foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 9 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: valgustus
PostitusPostitatud: Laupäev Dets 06, 2003 05:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

mul on 45 L akvaarium. selle sügavus on ( ülevalt alla) u. 25cm. kas sellele akvale sobib lamp (üx toru) :

SYLVANIA
STANDARD
F15W /154-T8
DAYLIGHT
REOYCLABLE
MADE IN GERMANI

kas selline valgustus sobib mu akvaariumile kus kasvavad elustaimed? lisaks on mul veel kaane luugi juures ka laualamp:

LIVAL
ASYMMETRIA
220V 11W
FINLAND

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Dets 06, 2003 11:39 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
no valgustus sõltub ikka kõigest...
toru pikkusest, wattidest, spektrist ja muust
toru pikkus on otsest seotud wattide arvuga
on standardid
sinu toru pikkus on ilmselt 45 cm tegelt
see on selline 15W standardpikkus
järgmine on 60cm ja 18 watti
see sulle enam ei mahu kahjuks
sylvana standard toru pole midagi kiita asi,
eriti puhul kui seda ainult 1 on
kuan akvaarium on väga madal, siis ajab ilmselt
1 15W toruga miski asja ära küll
aga see peab olema sel juhul väga hea spetsiaaltoru...
ja need maksavad kahjuks rohkem
ära seda akvaariumipoest osta - seal on kahekordne hind

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 07, 2003 11:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

aitäh.. :D aga ma küsiksin seda .. kuidas olex võimalix seda väikset lambi pesa akva kaane alla kruvida :? ? mu akvaaariumi kaas on u. 6-8cm kõrge ja see pikk valguse toru on 5-6 cm veepinnast. ( no ma arvestasin selle lambi kõige madalamale ulatuva osaga.) aitäh veelkord ja palun vastake ka sellel küssale :)

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 08, 2003 01:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

Käisin läbi Türi tänava (Algab Tallinn-Väike raudteejaamast ja lôppeb Kalevi kommivabriku juures, Pärnu mnt-ga paralleelne ja asub Pärnu mnt ja Tallinn-Rapla raudteeliini vahel).
Esimesena jäi jalgu mingi elektrikaupade hulgipood, kust ostsin 150kr-ga 60cm-se lambiaparaadi. See on 55mm lai ja 85 kôrge. Samas oli pakkuda ka 15watine 40cm-ne lambiaparaat. Paar krooni odavam.
Järgmine objekt oli K-RauaACE, suur ehitusmaterjalide pood, seal lôi lambivalik silmad kirjuks. Aga seal taheti nende eest rohkem raha ka. Eraldi jäi meelde 8watine 30cm-ne lamp, maksis 160krooni. 10-20liitriste akvaariumikeste omanikele peaks see iseäranis sobiv olema. Kôik nad olid väikse profiiliga, jäädes laiuses 60 ja kôrguses 70mm piiresse.

Ja nüüd torudest.
Ma olen tehnikainimene ja môiste "Philipsi akvaariumitoru" ütleb mulle samavähe, kui "umbes sôrmejämedune polt."
Elektrikaupade hulgimüüja väitis, et neil on pakkuda tavaline "Daylight" seeria ja peale selle "Aqarelle"seeria, mis on môeldud taimekasvatuseks ja akvaariumitele. Ma sain aru, et eraldi taimelampi ja akvaariumilampi ei ole olemas. Osramil on seeria "Flora," üks selline toru on mul akvaariumi kohal olemas. Kas see on sama, mis akvaariumitoru?
Keegi teadjam kodanik vôiks siia konkreetsete tootjate akvaariumitorude margid üles kirjutada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 08, 2003 01:40 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Reaalselt jah sellist terminit nagu akvaariumitoru ilmselt ei kasutata. Siiski mõeldakse selle all taimekasvu soodustavaid torusid. Enamikul torutootjatel on spetsiaalsed akvaariumiread:

Philips Aquarelle
Osram Fluora
Sylvania AquaStar

Lisaks on olemas üldisemad standardid, mida väljendatakse numbritega.
Igaühel on siis oma spetsiifika (tugevam spektriosa, visuaalse valguse eripära - tugevus, varjund) ja kasutusotstarbed.

Numbritest tooks soovituslikeks näideteks 860, 950, 965.

Spetsiifilisem info ja toonid näiteks :
http://www.aqua-web.org/users/saurama/index.htm

Harilikult kombineeritakse torusid sõltuvalt omadustest ja hinnast.

Ise kasutan hetkel koos Aquarelle, Aquastar ja 860.
8)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 08, 2003 05:10 
Akvarist
Kasutaja avatar

kuidas sa selle toru nr2 sinna panid? milline on su akva kaas? mul on siuke nagui ikke on aga mul on niuke et nagu on kaas seal on luuk kui teen luugi lahti siis seal luugist natukene kaane alla minna on lamp ja lambist edasi on selline nagu .. ämm kuidas ma seletan nagu pole ruumi et sinna ei mahu lampi.. kuhu ma oma lambi saax panna (uue) #-o #-o

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 08, 2003 05:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mihuke mu kaas on? Kaas?
Räägime akvaariumi pealisehitusest. Pôhimôtteliselt on see mul vineerplaatidest ristkülik, justkui ilma pôhjata 10cm kôrgete äärtega kast. Nurkades on liistud, mis üheaegselt hoiavad vineerkülgi koos ja toetuvad otstega akvaariumiraami nurkadele. Kui ei toetuks, siis kukuks see vineerristkülik ümber akvaariumi maha, nagu seelik. Vineerkastil omakorda on peal äravôetav kaas.
Esimene lamp koos toruga oli kasti tagaseina küljes. Teise kruvisin esiseina külge (môlemad sissepoole). Nüüd on küll kalu kehvem toita, sest lambid on ees, aga saab hakkama.

Aga kui sa väitsid, et akvaariumi kaas on 6-8 cm kôrge, siis peaksid sa küll sobiva lambiaparaadi leidma, mis sellesse vahemikku ära mahub. KRauaACE-s oli müügil mingi eriti ôhuke lamp, heal juhul 3cm paks. Aga see vist maksis oma 500krooni. Aga veel jäid meelde mingite lampide kôrgusmôôdud 65 ja 55 millimeetrit. Kas sul on lambiaparaat eraldi akvaariumikaane külge kruvitud vôi on sisse ehitatud, st akvaariumikaanega ühes tükis?
Kehvem on lugu siis, kui su akvaariumikaas lame ja 6-8 cm kôrge on ainult see mügarik keset kaant, mille sees lamp on. Ja veel on variant: hulgipoes (Tall.-Väike jaama pool) oli müügil "kaheraudne" lambiaparaat, kuhu käis 2toru sisse. äkki saad vana lambiaparaadi kaheraudse vastu vahetada?
Kohalepanemine polnud probleem: puuriga kaks auku läbi vineeri ja kaks kruvi koos mutritega (raudkonstruktor, môôt M4). Polte-kruvisid-mutreid leiab nii rauapoodidest kui vanadest kodumasinatest ja mänguasjadest. Igal lambil on kinnituseks ette nähtud kruviaugud olemas.
Küsin vastu: Ega sul kuskil akvaariumipilti ole? Vôi mingit linki, kust leiaks sellise kaane ja akvaariumi pildi?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 08, 2003 06:47 
Akvarist

to: Soobel : Sooviks ka küsida selle teema kohta. Olen päris tume kaane ehitamise asjus :) aga tahan ka mehe tööle panna. Kusagil oli juttu, et pleksiklaasi on vaja? kuhu see panna tuleb, kas kaane ja lambi vahele? Minu akva (momendil veel tühi) on 70cm pikk ja 30cm lai, kas sellisele sobivat lampi ka leidus? Kas lampide all mõtled torusi või on need koos muu vajalikuga? Kui palju need u. maksavad? Meil puit olemas, eks näis kas tuleme ehitusega toime.
Sai nüüd hulga rumalaid küsimusi :oops:, tänan kui vastad

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 08, 2003 07:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

(Kalakene), Kas selle kaane olemasoleva lambi taga ei ole ruumi teise lambi panemiseks? Pead koha üle môôtma ja poodi vaatama minema. Ma millegipärast arvan, et sinna mahub midagi ära küll. Vôi on lambi taga kohe selle pealmise karbi tagakülg?

(Kirtty)70 ja 30 cm? See on samalai akvaarium, nagu mul, ainult 10cm pikem. Selle kohale sobib täpselt see kaheraudne lambiaparaat, kuhu käib kaks 18watist toru. Vist maksis see Türi tänava elektrimaterjalide poes 170krooni. Torude koha pealt ei jäänud meelde, kas pidi tellima vôi oli neil laos akvaariumitorusid sees. Igatahes maksid nad "alla 100krooni" ja mark oli Philips"Aquarelle".

Lambi vôi lambiaparaadi all môtlen ma seda karpi, mille sees on juhtmed-mähised ja mille küljes on kontaktid, mille vahele käib toru.
Toru all môtlen seda pikka "pirni," mis annab valgust ja mille peab lambi sisse panema.

Pleksklaas oleks hea küll, see käiks lambi ja akvaariumi vahele, akvaariumiraami peale. See peab olema kergesti eemaldatav vôi luugiga, et kalu toita. Minul seda ei ole ja viljad on käes: vineer hallitab seestpoolt, sest seal on niiske. Eriti selle koha juures, kuhu avaneb filter, ilmselt loobivad mullid veepiisku ja neid peaks pleksklaasiga barrikadeerima.

Üles
 [ 9 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver