foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 20 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Akvaariumi purunemise hirm
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 15, 2010 10:22 
Akvarist

Kuidas vabaneda akvaariumi purunemise hirmust? Ostsin oma esimese akvaariumi ja nüüd ei julgenud täiesti täiski panna :D. Tööle minnes on ka hirm, et kui koju lähen on kogu see vesi toas laiali.

Kas hirm on asjatu? Kas kui mingi aeg on terve püsinud, siis ilmselt katki ei lähe? Akvaarium on ~80-100l.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 15, 2010 10:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 6
pooleldi täidetud akvaariumis on sisepinged küljeklaasidele suuremad kui täiesti täis akvaariumis!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 15, 2010 11:12 
Akvarist
Kasutaja avatar

80 - 100 l puhul vast hirmu tunda pole vaja. Klaasi pind on veel nii palju väike, et sellega ei tohiks läbipaine ohtu olla.
Pealegi, tuleb välja, et kui peab vastu poolenisti täidetuna, siis peab järelikult vastu lõpuni täidetuna :wink:

Iseenesest st. pingetest purunemist ma ise ei kardaks.
Reaalsemad tunduvad lekkeohud, millede puhul õnneks akva sisu hetkega põrandale ei prantsata aga seda Sa juba järkjärgult täites kontrollid.

Kujuta ette 900 l akvaariumi :shock:
korrusmajas ja kaugeltki mitte esimesel korrusel :shock: :shock: :shock:
ja näe, käib südame rahuga tööl :)

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 15, 2010 11:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Karta pole midagi, kui oled ise paigaldanud akvaariumi õieti ja kast on korralik ja terve, kui näed liitekohtades või klaasis midagi kahtlast siis aga küll.
Eelnevatele lisaks veel et akvaarium peab olema paigaldatud korrektselt.
alusel mis on piisavalt tugev.
* 100L akvaarium koos vee ja põhjakruusaga kaalub oma 150 kg kindlasti, seepärast 100L akvaariumi alus peab kandma sudo maadlejat. Kui aga ise ei julge sinna alusele istuda siis mis seda akvat sinna enam panna.
* Akvaarium peab olema väga hästi loodis, aluspind samuti. Ei tohi olla mingeid liblika efekte, kus üks nurk on rohkem viltu kui teised ega akva olla paindes ega viltu.
* Klaaskast tahab alla akvaariumi matti. lihtsalt otse mingile alusele ei tohi panna. Matt tasandab aluspinna peenemat ebatasasust. Osad valmistajad kus on klaas raami peal (juwel) keelavad mati kasutamist, loe kaasas olnud juhendist.
* kui akvaarium on väga käidava koha peal siis on kõrgendatud oht et keegi millegagi sinna kunagi otsa toksab, mis võib tekitada mõra vms... st akva paigaldatakse sellise koha peale kus oleks võimalik välistada kogemata "ahjuroobiga" klaasi vastu minemine.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 15, 2010 11:53 
Akvarist

Akvaariumi alla sai ostetud loomapoest kapp, aga see oli suht vetruv keskelt, kui ise peale surusin. Ilmelt surusin keskelt suurema jõuga kui akvaarium sellele keskosale surub, aga kahtlane oli küll. Akvaariumi alla panime kaks kihti ehituspoest ostetud alusmatti. Loodi endal pole. Vaatasime lihtsalt, et kõik kapi jalad korralikult maha toetuks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 15, 2010 12:09 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma siin rippusin iga seinakronsteini küljes eraldi, kõige oma 120 kiloga. Sikutasin ka, mitte ei rippund niisama. Nii et võiks 400 kg välja küll kannatada see kupatus.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 15, 2010 01:23 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Akvaariumis olev vesi on ise ka paras lood. Kui akvaarium on vett täis ja sa juba silmaga näed, et veepind on ühes akvaariumi otsas klaasi ülemisele äärele lähemal kui teises otsas, siis on asi juba pahasti. Kui silmaga tundub korras olevat, siis võid täpsuse huvides muidugi mingi joonlauaga millimeetri pealt ka ära mõõta.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 15, 2010 01:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
ivar1 kirjutas:
Loodi endal pole. Vaatasime lihtsalt, et kõik kapi jalad korralikult maha toetuks.

Loodi võib teha läbipaistva plastist voolikuga, kui vett täis panna, saad vesiloodi millega saad kontrollida kas kõik servad on ühel kõrgusel.
Väikese loodi saab ehituspoest ka väikese hinnaga...
Kui aga jalad maha toetuvad siis võib ikka kapp viltu või kaldu olla... kui näiteks põrand loodis ei ole...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 15, 2010 03:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

rroomm kirjutas:
pooleldi täidetud akvaariumis on sisepinged küljeklaasidele suuremad kui täiesti täis akvaariumis!

See väide vajab küll veidi sügavamat analüüsi absoluutse tõe seisukohast ja sügavamat selgitust inseneri-praktika kontekstis... :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 15, 2010 05:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

Loodimiseks ei pea ju akvat ääreni vett täis panema.
Väga selge pildi saab juba siis kui vett on alumisest servast 1-2 cm triibu jägu kastis sees.
Suurema kasti puhul jõuad siis veel kappi tõstsa ja kiiludega loodi ajada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 16, 2010 10:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

kas keegi seletaks seda loodis olemise vajadust? ma mõistan, et alus peab olema sile ja tasane, aga miks on ülimalt vajalik et asi loodis oleks? mul kogukupatus erinevatel põhjustel umbes 1cm seinapoole kaldus. Ma saan aru et on probleem, kui see on välja poole kaldus. aga kui seina poole? minul pole akva aasta otsa kuskile liikunud, ega vist liigu ka.

200L 2x SAE,2x Ancistrus,2x Pelvicachromis pulcher,1x Pterophyllum scalare,4x Gymnocorymbus ternetzi,6x Nematobrycon palmeri,4x Hyphessobrycon herbertaxelrodi,4x Paracheirodon innesi,1x Platydoras costatus

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 16, 2010 12:12 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kaos kirjutas:
kas keegi seletaks seda loodis olemise vajadust? ma mõistan, et alus peab olema sile ja tasane, aga miks on ülimalt vajalik et asi loodis oleks? mul kogukupatus erinevatel põhjustel umbes 1cm seinapoole kaldus. Ma saan aru et on probleem, kui see on välja poole kaldus. aga kui seina poole? minul pole akva aasta otsa kuskile liikunud, ega vist liigu ka.

Kui akvaarium e ole loodis, siis lihtsalt teatud klaasidele/klaasi osadele langeb suurem rõhk ja kui akvaarium ei ole piisava tugevusvaruga ehitatud, siis võib ta lihtsalt suurema tõenäosuseda katki minna. selleks et akvaarium alla kukuks aluselt peab ikka VÄGA viltu alus olema :lol:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 16, 2010 03:48 
Akvarist
Kasutaja avatar

nja, noh, mul 200L õldse mingi 130L - 140L vett sees, et ei tohiks olla probleemi, kuna tagataust võtab oma osa jms.ja põhi ka. Siiani pole midagi juhtunud :P

200L 2x SAE,2x Ancistrus,2x Pelvicachromis pulcher,1x Pterophyllum scalare,4x Gymnocorymbus ternetzi,6x Nematobrycon palmeri,4x Hyphessobrycon herbertaxelrodi,4x Paracheirodon innesi,1x Platydoras costatus

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 16, 2010 06:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

Posija kirjutas:
Kaos kirjutas:

Kui akvaarium e ole loodis, siis lihtsalt teatud klaasidele/klaasi osadele langeb suurem rõhk ja kui akvaarium ei ole piisava tugevusvaruga ehitatud, siis võib ta lihtsalt suurema tõenäosuseda katki minna. selleks et akvaarium alla kukuks aluselt peab ikka VÄGA viltu alus olema :lol:

Akvaariumi kontekstis sõltub vedeliku poolt akvaariumi klaasi mingile osale avaldatav rõhk ainult vedeliku
massist, gravitatsioonikiirendusest ja vedelikusamba kõrgusest akvaariumi klaasi vaadeldava punkti kohal.
Akvaariumi asend ja nn loodis olek ei mängi rõhu kontekstis rolli.

Ehk mida ma öelda tahan, on see, et akvaariumi mitte loodis olekust tingitud suurem
purunemisohu tõenäosuse põhjendamine mingit pidi suurema rõhuga, on absurdne.

Ja jätkuvalt ootan selgitust selle kohta, kuidas on pooleldi täidetud akvaariumi
küljeklaaside sisepinged suuremad kui täielikult täidetud akvaariumi puhul.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 12, 2013 11:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 4
Tõstan teemat, et küsida, kui paljudel tegelikult on akvaarium purununud? Ja millistel põhjustel?
Kas sagedamini lähebki konkreetselt katki või hakkab lihtsalt lekkima?

Me plaanime senise 96l asemel 300l osta ja kuna me elame kortermajas ja mitte esimesel korrusel siis on mingil nõmedal põhjusel tekkinud hirm akvaariumi purunemise ees.
Praegune on 5a oma elu elanud ja mingeid lekkeid pole, aga sellegi poolest on hirm, et mis saab siis, kui 300L vett kenasti mööda põrandat laiali on?

Üles
 [ 20 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver