võiks mingi statistika olla ostetud kalade suremuse kohta. kujutan ette, et on päris palju ka selliseid inimesi, kes lihtsalt lähevad ja ostavad endale kala (ilma purgita) ja lasevad tal teadmatusest ära surra. ma pakun lambist et miski 60% müüdavatest kaladest ostetakse surema, kuigi see protsent võib ka suurem olla. siit siis mõtlemisaine- miks mitte parseldada 3 liitriseid purke kolme soti eest? miks peaks kedagi kottima ühe kuldkala saatus, kes selle purgiga kaasa läheb? ma tean et 3l purk, peotäis killustikku ja närune dekoratsioon, ei maksa põhimõtteliselt mitte midagi. kuldkala poehinda ma ei tea... ütleme et 20 eeku?
kes teist poleks nõus ostma poest 20 eegu eest kuldkala, kui keegi pakuks ntx 200 eeku tema maha koksamise eest? või siis 20 000 eegu eest 1000 kuldkala, kui nende peldikust allalaskmise eest saaks 200 000?
(kusjuures võiks ka sinnasamma zookaupluse ette kogu kupatuse maha valada)
võibolla ongi õige, et sellised purgid müügil on- saab iga soovija oma rahakoti najal ära proovida, et ei tasu jamada asjadega mis huvi ei paku. pealegi, on ju iseenesest selle kuldkala pidamine sellises purgis täiesti võimalik. jah ta küll ei kasva ja tal on kitsas seal jne, aga no... minuarust on juba see piinamine kui sellise mutatsiooniga kala üldse välja aretati. pean silmas punnis kõhtusid-silmasid, topelt sabad, uimed, mis on suuruse ja pehmuse poolest kalale võibolla kurnavad. ühesõnaga vaadake neid kalu ise ja mõelge mis asi see üldse on?!- heh... ilukala?! heaküll ma ei viitsi enam, lähen võtan õlle. parem kolme liitrine purk ja 1 kala, kui 1000 liitrine akvaarium ja 300 kala, kes jõulude ajal ostetuna samamoodi manalateed lähevad uueks aastaks. õppetund aga inimesele täpselt sama.