foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 4 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Soojendaja juwel 100 W
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 24, 2015 07:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Sept 22, 2015 12:08
Postitusi: 22
Pildid: 1
Tere!
Nimelt ostsin akvaariumi koos kaladega , akvaariumi peal on temperatuuri kleeps millest eriti ei jaga midagi näitab värvides tumedamalt 21-23 kraadi, kalad on ! 1 skalaar ja barbus vist. Ei usalda seda termomeetri näitu ning ostsin lisaks veetermomeetri .Olen veidi segaduses see näitab 22 kraadi,aga kalad tahavad ju soojemas vees elada alates 24 kraadi ...

Sain ka kaasa Soojendaja JUWEL 100 W .. sellel pole juhist , ning sooviks teada kui panen vette siis ka peab pealmine näidik välja jääma. Ning eriti kardan , selliseid asju kuna olen alles algaja ,ning Kalasuppi küll ei tahaks Ning selles soojendajal puudub kaitse , kui kalad pihta lähevad siis kõrvetavad end ? :D

Praegu üldse imestan, kuidas kalad 5 päeva on 22 c vees hakkama saavad .. Eelmine omanik pole seda kasutanud , et nüüd ei teagi kas kalad on harjunud selle temperatuuriga mis on võrdne toa temperatuuriga? Äkki saavad shoki tempertuuri muutmisest :D

Nüüd olen kahevahel kas panna see soojendi või mitte , varsti hakatakse kütma ,siis temperatuur peaks ka neil tõusma . Kas ootan või mis teen ? :)

Ehk aitate olen alles 5 päevane akvarist :)

_________________
100 L
1 Barbus arulius
1 Tiiger barbus
1 tiiger green barbus
1 barbus odessa


Üles
 Teema pealkiri: Re: Soojendaja juwel 100 W
PostitusPostitatud: Reede Sept 25, 2015 08:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Apr 25, 2014 02:07
Postitusi: 114
Pildid: 3
Asukoht: Tallinn/Keila/Vasalemma
Tere tulemast akvaristide ridadesse!
22 kraadi on pikema aja vältel skalaarile ja barbusele vähe, võiks olla ca 25 kraadi. Samas ma väga ei muretseks mõnepäevase "külmetamise" pärast - eks looduseski võib juhtuda, et vee temperatuur mõne kraadi võrra kõigub. Kui see temperatuuri alanemine väga pikaajaline pole, siis ehk peale väikse stressi probleeme pole. Kui nüüd soojendi tööle paned, siis see muudab vee soojemaks üsna vaikselt ning taas mõnekraadine muudatus ei tohiks šokki tekitada.
Soojendaja tuleb asetada üleni vee alla või siis alternatiivina jätta veest välja ainult selle ülemine plastmass-osa. Selle klaasipind mingit ohtu ei kujuta, kuna kalad hoiavad sellest juba eralduva soojuse tõttu eemale ning ülemäära kõrgeks selle pinna temperatuur ei tõuse ka. Aga kui said soojendi kasutatud peast, tuleb selle toimimist esialgu väga tähelepanelikult jälgida. Mina näiteks panin kasutatud Eheimi soojendi ööseks 120 liitrist akvaariumi soojendama (25 peale) ning järgmisel hommikul näitas termomeeter 36 C. Selline muutus kaladele enam tervislik ei oleks :)


Üles
 Teema pealkiri: Re: Soojendaja juwel 100 W
PostitusPostitatud: Reede Sept 25, 2015 09:14 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
See kontrollimise vihje on väga asjalik. Olen näinud päris mitut (kasutatud) soojendit mis ei lülitu välja. Vett keema ei suuda ajada aga kuskil 36..40 C kanti tõstavad küll.


Üles
 Teema pealkiri: Re: Soojendaja juwel 100 W
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 26, 2015 10:29 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Okt 15, 2003 04:15
Postitusi: 494
Pildid: 2
Asukoht: Harjumaa
joannakolk kirjutas:
Sain ka kaasa Soojendaja JUWEL 100 W .. sellel pole juhist , ning sooviks teada kui panen vette siis ka peab pealmine näidik välja jääma?


Juwel soojenditel tuleks ülemine, plastmassist osa jätta veest välja (klaasosa peab olema vee all). Võid ta siis panna kas vertikaalselt või viltu akva seina külge.

_________________
450L taimeakvaarium
Hemigrammus ocellifer
Paracheirodon axelrodi
Trigonostigma heteromorpha
Krevetid


Üles
 [ 4 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver