foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 14 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: 80L lapik akva_valgustus
PostitusPostitatud: Reede Juun 08, 2007 08:58 
Akvarist

Tere,

hakkasin arvutis konstrueerima uut akvaariumit.

Pilt

Ja kuna tahan teha pealt klaasiga akvat, siis mõtlesin, kuhu lamp panna ja eriti veel, MILLINE lamp.

Üks plaan oli see, et (pildi peal näha) panna ühte või teise kasti akva otstes. Et ühte paneks siia lambi, teise elektrisüsteemi, lülitid jne.

Või siis paneks lambi akva keskele eraldatud kasti sisse (pildil näha)

Akva klaasiosa on 65*50*25...Et kas need mõõdud on reaalsed, kui tahan mõnda kuldkala pidada. Et 25 cm on siis akva kõrgus.

Ja palun, äkki oskate mingit lampi sinna soovitada? Äkki säästulamp? ja mitu W? 40? või kui taimi ei kasva, kas siis äkki ka vähem?

Martti

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 08, 2007 10:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

OT aga tekkis huvi, kuidas Sa akvaariumi puhastamist mõelnud oled?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 08, 2007 10:43 
Akvarist

kui võtad ühe kasti(vasakpoolse) ära, siis saab klaasi pealt maha võtta. Pealmine klaas vaid toetub sinna

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 08, 2007 10:44 
Akvarist
Kasutaja avatar

See teeb siis 80 liitrit. huvitava kujuga kast muidugi aga valguse suhtes on natuke nigel jah, kui tahad taimi kasvatada. üks võimalustest on panna rippuv valgusti kasti kohale.
eelmisele postitajalesiis, ilmselt teeb ta puitosale mingisuguse kaanekese kust saab nii sööta kui ka imenipetega puhastada :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 08, 2007 10:47 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tsiteeri:
kui võtad ühe kasti(vasakpoolse) ära, siis saab klaasi pealt maha võtta. Pealmine klaas vaid toetub sinna

Hirmus keeruline minu jaoks :lol: Aga jõudu huvitava katsetamisel.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 08, 2007 10:52 
Akvarist

Tsiteeri:
eelmisele postitajalesiis, ilmselt teeb ta puitosale mingisuguse kaanekese kust saab nii sööta kui ka imenipetega puhastada Very Happy

jah, klaaskast on osaliselt puitosade all. Külje pealt on ta 65 cm lai, aga näha ainult 50 cm. Ja idee selles, et vasakpoolse osa vineerist kaas käib ka pealt maha ja seal all pole katteklaasi, sest klaas on ainult 55 cm lai. et siis saab sealt väga lihtsalt kaladele süüa anda. Samuti pääseb sealt ligi filtrile.

Ja kuna puhastan vaid kord nädalas, siis ei ole vast probleem selleks ajaks klaas maha võtta.

Aga idee oleks ikka see, et mingit lampi sinna kohale ei tuleks. Akva peaks olema selline soliidne ja lihtne. pistad lihtsalt juhtme seina ja töötab. Akvasse sisse tuleb 1 juhe ja seal juba ise jagan edasi tuledele ja pumbale. Panen ka lülitid, et saaks iga asja eraldi sisse-välja lülitada.

Taimi kasvatada ei taha tegelikult. Aga mõtlesin, et kuidas see lamp seal "vee sees" oleks. On keegi teinud sellist, näinud?

Kas võiks panna ka tavaise halogeenlambi 230v pealt? siis ma saaks ta isegi nagu ülevalt alla paistma panna. Või äkki läheb see seal kastis liiga kuumaks? Tegelikult tahaks ikka lampi, mis võimalikult vähe soojust eraldaks, sest tegemist ju kuldkaladega, kes tahavad jahedamat vett või kuidas.

Samuti oleks võimalus valgustada külgede pealt nendest kastidest.

mida te sellisest lambist arvate http://www.effex.ee/?pg=1&pgr=18&sgr=30&id=53 kuigi ma ei saa aru, mitme v pealt see on. Sooviks ikka 230 pealt, sest trafo mahutamisega võib probleeme tekkida

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 08, 2007 12:14 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Külje pealt valgusega on ka sedalaadi nüansid:
/kalad/7486/index.html

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 08, 2007 03:35 
Akvarist

tänan huvitava info eest.

Aga ma ei tea, kas see minu akvas mõjutaks, kuna mul tuleks ju valgus mõlemalt poolt võrdselt. mõlemast vineerkastist. äkki olekski vaja 3 lampi, et oleks ühtlasem: mõlemad küljed ja 1 keskele. Paneks mingi 15W lambid ja olekski korras? ma hakaksin mõtlema, et äkki 1 40W valgusti keskel hakkaks väga helendama.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juun 09, 2007 07:16 
Akvarist

Mida te arvate, kas kahe kuldkala(mustad) jaoks oleks see ~80 liitrine akvaarium paras? Jus see, et ta on lapik. Äkki tahavd üles-alla ujuda. Mul pole enne kuldkalu olnud

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juun 09, 2007 08:20 
Moderator
Kasutaja avatar

Lamp vee sees on väga huvitav mõte. Arvatavasti peaks ta olema reguleeritava heledusega ja peaks vältima valguse otse vaataja silma sattumist.
Küljelt tulev valgus on ka huvitav kuid mulle tundub,et mitte eriti praktiline just vaatamise seisukohast. Proovi esialgu tavalises akvas kahele küljele pandud lambiga. Kui ei meeldi, jäävad kulutused ära.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juun 09, 2007 08:58 
Akvarist

no aga see vee sees olev lamp on ju igast küljest peaaegu nähtav. Ma ei kujuta ette, kuidas vesi seda valgust murrab. Äkki ei olegi üldse hull, kui lamp keset vett sulle silma paistab. Aga proovida ka kuidagi ei saa.

samuti ei oska ma sinna lampi valida. midagi, mis võimalikult vähe soojust eraldaks. Kui vaja, panen alaldi ka taha ja siis 12V pealt.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juun 09, 2007 10:40 
Moderator
Kasutaja avatar

neverstop kirjutas:
Aga proovida ka kuidagi ei saa.

Miks ei saa? Võtad klaasist purgi, paned lambi sisse ja vajutad suudmeni vee alla. Vaatad, hindad.

neverstop kirjutas:
samuti ei oska ma sinna lampi valida. midagi, mis võimalikult vähe soojust eraldaks. Kui vaja, panen alaldi ka taha ja siis 12V pealt.

12V halogeenid on väga kuumad, parem siis juba ptareipirnid (mis on lahjad) või hoopistükkis LEDid. Igal juhul tuleks teha veekindel korpus. Madal toitepinge (12V) on ainult kasulik, ei teki ohtu särakat saada.

Üles
 Teema pealkiri: Valgus
PostitusPostitatud: Pühapäev Juun 10, 2007 01:11 
Akvarist

Tartus raekojas asuvas apteegis on akvaarium kuldkaladega. Seal on kogu valgus lahendatud selliselt, et lambid on kasti sees püsti klaassilindrite sees.
Päris huvitav lahendus minu meelest ja vaatamist ei sega.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juun 10, 2007 12:30 
Akvarist

No sel juhul lähen vaatama. Kuigi mina ei saa ju sinna torusid sisse panna, kuna ta ainult 25 cm kõrge. Selleks soovikski, et keegi soovitaks mingit umbes 40W lahendust, mis ei hakkaks kalu üle kütma

Üles
 [ 14 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver