foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 22 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Reede Mai 22, 2009 09:28 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/e ... d=23497087
Lausa imelugu et erinevalt loomakaitsjate kohati ogaratest ettevõtmistest (a'la kaaneta akva keelustamine) keegi ka reaalsete probleemide peale mõtleb, olen selle eluskala müügi jama peale varem korduvalt viidanud. Ka (vaba) tarkvara osas on rohelised näidanud end igati arukatena, nii et kui poliitikute hulgast peaksin kedagi valima siis pole pikka arupidamist.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 22, 2009 02:28 
Akvarist

Noh, ju neil on igav ja see on asi, millest j2lle saab kinni hakata. Vaja ju v2ljund leida.
6nneks on Eestis kehtiv Loomakaitseseadus siiski leebe, lugesin selle veelkord rahulikult l2bi ja vaevalt, et kauplused seaduse silmis rikkumisi tegid. Et kui kedagi huvitab
https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13118797
Akvaariumikalade suhtes supern6udmisi ei esitata, tuleb neid lihtsalt empaatiaga pidada. Jah huvitav kas teod ja krevetid ei olegi lemmikloomad.
Eks loomakaitsjatel ole vaja loomade eest seista ja nahkkindaid ning -saapaid kanda. Ja kala s88vad nad ka kindlasti. Kylastagu veel m6nda forellikasvandust v6i l6hesumpa L22nemeres.

akvarist Vallo ema

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 22, 2009 05:49 
Moderator
Kasutaja avatar

Antud roheliste mõttega igati nõus. See on ehtne piinamine, lihtsalt rõve!

PS. Ma ei söö kala...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 22, 2009 05:50 
Akvarist

Ja kuidas muna ja linnulihaga on?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 22, 2009 05:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Käisin nädal tagasi Lasnamäe Centrumi rimis ja mis mulle seal vastu vaatas - akvaariumis oli kaks suurt kala (kahjuks ei ole nende liigiga kursis), mõlemal uimed ja suu mädanesid... Ja mitte vähe. Tüübud nägid välja nagu zombikalad... Tõesti inetu vaatepilt oli...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 22, 2009 08:18 
Akvarist

Jube kurb lugu!
Ja mida Sa siis tegid - vaatasid, keerasid pilgu ja jalutasid edasi. Ehk oleks midagi pidanud ka ette v6tma. N2iteks n6udma kohest h2datappu, v6imalusega need kalad 2ra osta, v6i n6udnud vastutava osakonnajuhataja jutule (sest myyjad teadup2rast ei otsusta midagi) ja n6udnud, et kalad kasvandusse tagasi saadetaks. V6i asunud neid ravima?
V6ib olla aitaks sellest jubedast vaatepildist meid p22sta ka see kui kalakaupmehed oma kaupa 2 x n2dalas vahetaksid?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 22, 2009 08:31 
kuule Vallo ema ära paiska laiali nüüd päeval kogutud pessimismi siia. ei ole vaja end huvitavaks teha sellega, et oled siinse foorumi kasutajatest teisel arvamusel.
jutt käib sellest, et rimides hoitakse puht kommertslikel eesmärkidel kalu elus silgutünnis, kus pea iga isend on defektiga. isegi külmletil olevad fileeritud kalad ei ole sedavõrd jubeda välimusega.

Matten

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 22, 2009 09:15 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pole küll otse selle jutulõime teema, aga off topic'una ütleks seda,
et vastavat seadust oleks vaja tõsiselt muuta ja täiendada.

Nimelt tuleks akvaariumikalade müümisele tunduvalt karmimad reeglid kehtestada.
Näiteks kohustusliku miinimum pikkudega karantiin, mille kohta ka päevikut/logi peetaks.
Päevikusse läheks kirja siis kirja kõik laibad ja muu selline, sh. kohaldatud ravi.
Lisaks tuleks kehtestada nõue, et karantiini akvaarium oleks konkreetselt tähistatud. Kusjuures
karantiiniakvaariumid peaks kandma ajamarkeerinngut nii karantiini alguse kui ka lõpu kohta.

Näiteks üks päev paar nädalat tagasi sattusin Tallinnas Tartu mnt. poodi, kus akvaariumis oli 4 suurt
guraami laipa. Müüja vabandus oli, et tema ei tea midagi ja et üleüldse oli tegu uute karantiinis olevate
kaladega. Samas oli kalade hind akvaariumi peal kirjas ja olen veendunud, et tegelikult oli kõik müügiks.

Lisaks tuleks müüjad kohustada avaldama ka kõikide müüdavate kalade päritolu.
Et kust riigist konkreetsed isendid pärit on, kelle kasvatusest tulevad jne.
Loomulikult sama teema taimede kohta.
Ostja nõudmisel tuleks esitada ka veterinaaria ja fütosanitaar asutuste load, tõendid ja akrediteeringud.

Kuigi ma pole Eestis näinud veel müügil tehislikult värvitud kalu (süstitud pigmentidega),
tuleks selline olemuselt julm ja ebahumaanne tegevus ka juba ennetavalt ära keelata.

Seadus vajaks ikka väga tugevalt akvaristide poolset korrigeerivat panust...
Need on ainult mõned mõtted, mis esimese hooga pähe tulid.

EDIT: garantiin -> karantiin - mitte et ma ise ei teadnuks, kuidas seda sõna kirjutatakse,
aga kuna see oli siin postituses läbiv viga, siis ma olen nüüd järgmises täiesti veendunud,
et viimasel ajal halvenenud kokku-lahku kirjutamise oskus ja õigekiri tähendab seda,
et mul on hakanud välja kujunema patoloogiline düsgraafia/düsleksia ja vajalik on vist arstiabi. 8)

Viimati muutis Silver, Laupäev Mai 23, 2009 03:20, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 22, 2009 09:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mina olen nõus Vallo(ema)-ga :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 22, 2009 10:08 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Silver kirjutas:
Pole küll otse selle jutulõime teema, aga off topic'una ütleks seda,
et vastavat seadust oleks vaja tõsiselt muuta ja täiendada.

Nimelt tuleks akvaariumikalade müümisele tunduvalt karmimad reeglid kehtestada.
Näiteks kohustusliku miinimum pikkudega garantiin, mille kohta ka päevikut/logi peetaks.
Päevikusse läheks kirja siis kirja kõik laibad ja muu selline, sh. kohaldatud ravi.
Lisaks tuleks kehtestada nõue, et garantiini akvaarium oleks konkreetselt tähistatud. Kusjuures
garantiiniakvaariumid peaks kandma ajamarkeerinngut nii garantiini alguse kui ka lõpu kohta.

Näiteks üks päev paar nädalat tagasi sattusin Tallinnas Tartu mnt. poodi, kus akvaariumis oli 4 suurt
guraami laipa. Müüja vabandus oli, et tema ei tea midagi ja et üleüldse oli tegu uute garantiinis olevate
kaladega. Samas oli kalade hind akvaariumi peal kirjas ja olen veendunud, et tegelikult oli kõik müügiks.

Lisaks tuleks müüjad kohustada avaldama ka kõikide müüdavate kalade päritolu.
Et kust riigist konkreetsed isendid pärit on, kelle kasvatusest tulevad jne.
Loomulikult sama teema taimede kohta.
Ostja nõudmisel tuleks esitada ka veterinaaria ja fütosanitaar asutuste load, tõendid ja akrediteeringud.

Kuigi ma pole Eestis näinud veel müügil tehislikult värvitud kalu (süstitud pigmentidega),
tuleks selline olemuselt julm ja ebahumanne tegevus ka juba ennetavalt ära keelata.

Seadus vajaks ikka väga tugevalt akvaristide poolset korrigeerivat panust...
Need onainult mõned mõtted, mis esimese hooga pähe tulid.

karantiin on see sõna. mõtted on sul muidu toredad, ent ärgem unustagem, et kui seadused kaupleja jaoks liiga karmiks (ja kulukaks) ajada, siis üks osa kauplejatest kindlasti loobub ja teine tõmbab sortimendi kokku. siis saame jälle viriseda teemal "miks Eestis ei müüda....". aga muus osas muidugi, iga kaupleja on vana sahhiib ja iga müüja loll kui lauajalg.

teemassepuutuvalt - puhtsportlikust huvist olen neid toidupoodides müüdavaid kalasid vaadelnud. hapnikupuudust neil kindlasti ei ole (vähemalt neil, mida mina olen näinud). küll aga on neil kaladel sada muud häda. olen näinud nii seenhaigusega tuurasid, ilmselgete sooleinfektsiooni tunnustega karpkalasid ja räsitud uimedega forelle. kus need kalad on elanud enne poeakvaariumisse sattumist, ma ei tea, ent kontrollima peaks hoopis seda poele eelnevat asutust. ainuke poepoolne tõsisem kalade terviserikkumine, mida mina olen näinud, on see, et kalad on pandud värskesse kraanivette, mis kahjustab nende limaskihti.

mina ei osta ja ei soovita nendest akvaariumitest kala toiduks osta või kui osta, siis ainult kuumtöödeldult tarbimiseks. samuti ei soovita ma neid kalu osta selleks, et need loodusesse tagasi lasta - sellega võib kaasneda nendesamade haiguste levik meie looduslikes veekogudes ja ühtlasi toetate seda, et nendesse akvaariumitesse tuuakse järjest uued ja uued kalad.

P.S. akvaristika on muidu ka üsna mittekeskkonnasõbralik hobi loodusressursside (loe: puhta joogivee) raiskamise seisukohast.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 22, 2009 11:01 
Moderator
Kasutaja avatar

Marial on õigus - mida rohkem ostetakse (nt. "päästmiseks"), seda rohkem juurde tuuakse. Ma hääletaks ka oma rahakotiga- ei ostaks. See mõjub väga hästi!
Muus osas olen samuti nõus v.a. sellega et kui seadused teha karmimad siis osad müüjad kaovad. Kaovad jah ja seda just ongi vaja. Ehk ainus koht, kus Öiro 7-kraanikausi direktiividel oleks mingigi positiivne mõju.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 22, 2009 11:19 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Felch kirjutas:
Marial on õigus - mida rohkem ostetakse (nt. "päästmiseks"), seda rohkem juurde tuuakse. Ma hääletaks ka oma rahakotiga- ei ostaks. See mõjub väga hästi!
Muus osas olen samuti nõus v.a. sellega et kui seadused teha karmimad siis osad müüjad kaovad. Kaovad jah ja seda just ongi vaja. Ehk ainus koht, kus Öiro 7-kraanikausi direktiividel oleks mingigi positiivne mõju.

Tallinnlasena sa arvestad ilmselt kohalike oludega. Mitu kalapoodi teil kokku on? Kui Öirodirektiivid panevad kinni pisikesed kalaputkad Võrus, Valgas, Kuressaares, Jõhvis, Narvas, Kohtla-Järvel, siis mda nende linnade elanikud tegema hakkavad? Kas sina ise viitsiksid kalade järgi sõita näiteks Võrru? Ok, teatud liikide paljudamisega saavad entusiastid hakkama, näiteks eluspoegijate, guraamide, ancistruste, skalaaride, mõnede ahvenatega ja sellega valik piirdukski.
Juba praegu kehtib rida direktiive, mida kontrollib vet. inspektsioon ja usu, praegu, kui riigikassa on tühi, tehakse seda kontrolli hoolega, nii, et sisseveetud kalade terviseserdi pärast võite küll südamerahuga mureta olla.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 22, 2009 11:56 
Moderator
Kasutaja avatar

Maria kirjutas:
hapnikupuudust neil kindlasti ei ole (vähemalt neil, mida mina olen näinud). küll aga on neil kaladel sada muud häda.
Jah, ka seal kus ma neid olen aeg-ajalt vaadanud hapnikupuudust polnud, kuid kalad olid päris jubeda väljanägemisega, mõni kippus kõhtu üles keerama ning neid oli ka vahel liiga palju selle kasti kohta. See ei tarvitse igal pool sugugi nii halvasti olla, kuid mulle igatahes meeldiks kui poes toiduks müüdav kala oleks surnud kujul. Ja head kala ma söön muide kah, enamasti suitsutatud kujul.
Aga eks need teemad ole jah sellised et kerge on üle pingutada ning see teeb juba rohkem kahju kui kasu, loomakaitsjad kahjuks enamasti kipuvadki vinti üle keerama. Seda mis toimub tapamajas või mismoodi kalad peale võrku sattumist oma lõpu leiavad enamasti ei taheta teada, liigne ebamugavus. Akva on kenasti silma all ning igaüks arvab end täpselt teadvat mis kala jaoks hea, akva omanik kui süüdlane kah kohe varnast võtta. Looduses ka kalad surevad ja pannakse teiste poolt nahka, seal pole selles midagi koledat - ma ei näe midagi halba ka selles kui akvas asi seda rada läheb et varalahkunu saab kellegi kõhutäieks, ainult roiskuma ei tohi lasta minna. Piir on minu jaoks sealmaal et loomi ei tohi piinata, olgu nad vabalt looduses kasvavad, lemmikud või toiduks kasvatatavad. Kui on lõpp siis olgu kiire ja piinadeta.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mai 23, 2009 12:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Rein kirjutas:
Jah, ka seal kus ma neid olen aeg-ajalt vaadanud hapnikupuudust polnud, kuid kalad olid päris jubeda väljanägemisega, mõni kippus kõhtu üles keerama ning neid oli ka vahel liiga palju selle kasti kohta.

Need kalad on juba nendesse akvadesse tuues sellise väljanägemisega :(, seega pole nende akvaariumis hoidmine haigusetunnustega, mis kaladel näha, üldse omavahel seotud. Akvaariumis on see lihtsalt väga hästi näha. Üks seletus katkiste uimede ja suude kohta pidavat olema kasvanduste betoonbasseinide karedad seinad, mille vastu kalad end kõvasti kriimustavad ja tekkinud vigastustel hiljem infektsioonid tekivad. Aga peale selle on olnud ka muid hädasid, mida ei saa vaid mehaaniliste vigastuste süüks panna.

Silveri jutu kommentaariks aga arvan, et enamus poode täpselt niimoodi käituvadki, ka ilma igasuguse seaduseta (karantiin, ravi, päevik selle kohta jms.). Samuti pole võimalik üle piiri (s.t. EU piiri) tuua kalu, millel puuduksid vajalikud tervisesertifikaadid. EU piiril (Frankfurtis, Helsingis või muus piiripunktis) teostatakse veterinaararsti poolt lausa füüsiline kontroll igale kalapartiile.

Kiireloomulistes küsimustes ja kauba laoseisu saamiseks helistage palun poodi telefonil 6659255.
Tellimisinfo ja kauba tarneaja päringud esitada e-posti teel irma@kalake.ee

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mai 27, 2009 09:12 
Akvarist

T2na s o kolmap2eval kaks uudist - looduskaitsjad keelaksid eluskalade myymise, seekord Saarema Maxima n2itel ja P2rnumaal Audrus alustas kohafarm t88tajate v2rbamist.
Mis te arvate kas need v6ivad seotud uudised olla? Pole kyll vanden6uteoreetik aga kas looduskaitsejuhtidele ei makstud nende n6utut ja nad otsustasid kalakasvatajatel jalad alt s6ita? Tobe lugu kui sellep2rast ka akvaristide poed peaksid kannatama ja myygilt kaoksid discused, oskarid jm suuremad kalad.

akvarist Vallo ema

Üles
 [ 22 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver