foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 8 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Probleem - Eheim 2224
PostitusPostitatud: Reede Sept 26, 2014 11:36 
Akvarist

Pildid: 20
Andmed
Akvaarium: 200L
Filter: Eheim Professional 2224
Meedia: JBL meedia vastavalt Eheim juhendi joonistele ja Eheim originaal svammid õiges kohas vastavalt juhendile.
Spaybar: Eheim Installation Set 2
Voolikud: Eheim originaal 12/16 mm
Soojendi: Eheim 150W
Kõrgus akvaariumi veepinnani: ~80cm

Eelinfo:
Umbes nädalat tagasi märkasin, et akvaariumi vesi ole kristallselge (hõljuvad osakesed vees) ja uurisin kui tihti seda süsteemi puhastama peab ning leidsin, et enamik kohalikke puhastab oma välisfiltrit umbes 2-3 korda aastas. Selles tulenevalt ei teinud asjast välja. Eile aga avastasin, et kalad kogunevad spraybar'i juurde ja enamik neist on pinna lähedal (mõõksabad, platid, guppid). Ainukesed kes käitusid normaalselt olid neoonid ja antsud. Siis hakkasin tähelepanu pöörama sellele, et vee sissevool on väga väike ja pinnakiht on vaevu väreleb ja tõenäoliselt on kaladel hapniku puudus. Kontrollimaks oma väidet paigaldasin akvaariumisse oma 30L kastist väike filtri, mis pinnalt õhku juurde imeb ja see läbi vett hapnikuga ka natuke rikastab. Tulemuseks oli see, et 15-20 minuti jooksul käitusid kõik kalad jälle normaalselt.

Minu toimingud:
Võtsin filtri lahti ja kontrollisin, et kõik oleks nii nagu peab. Vaatasin veel jooniseid ja juhendeid ja avastasin, et valge filtrivatt on natuke vales kohas ja peab olema meedia korvi peal, mitte sees (sellest ka hõljuvad osakesed vees tõenäoliselt). Otsisin oma filtri materjali karbi välja vahetasin valge osa sootuks välja, et olla kindel, et see ei ole probleem ning samas paigutasin selle ka õigesse kohta. Kontrollisin ära kogu filtri ja filtri meedia ning veendusin, et kusagil pole midagi ummistunud. Võtsin lahti ka impelleri osa ja puhastasin selle ilusti ära (2 kuud tagasi vahetatud võll ja kummid). Peale kokkupanekut kontrollisin, et impeller ilusti ka ringi käib ja seda ka silma järgi õige kiirusega (lülitasin pumba korra sisse). Täitsin kasti ära ja prime'isin korralikult ära. Panin tööle, sain kogu õhu seest välja. Tulemus: midagi ei muutunud!

Võtsin siis filtri uuesti küljest ära ja kontrollisin, et kokkupanekul ühtegi viga ei oleks teinud. Seejärel kontrollisin, et voolikud korralikult läbi käivad. Panin kiirühenduse all pange ja tegin ükshaaval kraanid lahti - vett tuli nagu oleks sifooniga tõmmanud ja otsustasin, et voolikud ei saa umbes olla, sest muidu ei oleks akvaariumist ämbrisse vett tulnud või oleks tulnud aeglaselt ja vähe haaval.

Panin kõik uuesti kokku, aga tulmus ei muutunud.

Lühidalt:
Kanister korras ja midagi ummistunud ei ole; pump käib ringi ja vesi liigub; õhku süsteemis pole; voolikud küll seest mustad, aga vähendatud läbivoolu ei tähelda; pump ei asetse liiga madalal; väljavool on liiga väike!

Üles
 Teema pealkiri: Re: Probleem - Eheim 2224
PostitusPostitatud: Reede Sept 26, 2014 12:20 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 8
Käi voolikud seest harjaga üle ja asi paraneb.
Valget fitrimaterjali mina omaaeg ei kasutanud kuna see ummistus 2-3 nädalaga tavaliselt.
Selle asemel kasutasin käsnfiltrit sisseimemisvooliku otsas.

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Sept 29, 2014 08:20 
Moderator
Kasutaja avatar

Minu meelest on just voolikute ummistumine väga tüüpiline nähtus kanisterfiltrite juures. Oma filtri (Eheim 2222) puhul hakkab vee vool tasapisi vähenema ja päris lõpus võib filter isegi lurisema hakata. Siis on viimane aeg kõik lahti kiskuda ja puhastada.
Ise olen voolikuid puhastanud surve all oleva veejoaga (otse duši voolikust).

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Sept 29, 2014 10:16 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Voolikutega on jama jah ning mõne kanistri puhul lisaks on probleemiks kraanide ummistumine. Kui veevool jääb aeglaseks, siis ummistumine võib olla üsna nobe, voolikud täituvad limase ollusega. Kõige tõhusam on voolikute puhastushari, ise kasutan hetkel sellist, aga ka mingi selline sobib, kui vaid liiga väikest ei võta.

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Sept 29, 2014 10:20 
Moderator
Kasutaja avatar

Mul harja polnud. Tegutsesin McGyveri stiilis: tükk vatti, jämedam niit ümber siduda ja niidi torust läbi laskmiseks midagi raskemat otsa (muukviil sobis). Vatt tuleb märjaks teha ja siis ettevaatlikult torust läbi tõmmata. Tulemuseks eeskujulikult puhas voolik!
Hiljem ei viitcinud jännata - surve all vesi käis küll...
Loomulikult tuleb koos voolikutega puhastada ka kraanid ja plasttorud (need mittepainduvad). Filtri enda sisu ei nõua minu kogemuste põhjal tõepoolest väga tihedat rookimist.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Sept 30, 2014 01:06 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Ma ei tea, mis sa selle spraybariga mõtled aga kui mul oli akvas tigusid, siis ummistasid väiksed teod aeg ajalt flöödi ära. Aitas see, et tegin otsa korgi lahti flöödil ja lükkasin hambaorgiga kõik flöödi augud läbi.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Sept 30, 2014 02:38 
Akvarist

Pildid: 20
andrep kirjutas:
Ma ei tea, mis sa selle spraybariga mõtled aga kui mul oli akvas tigusid, siis ummistasid väiksed teod aeg ajalt flöödi ära. Aitas see, et tegin otsa korgi lahti flöödil ja lükkasin hambaorgiga kõik flöödi augud läbi.

Mul on "flööt" läbipaistev ja augud juba torkasin hambaorgiga läbi. Praegu asi veel kestab... Reedel ostan imitoru kah selle ilusama, millel saab pealt kohe harja sisse toppida ja ühtlasi ostan harja kah, siis proovine voolikud puhtaks teha.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Sept 30, 2014 04:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 3
Ma olen voolikuid sooda ja pika bambus kepiga puhastanud, tegelikult igasugune pulk sobib. Raputan soodat voolikusse ja lükkan pulgaga läbi, sooda on valge ning hästi näha, kas sai puhtaks või mitte.

Üles
 [ 8 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver