Insulaar kirjutas:
Eks asi ole suuresti ka tarbija teadlikkuses, õigemini selle puudumises. Kui loll nõudmine on olemas, siis poemüüja ülesanne on see rahuldada. Ega Selveri kassapidaja ka hakka kellelegi üle seletetama, et suitsetamine on tõesti väga kahjulik või et mõtle ikka korraks järele, kas tahad kõik need E-d endale sisse süüa, mis su ostukorvis on.
Elus ja eluta asjade müügil on mõningad erinevused. Kuni Selver müüb vaid asju millega inimene saab teha kahju ainult endale, pole minu jaoks probleemi. Muide, Selver ei müü sigarette ja alkoholi alaealistele, samuti pole tulirelvad ülse kaupade loetelus - nii et sealgi on teatud regulatsioonid.
Insulaar kirjutas:
Kui keegi on piisavalt tobe, et endale tundmatute vanemate tundamtu tõuga koer shopata, siis pole sinna midagi parata, kui seadus seda lubab (NB! ma pean silmas lemmikloomapoes ostlemist, mitte mõne õnnetu ja tundmatu taustaga hüljatu teadlikku oma hoole alla võtmist).
Jällegi, mul pole midagi tundmatut tõugu koera soetamise vastu - mu vanematel on maal ainult sellised olnudki, ning muret oli nendega vähem kui tõukoertega. Kui aga müüakse tõukoera mis täpsemal uurimisel osutub mitte-tõukoeraks, siis see on hoopis teine lugu, sellise tegevuse nimeks on juba pettus. Siinkohal ma muidugi pean täpsustama et ma ei räägi pettuse kontekstis Zooplanetist, vaid küsitavat tõugu koera müümisest tõukoera pähe üldisemalt.
Insulaar kirjutas:
OK, see oli üks kord, kui ma sellist vestlust kuulsin, aga kätega vaheldumisi troopikaakvade ja kuldkalaakvade ees vehkivaid ja segavalikuid tegevaid ostlejaid näen seal tihti.
Vaat just seepärast ma olengi arvamusel et kastiliigutamine pole lemmikloomaärisse sobiv moodus. Müüja peaks olema piisavalt teadlik, et ära hoida sedalaadi õnnetusi. Ja meie väikese kommuuni mõju pole ehk väga suur, kuid midagi ikka. Meie tehtud valikud vähemalt mingil määral siiski mõjutavad olukorda.
Offtopic, aga mõneti sarnane jama on apteekide poolel. Jahutakse sellest et eesmärgiks on muuta ravimite kättesaadavus maakohtades paremaks. Tegelikult on nii et kui viia käsimüügiravimid apteekidest kauplustesse, siis jäävad apteegid ilma suurest osast oma sissetulekust. Tulemusena ilmselt osa apteeke kaob ja retseptiravimite kättesaadavus halveneb, lisaks oht et inimesed võivad ilma apteekri nõustamiseta endale ravimitega viga teha. Võidavad ravimitootjad ja kauplused, nende käive ilmselt kasvab. Käsimüügiravimite kättesaadavus ilmselt samuti paraneks ja ehk isegi hind langeks veidi - aga kas me tõesti sooviksime seda osade apteekide sulgemise hinnaga, pealegi retseptiravimite kättesaadavus ju halveneks?