foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 4 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 30, 2007 11:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Juul 29, 2007 01:52
Postitusi: 112
Asukoht: Eestimaa südames
Ph,kh,GH,NO3,NO2-palun siis emakeelset ja puust ning punaseks tehtud definitsiooni nendele lühenditele.Väga teretulnud oleks see, kui lisaks lühendile seletaksite lühidalt lahti ka selle lühendi vajalikuse akvaariumile ja mida see täpselt annab/muudab.....Milleks hea ja mis siis juhtuma hakkab, kui testi tehnilised näitajad väga kehvad...st. alla normi siis...

Njah, jutt sai vist segane, aga ega ma ennast ka kõige õnnestunumaks eksemplariks siin ilmamunal pea, seega siis vabandatav selline teadmatus


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Aug 31, 2007 12:33 
Guru
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 31, 2004 09:53
Postitusi: 4271
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
ph - happesus, m66dab, kas vesi on neutraalne (7,0), aluseline (yle 7,0) v6i happeline (alla 7,0). normaalv22rtust ei ole, kuna erinevad liigid vajavad erinevat taset. on otseselt seotud kh-ga l2bi puhverdusv6ime, st. mida madalam on kh, seda ebastabiilsem on ph, mida k6rgem on kh, seda raskemini on m6jutatav ph tase. kaladele on ohtlik j2rsk ph k6ikumine (nt. co2 lisamine, kui on ebapiisav hulk taimi, mis selle 2ra tarbiksid), samuti konkreetse liigi jaoks liiga madal/ liiga k6rge ph tase.

kh - karbonaatkaredus, m66dab vette lahustunud karbonaatyhendite (peam. mg ja ca karbonaatide hulka). nagu eespool mainisin, on seotud ph-ga. normaalv22rtust ei ole, erinevatel liikidel erinevad vajadused.

gh - pysikaredus, m66dab vette lahustunud mineraalide (peam. soolade) hulka. normaalv22rtus j2llegi puudub.

no2 - nitriit, tekib kalade v2ljaheidete ja teiste bioloogiliste j22tmete lagunemisel vees. on kaladele toksiline. harilikult sisset88tavate akvaariumite probleem, kus no3-ks ymbert88tlevad bakterid pole j6udnud veel piisava hulgani paljuneda. normaalv22rtus 0mg/l

no3 - nitraat, tekib no2-st bakterite ymbert88tlemise k2igus, on kaladele v2hem toksiline, kui no2, kuid suurtes kogustes muutub samuti ohtlikuks. aitab kaasa ka nt. vetikate vohamisele akvaariumis. normaalv22rtus < 10mg/l


milleks testida?
1. enne kalade ostmist akvaariumisse, et teha kindlaks, kas soovitud liigid yldse sobivad kohaliku veega. tunduvalt kergem ja odavam on valida veega sobivad liigid, kui hakata vett sobivaks muutma.
2. silma j2rgi ei ole v6imalik kunagi hinnata seda, millised v6iksid nimetet n2itajad olla. eriti just algajatel on vaja veenduda, et akvaarium on piisavalt sisse t88tanud esimeste kalade toomiseks (no2 nulli j6udnud), et toitu ei saa liiga palju ja veevahetused on piisavad (no3 alla 10mg/l), et taimede jaoks lisatavat co2-te pole liiga palju (ph j2rsk k6ikumine, liiga madalale langemine), et tigude kojad ei laguneks ja kaladel ei tekiks mineraalivaegusest tingitud terviseh2dasid (kh, gh sobivas vahemikus) jne. jne. jne.
3. kui midagi on akvaariumis valesti (kalad surevad, taimed ei kasva, vesi on h2gune vms h2da kimbutab), millised parameetrid on paigast, kuidas asja parandada.

sry, pikemalt ei viitsi hetkel, 88 on...


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Aug 31, 2007 07:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Juul 29, 2007 01:52
Postitusi: 112
Asukoht: Eestimaa südames
Ei tea nüüd kuhu suunas tänamist alustada.....igatahes SUUR TÄNU, et oli aega ja viitsimist need lühendid lahti seletada.
Nüüd aga järgmine kivi minu okkalisel teel....millega neid mõõdetakse?? Vaevalt, et see lakmuspaber on... :roll:


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Aug 31, 2007 09:04 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Juul 13, 2003 02:28
Postitusi: 795
Pildid: 0
Asukoht: Tartu
Tegelikult on nende mõõtmiseks olemas ka pabertestid. Kuigi mitte eriti täpsed. GH võid kõrvale jätta - selle tulemusega pole sul suurt midagi peale hakata. Samuti võib kõrvale jätta NO2 testi, kui akvaarium on korralikult käigus ja keegi seal ei sure või muud kahtlast ei juhtu.

Kh,pH, NO3 (nitraadid), PO4 (fosfaadid), Fe (raud) võiks aeg-ajalt monitoorida. pH ja Kh järgi saad välja arvutada ka CO2 sisalduse vees.

Testid saadavad hästivarustatud akvaariumikauplustes.
Fe, Kh ja pH testid on enamikul testipakkujaist arvestatavad.
NO3 ja PO4 testide puhul hoia kauge kaarega mööda firmast SERA.


Üles
 [ 4 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver