foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 21 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 16, 2006 09:14 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nõndaks.

Tahan teha kahele akvaariumile valgustuse. Suuremale, 54l akvaariumile rippvalgustuse ja väiksemale, ~20l akvale LED valgustuse.

Kas neid on võimalik teha inimesel, kelle elektritööde nimekirja saab üles lugeda ühe käe sõrmedel, valmistada?

Ja kui saab, äkki seletaksite mulle. Eriti hea oleks, kui saaks ka mingit joonist näha, siis saan lihtsamini aru. :oops:

PS: olid olemas mingid valgustorud, aga need on kahjuks kuidagi katki läinud ja seetõttu kasutuskõlbmatud. :cry:

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 16, 2006 10:02 
Guru

Kirjuta oma nägemus natuke rohkem lahti.
- rippvalgustusele missugused valgusallikad? luminofoortorud?
- milline on eelarve (nii suurusjärk)?
- kas see LEDidega valgustus saab olema akva põhivalguseks? (kui need ei ole spets suure valgusjõuga dioodid, siis taimedele on see väga nadi).
- mis sul veel varuks olemas on?

Muidu nende elektriasjade ehitamine on tänapäeval sama raskusastmega mis konstruktori kokkupanek. Kuid kuna tegu on ~200V seadmetega, siis noh, nagu eluohtlik konstruktor :twisted:
Ühesõnaga valmis võib küll teha, aga las enne ülespanemist keegi vaatab üle et sa ise pärast sealt sirakat ei saaks.

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 16, 2006 11:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tõnu Oga kirjutas:
rippvalgustusele missugused valgusallikad? luminofoortorud?

Erilist vahet ei olekski. Ainult hinnas on. Aga nendega ma eriti kursis ei ole. :oops:

Tõnu Oga kirjutas:
milline on eelarve (nii suurusjärk)?

Eelarve on mul valgustuse jaoks kesine, 1000 krooni. Vähemalt mul on selline tunne jäänud, et alla selle hakkama ei saa ja et üle selle hakkab alles midagi looma. :?

Tõnu Oga kirjutas:
kas see LEDidega valgustus saab olema akva põhivalguseks? (kui need ei ole spets suure valgusjõuga dioodid, siis taimedele on see väga nadi).

No saab jah. Aga ma ei taha sinna eriti midagi peale Ceratophyllum demersumi ja selle laadsete taimede panna.

Tõnu Oga kirjutas:
mis sul veel varuks olemas on?

hmm. Erinevaid traate, naelu, tavalist vineeri, tööriistu, lambilüliti, vana lambi pesa ja muid vidinaid jubinaid.

Minu siraka saamine on köömes. Põhiline, et kaladel oleks hea:3

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 16, 2006 11:56 
Moderator
Kasutaja avatar

Tartu asjadega pole just kursis kuid nt. Tallinnas on Key-kaubamajas müügil erievaid valmis (220V vooluvõrgust toituvaid) luminofoorvalgusteid. Hinnad...hm...vist kuni 285 raha/per vidin. Neil on isegi lisapesa et saad teise samasuguse valgusti sinna külge ühendada. On nii T8 kui ka T5 torudega. Võimalik, et torud peaks asendama, et parem spekter oleks aga esialgu vist ei pea (mul 2 sellist pisikeses akvas, T5, mingi 20W näkku).
LEDidega võib valgust väheks jääda. Aga kui tahad, siis on vaja mingit 12V "seinakuubikut" (võrguadapter või aladi viisakas keeles), peotäit LEDe (valgeid vist eelistad ?) ja igale eeltakistit. Takisti väärtus sõltub sinu valitud LEDist (umbes 510 oomi, võimsus pole määrav, võib ka 1/4W olla). Takid maksavad 50 senti tk, LED-id nt. Oomi poes (Tallinn) umbes 10 kr/tk.
Tartus on Tevalo pood, küsi sealt ka nõu.
LEDid ühendatakse nii et iga ette jääb mainitud takisti ja sellised komplektid tulevad paralleelselt toiteadapteri külge. LEDi puhul on oluline kuidas pidi sa ta ühendad. Kui läheb valesti, ei hakka lihtsalt põlema, muud ei midagi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 17, 2006 01:47 
Guru

1000.- krooni on iseehitamise tarbeks päris suur eelarve. Selle eest võid saada poest paar komplekti valmis valgusteid (nii nagu Felch juba soovitas) pluss veel jääb raha üle ka lambi kestale kinnituste meisterdamiseks ja taimeri ostmiseks.
Kui mul endal oleks vaja jälle üks väike akva ära valgustada, otsustaksin arvatavasti säästulampide kasuks. Näiteks kui oleks 54l kast, siis sinna võiks panna kaks 20..28W lampi. Kokku teeb see ligikaudu 1W/l liitri kohta, mis võib tunduda päris hea, kuid arvestades tavaliste säästukate tugevat kollast tooni (2700K), siis see liiast küll ei ole. Mul endal on kunagine kogemus 40l akva ja 27W spets sinakama valgusega säästukaga - see jäi igaljuhul lahjaks. Lisaks ei valgustanud see kogu akvaariumi ühtlaselt ära.
Peast ja effexi hinnakirja abil kalkuleeriks sellisele kaanele eelarveks umbes:
säästulambid 2x60.-
või sinakama valgusega 2x165.- (865) http://www.effex.ee/?pg=1&pgr=18&sgr=31&cat=-1&id=59;
lambipesad 2x10.- http://www.effex.ee/?pg=1&pgr=19&sgr=36&cat=75;
juhtmed, pistik ja lüliti (~100..150 või võta vanalt lambilt);
kaanematerjaliks näiteks värvitud vineer või kui tegu on ripplambiga, siis midagi kergemat ja õhulisemat.
Ja kui viimistlusele rõhku tahad panna, siis pisut raha ka värvide ja mõne kenama viimistlusdetaili peale.

Iseehitamisse võib muidugi lõputult raha panna ja muudkui katsetada kuidas asi parem välja paistaks, aga samas võib ka väga odavalt ja lihtsate vahenditega väga kenasid ja mugavaid asju teha :)

Viimati muutis Tõnu Oga, Teisipäev Jaan 17, 2006 02:16, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 17, 2006 02:13 
Guru

Ma ei saa kuidagi pläkutamisega pidama, natuke veel ... ;)
Juhul kui sa peaksid näiteks soovima katsetada erineva värvitooniga lampidega, siis on mõistlik hoopis hankida T8 torud (need on need tavalised päevavalguslambid). Näiteks kahe 18W toruga komplekt läheb maksma:
Spets valgusega 18W toru akvaarumile 85.- kuni 150.- (tavalised maksavad ~15.- krooni tükk);
igale lambile kaks niiskuskindlat pesa, 30.- tükk (4tk);
kinnitusklambrid, 4kr tükk (4tk);
elektroone ballast, 295.- (1tk);
juhtmed
Hind kokku: ~600-700.-
Natuke saaksid hinda alla, asendades elektroonilise ballasti magnetilisega, kuid ega seda eriti ei soovita. Viimane soojeneb kõvasti ja ka skeem tuleb keerulisem (vaja on veel starterit ja soovitavalt ka kondensaatorit).
Väheke moekam oleks kasutada veel peenemaid "T5" torusid, kuid nende (akvaariumile sobivate) spetslampide saadavust ma kahjuks ei oska kommenteerida.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 17, 2006 11:39 
Moderator
Kasutaja avatar

Teema algatajale ( kui ta veel viitsib siia teoreetikute kampa piiluda ;) ) LEDide ja takistite arvutamise spikker: http://metku.net/?sect=view&n=1&path=mo ... /index_eng
Et kui tahad teha LED valgustit, siis siin tehakse arvutused sinu eest.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 17, 2006 11:53 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Tegin teema pooleks et teemaalgatajat säästa- :) IMHO (minu arvates) majanduslikult kõige mõistlikum on ikkagi luminofoortorudest valgusti ehitada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 18, 2006 12:01 
Moderator
Kasutaja avatar

Kas mitte pole kõige lihtsam võtta Livali luminofoortorudega laualambid ja nad kaane sisse monteerida? Kõik vajalik juba olemas, jääb vaid natuke saagida,viilida,hööveldada,klopsida.....
Praegust hinda ei tea, pole ammu ostnud.
Säästupirn sobiks alguseks kah ja on odavam.

PS. Mis originaalvalgustusel viga on, ehk saab parandada?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 19, 2006 05:01 
Akvarist
Kasutaja avatar

Käisin ja ostsin endale kaks toru ja otsikud ja pallasti ja klambrid ...täpselt 700.- läks kõik kokku. Kalakese pood lubab juba kuu aega, et homme saab ja 1300 krooni eest... nats hoidsin kokkugi, vast see ühendamine nii keeruline pole. Poes küll väideti, et see 5w liitri kohta on natuke laest, aga mine tea, ma arvan, et mu 200l kohta on vast 60w ka paras küll (praegu vene omad jaka valge :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 19, 2006 10:20 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Mitte 5W vaid 0,5W liitri kohta. Oled kuskilt väga valesti aru saanud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 20, 2006 11:07 
Akvarist
Kasutaja avatar

Oih näpukas, 0,5 jah, aga see teeks 100w 200l akvaariumile, ma ikka arvn veel, et 60w piisab. Pole jõudnud panna veel tööle.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 20, 2006 12:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

No vaatame :wink: Mul on nüüd 2 nädalit olnud vene mingi suva komplekt ja taimedel ka kasvud juba otsas :) Praegu taimed veel väiksed ja neid on vähe, aga kui akvaarium täis kasvab, eks siis panen ühe toru juurde, kui vaja, jätan selle võimaluse.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 22, 2006 05:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

felch kirjutas:
Tartu asjadega pole just kursis kuid nt. Tallinnas on Key-kaubamajas müügil erievaid valmis (220V vooluvõrgust toituvaid) luminofoorvalgusteid. Hinnad...hm...vist kuni 285 raha/per vidin. Neil on isegi lisapesa et saad teise samasuguse valgusti sinna külge ühendada. On nii T8 kui ka T5 torudega. Võimalik, et torud peaks asendama, et parem spekter oleks aga esialgu vist ei pea (mul 2 sellist pisikeses akvas, T5, mingi 20W näkku).

Millised need valgustid välja näevad? Sellised? Kui jah, siis tuleb ilmselt õele auk pähe rääkida ja ta poodi saata. :D

Taimer on juba olemas. :D

Kinnituse osas olen ma aga nõutu. Mida kasutada? Tamiil jääb nõrgaks aga lehmaketti ka päris ei taha kasutada?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 22, 2006 06:16 
Akvarist

Pigem midagi sellist:http:
www.effex.ee/index.php?pg=1&pgr=1&sgr=73&cat=-1&id=597

See mis Reinu pildil on ikka natuke teises hinnaklassis...

Üles
 [ 21 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver