foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 5 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Artikkel linnalehes.
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 19, 2007 08:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Veebr 16, 2006 12:08
Postitusi: 487
Asukoht: Tallinn/Tartu
Pilt

_________________
Got to choose!


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 19, 2007 09:57 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
Unimudilast ja tema kohanemisvõimest vist juba oli korra juttu aga kuidas saavad kalad akvast loodusesse sattuda? Vist ainult omaniku teadva tegevuse läbi.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 19, 2007 11:36 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Veebr 17, 2005 10:19
Postitusi: 930
Pildid: 0
Asukoht: Tallinn
Minu kiiks muidugi jälle :D aga ise lugesin seda juttu Päevalehest
http://www.epl.ee/artikkel/373744

Ja lõpus oleva kalade nimekirja juures ei teadnud kas nutta või naerda. 10 kala ära toodud ja vaid üks neist oli juures ladinakeelse nimega, kuna sellele vaesekesele ei olnud keegi eestikeelset suutnud leida või välja mõelda. Aga huvitav kui pakjude nende kalade puhul on keegi võimeline eesti keelse nime järgi pildi juurde leidma kui huvi peaks tekkima. Ma usun et selles määruses on ka kõikide ladina keelsed nimed antud, aga määruse enda välja otsimisel sai minu viitsimine otsa.

_________________
"Eestikeelsed kalanimed massidesse" projekt
Minu akvaariumid


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 20, 2007 01:17 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Mär 01, 2006 07:06
Postitusi: 95
Asukoht: Tallinn
väike üllatus oli egeria densa nime sealt leides.. endalgi oli kunagi säärane taim akvaariumis ja tean paljusid teisigi kellel see taim on. Poest olla seda ikka saadaval. Kui pangega järve viskaksid saaksid veel trahvi kah :D


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 20, 2007 02:53 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Dets 16, 2003 02:46
Postitusi: 442
Asukoht: Tallinn
Muidu õige lähenemine, et tuleb keelustada. Akvaariumi- ja tiigikalade ning taimede loodusesse sattumine on täiesti reaalne oht. Paljud liigid ei kujuta muidugi ohtu, kuid nagu näha, on ka selliseid, kes võivad kurja teha.

Loodus on ju leidlik. On teada, et taimed kasutavad seemnete levitamiseks loomade, lindude jne abi. Akvaariumitaimed ja kalad on aga välja mõelnud eriti kavala levimisvariandi -- mõtlematud akvaariumipidajad.

Skeem on iseenesest lihtne: Aasia vetes elav kala soovib levida kaugetesse vetesse. Selleks tuleb tal ujuda sellesse kalavõrku, millega püütakse kalu, mis on mõeldud otse ekspordiks või paljundamiseks/arendamiseks. Siis teda kas kasvatatakse veidi suuremaks, aretatakse sobilikke järglas või eksporditakse. Vahepeal on vahendajad ning akvaariumipoodi jõudes peab kala valima, kas näha kehv välja, et saada koheselt kanalisatsiooni kaudu veekogusse või olema terve välimusega, et saada müügiakvaariumisse. Olenevalt parasjagu uudistavast ostuhuvilisest, peab kala nägema välja võimalikult hästi nunnu, kurb, agressiivne jne. Terve väljanägemine ei ole siinkohal just eeliseks, sest sedasi on liiga suur oht sattuda asjatundliku akvaristi akvaariumisse, kust naljalt pääsu pole. Kui veab, siis satub kala mõne algaja ostuhuvilise valdusesse, kes ta koju viib ja mingisse veega täidetud anumasse paneb. Nüüd on kaks varianti: kas teeselda surnut ja loota, et kala seepeale kanalisatsiooni saadetakse või pidada vastu paar kuud ja käituda võimalikult üksluiselt, et omanikul läheks akvaristikahuvi üle ning kala lõpuks kohalikesse vetesse teenitud puhkusele lastakse. Kui kala on sattunud õigesse piirkonda, siis võib tal õnnestuda neis vetes ellu jääda :D

Taimedega on asi lihtsam: kõigepealt kasvada ahvatlevalt ilusaks, et kasvandusse saada. Seal jätkata samas vaimus, et eksporditaks. Ka poes tuleb eeskujulik välja näha. Akvaariumis on kaks varianti: kui näha räbal välja, siis võib olla saab kohe õue või siis koguda jõudu ja paljuneda nii jõudsalt, et saada õue harvendamise tõttu. Kanalisatsioonile seejuures loota ei saa, kui just ei ole pinnal hulpiv pisike taim. Loota saab vast prügihunniku või kompostihunniku peale, kust edasi mõne linnu või looma abil veekokku rännata. Kui läheb õnneks, siis ei muud kui juured mulda!

Inimene ei pruugi ise arugi saada, milline tähtis roll tal taime/kala jne levikul oli.

NB! Ma olen lugenud/kuulnud piisavalt palju lugusid, et inimesed on teadlikult, kogemata või mõtlematult võõraid liike otse loodusesse või kanalisatsiooni lasknud. Ka tiigist või väliakvaariumist võivad need levida mujale ja vist olen ka konkreetseid näiteid lugenud/kuulnud.

NB! Kui ma ei eksi, siis on keelatud ka meie kodumaiseid kalaliike omavoliliselt levitada ühest veekogust teise. Niimoodi oleks oht haigusi levitada või ökosüsteemi mõjutada.


Üles
 [ 5 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver