Pole küll otse selle jutulõime teema, aga
off topic'una ütleks seda,
et vastavat seadust oleks vaja tõsiselt muuta ja täiendada.
Nimelt tuleks akvaariumikalade müümisele tunduvalt karmimad reeglid kehtestada.
Näiteks kohustusliku miinimum pikkudega karantiin, mille kohta ka päevikut/logi peetaks.
Päevikusse läheks kirja siis kirja kõik laibad ja muu selline, sh. kohaldatud ravi.
Lisaks tuleks kehtestada nõue, et karantiini akvaarium oleks konkreetselt tähistatud. Kusjuures
karantiiniakvaariumid peaks kandma ajamarkeerinngut nii karantiini alguse kui ka lõpu kohta.
Näiteks üks päev paar nädalat tagasi sattusin Tallinnas Tartu mnt. poodi, kus akvaariumis oli 4 suurt
guraami laipa. Müüja vabandus oli, et tema ei tea midagi ja et üleüldse oli tegu uute karantiinis olevate
kaladega. Samas oli kalade hind akvaariumi peal kirjas ja olen veendunud, et tegelikult oli kõik müügiks.
Lisaks tuleks müüjad kohustada avaldama ka kõikide müüdavate kalade päritolu.
Et kust riigist konkreetsed isendid pärit on, kelle kasvatusest tulevad jne.
Loomulikult sama teema taimede kohta.
Ostja nõudmisel tuleks esitada ka veterinaaria ja fütosanitaar asutuste load, tõendid ja akrediteeringud.
Kuigi ma pole Eestis näinud veel müügil tehislikult värvitud kalu (süstitud pigmentidega),
tuleks selline olemuselt julm ja ebahumaanne tegevus ka juba ennetavalt ära keelata.
Seadus vajaks ikka väga tugevalt akvaristide poolset korrigeerivat panust...
Need on ainult mõned mõtted, mis esimese hooga pähe tulid.
EDIT: garantiin -> karantiin - mitte et ma ise ei teadnuks, kuidas seda sõna kirjutatakse,
aga kuna see oli siin postituses läbiv viga, siis ma olen nüüd järgmises täiesti veendunud,
et viimasel ajal halvenenud kokku-lahku kirjutamise oskus ja õigekiri tähendab seda,
et mul on hakanud välja kujunema patoloogiline düsgraafia/düsleksia ja vajalik on vist arstiabi.