rene kirjutas:
minu teada ei eksisteeri akvaristikas vees mingeid kasulikke baktereid.
nitrifikatsioonitsüklis kaasalöövad bakterid elavad kõik pindadele kinnitunult, olgu kasvulavaks siis filtrimeedia, põhjakruus või kivid.
seega jäävad nö "kasulikud" bakterid uv-filtrist puutumata.
Päris nii see siiski pole. Minu teada on ka UV filtrite manualis kirjutatud et akva sissetöötamisel teda kasutada ei maksa - kasulikud bakterid nimelt enne filtrisse kolimist kipuvad ikka akvas paljunema ning siis veega liiguvad filtrisse, kui UV filter vahel siis pole raske mõista et nad ei jõua kunagi elusalt pärale. Kui kasulikud bakterid juba filtris siis jah probleemi pole, ehkki ega üldjuhul akvas nagu ka tavaelus steriilset olukorda pole - ning pole sugugi kindel et seda tasub tahtagi. Aga see juba maitseasi, minu poolest kes tahab nühkigu aga end SafeGuard seebiga ja desinfitseerigu kõike mis võimalik, ise ma seda õigeks ei pea.
Akvas on veel mitmeid variante mismoodi bakterid võivad hukka saada või siis filtrist välja kolida, seejärel tekib aga sama olukord mis akva sissetöötamisel. Olen ise korduvalt näinud kuidas bakterid filtrist akvasse on kolinud kui filtrisse roninud teod selle ära on suutnud ummistada. Tõenäöliselt on enamus akvariste mingil hetkel bakteritest tingitud hägu vees näinud, iseasi kas see kohe selge on et bakteritega tegu.