Olen sellel aastal lastega juba kaks korda käinud Tallinna Loomaaias. Ja nagu arvata võib meeldib mulle seal kõige rohkem imetleda troopikamaja akvaariume. Tegin seal akvaariumide vahel lausa mitu tiiru.
Minule avaldas seal eriliselt mõju akvade suurus, vee küllus, dekoratsioonide kujundus ja muidugi kalad. Minul endal on ju kodus nii pisike akva! Väheke võiks norida akvade juures olevate informatiivsete siltide üle. Minule tundus et infolipikud olid kuidagi stiihiliselt ja struktuuritult kirjutatud. Raske oli neid lugeda. Ka ei saanud koheselt aru kas akva on magevee või merevee oma. Tegelikult mina sain ikkagi aru sest seal ujusid mõned kalaliigid mis minulgi magevee koduakvas. Kuid seal tundusid need kalad kuidagi suuremad kui minul kodus.
Huvitav ja ilus vaatepilt oli erinevate vikerkalade (Melanotaenia) kollektsioon. Ja täiesti imelik oli see et vikerkalade erinevad liigid ujusid seal ringi suure kommuunina vaikses tuimas rahus. Kuidagi liiga palju oli neid seal koos. Minu akvas ujuvad vikerkalad ringi nagu kaootilised aatomikud. Ei esimesel ega teisel külastusel ei olnud vikerkalade akvaariumi juures mitte ühtegi infolipikut, tühjus. Vähemalt mina ei märganud vikerkaladest infokillukestki.
Mõned vikerkalad (Melanotaenia herbertaxelrodi - mälu järgi pakun, võin eksida) olid eriliselt suure küüruga. Saan aru nii et need eriliselt suure küüruga on vanad isased kes on domineerivad, rahulolevad ja õnnelikud. Välimuselt olid isased nagu Notre-Dame küürakas Quasimodo.
Kas keegi akvaristidest teab informatiivselt rohkem loomaaia troopikamaja akvaariumitest: sealsed akvade suurused, magevee ja merevee kalad, akvade dekoratsioonid, veevärgid ja filtrid. Samas Tallinnas troopikaakvade suhtes paremat ja veel suuremat kohta kahjuks pole.
Mida arvate ja milliseid elamusi tekitavad teis Tallinna Loomaaia troopikamaja akvaariumid?