foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 4 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Valgustus
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 13, 2014 10:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 7
Tere,

Ütlen kohe ära, et olen valgustuse alal täielik võhik, ei saa aru, mis on ballast ja muud imelikud sõnad. Reflektorit tean :) jee. Nimelt on mul 96liitrine akvaarium, kus elavad eluspoegijad, teod, krevetid. Suurim soov oleks saada oma taimed korralikult kasvama. Hetkel nad suurt ei idane ega mädane. Akvaariumi ostes ütles mulle eelmine omanik, et on 30w, kuid ainukene asi millest mina aru saan on, et lambi peal on kirjas :
Sylvania daylightstar
Fresh water lamp
Uv stop
F18w/ 5000K
Suurt ma sellest aru ei saa, aga kui 18w siis on seda ju 96liitri kohta vähe. Lampe on üks ja ehitajanaine ma ka ei ole, et neid juurde teha/panna.

Minu mure siis:
Kui palju W peaks sellisel akvaariumil olema?
Kui lamp vahetada välja tugevama vastu kas sellest siis piisab?
Kas on vaja teine lamp juurde panna või mingeid imenippe kasutada, et akvasse saaks piisava valgustuse?

Ideaalis tahaks taimekasvatuslampi, et taimed ikka vohaksid :) Mõõtmete koha pealt võin õelda, et akvaarium ise on 80x30x40 (p,l,k) ja lamp on kuskil 60cm pikk. CO2 ei ole.
Ja mina olen koguaeg mõelnud, miks minu taimed ei kasva nagu teistel #-o

Üles
 Teema pealkiri: Re: Valgustus
PostitusPostitatud: Reede Mär 14, 2014 12:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

No kui siin räägitakse, et 0,5w liitri kohta, siis peaks sul seal ligi 50w luminofoortorusid olema, et "ära elada". Need liitrite-vattide asjad kehtivad minu teada ainult torude kohta, LEDid on hoopis muu jutt. Samas kui sa Co2 ei kavatse lisama hakata ning lisad torusid kuni 50w-ni, siis julgen väita, et vetikas hakkab sul vähemalt sama hästi kasvama kui taimed, vb isegi paremini. Mis lamp sul seal on, ei oska ma öelda, vast mõni tegijam oskab täpsemalt soovitada, mida teha edasi.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Mär 14, 2014 02:55 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 20
Vahest tõesti akvale 18W valgust on nats vähevõitu. Kuid ega sa tegelikult mingit "pimestavat megavalgust" ka ei vaja. Usun et kui sa saaksid valgustuse 30W peale siis võiks nii mõnedki taimed sul akvas rõõmsalt elada ja kasvada. Vahest teavad ja oskavad sulle valgustuse ning lampide asjus anda nõu mõned teadlikumad akvaristid.

Näiteks meie 180L akval on standardvalgustus 2x39W ja taimede jaoks sellest täiesti piisab. Taimed kasvavad minu mõistes kohati lausa "metsikult".

Tegelikult eks määrab seegi kas sul on akvas kiirekasvulised- või aeglasekasvulised taimed. Esimese variandi puhul rohelust jagub küllaga teise variandi puhul tuleb seda rohelust otsida tikutulega. :)

Üles
PostitusPostitatud: Reede Mär 14, 2014 07:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 7
Ahjaa, taimedeks on nii kiire kui ka aegalse kasvuga taimi. Echinodorus Osiris, Vallisneria, Sagitaria Subulata, Java Moss, Microsorum, Vesikuusk, Bacopa Caroliniana, Limnophila Seissiflora ja paar tundmatut.

Niiet kui ma saaksin lisada sinna umbes 12W veel oleks juba okei ?

Üles
 [ 4 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver