shokolaad kirjutas:
Nojaa .. kui juba tigudest juttu siis küsimus, et mu tigudel on kaltsiumipuudus. Kuidas seda parandada (kas kaltsiumi on võimalik vette lisada
või äkki mingid tabletid
) Küsijatele kohe, et tigude kojad on augulised, sellest ka järeldus, et kaltsiumivaegus. Aga nad olid juba ostes kehvakesed, kuidas neid küll turgutada, on kellelgi kogemusi?
Kogemusi küll pole, olen aga pisut asja kohta lugenud. Et teo koda vastu peaks peaks vee pH olema 7-8 ja kH ning gH suhteliselt kõrged. Probla on selles et teo koda kaitseb väljastpoolt kaitsekiht, seespool on aga tugevduseks kaltsiumist kiht. Kui pH langeb alla 7 siis kui kaitsekihis on auk kipub kaltsiumist sisekiht vees lahustuma. Tigu saab seda parandada vaid seestpoolt, väljastpoolt koda jääbki selliseks. Kui augud on liiga suured siis võivad teised teod või kalad sealtkaudu teo pehmeid kehaosi hakata nosima, selle vastu saab tigu aidata kattes augu ntx meditsiinilise haavaliimiga.
Probleemi vastu väidetavalt aitab ntx purustatud munakoorte, purustatud merekarpide või siis marmori lisamine akvaariumivette. Kui on juba surnud tigusid, siis ka nende purustatud karpide. Purustatud karpide ääred võivad olla teravad, nii et tuleks ilmselt hoolitseda et puru satuks akvaariumi nii et keegi selle otsas end ei vigastaks. Ja loomulikult peaks vaatama et vee parameetrite muutumisel midagi muud ei untsu ei läheks (võib-olla mõni muu elanik suhtuks asjasse halvasti, ka taimedele meeldiks AFAIK (minu teada) pH pisut alla 7). Ise teeks sellise jändamise järel veeteste...
http://www.applesnails.net leiad samal teemal lisainfot soovi korral.