ryybek kirjutas:
No nii,Macilt julgustuvad noodid.Mis arvad kas 2 nädalat järelvalveta akvat on normull,või on see mõeldamatu?Plaan siis pidada eesti vete kalu. Parimat!
No nii, see on nüüd küll vägev plaan, kohalike kadega aga pead arvestama siiski väikeses lisapingutusega (puhtalt raamatuteadmised, aga asi seegi).
Nimelt asi selles, et kui troopilist akvaariumit tuleb soojendada selleks et elanikud end mõnusalt tunneksid, siis külmaveekalad (mida kodumaised latikad ja viidikad paraku on) tahavad hoopis jahemat vett saada. Seega tuleb sul vett jahutama hakata. Seega arvesta lisakultustega jahutamisel. Teine asi on see, et külmaveeekalu saab ühte kasti ikka tunduvalt vähem panna, kui troopilisi.
Mis puutub järelevalveta olekusse, siis kaks nädalat on köömes.
Faramir kirjutas:
Kindlasti ei saa aga nõustuda väitega et "tööd pole praktiliselt üldse". Õige on see, et kui regulaarselt tegeleda, siis püsib akvaarium jah suhteliselt kerge vaevaga korras.
Vaat väidan endiselt, et tööd pole peaaegu üldse. Mina nimelt olen oma olemuselt üks laisemaid inimesi, keda ma tunnen, seega ma üritan korraldada asju sel viisil, et saaks hakkama minimaalse ajakulu ja pingutusega st. tee asju õigel ajal ja vähehaaval, siis on tegevused lühikesed ja väikeses pingutusega seotud. Kui õigeaegselt ei tee, siis tuleb rohkem vaeva näha.
Seega 30 min nädalas on minu arusaamist mööda üsna adekvaatne hinnag. Liskaks pead arvestama asjaoluga, et akvaariumi juures on rida tegevusi, mis mullle tõeliselt meeldivad - seega ei kuulu need mitte kohustuse reale
Faramir kirjutas:
Kõige suurema probleemina näen sellise akva juures veevahetust, kui see teha automaatne, st pidevalt uuenev langeb see mure ära, samas on selle teostamine kah parasjagu keeruline ma kujutan ette, aga nagu olen aru saand ühe levinum asi.
Vot selle väitega ei saa mitte nõus olla. Vee vahetamine on tegevus, mis käib (vähemalt minul) nii muuseas. Tegevuste järjekord väga lihtne - magnetiga üle, voolik sisse - vesi välja (tuntud füüsikaseaduse alusel läheb vesi rõõmsalt valamusse või WCsse ja moos), voolik sisse - ja vesi sisse. Ja ongi kogu rõõm (peab ainult peale passima, et kui vett sisse lasen siis jälgimine ära ei unuks, siis tuleb üle ääre
)
Ainuke asi, mida ma ei salli on sifoonimine, aga seda teen ma mitte iga kord. Aga lasia mehe jaoks on EHEIM välja mõeldud sifoonimispumba (siis ei pea veevahetust ja sifoonimist koos tegema) - eks ma ta ikka ühel päeval endale soetan.
Faramir kirjutas:
Aga seda pead kindlasti meeles pidama, et kui sul juba akvaarium kord on üles seatud, siis teda nurka ära unustada küll ei saa ja ei tohi. edu !
Vot sellega on küll nii, et kui siis unustad klaasid puhastada ja muid vajalikud tööd teha, siis muutub üheks koledaks nurgas seisvaks roheliseks kastiks
Bioloog Külli kirjutas:
Tegelikult vist ei tohikski seda öelda, aga jah, nii suur akva üksikute kaladega ja piisavate taimedega saab normaalsete veevahetustega ka ilma filtrita hakkama.
Seda mõtet ei saa kõll heaks kiita (ketser, ketser!). Riputad endale asjata aegmiini pea kohale. Filter olgu olla ja see peab hea olema - hea tähendab jälle kahte asja - vähem tööd ja muret (EHEIM prof. vastab nendele tingimustele)
Bioloog Külli kirjutas:
Lampegi ei pea niiii hirmus palju olema- mul 300l peal on küll 2x 36w, aga põleb vaid üks ja sedagi kuni 4-6h päevas, vahel ka jääb paar päeva vahele.
Jah, ega selle valhusega ole nüüd õle ka vaja pingutada. Võid teha veel nii, et paned mitu aegreleed ja lõlitad osa lampe sisse vaid õhtupoolikul, siis kui ise kodus oled - hästi valgustatud akvaariumit on kenam vaadata.
Faramir kirjutas:
Oot, kas asi tuleb linnakorterisse. Siis võib ju nalja saada omajagu, kui miskit pahasti peaks juhtuma ...Razz.
Ei ole selle linnakorteriga häda midagi, niikaua kui kõik on õigesti tehtud pole häda miskit. Paar soovitust mida silmas pidada, paiguta akvaarium ikka seina äärde (oluline muidugi, et alumistel ka seal kohal sein oleks).
Pinna poolest kannab ilusti ära, sest ega nüüd kogu akva ühele pinnale ei lange vaid see on venitaud 2,8m peale leiale ja nii jaguneb ka mass ühtlasele pinnale.