foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Pühapäev Juun 07, 2009 11:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Apr 23, 2009 10:42
Postitusi: 807
Asukoht: Tallinn
Ja nagu lubatud ka teine artikkel. Äkki sellest on ka kellegile kasu, kes endale riiulisse pisemat akvaariumit looma hakkab. Kui ka piisavalt hea on võiks saada stickiks või artikliks :)

(RIIULI)AKVAARIUMI TEISTMOODI FILTER

Natuke tagamaast ja mõttekäigust!

Sai nõuks võetud teha akvaarium ja paigutada see raamaturiiulisse. Seda seetõttu, et toas polnud kuhugi mujale ruumi seda panna. Selleks ehitasin riiuli natuke ümber – eemaldasin ühe riiulilaua ning tekitasin alumisest riiulist ühele poolele kapi, kus hea hoida akvaariumi igapäevatarvikuid ja juhtmemajandust.

Pilt
Ümberehitatud kapp

Valminud akvaariumi “auk” riiulis oli mõõtudega 730 x 600 x 330mm (P x K x L). Ideaalis saaks sinna sobitada akvaariumi mõõtudega 770 x 450 x 300mm (P x K x L), mis on napilt alla 100 liitrine kast. Selle orienteeruvaks kaaluks võib siis lugeda 150 kg (põhi, taust jne). Kahjuks aga selline kaal on sellisele pisikesele riiulile liig mis liig ning selliste “ideaalselt” sobivate mõõtudega akvaariumi hooldamine ebamugav. Järelikult tuli uus mõõt välja nuputada. Kindel oli see, et pikkuseks võiks jääda 700mm (muidu jääb tobedalt kitsas) ning kõrgus ei saanud olla vähem kui 300-350mm (muidu jääb ju tobedalt madal). Järelikult parim võimalus on mängida laiusega. Kapil on kinnised küljed ja seetõttu ei jää esmapilgul silma, kui lai akvaarium on ja kas akvaariumi taga on mingi tühi ala või ei.

Sai akvaariumi edasi planeeritud ning järjest rohkem kinnistus pähe mõte, et akvaarium peab olema tehnikavaba (ei ole seal näha mingeid pumpasid/filtreid/soojendeid jne).

Veel natuke mõeldud ning pähe torgatas idee - teha akvaarium mõõtudega 700 x 350 x 220. Nii jääb akvaariumi taha umbes 10 cm vaba ruumi. Sinna taha saaks ju paigutada filtri ja muud süsteemid. Siit aga edasi probleem – kuidas? Välifiltreid nii väiksele akvale on, aga need on hirmkallid ja kuidas siis need soojendused ja asjad sinna veel paigutada? Veel natuke mõtlemist ja pähe torgatas (vähemalt minu jaoks) geniaalne idee - liimin akvaariumi taha “pisikese kasti” kuhu sisse tulevad filtrid, pump ja muu sodi. Idee poolest on see natukene sump/wet-dry/lahtine filtri süsteem (ei oskagi seda kuhugi liigutada), mis ei ole ole ühendatud voolikute/torudega vaid on otse akvaariumi küljes.

Ideena jookseb vesi suuremast august sisse, läbi filtrimaterjali ning pump pumpab vee väiksemast august akvaariumist tagasi.

Pilt
Idee joonisele kantud

Ja nüüd siis teostusest!

Eelmainitud mõõtudega akvaariumi lasin kokku liimida akvamehel ning tagumise filtriosa detailid sain temalt. Filtriosa otsustasin ise kokku liimida, kuna see nii-ehk-naa kuskilt välja ei paista siis on see hea koht kus natuke kätte harjutada (ja harjutamist see vajab :D).

Pilt
Akvamehe tehtud akvaarium

Kõigepealt teipisin akvaariumi ära, et silikooni liiga paljudesse kohtadesse ei satuks. Edasi liimisin maas eraldi kokku kaks külge ja põhja, ning kui need natuke kuivanud, tõstsin need üheskoos akvaariumile. Siis vuukisin võimalikud nurgad ära. Ootasin mõned tunnid, et silikoon mingi pidamise saavutaks. Järgmiseks liimisin tagaklaasi ning alla kaks tugikolmnurka. Kui ka need korralikult paigas, vuukisin ka ülejäänud võimalikud nurgad ära ja jäin ootama.

Pilt
Teibitud akvaarium

Pilt
Klaasist detilid

Pilt
Kleebitud akvaarium pikali

Pilt
Kleebitud akvaarium püsti

36 tunni pärast tegin esimese veeproovi. Ega ma ei saanudki aru, kas lekib kuskilt või mulle lihtsalt tundus, kuid ühte kohta, vuugi juurde oleks nagu imaõrn niiskus tekkinud. Vaadates midagi näha ei olnud, kuid näpuga katsudes võis tunda õrna niiskust. Lasin siis vee välja ja kuivatasin akvaariumi korralikult ära. Võtsin silikooni ja tõmbasin kõik vuugid uuesti üle, et asi ikka 100% kindel oleks. Ei tohi ju kuskil isegi niiskust läbi tulla!

Lasin akvaariumil veel 36 tundi kuivada ning siis tegin uue veeproovi. Nüüd olin kindel, et kuskilt mitte tilkagi välja ei pääsenud (lasin enamustel pereliikmetel näpuga üle käia kindluse mõttes :P).

Filtris kasutan nii mehhaanilist (svammid) kui bioloogilist filtrit (makaronid).

Pilt
Filteriproov. Keskmisse korvi lähevad makaronid

Pilt
Akvaarium paigas - tagumist filtriosa ei ole eriti näha

Filtri kaanena kasutasin klaasist tükki, mille lõikas samuti välja akvamees.

Vee sissevõtuava katteks/võrgnua kasutasin alguses tausta ja akvaariumi vahele torgatud krohvivõrku. Asi toimis hästi, kuid kui õuntigu sinna auku otsustas päevitama minna, siis veevool filtrisse praktiliselt peatus ning pump, mis peab vees töötama, jäi kuivale.

Pilt
Võre tausta ja akvaariumi vahel

Seetõttu meisterdasin sissevõtule väljaulatuva otsiku. Selleks kasutasin läbipaistvat toru (mis kunagi oli ühe filtrisüsteemi osa) millesse puurisin augud. Tpru otsa peale meisterdasin krohvivõrgu, mille kinnitasin suurema ,läbipaistva toruga, mis mahtus täpselt teise toru ümber (oligi mõeldud pisemate torude ühendamiseks.
Tausta külge kinnitamiseks kasutasin ka miskit eelmise filtrisüsteemi pehmet plastikust otsikut, mis otsast kitseneb. Seda oli hea auku lükata ning püsis seal hästi. Seda on ka lihtne eemaldada.
Selle väljaulatuva otsiku peal on mitu tigu korraga päevitanud, kuid veetase filtris ei ole langenud.

Pilt
Otsik

Pilt
Otsik töös

Kokkuvõtteks!

Asi toimib ja täitsa hästi. Nimelt läbis filter testi, kui ma peale 2 nädalat akvaariumi tööd otsustain põhja kive juurde panna. Vanade ja uute kivide segamiseks kraapisin vana põhja üles ja sellega seoses tõusis kogu kivide vahele kogunenud kaka tagasi vette. Mõne tunniga oli vesi aga jälle ilus selge. Ehk filter tegi oma tööd hästi (ja kindlasti vajus suurem osa ka põhja tagasi).

Mis on veel selle filtri juures hea? Näiteks see, et väga hästi saab jälgida seda, kas filter on must. Kui filter on must, siis svammist ei voola vesi enam hästi läbi ja vee tase svammi taga langeb. Tagumist, peenemat filtrit pidin esimest korda puhastama täna, peale 2 ja poolt nädalat. Kui arvestada, et see on üle elanud näiteks eelpool mainitud sodihunniku filtreerimise, siis toimib asi täitsa hästi.

Pilt
Filter töös

Mis veel hea? Väga lihtne on eemaldada või lisada nii filtrimaterjale, pumpa, kui vajadusel ka soojendit jne. Kõik eelmainitud on vajadusel visuaalselt nähtavad, kuid eemalt vaadates mitte.

Kindlasti ei sobi selline filter suurtele akvaariumitele ning akvaariumitele mis on külje pealt avatuid, kuid sellisele väikestele riiuliakvaariumile, sobib see täitsa hästi! Julgen soovitada!

Ühesõnaga mina olen jällegi 500% rahul, kuna filter töötab ning akvaarium on tehnikast tühi!

LISA 01 - FILTRI "VALGUSKINDLAKS" MUUTMINE

Peale umbes 1 kuud töös olemist selgus, et filter on ideaalne paik vetika tekkimiseks. Nimelt on filtris aeglane veevool, lõputult valgust ning mitte ühtegi vetikasööjat (tigu või kala). Mis muud sel vetikal seal teha on kui vohada. Ja kui seal juba vetikas korralikult kasvab, siis on tal ka lihtsam akvaariumisse kolida.

Lahenduseks tuli filtris "tuli kustutasda". Selleks kasutasin musta läbipaistmatut kleepekilet, millega kleepisin kinni küljed, tagaseina ning kaane. Põhja ei kleepinud, kuna seal on vahel hea sisse piiluda, et mis toimub (sealt eriti valgust sisse ei lähe)...

Kõigepealt lasin akvaariumist 10L vett välja, et filtri tühjaks saaks (tahtsin selle ka vetikast puhtaks pesta) ning kappi liigutada saaks ilma, et vesi üle ääre voolaks.

Pilt
Selline näeb välja siis filter koos oma sisuga - soojenduspulk, pump, kaks svammfiltrit ning liiter makarone.

Pilt
Filter teknikast ja vetikast puhas kuid ilma kileta.

Pilt
Ja nüüd on siis filter kinni kleebitud - tulemus näeb ilus välja ja sobib.

Tulemus ei ole küll valguskindel, kuna klaaside ühenduskohtadest, kaane vahelt ning tausta ülemisest servast paistab valgust sisse kuid seda on kümnetes kordades vähem kui enne... Nüüd ootame siis veel kuu aega ja vaatame, kas see aitas või ei!




Selline tore DIY projekt sai minul siis seekord seljataha! Kui kellelgi küsimusi või kommentaare, siis laske aga tulla ;)

Terve akvaariumi valmimise- ja elulugu võid lugeda www.60lugu.blogspot.com

_________________
325 liitrit vett


Viimati muutis aatomik, Esmaspäev Okt 26, 2009 11:24, muudetud 9 korda kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juun 07, 2009 11:51 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
Huvitav ja omamoodi lahendus. Tubli!
See õunakate filtrisse tõmbamise probleem on mulle ka tuttav Tipi akvast. Kahjuks leidis isegi 2 tigu oma õudsa lõpu filtri võres. Edaspidi keerasin vooluhulga nii minimaalseks kui vähegi sai. Paistab et su filtreerimise süsteem ei arenda tigudele ohtlikku rõhku vaid pigem blokeerub, see on hea.
Mida teevad kalamaimud?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 08, 2009 12:09 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Apr 23, 2009 10:42
Postitusi: 807
Asukoht: Tallinn
Kalamaime hetkel veel ei ole, kuid üks guppy, kes koos 2 isasega esimesed alukad olid, on hetkel rase. Olen selle peale mitu korda mõelnud, et mis saab kui need maimud välja tulevad ja arvan, et eks osad neist sealt otsikust sisse ronivad ja siis jäävad sinna filtrisse suure svammi ette passima :D Mis neil ikka teha on... Kui nad seal ellu jäävad ja ma neid seal märkan, siis ma saan nad sealt välja aidata (otsik käib lihtsalt eest ära). Eks see looduslik valik hakkab siin toimima - tugevamad jäävad ellu.

Ja tegelikult on akvasse plaanitud elama panna/jätta 2 ancu (nende sugu hetkel veel ei tea, kuid loodan saada isase ja emase) ja üks ilus kuldkala, siis maimudega eriti muret ei ole. Ancu maimud hoiavad omaette peitu ja kui nad juba ujuma hakkavad, siis eks mõni võib filtrisse sattuda, kuid siis peaksin nad piisavalt suured olema, et sealt ise välja ujuda või siis ma saan aidata ka...

Kuldkalad kahjuks üksi järglasi ei anna...

_________________
325 liitrit vett


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 08, 2009 12:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Mär 14, 2009 07:14
Postitusi: 8
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn
Ise tehtud ,hästi tehtud.Tubli!
Mõtlesin isegi ükskord sama süsteemi ehitada.Idee tuli siit
http://www.backtonature.se/english/mont ... drock.html
Kuna aga plaanisin teha filtri kogu tagaseina ulatuses ja tagasivoolu tuua
üle akva serva veepinna lähedale,tekkisid mõned kõhklused.Esimesse kambrisse oli plaan panna mingi peenfiltri materjal.Sealt ka hirm et kui oleks maha magand filtri ummistuse,oleks pump akvasse märgatava koguse üleliikset vett pumbanud.See ei oleks aga kindlasti meeldinud minu mööblile ja parketile.Mõte akvasse vähem vett panna tundus niigi väikse ressursi raiskamisena.
Siit ka paar küsimust.
Mis pumpa sa kasutad?Ja miks pump kuivale jäi?Sinu süsteemi juures peaks ju käivituma ühendatud anumate põhimõte.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 08, 2009 12:43 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Sellise riiuliakva puhul oleks üheks alternatiiviks mattfiltri kasutamine - täpsemalt saksa keeles ja soome keeles. Kirjutan selle teema all kuna seda saab ilmselt kombineerida ka kirjeldatud omatehtud tagaseinaga asendades osa seinast mattfiltriga, siis jääb ära see mure et vesi käib läbi mingist kitsast kohas mida on kerge ära ummistada.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 08, 2009 01:48 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Apr 23, 2009 10:42
Postitusi: 807
Asukoht: Tallinn
iff kirjutas:
Mis pumpa sa kasutad?Ja miks pump kuivale jäi? Sinu süsteemi juures peaks ju käivituma ühendatud anumate põhimõte.


Pumbana on kasutusel selline väike aga tubli pump nagu JBL PROFLOW mini 400. Võimsus 80-420 l/h, max veesurve kõrgus 0,75 m. Töötab teine 0 (null) kõrgusel ja vett pumpab hetkel u. 360L tunnis. Ehk u. 6x tunnis käib vesi läbi filtri.

Jah ühendatud anumate põhimõtet toimib, kuid seal on segavaid faktoreid. Nimelt filtrid. Kui need mustaks saavad, siis nende vee läbilaske võime väheneb ning vesi pumbani jõuab aeglasemalt kui pump seda välja pumpab. Seetõttu jääb ta ka kuivale (august, kust vesi välja pumbatakse vesi sisse ei pääse ja teisest august filter ei lase liiha kiiresti sisse joosta).
Ilma filtrteta on muidugi välistatud pumba kuivale jäämine (va. juhul kui vee sissevooli ava oleks liiga väike).

Lahendusena saaks kasutada veel komandat pisikest "backup" auku, mis võtaks akvaariumist otse pumba juurde niipalju vett, et pump kuivale ei jääks. See aga vähendaks filtri efektiivsust, kuna osa "musta" vett pääseks ilma filtrit läbimatta tagasi akvasse.
Või siis muuta filter hermeetiliselt suletuks nii, et ta ei oleks võimalik midagi välja pumbata ilma sisse tõmbamata (muidu peaks tekkima vaakum). Hetkel aga saab filter ülevalt õhku kui vaja... Sellega tekiks aga küsimus, kuidas sa filtrit puhastad?

Lihtsam on jälgida kord nädalas filtris olevat veetaset, ning kui on näha, et mõne svammi taga on tase märgatavalt madalam kui ees, siis on svamm must ja vajab puhastust.

Rein kirjutas:
Sellise riiuliakva puhul oleks üheks alternatiiviks mattfiltri kasutamine - täpsemalt saksa keeles ja soome keeles. Kirjutan selle teema all kuna seda saab ilmselt kombineerida ka kirjeldatud omatehtud tagaseinaga asendades osa seinast mattfiltriga, siis jääb ära see mure et vesi käib läbi mingist kitsast kohas mida on kerge ära ummistada.


Mattfiltriga jääb siiski matt näha, olguta siis terve sein või ainult nurk. Mina aga oma akvaariumis tahtsin, et akvaarium oleks tehnikavaba. Ma mattfiltrite kohapealt väga suur spetsialist ei ole, kuid niipalju, kui ma lugenud ja uurinud olen, siis neid peita ei saa. Võibolla on mingid spets svammid, mis meenutavad mingit looduslikku tausta, kuid täpselt ei tea...
Kuid jah, mattfilter oleks kindlasti olnud kui mitte odavam, siis lihtsam lahendus...

_________________
325 liitrit vett


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 08, 2009 02:07 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
aatomik kirjutas:
Mattfiltriga jääb siiski matt näha, olguta siis terve sein või ainult nurk.
Sinna mati peale pannakse kasvama sammal või taimed.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 08, 2009 02:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Apr 23, 2009 10:42
Postitusi: 807
Asukoht: Tallinn
See on täitsa huivtav lahendus svammi varjamiseks, milleni mina oma lühikese uurimusega ei jõudnudki.
Aga kas lõppkokkuvõttes see svammi ära ei ummista? Ja siis tuleb uus svamm panna?See peaks olema vist suhteliselt tüütu tegevus...

Ideepoolest on siis mattfilter sarnane läbi põhja filtreerimisele (ei tea teäpselt süsteemine nime, kuid rest käis kivide all ja kivide vahel elavad bakterid sõid kakat) mida sai kunagi praktiseeritud.
See süsteem on aga suhteliselt ebamugav ja seab akvaariumile palju piiranguid... Ei saanud paks põhi olla ja pidi rohkem (sügavamale) sifooniga surkima... Lisaks veel ebamugav taimi kasvatada jne...

_________________
325 liitrit vett


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 08, 2009 02:24 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
aatomik kirjutas:
Aga kas lõppkokkuvõttes see svammi ära ei ummista? Ja siis tuleb uus svamm panna?See peaks olema vist suhteliselt tüütu tegevus...
See mõte käis mulgi peast läbi, kuid paistab et mattfilter on küllaldase varuga nii et vett pääseb piisavalt läbi. Autor kirjutab et tal vanim matt on 9 aastat vana, kõva kasutusega maimuakvades on 3-4 aasta tagant pidanud matti vahetama.


Viimati muutis Rein, Esmaspäev Juun 08, 2009 02:29, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 08, 2009 02:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Apr 23, 2009 10:42
Postitusi: 807
Asukoht: Tallinn
Eks see oleneb vist ka akvaariumist ja "sambla" taimedest päris palju. Kui panna svammile kasvama näiteks Meil väga popp ja kiirekasvuline java moss, lisaks lisada korralikult väetist, hea valgus ja co2 siis peaks asi suhteliselt kiirelt umbe tõmbama... Samas ei tea ka...

Aga mattfiltril on asi vist nii, et mida suurem on matt, seda rohkematest kohtsadest on veel võimalik end läbi suruda... ja seda aeglasemalt see ummistub...

_________________
325 liitrit vett


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 29, 2009 11:30 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Apr 23, 2009 10:42
Postitusi: 807
Asukoht: Tallinn
Tahaks natuke targemate nõu ja abi.
Nimelt tahaks filtri kaane ja küljed ära kiletada, et takistada valguse pääsu filtrisse. Põhjuseks see, et makaronide vahele on ennasti sisse seadnud vetikapoiss ning ka külgedele on tekkinud pruunvetiks (hea valgus ning mõnus rahuliku liikumisega vesi.

Kilet sooviks siis kas musta või sinist. Pole selle asjaga enne kokku puutnud, aga mullega oleks klaasi kõige mõtekam kiletada, teades, et ma kaant siiski võtan ära ja liigutab (ehk kile ei tohiks lahti tulla).

Need taustakiled on vist sellised, mis näppimisega tulevad suht lihtsalt lahti. On mul õigus?

Äkki kellelgi lausa vedeleb mõnda sobivat kilet kodus ja tahab seda minuga jagada siis anna endast teda ;)

_________________
325 liitrit vett


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 29, 2009 12:54 
Akvarist

Liitunud: Reede Jaan 19, 2007 12:59
Postitusi: 30
Asukoht: Rakvere
Mina kiletasin akvaariumi tagaseina autoklaasi toonimiskilega. Kõige tumedamaga. Päris pimedaks see aga ei tee.

Selles suhtes on toonimiskile hea, et lahti ta nii lihtsalt ei tule. Kiletamisel aga on hea, kui akvaarium on tühi. Põhjuseks, et kiletamisel kasutatakse seebivett. Vb. saab ka teisiti, ei tea.

_________________
240l malawi
30l taimed
12l abikast


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 29, 2009 02:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Apr 23, 2009 10:42
Postitusi: 807
Asukoht: Tallinn
ma tahaks just väljaspoolt kiletada...
Ja kaanel sellega vahet pole...

Ning toonimiskile on minutaeda kõige tumedam 55%, kuid tahaks ikka rohkem!

_________________
325 liitrit vett


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 29, 2009 08:17 
Akvarist

Liitunud: Reede Jaan 19, 2007 12:59
Postitusi: 30
Asukoht: Rakvere
Väljastpoolt muidugi aga seda seebivett võib ikka kogemata sissepoole ka sattuda.

Ma ei tea, mis %-lise läbipaistvusega kile mul on. Pakil kirjas igatahes super dark black. On veel aste tumedam ultra super dark black. :)

_________________
240l malawi
30l taimed
12l abikast


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 01, 2009 11:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Apr 23, 2009 10:42
Postitusi: 807
Asukoht: Tallinn
Sai kasutatud siis kleepekilet (tänud renxxile) ning tulemus igati kaunis. Eks natuke valgust ikka kuskilt läbi paistab (klaasi ääred, tausta äärest, õhuaugud jne) aga suurema valguse sain ära ning loodame, et nüüd seal see vetikas kasvama ei hhakka :)

_________________
325 liitrit vett


Üles
 [ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver