foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 12 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 21, 2007 11:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

Niisiis, mõtlesin enda targa aruga välja filtri(karbi) süsteemi. Miks? Sellepärast, et kastis oleks vähem vidinaid ja oleks odav.Põhimõttelise skeemi leiab siit.
See karp on planeeritud akvaariumi(purgi) taha mitte alla nagu sump. Põhjus lihtne, all pole ruumi, taga on. Karbi üldkõrgus sama mis purgil. Ühte äärmisesse lahtrisse panin katseks Fan-2-e filtri, algul svammiga pärast ilma, lööma vett karbist purkki. Teise äärmisesse lahtrisse asetasin ülejooksu vooliku otsa mille teine ots on purgis. Vooliku sise diameeter 15mm. Karbis vee tase kogu aeg ühtlane ja loomulikult natuke madalam
kui purgis. AGA ma ei osanud arvata, et nii madal mis ühe voolikuga töötades pumba peaaegu kuivale jätab. Kahega on kõrguste vahe kuskil 5 cm kuid visuaalne pilt on inetu. Kolmega jääb 3 sentimeetri alla jne. Katsetasin samuti 32-se kanalkaga aga sellest ei saanud tänu väiksele veevoolule õhku välja.

Kas on kellelgi olnud sarnast probleemi ja kas see on lahendatud või ongi jäänud lahendamata? Või äkki kuskil on selle kohta mingeid teoreetilisi valemeid mille kaudu saaks midagi arvutada? VÕI on see üldse mõttetu teema mida ei ole võimalik teostada?

Veel vihjeid: Pumbal veevoolukiirust aeglustades jõuab karpi rohkem vett ülevoolust, tase kõrgeneb. Loogiline!
Olen välja mõelnud kaks varianti kuidas asja tööle saada ühe voolikuga purgis:
I Puurida nii purgile kui karbile sisse augud ja ühendada need omavahel, see peaks kõrvaldama taseme erinevuse. Miinused - liig palju mõttetut tööd ja kulutusi.
II Muretseda teine pump mis oleks mitte uputatav ja väiksema läbivooluga ning kasutada seda ülevoolu asemel. Miinused - väljaminekud pumbale ja veetaseme kontrollerile juhuks kui peaks karp kas ummistuma või teine pump töötamise lõpetama.

Kui on lisainfot vaja, saab operatiivselt.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 22, 2007 01:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

ma teeks vee sattumise karpi läbi akva põhja (ei jääks üldse mingeid voolikuid ega midagi akvas näha). miks? sest sis oleks vee teekond karpi põhimõtteliselt "vabalangemise" näol ja seda ei takistaks mitte miski peale teatud koguse vee "otsa saamine" akvas (selle koguse paneb sis paika tõstes voolikut vastavale kõrgusele).
filtrikarbi sisemuse teeks kah nati teistsuguseks, pidades silmas, et kui tagasivoolupump seiskub, mahuks kogu vesi, mis akvast väljavoolamisele on määratud siiski filtrisse ära, ja kui filtreerimismaterjal äkitselt umbseks peaks jääma, ei hakka kuskilt midagi üle ajama (filter on natukene allpool akva veetasemest)...

nii võid panna väljavooluks kasvõi 150-se kanalka toru, kogu süsteemi ringlus oleneks vaid tagasivoolu pumba jõuekusest või nii.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 22, 2007 08:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Esiteks mainisin, et all pole ruumi.
Teiseks, tahan ma asja lihtsalt tuunida mitte ümber ehitada vastasel juhul poleks üldse mõtegi liikuma hakanud.
Ja kolmandaks, praeguse süsteemi puhul on täiesti suva kas pump töötab või ei tööta, uputust ei tule!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 22, 2007 08:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

mina lahendaks selle nii.

* Vesi akvaariumist filtrisse ülejooksukasti abil (mingi skeem on siin: http://www.melevsreef.com/acrylics/overflow.html ). Abiks google ja "diy overflow box)

* tagasi akvaariumisse mõne mõistliku jõudlusega pumbaga. Pumba võimsus võiks olla väiksem kui ülejooksust pealetulev vesi, nii ei ole ohtu, et filter kuivale jääb.

* nagu ka eelpool mainitud, filtrikasti suurus peaks olema piisava varuga, et elektrikatkestuse vms. puhul mahutada akvaariumist tulev vesi.

Sinist filtrimaterjali saad minu käes osta, astu läbi. Ühtlasi saad tutvuda, kuidas mul sump ehitatud on, äkki annab mõne hea mõtte :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 22, 2007 11:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

kreegi kirjutas:
Esiteks mainisin, et all pole ruumi.

no seda ei pea sõna otseses mõttes võtma, et voolik läbi põhja ajada. võib ka ntx läbi küljeklaasi või kust iganes. mõte on selles, et vesi satuks filtrisse iseseisvalt sinna voolates (mitte et seda miski imeks vms) ja mitte pinna pealt nagu mereakvadel, vaid rohkem põhja lähedalt. Ja et võimalikult vähe oleks voolikuid akva sisemuses :wink:

kreegi kirjutas:
Teiseks, tahan ma asja lihtsalt tuunida mitte ümber ehitada vastasel juhul poleks üldse mõtegi liikuma hakanud.

filtrikastist käib siis jutt? et see peab jääma selliseks nagu ta Sul on?

kreegi kirjutas:
Ja kolmandaks, praeguse süsteemi puhul on täiesti suva kas pump töötab või ei tööta, uputust ei tule!

ma ei mõelnudki, et praeguse süsteemi puhul uputus tuleb... vaid igaks juhuks mainisin, mida teha et see ei tuleks teise süsteemi puhul või nii... :?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 22, 2007 12:44 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Andres kirjutas:
* Vesi akvaariumist filtrisse ülejooksukasti abil

ülevoolu kastist pole erilist abi kui filter asub akvaariumiga samal körgusel.

Tsiteeri:
* nagu ka eelpool mainitud, filtrikasti suurus peaks olema piisava varuga, et elektrikatkestuse vms. puhul mahutada akvaariumist tulev vesi.

jällegi, et samal körgusel olles ei ole mingit ohtu, et elektrikatkestusega midagi üle ajama hakkaks.

mingi uputatav pump on selle projekti teostamiseks hädavajalik.
ja sisemised klaasseinad jätaksin ise üldse ära ja asendaks need selle sinise filtrimaterjaliga, olenevalt paksusest ehk kaks kihti. mingid klaasiribad tuleks siis kasti sisse liimida mis filtrimatid paigal hoiaks.

ülevoolu saaks lahendada jämeda vooliku vöi ka plastiktoruga (suvalisest san tehnika poest), mis siis ulatuks akva pöhjast filtri pöhjani, et veevahetuse ajal sifoon ära ei kaoks.

tulemuseks oleks siis midagi välise "hamburg mattefilter" moodi asjaga

indrek

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 22, 2007 07:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

indrek kirjutas:

ülevoolu saaks lahendada jämeda vooliku vöi ka plastiktoruga (suvalisest san tehnika poest), mis siis ulatuks akva pöhjast filtri pöhjani, et veevahetuse ajal sifoon ära ei kaoks.

tulemuseks oleks siis midagi välise "hamburg mattefilter" moodi asjaga

indrek

See ei lahenda minu probleemi, kuidas saada purgis ja karbis veetase võrdseks. Nagu mainisin katsetasin 32mm -se kanalka toruga. Ei õnnestunud.
Kas näiteks kuskile poole kahanev ülevoolu toru läbimõõt aitaks veevoolu kiirendada? See tähendab, et ühest otsast peenem kui teisest ja sujuvalt.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 22, 2007 11:04 
Meremees
Kasutaja avatar

kreegi kirjutas:
See ei lahenda minu probleemi, kuidas saada purgis ja karbis veetase võrdseks. Nagu mainisin katsetasin 32mm -se kanalka toruga. Ei õnnestunud.
Kas näiteks kuskile poole kahanev ülevoolu toru läbimõõt aitaks veevoolu kiirendada? See tähendab, et ühest otsast peenem kui teisest ja sujuvalt.
Põhimõtteliselt ei ole võimalik veetasemeid võrdsustada, sest sellisel juhul torudest sifoon ei tööta, st. vesi ei voola. Mida suurem on vee tasemete erinevus, seda kiiremini vesi torus voolab. Kuna torul on teatud voolutakistus, siis lõpmatult kiirelt vesi ka voolata ei saa. Selle leevendamiseks tuleb toru läbimõõtu suurendada või kastada mitut toru, nagu sa ka tegid. Kolme sentimeetrine tasemete vahe on juba küllaltki hea tulemus.

Sellise süsteemi oht peitub sifooni katkemise võimaluses, näiteks õhu kogunemise puhul toru ülemisse otsa. Tagajärjeks on pumba kuivale jäämine.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 22, 2007 11:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

Okei, paistab, et on tulnud kogenumad tegijad teemat arutama ja väitma asja võimatuses. Järelikult tuleb ikkagi kukrut kergendada ja katsetada teisi variante, v.a. sump.
Kui aga panna nõrgem pump lööma karpi vett, mis odavad variandid oleks veetaseme liigse tõusu puhul seda pumpa välja lülitama?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 23, 2007 12:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

ma saan asjast nii aru, et algul vee taseme langus filtrikastis annabki tõuke vee imemiseks akvast läbi vooliku. "käima minnes" täidab vesi filtrikasti sifooni efektil uuesti mingi piirini, kust siis edasi tuleb voolikust peale täpselt niipalju vett kui pump seda akvasse tagasi pumpab.

jämedamat voolikut ei saa kasutada, kuna vee vool jämedamas voolikus on nii aeglane, et ei jõua endaga seal olevat õhku kaasa haarata (ja siis võibki tekkida voolu katkemine, voolikusse lisaõhu sattumise tõttu) :?
ehk siis minu arvates tulekski viia vooliku jämedus täpselt nii parajaks, et vee läbivool selles oleks piisavalt energiline, suutmaks õhku välja imeda, ning pealevoolava vee kogus piisavalt suur et tõsta filtri veetase võimalikult kõrgele.
nõrgema pumba puhul niiviisi liigset veetõusu ei tekiks kui filteri äär samal kõrgusel nagu akva omagi- nii et seda välja lülitama ei peaks. küll aga tuleks valida jälle sobivam (peenem) voolik ülevooluks, kuna pumba jõudlus määrabki lõpuks sellest läbivoolava vee hulga ja liigse uimasuse korral täitub voolik jällegi pikapeale õhuga.
samas ma kahtlen kas seda füüsikat endale üldse õieti ette kujutan. ja kardan et need asjad ei toimi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 23, 2007 06:50 
Akvarist

Minul on u-toru tipus voolik millest õhu välja imen ja siis voolik vette...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 21, 2007 06:29 
Akvarist
Kasutaja avatar

Hilja küll, aga ei saa mina selle koha pealt suud kinni hoida :roll:

Mul oli kah kunagi sama olukord, kus filter pidi akva kõrval asuma.
Peale mõningast kaalumist leidsin, et parimaks variandiks on pumba toppimine akvasse, kust see siis vee filtrisse pumpab ja sealt vesi omakorda ülevoolu kaudu akvasse tagasi jõuab.
Välja tuli selline variant: /404.html

Üles
 [ 12 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver