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ei oska muud pealkirja panna. Põhiküsimus on, et kuidas või kas saab haududa õunateo kookonit kuskil mujal kui tolle sama akvaariumi klaasil, kuhu teod selle kinnitasid? St kui kookon tuleb lahti või võtta see meelega klaasilt lahti aga teises akvaariumis, kuhu ma selle panna sooviks, puudub igasugune nn "vahetala" jms kuhu seda asetada. Kas on üldse mingit võimalust kookonit haududa?

Asjaolud:
Nimelt otsustasid kuldkala akvaariumis olevad teod mingiaeg tagasi lõpuks kookoneid kuduma hakata. Imetore jne kuni kuldkalad avastasid lihtsa söögipoolise - 'om-nom-nom' ja sellest satsist ei jäänd muidugi midagi ellu.

Nüüd tegid teod uue kookoni ja mina sain taas tõestust kui nutikas võib üks kuldkala olla. Vaatan mina paar õhtut tagasi telekat ja jään järsku vaatama, et mida see suur valge omaarust teeb. Hüppab nagu veest pooleldi välja, vastu klaasseina. Hullult tuuseldas ja äratas ka teistes kalades huvi, passisid teised nagu kaks kägu tema kõrval. Püüdsin siis piiluma minna, aga ta muidugi lõpetas kohe ära minu lähenedes ja tuli pigem mind uudistama. Siis nägin tagant kaant kergitades, et teod olid jälle kookoni teinud, suht vee piirile, ja alumine kookoni osa oli suht ära lõhutud ja kookon ise seina küljest enamikosas lahti juba. Ehk siis - minu usin valge käis tigude kookonit lammutamas, et see klaasi küljest vette kukuks?? Tittesid veel otseselt näha ei old st kookon pold veel nii pude aga ta oli suutnud selle nii lahti togida, et see tuligi täitsa ära klaasiküljest. Õnnetu olemine õnnetu olemiseks, mis seals ikka.

Täna hommikul avastasin, et mu teod on JÄLLE uue kookoni teinud, seekord veidi kõrgemale veepiirist ja kalad ei ole seda vist veel tähele pannud. Nüüd tahakski kuidagi selle kookoni sealt ära nihverdada kuskile mujale, et kuldkalad poegi jälle nahka ei paneks. Mõni ütleb ehk küll, et mis ma jändan, las kalad saavad süüa ja mine küsi foorumis tasuta - aga milleks jamada kui mul kodus on hullud teod, kes teevad viimase 2 nädala jooksul juba kolmanda kookoni. kaks on aiataha läind (söödud, lõhutud), kolm on kohtuseadus!

Mul on ka troopiliste kaladega rahulikum akvaarium aga seal ei ole sellist "pinda" kuhu seda kookonit asetada, et laseks tal haududa rahus. Või ütlevad teadjamad, et mõtekas on jätta see kookon rahule ja hoida lihtsalt silma peal millal kooruma hakkab ning loota, et mul õnnestub mõnigi väike nublu välja korjata ENNE kui röövlid jaole saavad?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 03, 2011 10:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ehk siis mitte ühtegi ideed?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 03, 2011 11:55 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Ma kunagi lugesin (vist siitsamast foorumist) et teed svammi niiskeks, paned taldrikule ja kookoni svammile.
Taldriku näiteks akva kaane peale - et oleks soe...

Ise nii proovinud ei ole.
Aga tähele olen pannud, et oluline on niiskus ja soojus - kuivanud kookonist poegi ei tule - tuleb niisutada.

edit - tsiteerin:
Pets kirjutas:
Oleksid pidanud kookonit veidi niisutama pritspudelist :idea:

Väikesed teod peaksid kookonist hakkama väljuma kahe kuni nelja nädala jooksul. Kookonit tuleb hoida niiske(mitte märg), muidu võib noortel tigudel tekkida raskusi kookoni seina purustamisega. Juhul kui arvate, et oleks juba aeg, nii umbes kolme nädala mõõdudes ja kookon paistab teile pealt kuidagi kuiv, siis soovitatakse kookon kolmeks murda(seda siiski kõige viimase abinõuna) ja loputada neid juppe vees, et teod kookonist niiöelda välja pesta. Temperatuur peaks kogu aeg olema mitte väiksem kui 25 kraadi ja keskkond niiske. Lampide küljes võib kookon ära kuivada. Siis tuleks see ettevaatlikult lahti võtta ja panna kaussi, milles on vesi ja veest väljaulatuv svamm. Kookon panna svammi peale ja säilitada vajalik temperatuur.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 03, 2011 02:32 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Pole nendega tükk aega tegelenud, aga nii see peaks käima jah nagu siin kirjutatud. Ise prooviks näiteks salatikarbiga, panes svammitüki sisse, kiht vett põhja nii et svamm oleks niiske, kookon svammi peale ja kupatus kuhugi kus on soe, niiske ja valge, näiteks akvaariumi kaane alla kuhugi või lausa veepinnale ulpima. Kui väljaspool akvat siis kataks osaliselt pealt ka kinni, et õhuniiskust hoida.
Looduses kinnituvad munad veest välja ulatuvatele taimedele - lihtsalt orientiiriks, milliseid tingimusi üritame emuleerida.

Viimati muutis Rein, Neljapäev Nov 03, 2011 03:03, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 03, 2011 03:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

Hmm.. tänan!!

Ma katsetan seda svammi asja. Salatikarbi sees svammil jne saab tõesti panna rahus troopikasse ulpima. Ehk saan isegi mõned teod omale :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 03, 2011 06:34 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Mul kargasid Oscarid teomarjade järele. Nüüd pean siis valvama ka kuldkalasid peale. Poleks arvanud, et nende tötsakad tagumikud veest välja kerkivad.

See niiskel švammil katsetamine võib isegi õnnestuda. Ma pole ise küll nii proovinud. Mul ronisid teod umbes 15-20 cm akvast välja toa seina peale ning tegid sinna oma marja. Huvitaval kombel isegi arenes sealt tittesid. Oleks arvanud, et kuivab hoopis ära.

Mis siis saaks kui švammile niiskuse hoidmiseks mingi kaas ka peale panna? Kas läheb liiga ummuksisse? Ei siis näiteks aeg-ajalt tuulutada. Aga kui akvasse karbiga ujuma paned, siis vast pole vaja.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 04, 2011 11:01 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tsiteeri:
Poleks arvanud, et nende tötsakad tagumikud veest välja kerkivad.

Oi sa ei kujuta ette kui kiiresti kuldkala oma tagumenti liigutada suudab kui tarvis on. Mängi nendega laseriga (punane laserpointer, millega kass mängib) ning sa siis näed alles kiirust, millega seda mööda akvat taga aetakse :lol:

Igatahes ma seda svammi asja proovin :) Panin ühe plastkarbi ulpima vette, svamm sisse ja kookon sinna peale. Peaks piisavalt niiske ja soe olema :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Nov 05, 2011 08:55 
Akvarist

varivalge kirjutas:
Igatahes ma seda svammi asja proovin :) Panin ühe plastkarbi ulpima vette, svamm sisse ja kookon sinna peale. Peaks piisavalt niiske ja soe olema :)

Mul on õnnestunud 5 kookonit väljaspool akvaariumit välja haududa kuivainekarbi, švammi ja hõõglambiga soojendamise abil. Lambi kaugusega mängides saab isegi koorumisaega kujundada - 21 kraadi juures koorusid 10 päevaga, 27 kraadi juures 5 päevaga.

Pilte näeb siit:
/404.html
/404.html

Tähtis on peale koorumist tegelased suhteliselt kähku, nii 5 tunni jooksul, suuremase anumasse üle viia (unustamata temperatuuride ühtlustamist). Vähese veega "karbis" läheb vesi ilmselt kookoni sidusmaterjali lagunemise tõttu kole kähku hapuks. Ühe pesakonna olen nii ka kaotanud.

www.imeiluseesti.eu

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Nov 06, 2011 01:11 
Moderator
Kasutaja avatar

varivalge kirjutas:
Tsiteeri:
Poleks arvanud, et nende tötsakad tagumikud veest välja kerkivad.

Oi sa ei kujuta ette kui kiiresti kuldkala oma tagumenti liigutada suudab kui tarvis on. Mängi nendega laseriga (punane laserpointer, millega kass mängib) ning sa siis näed alles kiirust, millega seda mööda akvat taga aetakse :lol:

Igatahes ma seda svammi asja proovin :) Panin ühe plastkarbi ulpima vette, svamm sisse ja kookon sinna peale. Peaks piisavalt niiske ja soe olema :)[/quote

Mul on ka kass, aga tema mängib rohkem minu ja koera närvidega. Kust seda laserpointerit saab?

Kui Sul tigude aretamisest midagi välja ei tule, siis soovi korral kingiks Sulle mõne. Pakkuda võiksin pruuni, kollase ja lillaka pisikesi tittesid.

Lugesin uuesti Su esimest postitust. Üldiselt paistab, et ka teod pole lollid. Kui esimene koht marja panemiseks suht veepiiril läks luhta, siis nad otsivad paremaid/kindlamaid kohti ning ilmselt seetõttu tehti ka viimane mari kõrgemale. Mina tegelikult seda ei näpikski. Ja kui teod tegid juba kolm korda marja, siis teevad nad veelgi. On mul juhtunud, et mari tehakse lausa kaane külge või suisa lambi reflektorile. Ka sealt olen teotittesid saanud. Mina pooldaks kokkuvõttes teomarja mitte näppimist.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 07, 2011 09:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Aasta alguses meisterdasid minu õunateod ka järjest 3 kookonit. 2 jagasin ära, aga üks sai välja hautud just selle sama märja svammi ja plastiktopsi meetodil. Minul seisis salatikarp lihtsalt akva kaane peal, selle põhjas oli nii palju vett, et svamm oli pidevalt niiske ja svammi peal siis lebas kookon. Karbil oli kaas peal, väikese õhuvahega. U 10. päeval hakkas kookon kooruma ja see kestis u 3-4 päeva kokku :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 16, 2011 08:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mul hetkel valmivad 5 kookonit salatikarbis svammi peal akvaariumi kaane all. Karbi põhjas on vesi. Ei tea mida sellise teokogusega pealegi hakata. :S

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 16, 2011 10:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

Õnnestus ka panna salatikarp svammiga akvaariumisse ulpima (rahulike neoonide sekka).. hauduski ilusti kookoni välja ja väiksed teopojad ronivad ringi :) Loodame et mõned ikka ilusti ellu jäävad - mul on 3 akvat kuhu neid jagada :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 30, 2011 04:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mul oleks siuke küsimes et kuidas nad üldse kätte saab sealt kaane pealt ?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 30, 2011 08:59 
Moderator
Kasutaja avatar

Värskelt tehtud kookon on vedel ja seda näppida ei maksa. Kui aga too "hangunud" on, siis ettevaatlikult soovituslikult kookonit vasakule-paremale liigutades peaks suht kergesti lahti tulema. Mida kauem on seisnud seda kergemini lahti tuleb.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 30, 2011 09:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

Aga ta mul tundeb pealt siuke kõva nagu mingi küpsis vms..Ära kuivand ???

Üles
 [ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver