foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 1 postitus ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 17, 2014 03:37 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Jaan 17, 2013 01:39
Postitusi: 867
Pildid: 20
Asukoht: Tallinn
Kuigi juttu ei tule kaladest siis kõigele vaatamata otsustasin siin Varia sektsioonis jagada oma elamusi elusloodusest. Nimelt terraariumites elavatest ämblikest ja skorpionitest. Käisime üsna hiljuti lastega Eesti Loodusmuuseumis neid vaatamas. Pole kunagi olnud õnne liikuda nii paljude terraariumite vahel, vähem või rohkem mürgiste lemmikloomade keskel. Neid oli seal kusagil 40 liiki, ämblike tunduvalt rohkem kui skorpione. Vestlesin ka sealse ämblike ja skorpionite hooldajaga. Põhiliselt niisutas ta teatud liikide terraariume ja vaatas üle kuidas on neil lood "toidulauaga". Toiduks suuremad elusad rohutirtsud ja mardikad (elusat ainult söövadki). Pidid sööma isukalt ka hiirepoegi kuid neid ei tohtivat külastajate juuresolekul anda sest see polevat esteetiline vaatepilt. Nii et piirduti lülijalgsetega. Toidu suhtes pole ämblikud ja skorpionid nõudlikud, 1x kuus on neile täiesti küllalt. Tähtis näitaja pidi olema terraariumi niiskusaste ja temperatuur mis pidi liigiti olema erinev. Mõni isend soovis täiesti kuiva, mõni teine kergelt piserdatud veetilgakesi ja mõni kolmas nõudis veetopsikut. Ühel ämbliku tegelasel oli terraariumis lausa väike sulisev tehisojake.

Kõik ämblikud ja skorpionid paiknesid terraariumites kahes ruumis. Ruumides siblisid koos vanematega ringi lasteaia lapsed kes sooritasid kaootili sööste keset terraariume ja toksisid oma sõrmekestega vastu klaase. Päris kõhe oli mõtelda sellele et mis siis saab kui mõni aktiivne pisipõnn mõne terraariumi kogemata ümber lükkab. Vanemad peaksid ikka olema tunduvalt tähelepanelikumad.

Üldiselt meile väga meeldis see näitus. Lapsedki olid elevil ja ülimalt rahul. Kellel on veel võimalik soovitan kindlasti seda näitust vaatama minna. On mida vaadata.

Pärast külastust mõtlesin et miks mitte kodus terraariumis pidada mõnda suurt ja nunnut ämblikust karvapalli. Võtaks mõne sellise ämblikuliigi mis ei oleks mürgine ja mida saaks lemmikloomana kätte võtta. :)

Kas keegi akvaristidest on kunagi pidanud lemmikloomana ämbliku või skorpioni?
Mina pidasin nooruses omatehtud terraariumis Eestis elutsevat 1-1.5cm rohelist krabiämbliku. Elas mul 1-aasta ja toitsin ma teda siis Õismäel aastaringselt ringi jooksvate prussakatega. Suvel andsin talle ka delikatessina elusaid kärbseid.

Eesti Loodusmuuseumis pildistatud ämblike ja skorpionite album.
Pildistasin nii kuidas sain ja õnnestus. Paljud fotod tulid head ja nii mõnigi kehvema kvaliteediga. Ega polnudki neid "karvapalle" seal nii kerge pildistada. Pidin isegi hoolikalt vaatama et pildistamise hoos mõne terraariumi otsa ei koperdaks.

_________________
180L, JBL e1501, 2x30W
3 tetra(bct),1 garra rufa, 1 sewellia
3+ killertigu,3+ amano krevett


Üles
 [ 1 postitus ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver