foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 15 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 30, 2011 12:33 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Küllap olete kõik märganud, et meie akvaristikamaastikul on toimunud mitmeid olulisi muudatusi. Kalatoit on juba ammu jõudnud akvaristikakauplustest supermarketite riiulitele, see pole mingi uudis. Nüüd on aga suurtes supermarketites end sisse seadnud uhked lemmikloomapoed, kus müüakse kõikvõimalikku kaupa, sealhulgas pisut ka akvaristikaalast. Meid kõiki ja eriti kaugemate nurkade rahvast rõõmustab internetikauplus akva.ee, kes pakub kaupu heade hindade ning lühikeste tarneaegadega, valikus on ka asju mida kohapeal varem polnud saada. Valikuvõimalusi on tublisti juurde tulnud, kaupu saab kergemini kätte, hinnad on langenud - kõik on ju hästi ja läheb aina paremaks?
Kahjuks on neil arengutel ka vähem meeldivaid külgi. Kui osta kalu, siis parim valik oleks kalad, keda on paljundatud kohapeal - nad on kohanenud siinsete oludega, nii et pole muresid aklimatiseerimisega, kalad on terved ja vastupidavad. Paraku on akvaariumikalade kasvatamine lõunamaades palju odavam, nii et akvaristikakauplused on juba mõnd aega tagasi läinud üle sealt kalade tellimisele. Lihtsalt Eestis ei tasu kalade paljundamine ära, kulud on liiga suured. Mis siin ikka parata, globaliseerumine, eks ole.
Tuleme aga tagasi nende supermarketites olevate lemmikloomapoodide juurde. Olete tutvunud sealse valikuga? Vähemalt mina pole seal trehvanud nägema midagi põnevat, ainult kõige levinumad ja lihtsamini paljundatavad kalaliigid. Olete suhelnud sealsete müüjatega? Nad teavad enamasti vaid kõige elementaarsemaid asju (vabandust, kui mõnda sellisesse kauplusse on sattunud tööle mõni staažikam akvarist - aga see on siiski erand). Seda ei saa neile aga pahaks panna, vaadates kui palju kõikvõimalikku kaupa neil on müügis, oleks palju tahta et nad kõigest kõike teaks. Nende ülesanne on teada kus mis asub ning raha sisse kasseerida. Sarnane asi on juba mõnda aega tagasi läbi tehtud ehituskauplustes - pisikeste nurgapealsete rauakaupluste asemel soetame oma rauakaubad suurtest ehituskaupade kauplustest. Kui pisikese poe Raua-Robert oli alati jõu ja nõuga abiks ning leidis igale probleemile lahenduse, siis suures ehituskaupade kaupluses kulub tihti mitukümmend minutit pelgalt selleks et saada jutule kellegagi kes midagi kaubast teaks - saamaks teada, et ta tegelikult teab üsna vähe. Aga ta ei peagi teadma, me ise oleme odavamat kaupa suurest kauplusest ostes rahakotiga hääletanud et see oleks nii - professionaalne teenindus on kallis, me ostame aga sealt kus on odav.
Mulle paistab et sama muutus mis toimus rauakauplustega on nüüdseks kordumas akvaristika kauplustega. Pisikesed vana kooli kalapoed, kus kliente koheldakse kui parimaid sõpru ning igale murele leitakse lahendus, on kadumas. See on meie endi tehtud valik. Võime akvaristikakaubad jaotada kolme kategooriasse:
- probleemivabad kaubad nagu kalatoit jms.
- väheprobleemsed kaubad nagu akvaariumi tehnika jms.
- probleemsed kaubad, nagu näiteks taimed, kalad
Kõige kasumlikumad on loomulikult probleemivabad kaubad, pole siis ime et ka supermarketid on need oma riiulitele toonud. Tehnika puhul peab pisut siiski teadma, sestap supermarketite riiulis neid pole. Taimedega on probleeme, sest selleks et neid hoida müügikõlbulikuna on vaja pisut teadmisi ning kaasnevad ka püsikulud valgustusele ja vee soojendamisele kuluva elektri näol, lisaks siis ka väetised jms. kui taimi vaja pikemalt müügis hoida - pole ime et nendest uutest kauplustest naljalt akvaariumitaimi ei leia. Kaladega on aga kõige rohkem muret, vajavad toitmist ja igasugu haigused on riskiks ning võivad lühikese ajaga suurt kahju tekitada. Miks siis üldse kaladega jahmerdatakse? Kalad on müügimagnetiks mis tõmbab inimesi ligi, müües kalu oleks justnagu kogu akvaristikakaup olemas nii et inimesed ei lähe mujale. Võib muidugi kasutada ka sellist lähenemist et võtta sisse vaid lihtsalt paljundatavaid kalu ning mitte vaevata end liigselt karantiini jms. tülikaga. Rahvast käib palju, kalad ostetakse ruttu ära nii et pikk karantiinis hoidmine oleks selge kahju ärile. Kui korralikku karantiini mitte kasutada siis mõned müüdud kaladest ikka selvivad, lisaks saab müüa neile kellel vähem õnne, hiljem ravimeid ja ka uusi kalu. Kas see võib tõesti nii olla ja kui, siis kus, jääb igaühe koduseks ülesandeks - võimalik, et näen tonte, kuid minu kõrvu on jõudnud kuuldused, mida paraku kontrollida on päris keeruline (aga mul on mõtteid, kuidas seda korraldada - kui vaid aega leian!). Kuni veel võimalik, toon enda kalad Tartu mnt. poest, sest tean et nemad peavad kuu aega kalu karantiinis, nii et julgeksin sealt toodud kalad ka otse oma akvaariumi lasta. Aga kaldusin kõrvale - ostes kõik muud kaubad mujalt ning külastades “päris” akvaristikakauplusi ainult siis, kui meil on tõsisemad mured või tahtmine probleemivabu kalu soetada, me tegelikult “hääletame” nende poodide sulgemise poolt. Mõni võib öelda et kah mul asi, müügu siis oma kaupa ka odavamalt ning koligu ka supermarketisse. See pole aga nii lihtne, need vana kooli spetsialiseerunud akvaristikakauplused on suuremas osas pisikesed perefirmad, asutamiseks on kasutatud oma pere ja sõprade säästusid ning taga pole mingit paksu rahakotiga suurfirmat. Pisikese tegija müügimaht on väike ja kaupa saadakse kätte kallilt, suur kett saab tänu suurele müügimahule kaupa odavamalt.
Võib muidugi öelda et tegelen mõttetu tuuleveskitega võitlemisega, globaliseerumine on paratamatus ning toimuv on selle üks tahk. Võimalik, aga palju sõltub ka meist. Kui käin poes, siis ostan Eestis kasvatatud tomateid ja kurke ka siis kui nad maksavad tunduvalt rohkem kui lõuna pool kasvatatud - nii tean, et osa minu makstud rahast toob või Mari ja Jüri leivale, mitte ei täida Pedro või Stanislawi taskuid. Pedro ja Stanislaw naudivad paremaid kasvutingimusi ning lisaks saavad märksa suuremaid eurotoetusi kui meie põllumehed. Peale selle olen seda usku et iga maa peaks suutma oma elanikke häda korral ära toita, see on tähtis ka riigi kaitsevõime seisukohalt. Eestimaise kauba eelistamisel jääb raha siia ning läheb riigisiseselt ringlusse, mis turgutab suuremas plaanis ka siseturgu. Skeptikud võivad väita et loll jutt, kui palju neist eestimaistest ettevõtetest tegelikult on enam eestimaised, kasum liigub nagunii Eestist välja. Selles on tõtt, kuid siin asuvate ettevõtete tooteid ostes saavad vähemalt meie naabrid tööd, ning kui hoolega otsida siis leiab ka firmasid kelle peakontor pole mere taga. Uudiseid lugedes paistab, et meie pensionipõlve rahadest läheb tubli osa selleks et kindlustada head äraolemist neile kes laristasid ajal mil meie püksirihma pingutasime. Ajal mil meil käib diskussioon õpetajate naeruväärselt madalate palkade tõstmise üle, on riigis mille päästmiseks meiegi rahasid kasutatakse teemaks õpilastele tahvelarvutite soetamine. Meil pole just palju võimalusi millegi muutmiseks, eestimaise kauba eelistamine on ehk parim mida teha saame. Võib ehk olla tobe, aga juba mõnda aega kaalun oma oste just sellest lähtudes.
Aga kaldusin taas kõrvale. Tahtsin teid üles kutsuda, kallid kaimud, tuletama meelde neid staažikaid akvaristika kauplusi, kes on meie kõrval aastakümneid toimetanud ja meid meie hobis toetanud. Need on enamasti pisikesed poekesed, kes ei tegele muu kui vaid akvaristikaga, tihti kusagil kõrvalises kohas et hoida kokku üürikulusid - Laguun Endla tänaval, Mulla tänava pood, Tartu mnt. pood jne. jne. - te ise ju teate neid. Külastage neid, küsige kuidas läheb, tehke neile rõõmu ostes sealt midagi. Võib juhtuda, et poole aasta - aasta pärast pole selleks enam võimalust, sest neid poekesi enam pole. :(

Üles
 Teema pealkiri: 100% nõus!
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 30, 2011 12:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Üleskutsega nõus ja väga poolt!
Tartu mnt poest, Kalakesest ja Tartus Bettast on seni ainult positiivsed kogemused. Paraku aga näiteks Zooplanetist mitte - sageli ei oska müüjad näiteks öelda, mis kalaga üldse tegu on... Ehk siis et on ka neid kauplusi, mis on küll spetsialiseerunud just lemmikloomadele, aga kus paraku pole vist müüjate koolitusele eriti kulusid ette nähtud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 30, 2011 05:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

Rein, Aamen!!!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 30, 2011 09:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 12
Vägagi Reinuga nõus.
Nii ehituskaupade, kurkide kui ka akvaristikakaupluste osas.
Olen ise ka Tartu mnt poe klient ja pooldan igati seda perefirmat. Osavõtlik ja lahke suhtumine, akvaristikaalased teadmised ja oskused põhinevad suurel praktikal ja ka hinnaga ei liialdata.
Tegelikult, olen ka Lauteri tn poes sattunud asjatundjate peale, kuigi seal käin vähem. Samas ei teadnud supermarketi müüja, mis asi on akvaariumi filtrivatt ja ega seda saa talle pahaks panna, kui pole kohustust kõiki kaupu tunda, siis pole ka teadmisi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 31, 2011 11:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

Olen igati päri Reinuga.

Olen isegi muretsenud, et kas nn "vanakooli" poodidel on tiba raskusi ja alati külastan neid esmajärjekorras (supermarketite ketipoodidest olen ammu loobunud). Tartu mnt poe kohta ei oska midagi halba öelda - sinna lähen ma alati esimesena, sest kalad on neil imeilusad ja terved ning igati oma hinda väärt. Müts maha nende ees! Lauteri tänaval on ilusad kalad, taimed kipuvad küll kidurad olema (ehk satun alati nn vana partii lõpu otsa - 'hell knows'). Kurb on aga see kui ma kuulen, et Mulla tn pood, kes peaks olema ka nn teadjamate pood, soovitab kliendil skalaarid ja kuldkalad kokku panna, pidavat ideaalselt sobima. Kas tõesti on müüginumbrid nii halvad, et isegi kõrge ja hea reputatsiooniga pood soovitab sellist jama :( ? See on vaid tilk tõrva meepotis aga loodame, et seda sinna rohkem ei tilgu. Iseenesest on neil hea valik ja üldiselt ilusad kalad-taimed ning müüvad ka JBL'i tooteid. Laguun on üldse klassikaline ekstreempood aga neil on vahest täiesti üllatavaid kalu müügil. Kust nad neid saavad- kes seda teab :D Aga shokolaadivärvi suurtesse orandadesse oleks võinud küll aastake tagasi nii ära armuda kui veel andis. Kurb, et ruumi ei olnud :)

Magistralis on punase tornmaja all Lauteri nn tütarpood. Sealt leidub ka ilusaid kalu või taimi aegajalt. Müüjad küll enamasti midagi väga ei tea või ei ole nad lihtsalt väga suhtlemisaltid..

Üles
 Teema pealkiri: uus ajastu
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 31, 2011 04:38 
Akvarist

Väga, väga tubli Rein. Kuidas Sa küll viitsid nii palju kirjandeid kirjutada! Aga igaljuhul tore, et ikka keegi teeb. Väga tubli.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 31, 2011 04:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

Rein on alati hästi põhjalik. Väga mõnus on lugeda tema kirjutisi :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 31, 2011 04:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma sain nüüd teada, et supermarketid pakuvad ka kalu ja taimi.
Hea teada - mitte et ma sealt väga kipuks midagi ostma.
Eelistan Lauterit ja Narva mnt poode.

RIP 375l - kindlustage oma kodu!!!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 31, 2011 05:01 
Akvarist

Pildid: 3
mh, eks ketipoed võtavad kõikidel muudel aladel ka kliendid ära.
Nou haud neil pole, aga tarbimisühiskonna produkte see ei koti, peamine, et oleks läikivam kui naabrimehel.

Pole kaua sellest, kui tuttava koju ilmus ca 3-4L klaas munas isane betta. Jajaa, isegi kruus müüdi põhja ja mingi plastmass taim ka - pidi popp olema.
Pidasin poole tunnise loengu, alul naerdi mu üle, et mida sa tola ikka neist kaladest tead, aga kui sõber piuksatas, mida ma pidanud olen, siis vajusid näod pikaks.
Räme võhiklikkus lokkab, aga mis teha, kõigile ju ei jõua loenguid pidada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 31, 2011 05:34 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Ly kirjutas:
Ma sain nüüd teada, et supermarketid pakuvad ka kalu ja taimi.

Kui päris täpne olla siis supermarketid ise pakuvad vaid kalatoitu, aga nendega samasse majja on kolinud suured lemmikloomakaupluste ketid, mis müüvad konveiermeetodil mis iganes kaupa, sealhulgas ka akvaristikakaupu.
Kogu selle pika jutu kirjutasin aga seepärast et kui viimati linnas ringkäiku tegin siis tundsin seda masendust ja lootusetust, mis oli neil inimestel kes on pikka aega oma pisikest äri pidanud ning vaatavad nüüd jõuetult pealt vaikset hääbumist. Mul on neist tõsiselt kahju, ma ei saanud seepärast pool ööd magada ning juurdlesin mis on selle kõige põhjused - hiljem sai lihtsalt see kirja pandud, võimalik et liiga pikalt ja emotsionaalselt...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 31, 2011 11:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 12
Jah, seda hääbumist ja masendust tunnevad ka paljud õpetajad väiksemates koolides/gümnaasiumides, mida plaanitakse sulgeda.
Eks aeg on ilmselt praegu selline.
Aga aitame siis üksteist mingilgi moel.
Ostame kaubad omadelt teatud-tuntud kaupmeestelt ja toetame nii neid kui ka endid.
Luban, et lähen lähimal võimalusel Tartu mnt poodi vajalikku kraami ostma, vähekeseks ettegi. Eks ta ole abiks ikka... :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 01, 2011 12:39 
Moderator
Kasutaja avatar

Rein on põhjalik nagu alati.

Tartu mnt. pood on väga armas, kuid minu jaoks on tiba saatuslikuks saanud nende juurde pääsemine autoga. Vanasti oli seal poe taga tasuta parkla (sisse sai Kunderi tänavalt). Hiljem sai sellest tasuline, kus oli aparaat pileti lunastamiseks. Tänaseks on seegi ära koristatud. Jääb vaid mobiiliga maksmine. Eks seegi ebamugavus (-meeldivus) peleta potentsiaalseid ostjaid eemale. Meiegi käime seal nüüd harvem ja ühekaupa - üks valvab autot. Kahekesi käies ehk tekkiks mõteid ostmiseks rohkem.

Mulla pood on alati puhas ning tervete kalade-taimedega. Parkimine seal tasuta.

"Laguunis" käisin kunagi tihemini, aga miskipärast tundub, et nad viimasel ajal orienteerunud rohkem kalameeste peale. Huvitav, kas see seotud peretütre lapsesaamisega. Tundus kunagi tema seal põhitegija olema. Oli siis justkui ka akvakalu ning -taimi rohkem. Pärast lapsesaamist pole teda seal enam kohanud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 01, 2011 01:11 
Akvarist

Reinul väga õige jutt:)
Minu lemmik on Tartu mnt pood, lahke ja asjalik rahvas, ilusad kalad ja muu hea kaup.
Ja pargin siiani häbematult tasuta:) Kasutan selleks kasiino ees olevat parklat, mis on maxsima külastajatele 30 min tasuta.
Alati on 1-2 vaba kohta, aga nüüd vist enam ei ole :lol: :lol:
Kahjuks olen väga pettunud Mulla tänava poes, kus käisin ca kuu tagasi ja müügis olid mannaterahaigusega kalad, ma küll ei küsinud midagi ja ka ei ostnud sealt poest midagi. Samas akval ei olnud teavet, et oleksid karantiinis.
Nädal hiljem sattusin kokku inimesega, kes oli sealt ostnud kalad ja ka ei osanud ise aru saada, et tegu haigete kaladega. Nii ma sinna poodi antud inimesega ka tagasi sattusin, kus muidugi anti tasuta ravim, küll aga ei korva see inimese muret kalade ravimisel.
Samas vaatasin ka hoolikamalt ringi ning kahes akvas uimemädanikuga kalad sees, info, et kalad karantiinis puudus.
Nn supermarketite poodides on vähemalt sisse tulnud kalade akvadel ilusasti kirjas karantiin ja mulle on sattunud ka tublid müüjad, kes on keeldunud karantiini akvast kalade müügist, olenemata, et nad näevad seal päris terved välja.
Kalakese poodi kiidan ka, väga toredad müüjad:) Kust teen enamus oma sisseoste.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 02, 2011 10:44 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 5
Nn. loomapoode on peale nn. masu Eestisse kerkinud kui seeni sügiseses metsas, eelkõige on turule tulnud suured ketid ning vähemalt Tartusse on tekkinud ka mõned väiksed erapoed. Nagu Reinu jutuski proovin ja olen siiani ostnud vaja oleva kauba just Eesti inimetse poolt peetavatest poodidest. Eks konkurents teeb hiljem paratamatult oma töö...
Kuid siiski ostan akva kaubad Bettast ning koeratoidud Bettast, Ruudist ja pennerist (Võru tn.) ja ka Ossust. Kõike seda teen ma teadlikult ja samas pole ma väga ise kohanud odavamaid hindu ketipoodides, pigem on vastupidi, et nn. eesti poodides on rohkem soodsamaid ning paremaid pakkumisi, nii et tegelt suudaks nad konkurentsis püsida kui kliente jätkuks üle uputatud loomapoodide maastikul. Aga mis mina ka tean... :D
Väga tahaks külastada Tallinnas Tartu mnt. poodi, seal ilusad ja terved kalad. Eelkõige huvitaksid mind seal just gupid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 02, 2011 09:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ühinen Reinu mõtetega.
Kui ma kunagi akvaariumi ostsin siis oli see Mulla tn kauplusest (käin ikka seal veel ostmas). Tol ajal olidki ainult üksikud akvaristika kauplused Tallinnas, kes täna Reinu artikli alla lähevad. Kui täna alustaja satub kaubanduskeskuse looma poodi siis võib just sellest saada tema nö püsipood, kus kvaliteet on vägi kõikuv (ise ei julge sealt peale koerale närimiskondi muud osta).
Reinu artiklit lugedes tekkis paralleel tänaste uudistega, kus apteekrid võitlevad ka käsimüügi ravimite müümise vastu kaubanduskeskustes. Ehk saab vanadele akvaristika poodidele apteekrite kampaaniast üle tuua omadusi (lööklauseid), mis minu arvates peavad 100% paika - asjatundlikud ja oma ala proffesionaalid.
Teiseks on siin teemas Tartu mnt pood saanud ülilmalt positiivset tagasisidet ehk võib öelda, et akvarist.ee soovitab (nagu Eesti Hambaarstide liit soovitab). Sest need vanad akvaristika poed teevad seda jah ärilistel eesmärkidel, kuid selle juures hoolivad nad oma kaubast ja kliendist.

Üles
 [ 15 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver